Maandverband: Soorten maandverbanden tijdens menstruatie

Maandverband: Soorten maandverbanden tijdens menstruatie De menstruatie is het proces waarbij de baarmoeder al het bloed en het onnodige weefsel afwerpt dat zich die maand aan de binnenkant van de baarmoeder gevormd had. De normale levenscyclus van het baarmoederslijmvlies bedraagt ongeveer 28 dagen, dus aan het einde van deze periode stoot de baarmoeder het oude weefsel af. Dit wordt vervangen door nieuw, gezond weefsel bij niet-zwangere meisjes of vrouwen. De normale maandstonden duren gemiddeld vijf dagen. Elke vrouw ervaart gedurende deze periode verschillende niveaus van bloedingen en afscheidingen. Diverse producten bieden vrouwen meer comfort tijdens deze periode: tampons, herbruikbare siliconen menstruatiecups en een breed assortiment maandverband. Maandverbanden bestaan in verschillende merken, vormen, maten, diktes, soorten en materialen, dus een vrouw heeft erg veel keuze.

Inlegkruisjes

Inlegkruisjes zijn het dunste type maandverband dat beschikbaar is. Deze zijn meestal kort en slank en passen in smal ondergoed of een string. Inlegkruisjes hebben meestal een dunne laag kleefstof aan de onderkant. Ze blijven zitten op de plaats waar de vrouw deze legt. Inlegkruisjes bestaan zonder geurtjes maar op de markt zijn ook (subtiel) geparfumeerde versies beschikbaar. Inlegkruisjes zijn het beste voor dagen met een beetje spotting of wanneer een vrouw extra bescherming wil wanneer ze een menstruatiecup of tampon draagt.

Maandverband voor normaal of gemiddeld bloedverlies

Een normaal maandverband heeft meestal dezelfde lengte als een lang inlegkruisje, maar het is veel dikker omdat het bedoeld is om meer bloed op te vangen. Normale maandverbanden bezitten net als inlegkruisjes dunne laag kleefstof aan de onderkant. Bij de meeste merken is deze kleeflaag iets sterker om het maandverband op zijn plaats te houden. Sommige bedrijven bieden wel geurende maandverbanden, maar deze zijn deze zijn minder vaak te vinden dan geparfumeerde inlegkruisjes. Een gewoon maandverband is het beste voor dagen waarop vrouwen niet zwaar bloeden. Normale maandverbanden zijn eveneens een goede optie voor vrouwen die hun maandverbanden regelmatig willen veranderen, ongeacht de afscheiding.

Maandverband voor zware stroming

Maandverbanden voor zwaar bloedverlies zijn niet hetzelfde als gewone maandverbanden of nachtmaandverbanden. Sommige merken maken deze iets langer dan normaal, en in het algemeen zijn ze altijd dikker dan een gewoon maandverband. Deze voelen soms wel wat volumineus aan. Vrouwen dragen bijgevolg best loszittende kledij. Veel merken van maandverbanden voor een zware menstruele afscheiding hebben naast de lijm op de bodem van de voering, ook kleefstof ‘vleugeltjes’. Deze vleugeltjes (plakstroken) zitten aan de zijkanten en aan de buitenkant van het slipje vast voor extra veiligheid. Sommige merken maken de vleugels een beetje absorberend voor extra bescherming tegen lekken.

Nachtmaandverbanden tijdens menstruatie

Ook voor tijdens de nacht zijn er speciale maandverbanden verkrijgbaar. Deze nachtmaandverbanden zijn doorgaans de dikste van alle soorten; ze beschermen dan ook het meest van alle andere types. Vrouwen staan namelijk tijdens de nacht niet vaak op om het maandverband te verwisselen. Via de extra bescherming kunnen vrouwen goed doorslapen. Dit type maandverband is over het algemeen erg lang en breed om zo veel mogelijk van de binnenkant van het slipje of de onderbroek te bedekken. De meeste nachtmaandverbanden zijn erg dik en hebben ook de zelfklevende vleugels als maandverbanden voor een zware stroming. Nachtmaandverbanden dragen sommige vrouwen ook overdag omdat ze extra absorberend zijn en meer bescherming bieden dan andere soorten maandverbanden.

Biologisch afbreekbaar maandverband

De meeste maandverbanden zijn gemaakt van gebleekt, industrieel katoen en zijn voorzien van een speciale, absorberende gel om bloed en afscheiding weg te voeren. Sommige vrouwen of vrouwen die kampen met een latexallergie, geven de voorkeur aan de volledig natuurlijke route. Biologisch afbreekbaar maandverband is beschikbaar voor lichte, medium of zware stromingen. Deze zijn niet altijd eenvoudig te vinden. De prijs is meestal ongeveer hetzelfde als de niet-natuurlijke tegenhangers.

Wasbare of herbruikbare maandverbanden

Elk wasbaar maandverband is gemaakt van een zacht en stevig materiaal met een gleuf voor het inbrengen van de absorberende voering. Veel merken maken het invoegen van meerdere voeringen mogelijk, zodat de vrouw het beschermingsniveau naar behoefte kan aanpassen.

Tips

Vervangen

Maandverband moet om de vier à zes uur vervangen worden, maar nog vaker bij een zware stroming. Bij licht bloedverlies is het dragen van een dun maandverband of een inlegkruisje aanbevolen.

In vuilnisbak gooien

Verder mogen vrouwen het maandverband nooit weggooien in het toilet. Ze moet dit steeds goed inpakken en in de dichtstbijzijnde vuilnisbak werpen.

Aankoop

Bij de aankoop maandverbanden kijkt de vrouw naar de patronen van de menstruatie en de persoonlijke voorkeur. Het is verstandig om online te kijken naar de diverse merken en welk productgamma hiervan aanwezig is. Sommige vrouwen opteren dan om maandverband online te bestellen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat betekent een abnormale menstruatie?Wat betekent een abnormale menstruatie?Sommige vrouwen krijgen er veel mee te maken, terwijl anderen er helemaal geen last van hebben, namelijk een abnormale m…
Geschiedenis van het maandverband en de tamponElke vrouw wordt ongesteld. Al eeuwen lang. Maar hoe gingen vrouwen hier vroeger mee om? Sinds wanneer kennen wij het ma…
Alles over inlegkruisjesAlles over inlegkruisjesInlegkruisjes wat zijn dat eigenlijk en waar gebruik je ze voor? Tegenwoordig zijn ze er in allerlei soorten en maten. Z…
Tips bij menstruatiepijn en veel bloedverliesTips bij menstruatiepijn en veel bloedverliesMenstruatiepijn en veel bloedverlies kunnen een vrouw iedere maand flink opbreken. Hoe kun je deze klachten verminderen?

Vaginale krampen: steken, pijn en kramp in de vaginaVaginale krampen: steken, pijn en kramp in de vaginaVaginale pijn of krampende pijn in de vagina kan een verontrustend symptoom zijn. Vaginale pijn of krampen in de vagina…
Gastro-intestinale stromale tumor: Kanker in maag of darmGastro-intestinale stromale tumor: Kanker in maag of darmEen gastro-intestinale stromale tumor is een zeldzame vorm van kanker. De tumor start in gespecialiseerde zenuwcellen di…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: SookyungAn, Pixabay
  • Geraadpleegd op 9 augustus 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Know About The Different Kinds Of Sanitary Napkins/Menstrual Pads, https://thelogicalindian.com/awareness/sanitary-menstrual-pads/
  • Sanitary Pads: 6 Types and Their Uses, https://healthversed.com/2017/06/sanitary-maandverbanden-6-types-and-their-uses/
  • Types of Sanitary Pads, https://www.livestrong.com/article/119329-types-sanitary-pads/
  • Welke soorten maandverband zijn er?, https://www.allesoverseks.be/welke-soorten-maandverband-zijn-er
  • WHAT IS A SANITARY NAPKIN AND HOW DO I USE IT?, https://www.stayfree.in/what-is-a-sanitary-napkin-and-how-do-i-use-it
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 13-08-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.