Borstvorming bij mannen

Borstvorming bij mannen Er zijn veel mannen die borstvorming hebben en die dit als een groot probleem ervaren. Hierdoor voelen zij zich minder mannelijk en schamen zij zich. Naast overgewicht kunnen stress en het drinken van alcohol een oorzaak zijn van deze ongewenste vetophoping. Is een borstverkleinende operatie de enige oplossing om van deze vervelende vetophoping in de borst af te komen? Zijn er ook nog andere manieren die minder drastisch zijn tegen deze vervelende kwaal?

Zijn mannenborsten hetzelfde als vrouwenborsten?

Bij mannenborsten is er sprake van hardnekkig vet op de borst. Het is vergelijkbaar met het vet dat ook in vrouwenborsten voorkomt en het kan zich al op jonge leeftijd ontwikkelen. Vooral als dit bij mannen begint in de tienerjaren kan dit slecht zijn voor het zelfvertrouwen. Ze schamen zich als ze na het sporten onder de douche gaan of een dagje naar het strand willen. Ze willen zich het liefst verstoppen onder een dikke laag kleding.

Oorzaak

Er wordt vaak gedacht dat mannenborsten oorzaak zijn van overgewicht. Een ongezonde levensstijl kan bijdragen aan deze aandoening. Hoewel dit vaak door overgewicht kan ontstaan hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Meestal heeft het met de hormoonhuishouding te maken indien overgewicht niet de oorzaak is. Er kan ook een andere oorzaak zijn zoals de ziekten: syndroom van Klinefelter, geslachtshypoplasia, endrocrinologische ziekten of levercirrose. Indien de oorzaak niet bij overgewicht ligt is het raadzaam om naar de huisarts te gaan.

Ontregelde hormoonspiegel

Bij mannenborsten en ook bij een bierbuik is er sprake van een plaatselijke vetophoping. Dit kan op allerlei plaatsen in het lichaam voorkomen en is een grote frustratie voor mensen die willen afvallen. Vaak ben je een lange tijd aan het lijnen en het gaat overal vanaf behalve de plaatsen waar je het vanaf wilt hebben. Inmiddels is er ontdekt dat een plaatselijke vetophoping een gevolg is van een ontregelde hormoonspiegel. Dit ontstaat als reactie in het lichaam op slechte eet- en drinkgewoontes. Het mannelijke hormoon (testosteron) wordt omgezet naar het vrouwelijke hormoon (oestrogeen). Hierdoor kunnen mannenborsten ontstaan. Daarnaast speelt het stresshormoon (cortisol) ook nog een rol. Bij een levensstijl waarbij teveel ongezond wordt gegeten en teveel alcohol wordt gedronken met daarbij de nodige stress ligt het vormen van mannenborsten op de loer.

Wat kun je zelf hiertegen doen?

Vooral alcohol is misschien wel de grootste boosdoener. Alcohol is een vergif voor de mannelijke hormoonspiegel testosteron. Het maakt niet uit of het nou om bier, wijn, jenever of andere drankjes gaat: het gaat om de alcohol. Daarom is het raadzaam de alcohol te laten staan. Daarnaast is het advies om stresshormonen onder controle te krijgen. Het kan ontspannend werken door te gaan sporten, mediteren of gaat wandelen. Hierdoor kan de stress afnemen zodat er minder stresshormonen vrijkomen. Goede voeding is ook erg belangrijk. In groenten, met name koolsoorten, zitten stoffen (phytochemicaliën) die het teveel aan het vrouwelijke hormoon oestrogeen kan bestrijden. Krachttrainingen van enkele keren peer week van maximaal drie kwartier blijken uit onderzoek het testonerongehalte te verhogen.

Als de borsten niet verdwijnen

Indien een gezonde levensstijl, minder stress en sporten niet helpt zijn er andere behandelingen mogelijk. Eerst wordt er gekeken of medicijnen en gels helpen. Indien alle behandelingen falen kom je pas in aanmerking voor een operatie om te borsten te verkleinen. Een borstklier bestaat uit kliefweefsel en vet. Het hangt van de grootte van deze elementen af wat voor een soort operatie er plaats vindt. Soms is het noodzakelijk de gehele borstklier te verwijderen en in andere gevallen is alleen een liposuctie nodig.

Lees verder

© 2011 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Man boobs: kom ervan af met trainen of een operatieMan boobs: kom ervan af met trainen of een operatieVeel vrouwen willen graag grote borsten, maar voor mannen ligt dit anders. Man boobs zijn dan wel het laatste wat je wil…
Penopauze, de overgang bij mannenEen verminderde libido, erectieproblemen, slaapproblemen, opvliegers en depressies kunnen vervelende klachten zijn van d…
Overdreven borstvorming bij mannenOverdreven borstvorming bij mannenGynaecomastie is de medische term voor de ontwikkeling van abnormaal borstweefsel bij mannen. Tal van factoren kunnen aa…
Diindolylmethaan (DIM-complex) tegen oestrogeendominantieDiindolylmethaan (DIM-complex) tegen oestrogeendominantieBij oestrogeendominantie is er sprake van een te hoog oestrogeengehalte in het lichaam. Dit kan zowel bij vrouwen als bi…

Onderzoek UMC: je persoonlijkheid helpt je genezenOnderzoek UMC: je persoonlijkheid helpt je genezenLange tijd volgde de medische wetenschap het idee van Descartes dat geest en lichaam gescheiden zijn. Anno nu komen we e…
Slokdarmperforatie: Oorzaken, symptomen en behandelingSlokdarmperforatie: Oorzaken, symptomen en behandelingEen perforatie van de slokdarm is een ernstige aandoening waarbij er een gaatje of gat onstaan is in de slokdarm. Deze b…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Splitshire.com, Pexels
  • - www.personaltraininghaarlem.nl
  • - www.dieetblog.com
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 27-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.