Erectieproblemen

Erectieproblemen Veel mannen hebben wel eens last gehad van erectieproblemen. In Nederland heeft bijna veertig procent van de mannen wel eens last van erectieproblemen. Hoe voorkom je een erectiestoornis en wat zijn de oorzaken hiervan? Hoe komt een erectie überhaupt tot stand?

Hoe ontstaat een erectie?

De anatomie van de penis is belangrijk om goed te bestuderen hoe een penis stijf wordt. Een gemiddelde penis in slappe conditie is ongeveer vijf tot negen centimeter lang. Wanneer de penis stijf wordt kan deze groeien tot gemiddeld veertien tot wel twintig centimeter in lengte. De groei ontstaat door de zwellichamen in de penis. Dit cilindervormige sponzige materiaal wordt gevuld met bloed bij een erectie. Wanneer de penis slap is zal er minder bloed in de penis aanwezig zijn. Door een goede bloedtoevoer en bepaalde zenuwen wordt ervoor gezorgd dat het bloed op de juiste plaats komt en daar ook tijdelijk aanwezig blijft. Gaat er iets in dat systeem fout tussen de bloedtoevoer en de zenuwen kan de penis zijn stijfheid niet vasthouden of krijgen. Hierdoor is geslachtsgemeenschap dan ook op dat moment niet meer mogelijk.

Oorzaken erectiestoornis

Erectieproblemen kunnen twee oorzaken hebben, namelijk een lichamelijke of psychische oorzaak. Soms kan het ook een combinatie van deze twee zijn.

Erectieproblemen door psychische oorzaak

Mochten de problemen met de erectie plotseling beginnen, dan is de kans zeer groot dat dit komt door een psychische aandoening. Je kunt dan denken aan stress, relatieproblemen of bepaalde angsten, waaronder bijvoorbeeld faalangst.

Erectieproblemen door lichamelijke oorzaak

In vergelijking met erectieproblemen als gevolg van psychische oorzaken start een erectieprobleem als gevolg van lichamelijke oorzaken meestal geleidelijker aan. Voorbeelden van lichamelijke oorzaken zijn:
  • Suikerziekte
  • Bijwerkingen van bepaalde medicijnen
  • Te hoog cholesterol
  • Te hoge bloeddruk
  • Ongezonde leefstijl (roken, vet eten en alcohol drinken)

Wat te doen bij erectieproblemen

Dat er vele oorzaken voor erectiestoornissen kunnen zijn weten we nu wel. Niet minder belangrijk is het om te weten dat er ook nog veel oplossingen zijn om deze problemen op te lossen. Indien de erectieproblemen van psychische aard zijn kan dit door een psycholoog, psychiater of seksuoloog worden behandeld. De partner zal dan ook vaak bij deze behandeling betrokken worden, dit aangezien het probleem niet alleen voor de man is. Indien de erectiestoornissen van lichamelijke aard zijn kunnen onderstaande behandelingen en hulpmiddelen wellicht uitkomst bieden.

De erectiepil

Tegenwoordig zijn er genoeg medicijnen die de erectie kunnen terugbrengen naar het gewenste niveau. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld Viagra of Levitra. Dit medicijn kan op doktersrecept besteld worden en begint te werken ongeveer dertig minuten na inname van het medicijn. Het effect kan aanhouden tot wel dertig uur. Dit medicijn werkt enkel als er sprake is van een seksuele prikkel.

Voedingssupplement

Bij erectieproblemen kan er gekozen worden voor het gebruik van natuurlijke producten in de vorm van voedingssupplementen. Hierdoor komt er een maximale werking van gezonde stoffen in het lichaam die uiteindelijk de erectie zullen bevorderen.

Injectie in de penis

Door de penis te injecteren zullen de zwellichamen opzwellen en zal er op een kunstmatige manier een erectie ontstaan.

Vervangen van de bloedvaten

Door bijvoorbeeld verkalking in de aderen kan de bloedtoevoer naar de penis niet meer optimaal werken. Dan biedt wellicht een operatie nog uitkomst.

Penisprothese

Door middel van het plaatsen van een penis prothese kan de functie van de zwellichamen worden overgenomen.

Pas je levensstijl aan

Belangrijk is om gezond te blijven leven. Dit bevordert de erectie. Stoppen met roken, minder vet eten en niet teveel alcoholische drankjes innemen. Blijf voldoende sporten. Meer bewegen is goed voor de bloedvaten in je lichaam en dit is weer belangrijk voor je erectie.

Lees verder

© 2012 - 2024 Mayorfrits, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Erectiestoornis, feiten en oplossingenUit onderzoek blijkt dat in Nederland ongeveer 18% van alle mannen, boven de 18 jaar, op één of ander moment last hebben…
Erectieproblemen? Behandelingen op natuurlijke wijzeUit studie blijkt dat ongeveer de helft van de mannen op latere leeftijd last krijgt van erectieproblemen. Vanaf een lee…
Knoflook bevordert de erectie en voorkomt hartproblemenKnoflook bevordert de erectie en voorkomt hartproblemenLast van erectieproblemen, een te hoog cholesterolgehalte of dichtslibbende kransslagaderen? Het eten van vier teentjes…
Erectieproblemen door overgewichtErectieproblemen door overgewichtEr zijn vele mannen in Nederland die last hebben van erectieproblemen. Mannen met overgewicht lopen meer risico op een e…

Jeukend bovenbeen (links of rechts) houdt je wakker!Jeukend bovenbeen (links of rechts) houdt je wakker!Lekker slapen dat heeft het lichaam nodig, echter soms houden irritaties je wakker. Een veel voorkomende irritatie is he…
Het signaal van spierpijnHet signaal van spierpijnWe kennen het allemaal wel, vaak soms naar aanleiding van sporten, maar het kan ook door andere oorzaken ontstaan. Waar…
Bronnen en referenties
  • Nhg.artsennet.nl
  • www.seksuologie.nl
  • www.prostaat.nl
Mayorfrits (220 artikelen)
Laatste update: 26-08-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.