Menstruatieklachten, vervelend maar meestal onschuldig

Menstruatieklachten, vervelend maar meestal onschuldig Geen vrouw is hetzelfde, dus ook geen menstruatiecyclus is hetzelfde. De ene vrouw heeft PMS, de andere heeft nergens last van. De ene heeft hevige pijn, de ander een klein ongemak en de ene vrouw bloed hevig en de andere verliest slechts een beetje bloed. Welke menstruatieklachten kunnen er allemaal voorkomen en wanneer is er meer aan de hand?

Menstruatiepijn

Menstruatiepijn is pijn die begint vlak voor de menstruatie en aanhoudt tijdens de menstruatie. Meestal hebben we het dan over steken en krampen in de onderbuik. Deze buikpijn kan doortrekken naar de onderrug of /en naar de bovenbenen. Sommige vrouwen hebben er niet of nauwelijks last van en bij andere vrouwen kan de pijn zo hevig zijn dat ze niet kunnen werken. De klachten kunnen ook veranderen naar mate je ouder wordt. Dit kan zowel op een positieve als op een negatieve manier. Vaak brengt het slikken van de (anticonceptie)pil uitkomst. Hierdoor worden de pijnklachten tijdens de menstruatie vaak wat minder hevig.

Oorzaak

De menstruatiepijn wordt veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoeder. Dit samentrekken zorgt ervoor dat het slijmvlies wat aangegroeid is tijdens de cyclus, loskomt. Er is geen verband tussen de hoeveelheid pijn en het bloedverlies. Een vrouw kan veel pijn hebben en relatief weinig bloedverlies en visa versa.

PMS

PMS staat voor premenstrueel syndroom. Dit kan zorgen voor emotionele instabiliteit, stemmingswisselingen en slecht slapen. Veertig tot zestig procent van de vrouwen leidt aan een minder ernstige vorm van PMS. Drie tot vijf procent van de vrouwen heeft zo’n hevige vorm van PMS, dat ze niet normaal kunnen functioneren. Er zijn zelfs moordenaars die strafvermindering kregen vanwege PMS-klachten, denk hierbij aan de zaak van Anna Reynolds , Christine Engels en Sandie Craddock.

PMS-klachten kunnen minder erg worden door veel beweging, het slikken van de (anticonceptiepil), de zogenaamde combinatiepil en door aanpassingen in het voedingspatroon zoals extra calcium en magnesium, geen cafeïne en alcohol en weinig suiker. Terwijl dat laatste nu net datgene is waar je in deze weken behoefte aan hebt. Wanneer je erg veel last hebt van PMS-klachten en deze adviezen helpen niet (genoeg), is het verstandig om eens langs de huisarts te gaan.

Bron: Clker Free Vector Images, PixabayBron: Clker Free Vector Images, Pixabay

Extreem bloedverlies

Iedereen verliest bloed tijdens de menstruatie, maar soms is het bloedverlies zo extreem dat je het gevoel hebt voortdurend maandverband en/of tampons vervangt (menorragie). Wanneer de menstruatie iedere keer zo hevig is, is het verstandig even naar de huisarts te gaan. Misschien is er meer aan de hand. Wanneer dit een enkele keer zo is, is dit vervelend maar kan het niet heel veel kwaad. Het kan hooguit vermoeidheid en bloedarmoede opleveren. Extreem bloedverlies komt het meest voor bij vrouwen boven de 35 jaar, die geen anticonceptiepil gebruiken en overgewicht hebben.

Wat kan je zelf doen?

Zelf kan je ook wat doen aan hevig bloedverlies tijdens de menstruatie en dat is:
  • De anticonceptiepil gaan slikken
  • Naproxen, ibuprofen of paracetamol innemen om het bloedverlies te verminderen (Waarschuwing: ibuprofen helpt niet voor iedereen, sommige mensen krijgen hier juist erger bloedverlies van)

Overige menstruatieklachten

Er zijn nog meer klachten die kunnen voorkomen rond de menstruatie zoals hoofdpijn, diarree, duizeligheid en vermoeidheid. Dit zijn geen ernstige klachten, iedere vrouw heeft hier wel eens last van. Wanneer de vermoeidheid en de duizelingen ook na de menstruatie aan blijven houden is het verstandig om eens te laten controleren of je geen bloedarmoede hebt.

Lees verder

© 2015 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips bij menstruatiepijn en veel bloedverliesTips bij menstruatiepijn en veel bloedverliesMenstruatiepijn en veel bloedverlies kunnen een vrouw iedere maand flink opbreken. Hoe kun je deze klachten verminderen?
Beppy tampon: draadloze tamponsBeppy tampon: draadloze tamponsDraadloze tampons zijn een alternatief voor het gebruik van maandverband of tampons tijdens de menstruatie. De Beppy tam…
Tampon voor de eerste keer inbrengen, hoe doe je dat?Tampon voor de eerste keer inbrengen, hoe doe je dat?Wanneer je voor de eerste keer ongesteld bent sta je voor een keuze. Wil ik maandverband gebruiken of tampons? De meeste…
Geschiedenis van het maandverband en de tamponElke vrouw wordt ongesteld. Al eeuwen lang. Maar hoe gingen vrouwen hier vroeger mee om? Sinds wanneer kennen wij het ma…

Zweetpuistjes behandelen: zweetuitslag op rug, borst & benenZweetpuistjes behandelen: zweetuitslag op rug, borst & benenZweetpuistjes of zweetuitslag, ook wel bekend onder de naam 'miliaria', 'warmte-uitslag' of 'warmtebultjes', is een verv…
Peniele duplex: Onderzoek van de bloedvaten van de penisPeniele duplex: Onderzoek van de bloedvaten van de penisEen veelvoorkomend urologisch onderzoek is de peniele duplex-scan, ook wel bekend als peniele Doppler-echografie. Dit vr…
Bronnen en referenties
  • http://www.gezondheidenco.nl/menstruatiepijn-kan-erg-hinderlijk-zijn-wat-kun-je-er-tegen-doen/
  • http://www.gezondheidsnet.nl/vaginale-klachten/zo-kom-je-van-je-pms-af
  • http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/overmatig-bloedverlies-bij-menstruatie/item41469
  • Afbeelding bron 1: Clker Free Vector Images, Pixabay
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 20-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.