Erectieproblemen door overgewicht

Erectieproblemen door overgewicht Er zijn vele mannen in Nederland die last hebben van erectieproblemen. Mannen met overgewicht lopen meer risico op een erectieprobleem, omdat er in dan minder van het mannelijke hormoon testosteron wordt aangemaakt. Een erectiestoornis kan grote invloed hebben op een relatie en voor de eigenwaarde van de man. Toch is er heel wat aan te doen door de leefstijl aan te passen. Het afvallen van 5 tot 10 procent van het lichaamsgewicht kan er al voor zorgen dat de man weer een erectie kan krijgen.

Lichamelijke oorzaak

De seksuele gezondheid van een man heeft te lijden in geval van overgewicht. Uit onderzoek is gebleken dat de oorzaak vooral te verklaren is door lichamelijke factoren en niet door psychische problemen. Mannen met overgewicht hebben vaker last van erectieproblemen. In gevallen van ernstig overgewicht kan het zijn dat de buik letterlijk in de weg zit. Maar er is gebleken dat naarmate mannen dikker worden, des te lager het gehalte aan het mannelijke hormoon testosteron in het bloed is. Dikke mannen hebben vaker een abnormale bloedstroom naar hun penis dan slanke mannen, waardoor er minder bloed in de penis kan komen voor het krijgen van een erectie. Dit heeft waarschijnlijk te maken met een hoge bloeddruk bij overgewicht.

Psychische factoren

Als er sprake is van een erectieprobleem, kan dat psychische problemen veroorzaken. Bijna elke man heeft wel eens dat de penis minder stijf wordt of eerder slap wordt dan normaal. Dit is iets dat hoort bij het ouder worden. Als de oorzaak ligt bij overgewicht, kan het ook bij jongere mannen voorkomen. Dit kan grote invloed hebben op het zelfvertrouwen van de man. Toch is er in een grote minderheid van de gevallen een psychisch probleem de oorzaak. Hiervoor kan de man een seksuoloog bezoeken.

Problemen in de relatie

Een erectiestoornis kan een grote invloed hebben op de relatie. Een man ziet seks vaak als een prestatie en hij wil zijn partner niet tekort doen. Door de druk om te moeten presteren, kan het gevolg zijn dat de man zich zo gaat concentreren op het krijgen van een erectie, dat dit ten koste gaat van het genot van het vrijen. Daardoor kan het zijn dat bevredigende seks niet meer mogelijk is. Het kan er zelfs toe leiden dat de man seks probeert te vermijden en daarom elke vorm van intimiteit uit de weg gaat.

Leefstijl aanpassen

Als overgewicht de oorzaak is van dit probleem, dan is het noodzakelijk om af te vallen. Uit onderzoek is gebleken dat als een man zo’n 5 tot 10 procent van hun gewicht verliest, dat het lichaam weer beter in staat is om een erectie te krijgen. Afslanken helpt niet alleen om vervelende problemen kwijt te raken, maar je voelt je er ook fitter bij en bovendien ziet het lichaam er beter uit. Als libido ook een probleem is, zal een gezonde leefstijl eraan bijdragen dat er weer zin in seks ontstaat.

Bloedtoevoer naar de penis

De bloedtoevoer naar de penis wordt ook negatief beïnvloed door roken, een te hoog cholesterolgehalte, suikerziekte, hoge bloeddruk, overmatig gebruik van alcohol, drugs en bepaalde medicijnen. Het heeft even tijd nodig om het testosterongehalte weer op peil te krijgen, maar vaak zijn positieve resultaten al gauw merkbaar.

Gezonde bloedvaten

Om een erectie te krijgen, moet de bloedtoevoer naar de penis goed zijn. Door een gezonde leefstijl waarbij men op een goed gewicht zit, gezond eet, voldoende sport, niet rookt en zo min mogelijk stress te heeft, wordt er een goede bijdrage geleverd aan gezonde bloedvaten. Een erectiestoornis wijst er vaak op dat er een aandoening van alle bloedvaten in het lichaam. Zo blijkt dat ongeveer 20 procent van de mannen met een erectiestoornis binnen 5 jaar te maken krijgt met een hart- en/of vaataandoening.

Erectiepillen

Als het aanpassen van de leefstijl (nog) niet het gewenste resultaat geeft en de oorzaak is een lichamelijk probleem, zijn er mogelijkheden om het te behandelen. Zo zijn er verschillende soorten erectiepillen verkrijgbaar die de erectie bevorderen. Maar niet iedereen mag deze pillen gebruiken omdat er toch wat risico’s aan verbonden zijn. Zo zijn er een hoop illegale pillen op de markt die ongezonde stoffen kunnen bevatten. Het is niet altijd duidelijk wat de precieze samenstelling is en sommige stoffen kunnen beter niet gebruikt worden in combinatie met andere medicijnen. Mochten erectiepillen niet meer werken, dan bestaat er nog de mogelijkheid voor injectietherapie of een erectiepomp.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De erectiepil: zin of onzin?!De erectiepil: zin of onzin?!Met de komst van de nieuwe zorgverzekeringen begin 2008 is er veel veranderd qua vergoedingen voor zorgmiddelen. Goed ni…
Erectieproblemen: oorzaken & behandeling van slappe penisErectieproblemen: oorzaken & behandeling van slappe penisGeen stijve penis kunnen krijgen of geen erectie kunnen behouden: het is voor een man zowat de ergste nachtmerrie. Je vo…
ErectieproblemenErectieproblemenVeel mannen hebben wel eens last gehad van erectieproblemen. In Nederland heeft bijna veertig procent van de mannen wel…
Wat te doen in geval van impotentieWat te doen in geval van impotentieMannen die last hebben van impotentie hebben problemen met het krijgen van een erectie. Ongeveer één op de zeven jonge m…

Blaaspoliepen kunnen verraderlijk zijnBlaaspoliepen kunnen verraderlijk zijnEen blaaspoliep is gesteeld en soms 'goedaardig', hoewel over dat begrip de meningen verdeeld zijn. De groei van het gez…
Garantie bij de tandartsGarantie bij de tandartsGarantie is niet zo vanzelfsprekend bij een tandarts. Juridisch gezien heeft een tandarts een inspanningsverplichting, g…
Bronnen en referenties
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 06-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.