Peniele duplex: Onderzoek van de bloedvaten van de penis

Peniele duplex: Onderzoek van de bloedvaten van de penis Een mogelijk urologisch onderzoek is een peniele duplex-scan, ook gekend als een peniele Doppler-echografie. Met dit vrijwel pijnloos onderzoek kijkt de uroloog naar de werking van de bloedvaten van de penis. De patiënt krijgt door middel van een injectie meestal een erectie. De penis moet namelijk in slappe alsook in stijve toestand zijn om metingen te verrichten. Het onderzoek dat door middel van echografie gebeurt, gebeurt bij mannen met impotentie of kromstand van de penis. Soms verloopt het onderzoek anders; dit bespreekt de arts steeds vooraf met de patiënt.

Onderzoek van de bloedvaten van de penis: Wat is het?

Een peniele Doppler-echografie (echografie) is een uiterst nuttig onderzoek bij erectiestoornissen en de ziekte van Peyronie (kromming en pijn van penis in erectie). Het is een geavanceerd onderzoek om objectief de bloedstroom van de penis te meten. Een arterieel (slagaderlijk: bloedtoevoerprobleem) of veneus (aderlijk: lekkageprobleem bij bloeduitstroom) probleem zijn mogelijke resultaten uit het onderzoek. Een combinatie van beiden is bovendien mogelijk. Dit onderzoek geeft de uroloog belangrijke informatie over de interne penisstructuur en penisfunctie, zowel in de opgerichte als slappe toestand.

Indicatie peniele duplex

Dit arts voert dit onderzoek uit wanneer er klinische indicaties zijn bij: een infectie, een penistrauma; een vermoeden van de ziekte van Peyronie en bij knobbels.

Voorbereiding

De patiënt plast goed uit op het toilet alvorens het onderzoek aanvangt. Verder zijn er geen speciale voorbereidingen vereist.

Praktisch

Het onderzoek kent een tijdsduur van ongeveer twintig minuten tot één uur en gebeurt poliklinisch. De patiënt kan dus gewoon naar huis na het onderzoek. Veelal kan de patiënt op het scherm het onderzoek mee volgen.

Het onderzoek

De uroloog en een assistente of verpleegkundige voeren dit onderzoek uit. De patiënt doet de onderkleding uit en gaat op de onderzoekstafel liggen. Daarna brengt de uroloog gel aan op de penis van de patiënt. De uroloog start dan met de eerste meting met behulp van duplexapparatuur. Vervolgens krijgt de patiënt een injectie in een zwellichaam van de penis. De uroloog gebruikt hiervoor een kleine, dunne naald waardoor de patiënt dit meestal niet als pijnlijk ervaart. De bloedvaten verwijden zich waardoor een erectie mogelijk is. De medicatie heeft een werkzaamheid van ongeveer tien minuten. Soms zijn meerdere injecties nodig. De uroloog maakt meteen na de injectie diverse metingen met behulp van duplexapparatuur. Hij laat hier telkens enkele minuten tussen om de reactie van de vaat verwijdende medicatie te beoordelen. Hij bekijkt krommingen, instabiliteit en andere misvormingen van de penis en gebruikt eventueel een speciaal ontworpen apparaat (goniometer) om deze te meten. Ook plaques in de penis beoordeelt de uroloog onder de echografie. De resultaten zijn vrijwel direct zicht- en beschikbaar. De patiënt is namelijk in staat om de echo op het scherm te zien als de uroloog het onderzoek uitvoert. De uroloog wijst de patiënt op significante bevindingen. Hij bewaart daarnaast relevante beelden en bespreekt deze bevindingen uitgebreid tijdens of na het onderzoek met de patiënt.

Na het onderzoek

De patiënt mag na het onderzoek meteen naar huis. Soms laat het ziekenhuis een patiënt pas naar huis gaan als de erectie is afgenomen.

Complicaties

Dit onderzoek geeft vrijwel nooit ernstige complicaties. Het grootste risico van dit onderzoek is een erectie die te lang blijft aanhouden (priapisme). Soms blijft deze tot één à twee uur na het onderzoek aanhouden. Deze complicatie veroorzaakt mogelijk beschadiging van de penis. In sommige ziekenhuizen mag de patiënt daarom pas naar huis als de erectie afgenomen is. Als de patiënt echter al naar huis is en de erectie blijft langer dan vier uur aanhouden, en het verdwijnt evenmin met een koude douche en/of wandelen en/of koelen, dient de patiënt met het ziekenhuis contact op te nemen. De uroloog dient dan indien mogelijk een injectie toe om de peniserectie ongedaan te maken. Deze injectie duurt slechts ongeveer twee à drie seconden.

Tot één à twee uur na het onderzoek houdt de erectie mogelijk aan. Door de injectie heeft de patiënt mogelijk een bloeduitstorting, roodheid van de injectieplaats, een verdoofd gevoel in de penis en voorbijgaande pijn en zwelling van de voorhuid.

Resultaten

De patiënt krijgt de gedetailleerde resultaten te horen van de uroloog bij een volgend poliklinisch bezoek. Indien mogelijk behandelt hij het aangetroffen probleem nadat hij dit met de patiënt heeft besproken.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De gemiddelde penislengte van de manDe gemiddelde penislengte van de manElke man (behalve een omgebouwde transseksueel) heeft een penis, dat is bekend. Maar in welk land zijn nu de mannen te v…
Micropenis (een zeer kleine penis): oorzaak en behandelingMicropenis (een zeer kleine penis): oorzaak en behandelingBij een micropenis is er sprake van een kleine penis die bij een volwassen man kleiner is dan 3,8 centimeter en bij een…
Wat zijn erectieproblemenWat zijn erectieproblemenEen stijve penis noemen we een erectie. Soms wil de penis niet of niet helemaal stijf worden tijdens het vrijen. Dit hoe…
Feiten over de penisTegenwoordig wensen de meeste mannen een grote penis. maar bij de oude grieken was een kleintje juist het ideaal. Kijk m…

Menstruatieklachten, vervelend maar meestal onschuldigMenstruatieklachten, vervelend maar meestal onschuldigGeen vrouw is hetzelfde, dus ook geen menstruatiecyclus is hetzelfde. De ene vrouw heeft PMS, de andere heeft nergens la…
Chronische hyperventilatie: SymptomenChronische hyperventilatie: SymptomenHeb je last van (chronische) hyperventilatie dan lijd je vaak erg onder de symptomen die hiermee gepaard gaan. Dit zijn…
Bronnen en referenties
  • http://www.uza.be/onderzoek/peniele-duplex
  • https://www.radboudumc.nl/Informatiefolders/2038-Peniel-duplexscan-i.pdf
  • http://www.zrt.nl/download.php?nummer=149
  • https://www.catharinaziekenhuis.nl/files/Patient/Patientenfolders/_ScreensPages/Onderzoeken/URO-013-Duplexscan_van_de_penis.pdf
  • http://www.asum.com.au/newsite/files/.../D18_policy.pdf
  • http://www.menshealthmelbourne.com.au/penile-duplex-doppler-ultrasound/
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-09-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.