InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Seksualiteit > Wat zijn erectieproblemen

Wat zijn erectieproblemen

Wat zijn erectieproblemen Een stijve penis noemen we een erectie. Soms wil de penis niet of niet helemaal stijf worden tijdens het vrijen. Dit hoeft niet altijd een probleem te zijn, maar als het vaker voorkomt, kan dit voor de man er vervelend zijn. Mannen kunnen zich hierdoor onzeker voelen, en kunnen zich gaan focussen op het krijgen van een erectie. En hoe meer er op gefocust wordt, hoe moeilijker het wordt om een erectie te krijgen.

Hoe ontstaat een erectie

De hersenen sturen prikkels via de zenubanenen naar de bloedvaten van de penis als de man seksueel opgewonden raakt. Hormonen, gedachten en gevoelens spelen hierbij ook een rol. Door het extra bloed dat naar de penis stroomt wordt de penis stijf.

Het ontstaan van erectieproblemen

Erectieproblemen kunnen de volgende oorzaken hebben,
  • leeftijd, door het ouder worden neemt ook het erectievermogen af
  • stress, angst, onzekerheid, relatieproblemen, angst.
  • te weinig zin om te vrijen, of te weinig seksuele prikkeling
  • door lichamelijke afwijkingen zoals hart en vaatziekten, schildklierafwijkingen of een te hoge bloeddruk
  • door bijwerkingen van medicijnen
  • als de zenuwen beschadigd zijn door bv bestraling of operatie.
  • roken, te weinig lichaamsbeweging en overgewicht

Bij erectieproblemen spelen vaak meerdere factoren tegelijk. Iemand die aan diabetes lijd en rookt, kan hierdoor vernauwde bloedvaten hebben. Daardoor kan er minder bloed naar de penis stromen, die dan niet meer goed stijf worden wil. Hierdoor kunnen mannen onzeker worden, waardoor het dan nog minder goed lukt om een erectie te krijgen.

Adviezen

  • Voor het kunnen krijgen van een erectie is een gezonde leefstijl belangrijk. Probeer in ieder geval dagelijks minstens een half uur aan lichaambeweging te doen zoals wandelen, sporten of fietsen. Probeer het gewicht op peil te houden en rook niet.
  • Ook het bespreekbaar maken van het probleem kan verlichtend werken. Bespreek de onzekerheden en de wensen.Kies hiervoor een rustig moment en tijdens het vrijen.
  • Probeer er achter te komen wanneer u een goede erectie krijgt. Dit kan bv sóchtends of juist sávonds zijn. Dit kan ook door bepaalde handelingen zijn, bv als u eerst zelf masturbeert, of als u bepaalde fantasieën heeft. Dit kunt u bijhouden in een dagboek, zodat voor u zelf duidelijk wanneer en hoe u het beste een erectie krijgt.

Hoe moet het verder

Het belangrijkste is om uit te zoeken welke factoren er spelen in het niet, of te weinig kunnen krijgen van een erectie. Vaak lopen er een aantal oorzaken door elkaar. Het beste kunt u alles zoals hierboven opschrijven.
U kunt, het liefst samen met uw partner een afspraak maken bij uw huisarts zodat u er samen over praten kunt en dus ook samen naar een oplossing kunt zoeken.
Meestal volgen er een aantal afspraken bij de huisarts, om te bespreken hoe het gaat. Als dit allemaal niet tot een oplossing lijd kan hij u verder verwijzen.
© 2009 - 2019 Mirjam, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
ErectieproblemenErectieproblemenVeel mannen hebben wel eens last gehad van erectieproblemen. In Nederland heeft bijna veertig procent van de mannen wel…
Micropenis (een zeer kleine penis): oorzaak en behandelingMicropenis (een zeer kleine penis): oorzaak en behandelingBij een micropenis is er sprake van een kleine penis die bij een volwassen man kleiner is dan 3,8 centimeter en bij een…
Peniele duplex: Onderzoek van de bloedvaten van de penisPeniele duplex: Onderzoek van de bloedvaten van de penisEen mogelijk urologisch onderzoek is een peniele duplex-scan, ook gekend als een peniele Doppler-echografie. Met dit vri…
Erectieproblemen door overgewichtErectieproblemen door overgewichtEr zijn vele mannen in Nederland die last hebben van erectieproblemen. Mannen met overgewicht lopen meer risico op een e…
Ziekte van Peyronie: symptomen, oorzaak en behandelingZiekte van Peyronie: symptomen, oorzaak en behandelingDe Ziekte van Peyronie symptomen bestaan uit een abnormale afwijking in de vorm van de penis, waardoor die in een hoek a…

Reageer op het artikel "Wat zijn erectieproblemen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Peter, 26-12-2013 19:21 #1
Ik heb voor 6.5 jaar geleden een operatie gehad van 4 omleidingen mag ik nu dan ook cialis gebruiken gebruik nog wel medicijnen maar gaat verder goed in afwachting op u antw. verbijf ik.( geboorte datum 20-07-1947 ) peter

Infoteur: Mirjam
Gepubliceerd: 29-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!