Bult op voorhoofd: oorzaken en symptomen zwelling voorhoofd

Bult op voorhoofd: oorzaken en symptomen zwelling voorhoofd Een bult op je voorhoofd kan meerdere oorzaken hebben. Afhankelijk van de oorzaak kan een huidknobbel of een bult variëren in grootte en stevig of zacht aanvoelen. De bult of zwelling kan beweeglijk zijn onder de huid of juist niet. De bovenliggende huid kan rood of ontstoken zijn. Een bult op je voorhoofd kan al dan niet pijnlijk of gevoelig zijn, afhankelijk van de oorzaak. Bij aanhoudende klachten of bijkomende symptomen, zoals pijn of roodheid van de huid, is het verstandig je huisarts te raadplegen. Deze kan de plek op je voorhoofd nader onderzoeken en bekijken welke behandeling geschikt is.
Blauwe plek na een stoot of val / Bron: KoS, Wikimedia Commons (Publiek domein)Blauwe plek na een stoot of val / Bron: KoS, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Een bult op je voorhoofd

Een bult of bobbel op je voorhoofd, ook al is het klein en doet het geen pijn, kan je zorgen baren. Zwelling onder de huid (een hematoom, een blauwe plek of bloeduitstorting) is meestal een tijdelijk symptoom als gevolg van hoofdtrauma. Een hematoom kan zich snel vormen; het voorhoofd zwelt snel omdat er zoveel bloedvaten zijn net onder het huidoppervlak. Dat is ook de reden dat open hoofdwonden flink kunnen bloeden, zelfs als het letsel niet erg diep is.

Sommige bulten op het voorhoofd vormen zich zonder een verwonding. Een bult kan bijvoorbeeld betrekking hebben op abnormale bot- of weefselgroei. Deze zijn meestal onschadelijk, hoewel je ze misschien wel wilt laten behandelen vanwege cosmetische redenen.

Welke symptomen zijn alarmsymptomen?

Het hebben van een bult op je voorhoofd alleen is niet genoeg om te bepalen of je medische hulp nodig hebt. Je zult daarbij ook op andere symptomen moeten letten. Uiteraard moet een trauma op het voorhoofd waarbij je het bewustzijn verliest altijd worden behandeld als een medisch noodgeval. Zelfs als het bewustzijnsverlies enkele seconden duurt, moet je onmiddellijk medische hulp inroepen. Een arts kan bekijken of er sprake is van een hersenschudding of ander letsel.

Als je voor een kind met hematoom op het voorhoofd zorgt, dien je goed op zijn toestand te letten:
 • Plotselinge slaperigheid of veranderingen in stemming en persoonlijkheid kunnen een teken zijn van een ernstiger letsel.
 • Als je kind niet zo alert lijkt als gewoonlijk en niet reageert op jou en je vragen, ga dan naar een eerstehulpafdeling van een ziekenhuis.
 • Als je kind op een abnormale manier begint te bewegen, problemen lijkt te hebben met evenwicht en coördinatie, ga dan onmiddellijk naar een arts.
 • Een hoofdpijn die niet weggaat en misselijkheid, met of zonder braken, zijn twee andere indicaties dat een hoofdletsel noodhulp behoeft.
 • Je moet ook naar de ogen van je kind kijken na een hoofdblessure. Als de pupillen een andere grootte hebben of als één oog niet beweegt in coördinatie met de ander, moet het letsel onmiddellijk medisch worden onderzocht.

Als een van deze symptomen niet meteen verschijnt, maar zich een dag of twee na een hoofdletsel ontwikkelt, moet je onmiddellijk naar een arts gaan. Als er geen symptomen zijn of als de symptomen licht zijn (zoals lichte hoofdpijn), maak dan een afspraak om de door een arts te laten onderzoeken.

Oorzaken van bult op voorhoofd

De meeste bulten die op het voorhoofd verschijnen, zijn goedaardig als er geen andere ernstige symptomen aanwezig zijn. Deze bulten kunnen zich om verschillende redenen vormen. De volgende zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken van een bobbel of bult op het voorhoofd.

Auto-ongeval / Bron: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock.comAuto-ongeval / Bron: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock.com

Trauma

Of het nu gaat om een ​​val, een botsing op het voetbalveld met een andere speler, een auto-ongeluk of ander contact met hoge impact, trauma is een belangrijke oorzaak van een hematoom. Een dergelijke bult op het voorhoofd is in wezen slechts een blauwe plek. Deze bulten worden na een dag of twee vaak zwart, geel en blauw. Wanneer de kleine bloedvaatjes onder de huid zijn beschadigd, lekt er bloed in het omliggende weefsel, waardoor de zwelling ontstaat die een bobbel of bult vormt op het hoofd. Bij een ken kleine bult zonder andere symptomen kun je het een paar dagen aankijken. De aanwezigheid van andere symptomen of een bult die meer dan een paar centimeter breed is, moet worden onderzocht op een eerste hulp. Een bult die binnen een paar dagen niet kleiner wordt, moet ook door een arts worden gecontroleerd. Meestal verdwijnen hematomen spontaan en hebben ze geen behandeling nodig. Het toepassen van ijs dieet na een blessure helpt om de zwelling tot een minimum te beperken. Breng echter niet direct ijs aan op de huid, want hierdoor kan de huid bevriezen.

Cyste

Een cyste is een met vocht gevulde holte die zich net onder de huid vormt. Het voelt meestal zacht aan en lijkt witachtig of geelachtig. Er zijn verschillende soorten cysten die op het voorhoofd kunnen verschijnen. Een van de meest voorkomende cysten wordt gevormd wanneer keratine dieper in je huid komt en zich aldaar ophoopt. Keratine is een eiwit in de huid. Normaal gesproken gaan keratinecellen naar de oppervlakte en sterven ze. Wanneer ze de andere richting opgaan, kunnen ze zich in een cyste clusteren die opzwelt als het groeit. Probeer nooit zelf een cyste uit te knijpen. Het risico op infectie is te groot. Druk in plaats daarvan een warm, nat washandje op je voorhoofd. Een huisarts of dermatoloog kan zo nodig de cyste verwijderen.

Osteoom

Een goedaardige kleine uitgroei van het bot, een osteoom genaamd, kan een bult op je voorhoofd vormen. Een osteoom groeit typisch langzaam en heeft geen andere symptomen. Een osteoom kan meestal met rust worden gelaten. Maar als de groei hinderlijk is vanuit cosmetisch oogpunt of als het vanwege de locatie klachten veroorzaakt (zoals zicht- of gehoorproblemen), kan behandeling nodig zijn.

Lipoom op de arm / Bron: Sikander Iqbal, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Lipoom op de arm / Bron: Sikander Iqbal, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Lipoom of vetbult

Een lipoom of vetbult is een bult van vetweefsel dat zich onder de huid kan ontwikkelen, waardoor een zachte, beweegbare bult op het voorhoofd (of elders) kan ontstaan. Lipomen komen vooral voor op de nek, schouders, armen, rug, dijen en buik. Een lipoom heeft meestal een diameter van minder dan 5 cm, maar kan soms veel groter worden. Lipomen zijn meestal goedaardig, maar ze kunnen pijnlijk zijn als ze in de buurt van belangrijke zenuwen zitten.

Misvorming van de schedel

Als je een gezichtsfractuur of ander schedelletsel hebt gehad, is het mogelijk dat er zich een knobbel op je voorhoofd vormt terwijl de botten genezen en samengroeien. Daarnaast kun je last hebben van paarse, blauwe tot zwarte verkleuring in het gelaat.

Bijholteontsteking

In zeldzame gevallen kan een ernstige bijholteontsteking (sinusitis) leiden tot zwelling rond het voorhoofd en de ogen. Meestal veroorzaakt sinusitis pijn in en rond de aangedane bijholte(n), zonder zichtbare tekenen van ontsteking.

Insectenbeten en -steken

Een insectenbeet of -steek kan een kleine rode knobbel op het voorhoofd vormen. Deze bultjes zijn meestal goed herkenbaar en vereisen meestal geen behandeling. Probeer het plekje met rust te laten en neem desgewenst een ​​antihistaminicum om zwelling en jeuk te helpen verminderen.

Onderzoek en diagnose

Als je een bult op je voorhoofd hebt die na een paar dagen niet verdwijnt of pijn of ongemak veroorzaakt, dan is het verstandig je huisarts te raadplegen. De arts kan je voorhoofd onderzoeken en vragen stellen over je klachten en je medische voorgeschiedenis in acht nemen. Nadat de huisarts de oorzaak van de bult heeft vastgesteld, kan hij of zij een behandeling aanbevelen.

Behandeling van bult op voorhoofd

Behandeling van een bult op je voorhoofd hangt af van de onderliggende oorzaak:
 • Trauma: neem contact op met je huisarts na een flinke klap op het hoofd, zodat beoordeelt kan worden of je de eerste 24 uur gewekt moet worden (wekadvies bij hersenschudding) of naar het ziekenhuis moet.
 • Cyste: onder lokale verdoving kan een cyste verwijderd worden.
 • Osteoom: een goedaardig gezwel uitgaande van botweefsel kan zo nodig chirurgisch verwijderd worden.
 • Lipoom of vetbult: deze kan chirurgisch verwijderd wanneer het hinderlijk en/of lelijk is.
 • Bijholteontsteking: dit gaat gaat meestal binnen 1 tot 3 weken vanzelf over en neusdruppels en paracetamol kunnen de klachten verminderen.
 • Insectenbeten en -steken: koel bij jeuk, pijn of zwelling de steekplaats af met koud water.

Prognose van zwelling op voorhoofd

Als je eenmaal weet welk soort bult je op je voorhoofd hebt, dan kan bepaald worden welke behandeling nodig is en wat de prognose is. Een blauwe plek gaat vanzelf over. Een cyste of vetbult die verwijderd is, keert vaak niet terug.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen tegen steenpuisten?Wat te doen tegen steenpuisten?Wanneer een puistje steeds groter wordt en er etter in begint te vormen, kan je gelijk denken aan een steenpuist. Lees i…
Bult op scheenbeen: oorzaken van bult of zwelling scheenbeenBult op scheenbeen: oorzaken van bult of zwelling scheenbeenLast van een zwelling of bult op je scheenbeen? Het scheenbeen is van de twee botten in het onderbeen; het andere been i…
Wat is een steenpuist en hoe behandel je deze?Wat is een steenpuist en hoe behandel je deze?Een steenpuist of furunkel is een pijnlijke rode bult met een gele puskop erop. Een steenpuist ontstaat als gevolg van e…
Talgbult of atheroomcyste: symptomen, oorzaak en behandelingTalgbult of atheroomcyste: symptomen, oorzaak en behandelingEen atheroomcyste wordt vaak aangeduid als talgkliercyste, epidermale cyste of epidermoid cyste. In de volksmond wordt e…

Fantosmie: Reukstoornis - Onechte geuren waarnemenFantosmie: Reukstoornis - Onechte geuren waarnemenFantosmie duidt op het ruiken van iets dat er niet echt is. Deze fantoomgeur of olfactorische hallucinatie genoemd is va…
Man boobs: kom ervan af met trainen of een operatieMan boobs: kom ervan af met trainen of een operatieVeel vrouwen willen graag grote borsten, maar voor mannen ligt dit anders. Man boobs zijn dan wel het laatste wat je wil…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/RicardoImagen
 • https://foreheadcare.com/lump-and-bump-on-forehead/
 • https://www.thuisarts.nl/val-of-klap-op-hoofd
 • http://orthoantwerpen.be/behandelingen/hand-en-pols/ganglion-of-cyste/
 • https://www.thuisarts.nl/bijholteontsteking
 • https://www.gezondheid.be/index.cfm?art_id=72&fuseaction=art
 • Afbeelding bron 1: KoS, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Sikander Iqbal, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 10-08-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.