Lichamelijke gevolgen van alcoholgebruik

Lichamelijke gevolgen van alcoholgebruik De lichamelijke gevolgen van alcoholgebruik zijn zeer divers. Zo kan alcoholgebruik een positieve invloed hebben op je seksleven, maar ook juist een negatieve invloed. Sommige alcohololische drankjes bevatten veel suikers, waardoor zijn veel calorieën bevatten wat nadelig voor je gewicht kan zijn. Je kan daarnaast aan kater of zelfs een alcoholvergiftiging oplopen.

Lichamelijke gevolgen van alcoholgebruik

Alcoholgebruik kent enkele positieve gevolgen, waaronder:
  • Het verbetert (wanneer men kleine hoeveelheden gebruikt) de stemming, moeheid vermindert en zorgen lijken even te verdwijnen
  • Wanneer men één glas per dag gebruikt heeft het een beschermende werking tegen hart- en vaatziekten
  • Alcohol verbetert het humeur doorgaans en dat heeft weer een positieve invloed op de gezondheid

Alcohol kent echter ook enkele negatieve gevolgen. Wat zijn deze lichamelijke gevolgen van alcoholgebruik nu precies?

Gewicht en calorieën

Alcohol kan een ware caloriebom zijn. Eén gram alcohol levert zeven calorieën op. Daarnaast zijn aan veel drankjes suikers toegevoegd, wat het aantal calorieën in de drank tot grote hoogtes kan brengen.

Drankje (per glas)Calorieën
Bier85
Rode wijn80
Whisky85

De energie die door alcohol geleverd wordt, kan niet opgeslagen worden, maar wordt direct verbruikt door het lichaam. In principe is alcohol zelf dus geen dikmakers. De grote hoeveelheden toegevoegde suikers in met name mixdrankjes zijn dit echter wel. Deze suikers worden dikwijls omgezet in vet. Bij vrouwen gaat dit vet met name op de heupen, bovenarmen en benen zitten. Bij mannen wordt het vaak voornamelijk op de buik opgeslagen. Dit resulteert in de bekende bierbuik.

Naast de calorieën die veel alcoholische drankjes bevatten, is alcohol een eetlustopwekker. Wanneer je een glas alcohol drinkt krijg je dikwijls trek in allerlei lekkers. Wanneer je hier aan toe geeft krijg je dus nóg meer calorieën binnen.

Seksleven

Wanneer je met mate alcohol gebruikt kan het een positief effect op je seksleven hebben. Je hebt immers minder remmingen en je wordt wat losser. Bij vrouwen neemt de hoeveelheid testosteron toe, waardoor ze gemakkelijker een hevig orgasme kunnen krijgen. Bij mannen werkt alcohol echter nadelig. De hoeveelheid testosteron neemt bij mannen namelijk juist af, waardoor men erectieproblemen kan krijgen.

Wanneer men langdurig alcohol gebruikt neemt bij vrouwen de zin in seks sterk af, en kunnen mannen impotent worden.

Slaap

Je hoort mensen weleens zeggen dat zij een zogenaamd slaapmutsje nemen: een glas (vaak sterke) drank. Alcohol zorgt er inderdaad voor dat je gemakkelijker inslaapt, maar zorgt er eveneens voor dat je minder diep slaapt en dus vaker wakker wordt. Door de alcohol krijg je te weinig diepe slaap waardoor je onvoldoende uitrust. Ook de fase in de slaacyclus waar in je droomt, de zogenaamde REM-slaap, is korter.

Kater en alcoholvergiftiging

Wanneer je te veel gedronken hebt, kan je een kater krijgen. Een kater wordt gekenmerkt door slapheid, moeheid, misselijkheid (met eventueel overgeven) en hoofdpijn. De precieze oorzaak van een kater is niet bekend, mogelijk wordt het veroorzaakt door vochttekort, de afbraak van de giftige stof aceetaldehyde uit de alcohol en irritatie van het maagslijmvlies.

Een kater kan beschouwd worden als een lichte alcoholvergiftiging. Bij een alcoholvergiftiging raken de hersenen verdoofd door de alcohol waardoor de ademhaling onderdrukt kan worden wat tot een coma kan leiden. Bij volwassenen kan een alcoholpromillage van vier een alcoholvergiftiging optreden. Bij jongeren en onervaren gebruikers kan dit echter al eerder optreden.
© 2010 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alcoholgebruik door jongerenAlcoholgebruik door jongerenIn de huidige tijd drinken al veel jongeren grote hoeveelheden alcohol. Het komt ook regelmatig voor dat jongeren in hee…
Gevolgen alcoholgebruik voor jongeren: hersenen en organenGevolgen alcoholgebruik voor jongeren: hersenen en organenWat zijn de gevolgen van alcoholgebruik voor jongeren? Veel ouders denken er niet graag over na, maar het is zo dat veel…
Alcohol en jongerenAlcohol en jongerenAlcohol en jongeren: je hoort het steeds vaker: kinderen lusten wel pap van al die Breezers en andere zoete mixdrankjes.…
Alcohol intoxicatie (alcoholvergiftiging)Alcohol intoxicatie (alcoholvergiftiging)Alcohol intoxicatie (alcoholvergiftiging) is een ernstige conditie die zelfs tot de dood kan leiden. Een alcholvergiftig…

Amandelpaddestoel tegen kankerPaddenstoelen worden niet alleen populairder als voedingsmiddel maar ook als geneesmiddel worden ze steeds meer, met suc…
Van je fobie af met AR/TR-therapieVan je fobie af met AR/TR-therapieMensen zonder angsten bestaan niet. We zijn allemaal ergens bang voor, of het nu spinnen, wespen, kakkerlakken, muggen o…
Bronnen en referenties
  • Kerssemakers, R., Meerten van, R., Noorlander, E. & Vervaeke, H. (2008). Drugs en alcohol: gebruik, misbruik en verslaving.
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 31-07-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.