Tips bij menstruatiepijn en veel bloedverlies

Tips bij menstruatiepijn en veel bloedverlies Menstruatiepijn en veel bloedverlies kunnen een vrouw iedere maand flink opbreken. Hoe kun je deze klachten verminderen?

Menstruatiepijn en bloedverlies

Veel vrouwen in de vruchtbare leeftijd hebben te kampen met een aantal vervelende dagen per maand. Waar de menstruatie voor de één een lichte vloeiing van een paar dagen zonder pijn is, is het voor de ander twee tot vijf dagen afzien. Helaas worden menstruatieklachten vaak nog steeds niet serieus genomen. Dit kan problemen opleveren wanneer men moet verzuimen van het werk door menstruatieklachten. Wanneer de menstruaties zo hevig zijn, dat men hierdoor niet kan werken, dan wordt dit door veel werkgevers niet als ziek zijn beschouwd. Dit gaat soms zo ver dat vrouwen genoodzaakt zijn vrije dagen op te nemen in de dagen dat zij zich te naar voelen om te werken. Ook sociaal gezien kunnen hevige menstruaties leiden tot een belemmering. Vrienden vinden je gauw ongezellig als je weer een afspraak afzegt vanwege je menstruatieproblemen.

Symptomen bij hevige menstruatie

Vrouwen met hevige menstruaties kunnen hierdoor worden belemmerd in hun functioneren. Naast pijn, koorts, vermoeidheid, duizeligheid en misselijkheid kan ook veel bloedverlies een belemmering zijn. Er zijn vrouwen die zo hevig bloedverlies hebben, dat zij een uur reizen naar het werk niet redden zonder door te lekken. Al deze symptomen maken de dagen rond de menstruatie erg vervelend en lastig. De klachten hoeven niet iedere maand op te treden, maar kunnen de ene maand erger zijn dan de andere.

Tips bij menstruatiepijn en hevig bloedverlies

De mate waarin je last hebt van voornoemde symptomen is bepalend voor het werken van onderstaande tips. Wanneer je erg zware menstruaties hebt en deze tips niet voldoende helpen, bezoek dan je huisarts.

Het gebruik van ibuprofen

Gebruik ibuprofen als pijnstiller én om het bloedverlies te verminderen. Veel vrouwen die last hebben van veel bloedverlies tijdens de menstruatie weten niet dat je het bloedverlies kunt verminderen door het slikken van ibuprofen. Ibuprofen zorgt ervoor dat er minder bloedstolsels gevormd worden in de baarmoeder. Wanneer er bloedstolsels in de baarmoeder ontstaan, dan zal het bloedverlies toenemen, zodat de stolsels mee naar buiten stromen. Doordat er minder stolsels worden gevormd bij het gebruik van ibuprofen, zal er minder bloedverlies optreden. Het bloedverlies kan wel met éénderde tot de helft afnemen. Ook tegen de buikkrampen en rugpijn is ibuprofen een zeer goed werkend middel. Neem in de hevigste dagen van je menstruatie driemaal daags een tablet ibuprofen van 400 mg.

Het gebruik van warmte tegen menstruatiepijn

Tegen pijn in de buik, in de rug of in de bovenbenen is warmte ook een probaat middel. Hierbij kun je kiezen voor een warmwaterzak op je buik, rug of bovenbenen of voor een inwendige kruik: de Vagitherm. Lees hier meer over de Vagitherm.

Het gebruik van de pil

Het gebruik van de pil is een goede oplossing om je menstruatieklachten te verminderen. De menstruaties zijn regelmatiger,
er is minder bloedverlies en minder pijn. Veel vouwen bemerken echter ook bijwerkingen bij de pil, waardoor zij hier niet graag voor kiezen. De nieuwe pil Qlaira claimt veel minder bijwerkingen te hebben. Wanneer je zwanger wilt worden, dan is de pil vanzelfsprekend geen optie om te gebruiken als middel tegen menstruatiepijn.

Het gebruik van verbandmiddelen bij veel bloedverlies

Heb je last van veel bloedverlies, gebruik dan en een tampon (de grootse maat) én een maandverband (eventueel een nachtverband). Deze dubbelop methode kan meer bloedverlies aan dan enkel maandverband of tampons. Bovendien voel je je hierdoor wat zekerder doordat je minder bang bent voor doorlekken.
© 2009 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over de eerste keer ongesteldAlles over de eerste keer ongesteldIeder meisje maakt het mee, voor de eerste keer ongesteld. Het is altijd even schrikken, maar het is zeker niet iets om…
Menstruatieklachten, vervelend maar meestal onschuldigMenstruatieklachten, vervelend maar meestal onschuldigGeen vrouw is hetzelfde, dus ook geen menstruatiecyclus is hetzelfde. De ene vrouw heeft PMS, de andere heeft nergens la…
De menstruatie cupDe menstruatie cupWat is een menstruatie cup en waarom zou ik één moeten gebruiken? De naam zegt het al zelf: het is een cup om het maande…
Draadloze tamponsDraadloze tampons vonden hun oorsprong in de gynaecologische toepassingen. Tegenwoordig hebben diverse producenten ze op…

Leververvetting: symptomen vette lever of vervette leverLeververvetting: symptomen vette lever of vervette leverLeververvetting is een vette of vervette lever; wat is de oorzaak van leververvetting? Wanneer er te veel vet in de leve…
Reacties

Yentl, 03-08-2013
Ik heb heel erge last van bloedverlies en buikpijn bij de menstruatie. Alleen mag ik van mijn moeder nog geen tampons gebruiken want ik ben pas net 13. De pil is al helemaal geen optie en ik gebruik elke keer nachtverband. Ook als de menstruatie voorbij is moet ik dat gebruiken want ik heb ook erge last van afscheding. Wat kan ik hier tegen doen?
X Reactie infoteur, 04-08-2013
Als je er zoveel last van hebt, ga dan even met je moeder naar je huisarts. Hij of zij kan je het beste advies geven over wat je kunt doen als je zo hevig menstrueert.

Sandra, 22-09-2009
Ik ben een 18 jaar en ben sinds mijn 14de ongesteld geworden. ik wordt om de 4.6 of 8 maanden ongesteld en dat is regelmatig om en om. dus de 1ste jaar om de 4 maanden, de 2de jaar om de 6 maanden etc.
op het moment dat ik ongesteld wordt is mijn bloedverlies heel hevig, het gaat gepaard met een soort blaasontsteking, ik moet iedere 10 minuten naar de wc, anders lek ik gewoon door, de menstruatie duurde eerst 6 dagen bij mij, maar nu 8 dagen en in de avonden lijkt het zo dat ik niet veel bloedverlies, maar als ik opsta het dan als een waterval naar beneden komt. ik ben ten einde raad ik kan 4 nachten niet slapen, want moet constant het vloeien in de gaten houden, als ik van huis naar school ga is mijn nieuwe ingelegde maandvervand al helemaal vol
ik durf niet naar een huisarts te gaan, ik schaam me om hierover te vertellen en ben echt ten einde raad.
ik heb 2 x gehad dat ik weinig bloedverlies had en het duurde 5 dagen en ik heb gemerkt dat mijn bloedverlies in een warme land veel minder is
wat moet ik nu doen? Reactie infoteur, 22-09-2009
Beste Sandra,

De menstruatieproblemen die jij hebt zijn echt alleen maar door een arts te beoordelen. Zet je over je angst heen, misschien is het alleen maar nodig dat je de pil gaat slikken om je menstruatie te reguleren en valt het bezoek aan de huisarts alleszins mee. Daarnaast moet je bedenken dat zulk soort problemen voor een huisarts heel gewoon zijn. Deze zal er niet van opkijken dat je met dit probleem bij hem komt.
Veel succes!

Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 11-08-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.