Amandelpaddestoel tegen kanker

Paddenstoelen worden niet alleen populairder als voedingsmiddel maar ook als geneesmiddel worden ze steeds meer, met succes gebruikt. Bekende medicinale paddenstoelen zijn Pleurotussoorten met de Nederlandse naam Oesterzwam en Shiitakesoorten met de Latijnse naam Lentinus. Een minder bekende paddestoel met medicinale toekomst, is de Agaricus blazei, een eetbare soort uit de vochtige bergstreken van Zuid-Amerika en Japan, die vooral in Japan gegeten en geanalyseerd word. Deze Agaricus is in Brazilië als Cogumelo do Sol en in Japan als Himematsutake bekend. Agaricus Blazei werd als eerste ontdekt door Dr. Takatoshi Furumoto die opmerkte dat inwoners van de streek, waar deze paddenstoel gebruikt werd, gemiddeld genomen, veel gezonder waren dan populaties in vergelijkbare regio’s.

Geschiedenis van de agaricus

Het woord 'agaric' is volgens sommigen afgeleid van 'Agaria', een streek in Z-W-Rusland of 'Agarus', een stad langs de Don rivier waar ooit een oude cultuur bloeide, de Sarmatians. Dioscorides (ca. 55 n. Chr.) gebruikt de Griekse naam 'Agaricon' in zijn 'De Materia Medica', waarvan de beschrijving veel overeenkomst vertoont met de 'Fomitopsis officinalis' (Polyporus officinalis).

Gedurende de Middeleeuwen en de Renaissance, was de 'agaric' een belangrijk medicijn en werd daardoor wel eens verwisseld met andere gelijkaardige 'polypores ' paddestoelen. In de 17° en begin 18° eeuw, werd de naam 'agaric' door bekende botanici gebruikt als geslachtsnaam voor zwammen die op bomen groeien en voorzien zijn van buisjes i.p.v. plaatjes. Dit veranderde echter toen Linnaeus, de bekende Zweedse botanicus, de systematiek introduceerde en duizenden soorten planten en fungi in bepaalde geslachten en groepen indeelde en ieder een specifieke naam kreeg.

De Nederlandse naam is niet voor niks Amandelpaddestoel met smaak van amandel natuurlijk of nog chiquer Agaricus a la amaretto.

Onderzoek bij orale toepassing

Een langlopend onderzoek dat in Japan werd uitgevoerd, had als doel, het ontwikkelen van nieuwe medicijnen voor orale toepassing bij kankertherapie. De wetenschappers slaagden er in, bij muizen, aan te tonen dat met een waterige oplossing van een met zuurbehandelde fractie van Agaricus blazei, en via orale weg, een afname van de tumorgroei tot stand kwam. In de eerste experimenten bij muizen werd vastgesteld, dat bij een dosis van 0,l – 2,5mg / per dier (de fractie bestond uit polyglucose), een gevoelige vermindering van de tumor werd bereikt.

Voor de evaluatie van het onderzoek werd dagelijks, gedurende drie weken, de tumorgrootte bepaald. Als referentie werd gebruik gemaakt van o.a. lentinan, een anti-tumor-polysaccharide uit de Japanse shiitake paddestoel, Lentinus edodes. Lentinan bevordert de productie van interferon en versterkt de lichaamseigen immuunafweer. De verbinding wordt dikwijls aanvullend met de konventionele chemotherapie toegepast

Hoe de werking plaats vindt is voor de wetenschappers nog onduidelijk. Men vermoedt dat de fractie met een hoog glucosegehalte een bindingsaffiniteit heeft met de receptoren van de macrofagen en natuurlijke killercellen, wat een verhoging van de fagocytose, het stimuleren van de zogenaamde vreetcellen en de vernietiging van kankercellen veroorzaakt.

Werkzame stoffen in Agaricus

  • Polysaccharides: â-1, 6-D-glucan
  • Sterolen: Ergosterol
  • Lipiden
  • Anti-angiogeen: Sodium pyroglutamate (A-1) and A-2

Wetenschappelijk onderzoek

  • Fujimiya Y, et al. Selective tumoricidal effect of soluble proteoglucan extracted from the basidiomycete, Agaricus blazei Murill, mediated via natural killer cell activation and apoptosis. Cancer Immunol Immunother 1998; 46(3):147-159.
  • Itoh H, et al. Inhibitory action of a (1-->6)-beta-D-glucan-protein complex (F III-2-b) isolated from Agaricus blazei Murill ("himematsutake") on Meth A fibrosarcoma-bearing mice and its antitumor mechanism. Jpn J Pharmacol 1994; 66(2):265-271.
  • Kimura Y, et al. Isolation of an anti-angiogenic substance from Agaricus blazei Murill: its antitumor and antimetastatic actions. Cancer Sci 2004; 95(9):758-764.
  • Lee YL, et al. Oral administration of Agaricus blazei (H1 strain) inhibited tumor growth in a sarcoma 180 inoculation model. Exp Anim 2003; 52(5):371-375.
  • Mizuno M, et al. Polysaccharides from Agaricus blazei stimulate lymphocyte T-cell subsets in mice. Biosci Biotechnol Biochem 1998; 62(3):434-437.
  • Takaku T, Kimura Y, Okuda H. Isolation of an antitumor compound from Agaricus blazei Murill and its mechanism of action. J Nutr 2001; 131(5):1409-1413.
© 2010 - 2024 Herborist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paddenstoelen voor het immuunsysteemPaddenstoelen zoals shiitake en maitake hebben hun immuunstimulerende werking vooral te danken aan een soort polysacchar…
Bèta-caroteen of provitamine ABèta-caroteen of provitamine ABèta-caroteen is een veelvoorkomende vitamine die nuttig is voor het lichaam. Wat is beta-caroteen precies, waar vind je…
Homeopathie: agaricus (vliegenzwam)Homeopathie: agaricus (vliegenzwam)De Nederlandse naam voor de paddenstoel agaricus is vliegenzwam. Deze rode paddenstoel met witte stippen bevat stoffen d…
Plantaardig homeopathisch middel: Akoniet en VliegenzwamPlantaardig homeopathisch middel: Akoniet en VliegenzwamIn de homeopathie worden kwalen behandeld volgens de wet van het gelijke. Deze wet die door Hipocrates bedacht en houdt…

Alles over inlegkruisjesAlles over inlegkruisjesInlegkruisjes wat zijn dat eigenlijk en waar gebruik je ze voor? Tegenwoordig zijn ze er in allerlei soorten en maten. Z…
Lichamelijke gevolgen van alcoholgebruikLichamelijke gevolgen van alcoholgebruikDe lichamelijke gevolgen van alcoholgebruik zijn zeer divers. Zo kan alcoholgebruik een positieve invloed hebben op je s…
Bronnen en referenties
  • Alles over Beta glucanen Agaricus Blazei Murrill (Hime-matsutake) is a newly discovered species of mushroom Sloan-Kettering - Agaricus
Herborist (762 artikelen)
Gepubliceerd: 01-08-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.