Peniele duplex: Onderzoek van de bloedvaten van de penis
Een veelvoorkomend urologisch onderzoek is de peniele duplex-scan, ook wel bekend als peniele Doppler-echografie. Dit vrijwel pijnloze onderzoek stelt de uroloog in staat om de werking van de bloedvaten van de penis te evalueren. Gedurende het onderzoek krijgt de patiënt meestal een injectie om een erectie te verkrijgen, omdat zowel de slappe als de erecte toestand van de penis nodig zijn voor nauwkeurige metingen. Het onderzoek wordt doorgaans uitgevoerd bij mannen met erectiestoornissen of de ziekte van Peyronie. De arts bespreekt van tevoren met de patiënt hoe het onderzoek zal verlopen, omdat de procedures soms kunnen variëren.
Onderzoek van de bloedvaten van de penis: Wat is het?
Een peniele
Doppler-echografie (
echografie) is een geavanceerd diagnostisch onderzoek dat wordt gebruikt bij
erectiestoornissen en de
ziekte van Peyronie (waarbij sprake is van kromming en
pijn van de penis tijdens een erectie). Dit onderzoek biedt objectieve informatie over de bloedstroom in de penis en kan zowel arteriële (slagaderlijke) als veneuze (aderlijke) problemen identificeren. Soms kunnen beide types problemen gelijktijdig aanwezig zijn. De duplex-scan levert waardevolle gegevens op over de interne structuur en functie van de penis, zowel in de opgerichte als de slappe toestand.
Indicatie voor peniele duplex
De arts zal dit onderzoek uitvoeren bij klinische aanwijzingen zoals: een infectie, een trauma aan de penis, een vermoeden van de ziekte van Peyronie, of bij de aanwezigheid van
knobbels.
Voorbereiding
Voor het onderzoek wordt de patiënt gevraagd om de blaas goed te legen door te urineren. Verder zijn er geen specifieke voorbereidingen nodig voor dit onderzoek.
Praktisch
De duur van het onderzoek varieert tussen de twintig minuten en een uur en vindt meestal plaats in een poliklinische setting. De patiënt kan na het onderzoek direct naar huis. Vaak heeft de patiënt de mogelijkheid om het onderzoek op een monitor te volgen.
Het onderzoek
De peniele duplex-scan wordt uitgevoerd door de uroloog, bijgestaan door een assistente of verpleegkundige. De patiënt verwijdert zijn onderkleding en ligt op de onderzoekstafel. De uroloog brengt een speciale gel aan op de penis om een goede geleiding van de echografie mogelijk te maken. De eerste metingen worden verricht met behulp van duplexapparatuur. Vervolgens krijgt de patiënt een injectie in een zwellichaam van de penis. Deze injectie wordt toegediend met een kleine, dunne naald en wordt meestal niet als pijnlijk ervaren. De medicatie zorgt ervoor dat de bloedvaten verwijden, waardoor een erectie ontstaat. De werking van de medicatie houdt ongeveer tien minuten aan, en soms zijn meerdere injecties nodig. Na elke injectie verricht de uroloog metingen met de duplexapparatuur, waarbij hij enkele minuten wacht om de reactie op de medicatie te evalueren. Hij controleert op krommingen, instabiliteit en andere misvormingen van de penis en gebruikt eventueel een speciaal apparaat (goniometer) om deze te meten. Plaques in de penis worden ook beoordeeld met de echografie. De resultaten zijn direct zichtbaar op het scherm, en de uroloog bespreekt eventuele significante bevindingen met de patiënt. Relevante beelden worden opgeslagen en uitgebreid besproken tijdens of na het onderzoek.
Na het onderzoek
Na het onderzoek kan de patiënt onmiddellijk naar huis. In sommige ziekenhuizen mag de patiënt pas naar huis nadat de erectie is verdwenen.
Complicaties
Er zijn doorgaans weinig ernstige complicaties gerelateerd aan dit onderzoek. Het grootste risico is een erectie die langer aanhoudt dan gewenst (
priapisme). In sommige gevallen kan de erectie tot één tot twee uur na het onderzoek aanhouden. Deze complicatie kan potentieel schade aan de penis veroorzaken. Sommige ziekenhuizen laten patiënten pas naar huis nadat de erectie is verdwenen. Als de erectie langer dan vier uur aanhoudt en niet verdwijnt door
koude douches,
wandelen of koelen, dient de patiënt contact op te nemen met het ziekenhuis. In dergelijke gevallen kan de uroloog een injectie toedienen om de erectie te beëindigen, wat slechts enkele seconden duurt. Na de injectie kunnen er tijdelijke bijwerkingen optreden, zoals
bloeduitstortingen, roodheid op de injectieplaats, een verdoofd gevoel in de penis en tijdelijke pijn of zwelling van de voorhuid.
Resultaten
De gedetailleerde resultaten van het onderzoek worden besproken tijdens een volgend poliklinisch bezoek. De uroloog bespreekt de bevindingen met de patiënt en kan indien nodig een behandelplan opstellen op basis van de onderzoeksresultaten.
Nazorg en vervolgafspraken
Na het onderzoek is doorgaans geen speciale nazorg nodig, tenzij er complicaties optreden. De uroloog kan vervolgafspraken inplannen om de voortgang te monitoren en eventuele verdere behandelingen te bespreken. Het is belangrijk dat de patiënt eventuele ongewone symptomen na het onderzoek meldt, zodat tijdig verdere stappen kunnen worden ondernomen indien nodig.
Lees verder