Alles over inlegkruisjes

Alles over inlegkruisjes Inlegkruisjes wat zijn dat eigenlijk en waar gebruik je ze voor? Tegenwoordig zijn ze er in allerlei soorten en maten. Ze zijn te koop in elke supermarkt en liggen in de schappen bij het maandverband en de tampons. Toch zijn er nog veel vrouwen die niet weten waar je ze voor gebruikt en verwarren ze met maandverband.

Afscheiding

Iedere vrouw heeft last van vaginale afscheiding. Dit is normaal en heeft niks te maken met slechte gezondheid of hygiëne. Het is een natuurlijk verschijnsel omdat de vaginawand en de baarmoederhals slijm en vocht produceren. Dit vocht komt naar buiten als een doorzichtige tot wittige substantie. Soms is de afscheiding reukloos en soms ruikt het wat zurig. De hoeveelheid afscheiding die wordt geproduceerd verschilt sterk per vrouw. Ook de periode van de maand kan invloed uitoefenen, rond de eisprong wordt er meer vocht aangemaakt en wordt er dus ook meer uitgescheiden.
Omdat het vocht het lichaam verlaat via de vagina, komt dit uiteindelijk terecht in de slipjes. Ingedroogde afscheiding wordt gelig, plakkerig en kan vervelend gaan ruiken. Als het tussen de huidplooien gaat zitten kan het zelfs huidirritaties opleveren met vervelende gevolgen.

Inlegkruisjes

Omdat het lastig is om halverwege de dag fris ondergoed aan te doen om van die vervelende afscheiding af te komen, kan men gebruik maken van een inlegkruisje. Dit lijkt een beetje op een traditioneel maandverbandje maar is kleiner en dunner. Het is speciaal ontwikkeld om afscheiding te absorberen en vast te houden. Op deze manier houdt u uw ondergoed fris en schoon. Om ook uw lichaam schoon en fris te houden kunt u een paar keer per dag een nieuw inlegkruisje gebruiken. Op deze manier houdt u uw schaamstreek hygiënisch schoon en voorkomt u geurtjes en irritaties.

Vormen en maten

Tegenwoordig zijn inlegkruisjes te verkrijgen in verschillende vormen en maten. Omdat er veel soorten slipjes zijn zoals hipsters, strings en de meer traditionele slips, zal een standaard verbandje niet overal goed in passen. De fabrikanten hebben daarom inlegkruisjes bedacht die speciaal ontwikkeld zijn voor de verschillende slipjes.
Maar de ontwikkeling gaat verder, er zijn ook al inlegkruisjes die overal goed passen door een zogenaamde "flexivorm".

Geurtjes en kleurtjes

Om het product nog aantrekkelijker te maken worden inlegkruisjes opgepimpt met geurtjes en kleurtjes. De bovenste laag wordt dan voorzien van kleine kleurige versieringen, zoals bloemetjes of andere figuurtjes. Ook kan men kiezen voor inlegkruisjes die licht geparfumeerd zijn. Een subtiele bloemengeur, geeft voor sommige vrouwen net even dat extra frisse gevoel.

Huidirritatie en eczeem

Ook wanneer u huidirritatie of eczeem hebt kunt u gebruik maken van de verbandjes. Indien er sprake is van sterke vaginale afscheiding is het zelfs raadzaam om de huid zo schoon en fris mogelijk te houden. Bij ernstige huidproblemen is het raadzaam om de geparfumeerde varianten te mijden, de huid gedijt het beste in een neutrale omgeving zonder parfums of andere irriterende stoffen.

Vaginale infecties

Ook bij vaginale infecties, zoals een schimmelinfectie, kan men heel goed gebruik maken van een inlegkruisje. Net als bij een huidinfectie is het soms zelfs raadzaam. Schimmels zijn behoorlijk agressief en kunnen voor veel ongemak zorgen als het tussen huidplooien gaat zitten. Het is dan erg prettig om tussentijds op werk of onderweg voor verschoning te kunnen zorgen.

Menstruatie en urineverlies

Bij zeer lichte menstruatie en een enkele druppel urineverlies kunt u ook gebruik maken van inlegkruisjes. Bij zwaarder verlies is het raadzaam om gebruik te maken van speciaal (maand) verband. Deze producten zijn er speciaal voor ontwikkelt en kunnen u meer gemak bieden dan een inlegkruisje. Het lichaamsvocht dan wordt op de juiste manier opgevangen en geurtjes worden vermeden.

Tegenstanders

Er zijn mensen die het gebruik van inlegkruisjes afraden. In hun ogen is het slecht voor de hygiëne: het broeit, is zweterig, irriteert en zorgt voor meer afscheiding. Als men een inlegkruisje niet vaak genoeg verschoond zullen de beweringen inderdaad juist zijn. Maar bedenk wel dat overdreven vaak verschonen het milieu kan schaden, maak daarom alleen gebruik van inlegkruisjes als het echt nodig is.

Inlegkruisjes voor mannen

Bij inlegkruisjes denken de meeste mensen aan een product voor vrouwen, niets is minder waar. Ook voor mannen zijn er speciale inlegkruisjes op de markt. Mannen zitten anatomisch anders in elkaar dan vrouwen en hebben daardoor niet veel aan een inlegkruisje voor vrouwen. Voor optimale bescherming tegen ongewenst urineverlies kunnen zij het beste gebruik maken van inlegkruisjes die speciaal zijn, ontwikkelt voor mannen. Ze nemen snel vocht op en voorkomen geurtjes.
Er zijn verschillende soorten op de markt, voor licht urineverlies is er een verbandje en voor matig urineverlies kan men kiezen voor een broekje.

Proberen

Hebt u geen ervaring met inlegkruisjes en wilt u ze toch een keer proberen zonder direct een verpakking te moeten kopen? Bekende merken hebben regelmatig acties om een proefpakketje aan te vragen. Op deze manier kunt u ze gratis proberen en kijken of ze u bevallen. Ook worden ze weleens gratis aangeboden bij tijdschriften of maandverband, goed de winkelschappen in de gaten houden dus!
© 2010 - 2024 El-ja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maandverband: Soorten maandverbanden tijdens menstruatieMaandverband: Soorten maandverbanden tijdens menstruatieDe menstruatie is het proces waarbij de baarmoeder al het bloed en het onnodige weefsel afwerpt dat zich die maand aan d…
Nadruppelen, ongewild urineverlies bij mannenOndanks schudden en wachten toch nadruppelen. Maar liefst één op de vijf mannen heeft last van ongewild urineverlies in…
Ongewenst urineverlies bij vrouwenOngewenst urineverlies bij vrouwenErg vervelend! Urine 'verliezen' op een moment dat je het helemaal niet wilt, bijvoorbeeld als je aan het sporten bent o…
Menstruatie en het belang van persoonlijke hygiëneMenstruatie en het belang van persoonlijke hygiëneHygiëne is altijd belangrijk. De goede hygiëne voorkomt ziektes en ongedierte en heeft niet alleen te maken met fris rui…

Bloedprikken: Afname van bloed voor medisch onderzoekAfname van bloed voor medisch onderzoek is één van de meest voorkomende onderzoeken. Dit laboratoriumonderzoek is een re…
Amandelpaddestoel tegen kankerPaddenstoelen worden niet alleen populairder als voedingsmiddel maar ook als geneesmiddel worden ze steeds meer, met suc…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Janjf93, Pixabay
  • Depend.nl
El-ja (113 artikelen)
Laatste update: 31-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.