Man boobs: kom ervan af met trainen of een operatie

Man boobs: kom ervan af met trainen of een operatie Veel vrouwen willen graag grote borsten, maar voor mannen ligt dit anders. Man boobs zijn dan wel het laatste wat je wilt. Toch komt borstvorming bij mannen vrij regelmatig voor. Dit betekent dat de borsten groter zijn dan normaal, waardoor ze een wat 'vrouwelijk' uiterlijk krijgen. Heb jij man boobs en wil je ervanaf komen? Er zijn gelukkig verschillende manieren om wat aan je mannenborsten te doen. Afvallen en je borstspieren trainen vormen de basis voor het verminderen van je borstvorming. Werkt dit niet? Dan is een operatie misschien de oplossing voor jou.

Soorten man boobs

Er bestaan twee soorten man boobs: gynaecomastie en pseudogynaecomastie. De eerste wordt veroorzaakt door een aandoening aan de klierschijven, de tweede heeft te maken met een vetoverschot.

Gynaecomastie

De medische naam voor borstvorming bij mannen is gynaecomastie. Bij kleine kinderen zitten er kleine klierschijven achter de tepel. Bij jongens verdwijnen deze klierschijven normaal gesproken in de puberteit, terwijl ze bij meisjes uitgroeien tot borsten. Soms gaan deze schijven echter ook bij jongens groeien, aan een zijde of aan beide zijdes. Dit is natuurlijk erg vervelend, want als jongen wil je niet dat je borsten opzwellen. Gelukkig voor veel jongens houdt dit fenomeen vaak een korte tijd aan. Bij een klein aantal jongens blijven deze man boobs echter wel bestaan, ook na de puberteit.

Pseudogynaecomastie

De klierschijf is niet altijd de boosdoener bij mannenborsten. Bij zogenaamde pseudogynaecomastie zien de borsten er wel uit alsof de man in kwestie gyneacomastie heeft, maar zoals de naam wellicht al doet vermoeden is hier niet daadwerkelijk sprake van deze aandoening. Bij pseudogynaecomastie is er namelijk sprake van vetophoping in de borsten. Een echografisch onderzoek kan het verschil tussen de twee aandoeningen aantonen, zodat je weet wat het probleem is.

Factoren

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan borstvorming bij mannen.
 • Teveel aan vet in de borsten
 • Losse huid die zorgt voor 'hangborsten'
 • Vergrote klierschijven of te veel klierweefsel
 • Overmatig alcoholgebruik
 • Anabole steroïden
 • Lever- of nierziekte

Overgewicht

Een van de belangrijkste oorzaken van man boobs is overgewicht. Omdat borsten zowel bij mannen als bij vrouwen voor een deel uit vet bestaan, heeft je gewicht veel invloed op je borstvorming. Als je overgewicht of zelfs obesitas hebt, dan vergroot je de kans op man boobs. Hoe meer vet je namelijk hebt, hoe meer vet zich op je borst zal gaan ophopen. Ook zorgt een teveel aan vet voor de aanmaak van leptine, een hormoon dat de aanmaak van testosteron vermindert. En dit leidt dan weer tot meer borstvorming.

Veroudering

Ouder worden is voor veel mensen al niet leuk, maar als je tijdens het ouder worden merkt dat je steeds meer last krijgt van man boobs, dan is dat helemaal vervelend. Vanaf een jaar of 50 neemt de aanmaak van testosteron in je lichaam af. Dit mannelijke hormoon voorkomt juist borstvorming, dus als je minder testosteron hebt, is de kans op man boobs groter.

Overmatig alcoholgebruik

Te veel alcohol drinken draagt ook bij aan het groeien van je mannenborsten. Ten eerste kom je sneller aan als je alcohol drinkt, omdat er veel calorieën in alcoholische dranken zitten en je een drankje vaak in combinatie met een versnapering neemt. Daarnaast staat bier erom bekend dat het het oestrogeenniveau verhoogt. Oestrogeen is een hormoon dat vooral bij vrouwen in een hoge mater voorkomt en de borstgroei stimuleert. Wil je als man borstvorming voorkomen, dan kun je dus beter niet te veel bier en andere alcoholische dranken nemen.

Anabole steroïden

Sommige bodybuilders en sporters gebruiken anabole steroïden om hun sportprestaties te verbeteren en hun spieren te vergroten. Je hebt vast wel eens een man gezien die anabole steroïden gebruikt: de spieren zijn dan abnormaal groot. Je spieren zijn echter niet de enige lichaamsdelen die 'opzwellen' door het gebruik van deze synthetische hormonen. In het lichaam werken anabolen in principe als testosteron, maar het lichaam kan de anabolen ook omzetten in oestrogeen, een vrouwelijk hormoon dat de borstgroei bevordert. Daarnaast worden ook je borstspieren er groter van, dus kunnen je man boobs juist meer opvallen.

Lever- of nierziekte

Soms krijgen mannen plots last van man boobs. In dit geval is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Bij plotse borstvorming bij mannen kan er namelijk sprake zijn van een nier- of leveraandoening. Hierbij is het mogelijk dat je borsten opzwellen, zodat je man boobs krijgt.

Een gezond dieet

Omdat vet vaak een rol speelt bij man boobs, is het aan te raden om gezond te eten. Verminder je inname van koolhydraten, vermijd suikers en vervang vetrijke voedingsmiddelen door mager vlees en voedingsmiddelen met voldoende eiwitten. Fruit en groenten zijn goed voor je lichaam en je gewicht, dus hier kun je lekker veel van eten. Betekent dit dat je je hele leefstijl moet omgooien? Het is het in de meeste gevallen echt waard. Niet alleen om je mannenborsten te verminderen, maar ook om beter in je vel te zitten en je fitter te voelen.

Schouders naar achteren

Niemand ziet er goed uit met afhangende schouders en een ingezakte houding. Als je last hebt van man boobs, geldt zelfs dat zo'n slechte houding je minpunten alleen maar meer benadrukt. Zorg er daarom voor dat je jezelf een betere houding aanleert. Sta rechtop, span je buikspieren lichtjes aan en trek je schouders naar achteren. Zo zie je er een stuk beter uit en vallen je mannenborsten minder op. En het mooiste is: je hebt direct resultaat!

Man boobs verminderen met trainen

Je dieet heeft veel invloed op je vetpercentage, maar onderschat ook de kracht van een goede workout niet. Door cardio- en krachttraining te combineren, krijg je meer spieren en verlies je vet. Je lichaam zal de voeding die je eet gaan omzetten in spieren en niet meer in vet. En dat heeft dan weer een positief effect op je borstvorming. Bovendien maak je meer testosteron aan wanneer je aan krachttraining doet. Probeer ten minste drie keer per week te sporten om snel resultaat te boeken.

Hoe ziet een effectieve workout eruit?

Onderstaande oefeningen helpen je om je man boobs te verminderen.

Warming up

Voordat je begint met je workout is het belangrijk dat je je spieren vast opwarmt. Zo verklein je de kans op blessures en spierpijn. Om warm te worden, kun je fietsen of joggen, maar roeien is ook een goede optie. Zo train je namelijk gelijk de spieren in je armen en borsten, het gebied dat je graag wilt aanpakken.

Push-ups

Iedereen weet wel hoe je een push-up doet, toch? Zet je handen op schouderbreedte op de grond en hou je lichaam recht door je core aan te spannen. Laat je langzaam zakken totdat je borst bijna de grond raakt. Hou deze houding een seconde vast en ga vervolgens langzaam weer omhoog. Voor de variatie: zodra je weer boven bent, haal je één hand los van de grond en wijs je naar boven. Je lichaam draait nu een kwartslag. Doe dit vervolgens ook met de andere kant.

Diamond push-ups

Deze oefening lijkt op de gewone push-up, maar is net even anders doordat je je handen dichter bij elkaar zet. Je duim en wijsvingers raken elkaar namelijk. Houd je ellebogen strak langs je lichaam om je spieren zo goed mogelijk te trainen. Breng je lichaam langzaam naar beneden en vervolgens weer omhoog.

Bankdrukken

Om de spieren in je armen en borsten sterker te maken, kun je beginnen met bankdrukken. Hierbij lig je op je rug op een bankje en druk je een halterstang met halters langzaam omhoog. In plaats van een halterstang kun je ook twee losse dumbbells gebruiken en deze omhoog drukken.

Hormonen en medicijnen

De hoeveelheid testosteron en oestrogeen die je lichaam aanmaakt, heeft invloed op je man boobs. De aanmaak van oestrogeen wat remmen en die van testosteron stimuleren kan dus helpen om er weer vanaf te komen. Maak hiervoor een afspraak bij je huisarts. Die kan je situatie en de hoeveelheid hormonen in je lichaam bekijken en je zo nodig doorverwijzen naar een specialist.

Mannenborsten verwijderen met behandeling tegen gynaecomastie en pseudogynaecomastie

Heb je echt alles al geprobeerd, van diëten en sporten tot een bezoek aan de huisarts en is er echt niks te doen aan jouw man boobs? Dan kun je altijd nog een cosmetische operatie laten uitvoeren om je mannenborsten te laten verwijderen. Zo'n behandeling bestaat uit een chirurgische ingreep waarbij een plastisch chirurg het teveel aan klierweefsel en vet verwijdert. Zo kun je toch van je klachten af komen. Er zijn verschillende ingrepen voor deze aandoening:
 • Klierschijven verwijderen
 • Liposuctie
 • Losse huid verwijderen
 • Combinatie van behandelingen

Klierschijven verwijderen

Als het probleem gevormd wordt door een teveel aan klierweefsel, dan kiest een plastisch chirurg ervoor om de klierschijven of het teveel aan klierweefsel te verwijderen. Na de ingreep is er dan niets meer te zien van je man boobs.

Liposuctie

Veroorzaakt een teveel aan vet jouw borstvorming? Dan is liposuctie de beste oplossing. Door het vet uit de borsten te halen, slinken ze en verdwijnen jouw klachten. Je houdt een mooie platte borst over.

Losse huid verwijderen

Als de huid op je borst door veroudering wat meer is gaan hangen en hierdoor borsten is gaan vormen, dan zal de chirurg besluiten om de overtollige huid te verwijderen. Na deze behandeling heb je dan weer de borsten die je wilt.

Combinatie van behandelingen

Vaak komt het voor dat niet één, maar verschillende factoren samen de omvang van de man boobs bepalen. Je hebt bijvoorbeeld niet alleen te veel vet in je borsten, maar ook wat overtollige huid. Of je klierschijven zijn vergroot, en door overgewicht heb je ook een teveel aan vet. Dan kan de chirurg besluiten om verschillende behandelingen uit te voeren in één ingreep om jouw man boobs zo goed mogelijk te verhelpen.
© 2018 - 2022 Brk301, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Borstvorming bij mannenBorstvorming bij mannenEr zijn veel mannen die borstvorming hebben en die dit als een groot probleem ervaren. Hierdoor voelen zij zich minder m…
Gynaecomastie: klachten & behandeling borstvorming mannenGynaecomastie: klachten & behandeling borstvorming mannenDe medische term voor borstvorming bij mannen is 'gynaecomastie'. Het wordt veroorzaakt door een hormonale onbalans tuss…
Gynaecomastie, borstvorming bij de man, jongens en baby'sGynaecomastie, borstvorming bij de man, jongens en baby'sBorstvorming bij mannen wordt er in de medische wereld gynaecomastie genoemd. Veel mannen en jongens schamen zich ervoor…
Overdreven borstvorming bij mannenOverdreven borstvorming bij mannenGynaecomastie is de medische term voor de ontwikkeling van abnormaal borstweefsel bij mannen. Tal van factoren kunnen aa…

Bult op voorhoofd: oorzaken en symptomen zwelling voorhoofdBult op voorhoofd: oorzaken en symptomen zwelling voorhoofdEen bult op je voorhoofd kan meerdere oorzaken hebben. Afhankelijk van de oorzaak kan een huidknobbel of een bult variër…
Natte (productieve) hoest: Oorzaken van hoesten met slijmNatte (productieve) hoest: Oorzaken van hoesten met slijmEen hoest is droog (niet-productief, zonder slijm) of nat (productief, met slijm). Bij een natte hoest komt een opruimpr…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Keifit, Pixabay
 • https://www.fashionbeans.com/article/man-boobs-guide/
 • https://www.bernhoven.nl/Borstvorming-bij-de-man--(gynaecomastie)
 • https://www.henw.org/artikelen/gynaecomastie-niet-altijd-onschuldig
 • http://www.menshealth.nl/Fitness/Het-medicijn-tegen-man-boobs
 • https://man-man.nl/oefeningen-man-boobs/
Brk301 (19 artikelen)
Gepubliceerd: 19-09-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.