Penopauze, de overgang bij mannen

Een verminderde libido, erectieproblemen, slaapproblemen, opvliegers en depressies kunnen vervelende klachten zijn van de penopauze, de overgang bij mannen. Maar liefst 20 procent van de mannen heeft, net als vrouwen, door een verandering van de hormoonhuishouding te kampen met overgangsklachten.

De penopauze

Als logisch gevolg van het ouder worden verandert bij mannen de hormoonhuishouding, de testosteronspiegel daalt en het vrouwelijke oestradiolhormoon neemt toe. We noemen dit de penopauze of andropauze. Het is een geleidelijk proces dat al halverwege het 30e levensjaar kan aanvangen en soms pas bij het 75e levensjaar eindigt. Het is niet te vergelijken met de menopauze of overgang van vrouwen. Want in tegenstelling tot vrouwen hebben de meeste mannen er geen noemenswaardige klachten of problemen mee. Bovendien heeft het ook geen invloed op de vruchtbaarheid.

Klachten bij penopauze

Maar liefst 20 procent van de mannen ondervindt echter wel fysieke, psychische en seksuele problemen door de penopauze.

Fysieke klachten

 • Botontkalking
 • Concentratiestoornissen
 • Gevoelige borsten
 • Haaruitval onder oksels en genitaliën
 • Overgewicht
 • Slaapproblemen
 • Vermoeidheid
 • Vermindering van lichaamslengte
 • Vermindering van de spiermassa
 • Zweten

Psychische klachten

 • Depressief
 • Negatief zelfbeeld
 • Onzekerheid
 • Stemmingswisselingen

Seksuele klachten

 • Erectieproblemen
 • Impotentie
 • Verminderde libido

Overgangsklachten tegengaan

Bij ernstige klachten kan hormoontherapie een oplossing bieden en in geval van de psychische klachten kan antidepressiva overwogen worden. Door verandering van levensstijl kunt u zelf echter ook een behoorlijke bijdrage leveren aan de vermindering van overgangsklachten.

Zelfhulp

In de wetenschap dat stress de testosteronproductie vermindert, overgewicht wordt geassocieerd met een laag testosteron niveau en alcohol het oestrogeengehalte verhoogt kunt u zelf ook de nodige stappen ondernemen. Door het aannemen van een andere, gezonde levensstijl kunnen een aantal vervelende symptomen van de penopauze voorkomen worden. Zorg daarom voor een gezond gewicht, eet gezonde voeding, drink alcohol met mate, vermijd stress en ga sporten!
© 2009 - 2020 Zalomeya, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Ook mannen gaan in de overgang: de andropauze of penopauzeOok mannen gaan in de overgang: de andropauze of penopauzeWaar bij vrouwen de menopauze het einde van een vruchtbare periode betekent, worden mannen niet onvruchtbaar tussen hun…
Andropauze, de mannelijke tegenhanger van de menopauzeAndropauze, de mannelijke tegenhanger van de menopauzeIedereen kent wel de menopauze bij vrouwen maar de mannelijke tegenhanger, de andropauze, is bij veel mensen helemaal ni…
Erectiestoornissen (impotentie): Oorzaak en behandelingErectiestoornissen (impotentie): Oorzaak en behandelingBij erectiestoornissen of impotentie is de man niet in staat om tijdens het geslachtsverkeer voldoende erectie te krijge…
Het mannelijk Libido boosten met Libido 7Het is mogelijk om het Libido van de man een boost te geven door de testosteron productie te verbeteren. Voedsel dat hie…
Depressie, tips om er bovenop te komenHet leven zou men kunnen vergelijken met een achtbaan. Rijk of arm, oud of jong, iedereen kent hoogten en laagten. Sterk…

Reageer op het artikel "Penopauze, de overgang bij mannen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Marc, 04-10-2016 11:46 #6
Ik ben nu 53 jaar. Mijn klachten begonnen rond mijn 48ste jaar. In ongeveer twee maanden zo'n 17 kilo aangekomen zonder dat ik meer at of dronk. Heel erg veel zweten bij de minste inspanning en soms gewoon bij het tv kijken warm en koud krijgen. Heb hierover gepraat met mijn huisarts die een bloedonderzoek heeft gedaan. Vooral het zweten vond ik verschrikkelijk erg. Soms wel drie maal per dag onder de douche en evenveel andere kleding aantrekken. Het onderzoek wees uit dat mijn testosteron enorm gedaald was en mijn linker schildklier trager verwerkte. Ook het hele metabolisme werkte veel trager. Kreeg testocaps voorgeschreven en ook Bisoprolol omdat mijn hart in rust te snel klopte. Ben nu vijf jaar verder en het begint wat te beteren maar het zweten blijft wel duren. Wel niet meer zo hard maar vind het toch vervelend. Vooral op mijn hoofd en in de halsstreek blijf ik zweten. Nu wordt er om de drie maanden telkens opnieuw een bloedonderzoek gehouden en alles lijkt nu wel goed te zijn. Ook wel minder zin in seks en dikwijls ook geen ochtenderectie meer. Groeten. Marc Limburg

Katie Vaneechoutte, 08-08-2013 06:51 #5
Mijn man is 55 jaar.Zijn libido is sterk gedaald en wat zijn humeur betreft, die is erg wisselvallig.De ene keer is hij de man die ik heb leren kennen maar de laatste tijd kan ik bijna niets meer goed doen.Hij heeft over alles en iedereen zijn mening.Ik zwijg want dat lijkt mij het beste maar soms heb ik ook zin om eens mijn mening over hem te zeggen.Zou dat het begin van de penopauze kunnen zijn en hoe lang kan dat duren?
M.v.g.

R. Le Noble, 21-12-2012 09:32 #4
Na mijn prostaatoperatie is alles in een versneld tempo achteruit gegaan. Heden sta ik op 0.

Stomp, 05-11-2012 00:25 #3
L.s.
mijn testeron is goed maar ik heb sinds 4 jaar last van warm/koud. Vooral mijn benen en armen trillen en worden koud. Naar een warm land gaan helpt onmiddellijk. Ik ben uitgebreid onderzocht ook in Duitsland. Prescan, maar alles is goed? Weet u een oorzaak? Man 63 jaar.

Emanuelson, 14-10-2012 11:19 #2
Ik ben 62 merk dat ik in gewicht afneem voel me erg moe en in de nacht veel zweten heeft dit vooral het afnemen van gewicht ook met de overgang te maken?

Ed Bos, 15-04-2012 16:29 #1
Ik ben 47 jaar. In augustus jarig. Vanaf vorig jaar november heb ik klachten als verkramping in de borstspieren, soms jeukende linker tepel, pijn in borstkas, slap gevoel in linker bovenarm, raar vreemd gevoel in borststreek. Kan dat al met de Penopauze te maken hebben? En wat moet ik dan kopen bij de drogist? Ik slik nu Oxazepam om de boel rustig te houden, maar wil van de Oxazepam af. Mijn hart, longen, mijn bloed zijn onderzocht, en goed bevonden. Toch is er iets met me, dat ik niet kan verklarenů In 2008 is een Feochromosytoom die iets groter was dan een tennisbal, weggehaald van mijn rechterbijnier. Kan mijn hormoonhuishouding toch nog in de war zijn, ondanks de goede resultaten van het bloedonderzoek? Of kan er iets anders aan de hand zijn?

Infoteur: Zalomeya
Gepubliceerd: 04-12-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Reacties: 6
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!