Hersenschudding: symptomen, oorzaak, behandeling en herstel

Hersenschudding: symptomen, oorzaak, behandeling en herstel Wat zijn de symptomen van een hersenschudding? Veel voorkomende symptomen na een hersenschudding zijn hoofdpijn, duizeligheid, traag denken, vermoeidheid, slapeloosheid, oorsuizen en geheugen- en concentratieproblemen. Andere hersenschudding symptomen kunnen zijn: onduidelijke spraak, misselijkheid of braken, wazig zien, verminderd gezichtsvermogen, vreemde oogbewegingen en angst en verwardheid. Een hersenschudding verwijst naar een onmiddellijk optredende functiestoornis van de hersenen, die tijdelijk van aard is. De gevolgen van een hersenschudding zijn vaak niet zichtbaar en daarom kan het moeilijk zijn om aan anderen uit te leggen waar je last van hebt. Er wordt vaak onderscheid gemaakt tussen een lichte hersenschudding en een ernstige of zware hersenschudding. Bij een zware hersenschudding kunnen de klachten maanden aanhouden; zes maanden of langer is niet ongebruikelijk.

Wat is een hersenschudding?

"Thomas en de onhandige duik"

Thomas, een fanatieke amateurvoetballer van 26, stond bekend om zijn acties op het veld. Tijdens een doordeweekse wedstrijd ging hij vol voor een kopduel, maar kwam net iets te onhandig neer. Zijn hoofd raakte hard de grond, en even lag hij dizzy op het gras. “Gaat wel, gewoon even schudden,” riep hij stoer naar zijn teamgenoten, terwijl hij probeerde overeind te komen. Maar toen hij even later naar de bal wilde rennen, voelde hij een vreemde draaierigheid en moest hij het veld verlaten.

De volgende ochtend werd hij wakker met barstende hoofdpijn en voelde hij zich misselijk bij het minste geluid. Zijn vriendin, Iris, stuurde hem resoluut naar de huisarts, die hem na een korte check vertelde dat hij waarschijnlijk een hersenschudding had opgelopen. “Rust houden,” kreeg hij mee. Geen schermen, geen voetbal, en vooral geen drukte. Voor Thomas, die altijd aan stond, voelde het alsof hij gestraft werd. Maar na een paar dagen verplichte rust begon hij te merken hoe zijn lichaam langzaam herstelde. Dat duel? Dat zou voorlopig maar even wachten.

Definitie

De term hersenschudding, ook wel commotio cerebri genoemd, verwijst naar een onmiddellijk optredende functiestoornis van de hersenen. Een hersenschudding is een milde vorm van traumatisch hersenletsel. Dit letsel aan de hersenen ontstaat als gevolg van een klap op het hoofd waardoor iemand duizelig wordt of (maximaal een kwartier) bewusteloos raakt.

Geheugenstoornis

Kenmerkend voor een hersenschudding zijn de bewusteloosheid gedurende maximaal 15 minuten en/of een korte geheugenstoornis. Nadat je ene hersenschudding hebt opgelopen, heb je vaak ook even geheugenproblemen. Dit wordt ook wel 'inprentingstoornissen' genoemd. Je kunt je dan niets meer herinneren van wat er kort vóór of (tot één uur) na het ongeval gebeurd is.

Klachten op korte en lange termijn

Een hersenschudding is niet levensbedreigend, maar het kan wel zowel korte termijn als lange termijn problemen geven. Er kunnen klachten optreden, zolang de hersenen niet in orde zijn. Bij een hersenschudding is de functiestoornis van voorbijgaande aard, ofschoon het meestal wel enige tijd duurt voor de hersenen volledig zijn hersteld van een hersenschudding.

Vóórkomen

Hoe vaak komt een hersenschudding voor?
Een hersenschudding klinkt misschien als iets wat alleen sporters of adrenalinejunkies overkomt, maar de cijfers vertellen een ander verhaal. Wereldwijd lopen jaarlijks zo’n 69 miljoen mensen een hersenschudding of ander mild traumatisch hersenletsel (mTBI) op. In Nederland gaat het om 213 per 100.000 mensen per jaar. Dat zijn duizenden mensen die even letterlijk en figuurlijk door elkaar worden geschud. In België ligt dit cijfer iets hoger, ongeveer 240 per 100.000 inwoners, mede door een hogere meldingsgraad.

Bij kinderen zien we hersenschuddingen vooral door ongelukken tijdens het spelen, sport en verkeersongevallen. Bij volwassenen zijn het valpartijen, verkeersongelukken en sportactiviteiten die de grootste boosdoeners zijn. Kinderen van 5 tot 14 jaar en volwassenen boven de 65 lopen het meeste risico, maar jonge mannen tussen 15 en 25 jaar vormen ook een grote risicogroep, vaak door een combinatie van sport, feestjes en impulsieve keuzes.

Vrouwen met ene hersenschudding hebben vaak ernstiger klachten / Bron: Clker Free Vector Images, PixabayVrouwen met ene hersenschudding hebben vaak ernstiger klachten / Bron: Clker Free Vector Images, Pixabay
Mannen versus vrouwen: wie loopt meer risico?
Interessant genoeg verschillen de cijfers tussen mannen en vrouwen. Mannen lopen over het algemeen vaker hersenschuddingen op, vooral door sport en arbeidsongevallen. Vrouwen zijn echter gevoeliger voor ernstigere symptomen en een langere hersteltijd. Dit komt door biologische verschillen, zoals de nekspieren en hormooninvloeden. Voor elk geval bij een vrouw zijn er ongeveer 1,5 gevallen bij mannen, maar bij jongere kinderen is het verschil minder groot.

De invloed van leeftijd en leefstijl
Bij kinderen spelen risicovolle activiteiten, zoals trampoline springen of fietsen zonder helm, een grote rol. Volwassenen lopen vaker letsel op door werk, huishoudelijke valpartijen of sport zoals skiën en wielrennen. Bij ouderen zijn balansproblemen en valincidenten de grote boosdoeners. En dan hebben we nog de sportfanatiekelingen: sporten zoals voetbal, rugby, boksen en ijshockey staan bovenaan de lijst. Leefstijlkeuzes zoals het dragen van helmen en het vermijden van alcohol tijdens gevaarlijke activiteiten kunnen de risico’s verkleinen.

Nederland en de overzeese gebieden: een verschil in cultuur
In Nederland zien we relatief veel hersenschuddingen bij fietsers, vaak door ongelukken waarbij geen helm werd gedragen. In de overzeese gebieden, zoals de Caribische eilanden, spelen verkeersongevallen en valpartijen een grotere rol. Het warme klimaat en de ontspannen leefstijl leiden daar soms tot minder strikte veiligheidsmaatregelen, zoals het dragen van helmen of gordels. Dit verklaart deels waarom hersenschuddingen er relatief vaker voorkomen.

Klimaat en omgeving: maakt dat uit?
Klimaat kan een verrassend grote invloed hebben. In koude landen zien we bijvoorbeeld meer hersenschuddingen door gladheid en sneeuwgerelateerde sporten. In warmere klimaten, zoals in de Cariben, ontstaan hersenschuddingen vaak door valpartijen of verkeersongevallen. Extreme weersomstandigheden, zoals tropische stormen, verhogen het risico op ongelukken nog verder.

Voeding en genetische invloeden
Wat je eet, lijkt misschien niet direct verband te houden met een hersenschudding, maar een gezond voedingspatroon speelt wel degelijk een rol bij herstel. Omega-3-vetzuren, te vinden in vis, hebben bijvoorbeeld een positief effect op de hersenfunctie en kunnen helpen bij herstel. Genetica kan ook invloed hebben: sommige mensen hebben een verhoogd risico op langdurige klachten door genetische variaties die de hersenfunctie beïnvloeden. Interessant is dat mensen met een familiegeschiedenis van migraine of neurologische aandoeningen gevoeliger lijken te zijn voor de gevolgen van een hersenschudding.

Een voorbeeld: Lotte’s verhaal
Lotte, een 12-jarig meisje uit Utrecht, hield van turnen. Tijdens een training maakte ze een verkeerde beweging en belandde ze met haar hoofd op de mat. “Het voelde alsof mijn hoofd explodeerde,” vertelde ze later. Een bezoek aan de huisarts bevestigde de diagnose: een hersenschudding. Dankzij een paar weken rust en gezonde voeding herstelde ze volledig, maar haar moeder besloot dat ze voortaan altijd een helm zou dragen bij risicovolle activiteiten, zelfs bij het fietsen naar school.

Wat gebeurt er precies bij een hersenschudding?

Stel je voor: je hersenen, dat breekbare maar oh-zo-belangrijke orgaan, dobberen als een soort zachte gelei in je schedel. Ze worden beschermd door hersenvocht, een soort schokdemper. Maar nu gebeurt het: je hoofd maakt een plotselinge, harde klap. Misschien door een val, een botsing tijdens sporten, of zelfs een auto-ongeluk. De kracht van de klap zorgt ervoor dat je hersenen letterlijk heen en weer worden geslingerd tegen de harde binnenkant van je schedel. En geloof me, dat voelt allesbehalve fijn.

Door die beweging kunnen je hersencellen, of beter gezegd de verbindingen tussen die cellen (de axonen), worden uitgerekt of zelfs licht beschadigd. Dit wordt axonaal letsel genoemd. Het is alsof je een elastiek te ver uitrekt; het knapt misschien niet meteen, maar het verliest wel wat van zijn kracht. Hierdoor raakt de communicatie tussen de hersencellen tijdelijk in de war. Het resultaat? Hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en soms een compleet wazig gevoel. Dat is jouw lichaam dat roept: "Stop even, er is iets mis!"

De kettingreactie in je brein
Wat veel mensen niet weten, is dat een hersenschudding niet stopt bij die eerste impact. Nee, het is alsof er een kettingreactie op gang komt in je brein. Wanneer de hersencellen beschadigd raken, lekken er bepaalde stoffen uit, zoals neurotransmitters. Dit zorgt voor een chaos in de chemische balans van je hersenen. Tegelijkertijd wordt het energieverbruik in de hersenen ineens sky-high, omdat de cellen proberen zichzelf te herstellen. En dat terwijl de bloedtoevoer naar je hersenen vaak juist minder efficiënt wordt door de impact. Je brein vraagt dus om meer energie dan het kan krijgen. Dat verklaart ook die uitputting en de moeite om helder na te denken.

Een ander probleem: ontstekingen. Door de klap kunnen kleine bloedvaten in de hersenen beschadigd raken. Dit kan zorgen voor zwelling, wat de druk in je schedel tijdelijk verhoogt. Geen paniek: in de meeste gevallen herstelt je lichaam dit zelf, maar die tijd heb je wel nodig. Overbelasting, zoals te snel weer naar je werk of sporten, kan het herstel flink in de weg zitten. En ja, daar krijg je dus spijt van.

Een kijkje in de praktijk
Laten we eerlijk zijn, niemand wil graag aan de kant zitten. Neem Lisa, een fanatieke hardloopster die een ongelukkige smak maakte tijdens een wedstrijd. Ze voelde zich even duizelig, maar ging gewoon door. "Een hersenschudding? Nee joh, ik voel me prima!" Een paar dagen later kreeg ze last van knallende hoofdpijn en moeite met concentreren. Haar arts legde uit dat ze haar herstel vertraagde door niet naar haar lichaam te luisteren. Dus, tip van Lisa: rust pakken is geen zwaktebod. Het is simpelweg noodzakelijk om je brein de kans te geven te herstellen.

Oorzaak van een hersenschudding

Een hersenschudding is geen mysterieus fenomeen, maar het resultaat van een directe of indirecte klap tegen je hoofd. Stel je voor: je hersenen, die zachte gelei in je schedel, bewegen plotseling met een harde ruk heen en weer. Dit kan gebeuren door een val, een ongeluk, een kopstoot tijdens een voetbalwedstrijd, of zelfs iets minder spectaculairs zoals je hoofd stoten tegen een kastdeur. Het is niet de klap zelf, maar de snelheid waarmee je hersenen in beweging komen en abrupt stoppen, die schade veroorzaakt. Dit proces, ook wel acceleratie-deceleratie genoemd, is de kern van een hersenschudding.

De kracht achter de impact

Je schedel beschermt je hersenen tegen veel, maar niet tegen alles. Wanneer de impact groot genoeg is, schuiven je hersenen tegen de harde botstructuren van je schedel aan. Denk aan een auto-ongeluk waarbij je plotseling stopt: je hersenen maken een soortgelijke 'botsing'. Dit kan microscopische schade veroorzaken aan de axonen, de verbindingen tussen hersencellen. Zo’n schade lijkt misschien klein, maar het kan grote gevolgen hebben voor hoe je hersenen informatie verwerken.

En dan zijn er nog rotatiekrachten. Dit klinkt misschien technisch, maar het betekent dat je hoofd niet alleen heen en weer beweegt, maar ook draait. Bij sporten zoals boksen of voetbal zijn deze krachten vaak aanwezig, en ze zorgen ervoor dat de kwetsbare verbindingen in je hersenen extra te verduren krijgen. Rotatiekrachten zijn ook waarom sommige hersenschuddingen ernstiger zijn dan anderen, zelfs als de klap niet direct harder lijkt.

Een hersenschudding kan ook optreden bij een auto-ongeval / Bron: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock.comEen hersenschudding kan ook optreden bij een auto-ongeval / Bron: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock.com

Typische oorzaken: van ongelukjes tot adrenaline-avonturen

  • Sportblessures: Denk aan rugby, boksen, hockey, of voetbal. Een tackle, kopduel of botsing kan voldoende zijn om je hersenen te laten 'wiebelen'. Het gebeurt vooral bij contactsporten, maar ook bij skiën of mountainbiken.
  • Valpartijen: Eén misstap op een gladde vloer of een ongelukkig moment op de trap kan al genoeg zijn. Vooral bij kinderen en ouderen komen valincidenten vaak voor.
  • Verkeersongevallen: Of je nu in een auto, op de fiets of als voetganger bent, een botsing kan ervoor zorgen dat je hoofd een klap krijgt of plotseling heen en weer beweegt.
  • Huishoudelijke pech: Een alledaagse situatie zoals een ongelukje in de keuken of het hoofd stoten aan een keukenkastje. Het lijkt onschuldig, maar het effect kan toch aanzienlijk zijn.
  • Geweld: Een vuistslag tegen het hoofd of ander fysiek geweld kan hersenschuddingen veroorzaken, vaak met ernstigere klachten omdat de kracht direct en gericht is.

Indirecte krachten: je hoofd hoeft niet altijd de klap te krijgen

Wist je dat je geen directe klap op je hoofd nodig hebt voor een hersenschudding? Bij een harde klap op je lichaam – zoals bij een botsing of val – kunnen de krachten via je nek en wervelkolom doorgegeven worden aan je hoofd. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij whiplash-achtige situaties, waar je hoofd plotseling naar voren en achteren schiet.

Hoe je lichaam (en hoofd) de schade probeert te beperken

Je hersenen zijn slim, zelfs als ze in de problemen zitten. Bij een harde impact komt er een natuurlijke beschermingsreactie op gang. Je hersenen stoppen met bepaalde processen en richten zich op herstel. Tegelijkertijd raakt de chemische balans in je hersenen verstoord: neurotransmitters lekken weg en er ontstaat een tekort aan energie. Het is alsof je hersenen even in de war zijn en moeten uitzoeken hoe ze weer normaal kunnen functioneren. En die verstoring is precies waarom je je na een hersenschudding vaak duizelig, misselijk of vermoeid voelt.

Casus: Pieter’s ongelukkige botsing

Pieter, een enthousiaste amateurvoetballer, ging tijdens een wedstrijd voor een kopbal. Hij voelde een harde tik tegen zijn hoofd en verloor kort het overzicht. "Gewoon een stoot, niks aan de hand," dacht hij. Maar toen hij de bal niet meer kon volgen en een zeurende hoofdpijn kreeg, wist hij dat er meer aan de hand was. De dokter legde uit dat de impact van het kopduel, gecombineerd met het snelle draaien van zijn hoofd, had geleid tot een hersenschudding. Een paar weken rust en geen sport later voelde Pieter zich weer helemaal de oude, maar hij weet nu wel beter: zijn hoofd is geen onverwoestbaar wapen.

Wat kun je ervan leren?

De oorzaken van een hersenschudding zijn divers, van de onhandige val in huis tot een intens duel op het sportveld. Wat alle situaties gemeen hebben, is dat je hersenen delicate structuren zijn die door onverwachte krachten snel beschadigd raken. Het goede nieuws? Met wat aandacht voor veiligheid – zoals een helm dragen bij risicovolle sporten en bewust omgaan met gevaarlijke situaties – kun je veel hersenschuddingen voorkomen. Want laten we eerlijk zijn: je hoofd verdient die bescherming, toch?

Risicofactoren voor een hersenschudding

Hersenschuddingen worden vaak beïnvloed door specifieke risicofactoren die te maken hebben met gedrag, omstandigheden en omgeving. Hier is een overzicht van veelvoorkomende risicofactoren en hoe ze bijdragen aan de kans op een hersenschudding.

RisicofactorBeschrijving
ContactsportenSporten zoals rugby, voetbal, hockey en boksen hebben een hoge impact en verhoogd risico op botsingen. Spelers zonder goede bescherming lopen meer kans.
Geen helm dragenBij activiteiten zoals fietsen, skiën en motorrijden vergroot het ontbreken van een helm de kans op hoofdletsel bij een ongeluk aanzienlijk.
Eerdere hersenschuddingMensen die al een hersenschudding hebben gehad, lopen een hoger risico op herhaling, vaak door verzwakte hersenstructuren.
Hoge risicoberoepenBeroepen zoals bouwvakkers, politieagenten en atleten brengen vaak fysieke risico’s met zich mee, inclusief valpartijen of klappen op het hoofd.
LeefstijlgewoontenOvermatig alcoholgebruik kan de balans en coördinatie verminderen, waardoor de kans op vallen en hoofdletsel toeneemt.
OmgevingsfactorenGladheid door sneeuw of ijs, slecht verlichte ruimtes of onveilige werkplekken kunnen allemaal bijdragen aan ongelukken met impact op het hoofd.
BalansproblemenOuderen en mensen met evenwichtsstoornissen hebben een verhoogd risico op vallen, wat vaak leidt tot hersenschuddingen.
OnervarenheidBij risicovolle activiteiten zoals extreme sporten of autorijden zonder ervaring neemt de kans op ongelukken aanzienlijk toe.

Risicogroepen voor een hersenschudding

Niet iedereen loopt evenveel kans op een hersenschudding. Sommige groepen zijn door hun leeftijd, beroep of activiteiten extra kwetsbaar. Hier zijn de belangrijkste risicogroepen.

GroepBeschrijving
KinderenKinderen tussen 5 en 14 jaar lopen vaak hersenschuddingen op door spelen, sport en valpartijen. Hun hersenen zijn nog in ontwikkeling, waardoor ze kwetsbaarder zijn.
OuderenValincidenten zijn de grootste oorzaak bij mensen boven de 65 jaar. Balansproblemen, slechte zichtbaarheid en medicatiegebruik spelen hierbij een rol.
SportersAtleten die aan contactsporten of extreme sporten doen, lopen significant meer risico op klappen tegen het hoofd en hersenschuddingen.
Mannen tussen 15 en 25 jaarDoor hun deelname aan sport, feestgedrag en risicovol rijden, lopen jonge mannen vaker hersenschuddingen op dan andere groepen.
BouwvakkersDoor valrisico’s, het werken op hoogte en blootstelling aan zware apparatuur behoren bouwvakkers tot een hoge risicogroep.
VerkeersdeelnemersFietsers, motorrijders en voetgangers zonder adequate bescherming zijn vaak betrokken bij ongelukken die hersenschuddingen veroorzaken.
Mensen met neurologische aandoeningenPersonen met aandoeningen zoals epilepsie of migraine hebben een verhoogd risico op letsel door aanvallen of duizeligheid.
Extreme sportersSkateboarders, freerunners en mountainbikers lopen door hun hobby meer risico op vallen en ernstige hoofdletsels.

Slapeloosheid na een hersenschudding / Bron: PrinceOfLove/Shutterstock.comSlapeloosheid na een hersenschudding / Bron: PrinceOfLove/Shutterstock.com

Symptomen van een hersenschudding

De volgende symptomen kunnen optreden bij een hersenschudding:
  • Hoofdpijn is de meest voorkomende klacht als gevolg van een hersenschudding. De hoofdpijn manifesteert zich vaak als een spanningsachtige hoofdpijn. Het kan verergeren door moeheid of spanning. Door voldoende te slapen en op gezette tijden rust te nemen, kan de hoofdpijn worden verlicht. Meestal verdwijnt de hoofdpijn na enkele dagen of weken.
  • Evenwichtsstoornissen: Duizeligheid en draaierigheid als de persoon snel zijn hoofd beweegt, of wanneer hij vanuit zit- of ligpositie snel overeind komt. Normaal gesproken gaat de duizeligheid na enkele dagen vanzelf over.
  • Vermoeidheid: vooral in het begin kan de minste of geringste inspanning al erg vermoeiend zijn. De persoon heeft meer slaap dan normaal nodig. Het is goed om hier aan toe te geven en dat hij zo nodig 's middags even een dutje doet.
  • Vermoeidheid na een hersenschudding / Bron: Istock.com/BartekSzewczykVermoeidheid na een hersenschudding / Bron: Istock.com/BartekSzewczyk
  • Prikkelbaarheid: sommige mensen zijn sneller geagiteerd en geïrriteerd na een hersenschudding, vooral wanneer ze moe zijn. De hersenen zijn het besturingssysteem en het controlecentrum van het lichaam, dus ook van emoties en impulsen. Na een hersenschudding kan de persoon zijn emoties misschien niet meer zo goed onder controle houden.
  • Traagheid van denken: Sommige mensen merken na een hersenschudding dat ze wat trager van begrip zijn, vooral wanneer ze onder druk moeten presteren.
  • Angst en verwardheid.
  • Slapeloosheid.
  • Concentratie en geheugenproblemen: veel mensen hebben de eerst tijd na een hersenschudding moeite zich te concentreren of om dingen goed onthouden (vergeetachtigheid). Verlies van korte termijn geheugen is ook mogelijk. Deze klachten verdwijnen na enige tijd vanzelf.
  • Geluid- en lichtgevoeligheid. Je merkt dat geluiden en/of licht je storen.
  • Misselijkheid of braken.
  • Wazig zien door hersenschudding / Bron: Gene Hunt, Flickr (CC BY-2.0)Wazig zien door hersenschudding / Bron: Gene Hunt, Flickr (CC BY-2.0)
  • Wazig zien, verminderd gezichtsvermogen.
  • Onduidelijke spraak.
  • Oorsuizen. Sommige mensen horen bijvoorbeeld een rinkelend geluid.
  • Vreemde oogbewegingen.
  • Wankel looppatroon en onhandigheid: De persoon kan wat minder handig zijn dan normaal, staat misschien wat wankel op zijn benen, loopt tegen het meubilair aan, of laat dingen pardoes uit zijn handen vallen.

Iemand met een hersenschudding hoeft natuurlijk niet alle symptomen te vertonen. Als de hoofdpijn niet vermindert of juist erger wordt, of als de duizeligheid langer duurt dan twee weken, dan moet je naar de huisarts gaan. Sowieso geldt: bij twijfel de huisarts raadplegen.

Symptomen van een hersenschudding bij kinderen

Een hersenschudding komt bij kinderen relatief vaak voor. Een hersenschudding is soms echter moeilijk te herkennen bij zuigelingen en peuters, omdat ze niet in staat zijn om te beschrijven hoe ze zich voelen. Non-verbale aanwijzingen van een hersenschudding kunnen bestaan uit:
  • Sufheid en apathie;
  • Lusteloosheid en snel vermoeid;
  • Prikkelbaarheid en kortaangebonden;
  • Evenwichtsproblemen en onvast lopen
  • Overdreven (vaak) huilen;
  • Verandering in eten of slaappatroon; en
  • Gebrek aan interesse in het favoriete speelgoed van het kind.

Onderzoek en diagnose

Anamnese, lichamelijk en neurologisch onderzoek

De arts zal je klachten beoordelen, je medische voorgeschiedenis in ogenschouw nemen en een neurologisch onderzoek uitvoeren. Symptomen van een hersenschudding verschijnen soms pas uren of dagen na het letsel. Behalve een zichtbare verwondingen of blauwe plekken op het hoofd, is een hersenschudding aan de buitenkant niet altijd vast te stellen. Tijdens een neurologisch onderzoek vraagt de arts ​​gedetailleerde vragen over je letsel en hij zal tevens onderzoek doen naar kracht, coördinatie, evenwicht/balans, zicht, reuk, gehoor, reflexen en geheugen. De arts kan tijdens een neurologisch onderzoek een aantal tests doen om je cognitieve vaardigheden te evalueren. Het gaat hierbij onder meer om je geheugen en concentratie.

Beeldvormend onderzoek

Soms is beeldvorming van de hersenen nodig bij mensen met symptomen zoals ernstige hoofdpijn, epileptische aanvallen, herhaald braken of klachten die verergeren. Aan de hand van beeldvormend onderzoek van de hersenen kan bepaald worden of de schade ernstig is en wordt veroorzaakt door een bloeding of zwelling in je schedel. Beeldvormend onderzoek kan bestaan uit een CT-scan, een MRI-scan of een EEG (elektro-encefalografie).

Behandeling van een hersenschudding

Een hersenschudding vraagt om een beetje geduld en veel zorg voor jezelf. Je hersenen hebben een flinke klap gekregen en verdienen alle rust om te herstellen. Hier zijn de belangrijkste stappen en adviezen om weer op de been te komen.

Herstel

Klachten na een hersenschudding kunnen sterk variëren. Bij een milde hersenschudding verdwijnen de symptomen meestal binnen enkele dagen tot weken. Maar een zware hersenschudding? Daar kun je maanden mee zoet zijn. Zelfs een half jaar of langer is niet ongebruikelijk. Als na een jaar geen verbetering meer optreedt, zijn de restklachten vaak blijvend. Het klinkt misschien ontmoedigend, maar met de juiste zorg en aandacht kun je veel doen om erger te voorkomen.

Speciale behandeling niet nodig, maar rust wel

Bij een hersenschudding is er meestal geen specifieke medische behandeling nodig, maar onderschat het belang van rust niet. Gun je brein de tijd om te herstellen voordat je weer volop aan de slag gaat. Dat betekent: geen overvolle agenda’s, geen schermtijd marathons en vooral geen activiteiten die je klachten kunnen verergeren. Langzaamaan je dagelijkse routines hervatten is het sleutelwoord. Forceer niets, hoe verleidelijk dat ook lijkt.

Het wekadvies: beter voorkomen dan genezen

Het zogenoemde wekadvies klinkt misschien als iets uit een oude EHBO-handleiding, maar het is nog steeds nuttig. De eerste 24 uur na een hersenschudding kan een hersenbloeding optreden, en daarom is het verstandig om iemand elke één à twee uur wakker te maken – ook ’s nachts. Reageert de persoon anders dan normaal? Twijfel niet en ga direct naar het ziekenhuis. Dit advies geldt vooral voor zware gevallen of na een harde klap waarbij je twijfelt over de ernst.

Geen alcohol drinken bij een hersenschudding / Bron: Istock.com/karelnoppeGeen alcohol drinken bij een hersenschudding / Bron: Istock.com/karelnoppe

Alcohol, schermen en sport: even pas op de plaats

  • Alcohol: Het drinken van alcohol kan de klachten zoals hoofdpijn en duizeligheid flink verergeren. Laat dat wijntje of biertje dus even staan totdat je helemaal hersteld bent.
  • Schermen: Lange tijd naar je telefoon, tablet of tv kijken kan je herstel vertragen. Probeer schermtijd te beperken en kies voor rustgevende activiteiten, zoals een korte wandeling of een boek lezen.
  • Sporten: Vermijd fysiek intensieve sporten zoals voetbal, boksen of skateboarden totdat je arts het groene licht geeft. Het risico op een nieuwe klap is gewoon te groot.

Werk en autorijden: terugkeer met beleid

Zodra je klachten zoals duizeligheid en concentratieproblemen afnemen, kun je weer langzaam aan het werk gaan. Begin met lichte taken en bouw het rustig op. En autorijden? Dat mag pas als je volledig alert bent en snel genoeg kunt reageren op onverwachte situaties in het verkeer. Veiligheid eerst, voor jezelf en anderen.

Wat als de klachten blijven?

Bij langdurige klachten, zoals concentratieproblemen of constante vermoeidheid, kan een bezoek aan een neuroloog of revalidatiearts nuttig zijn. Zij kunnen je begeleiden met cognitieve therapie of andere ondersteunende behandelingen. Ook fysiotherapie kan helpen bij duizeligheid of nekklachten.

Een laatste woord van advies

Een hersenschudding mag dan geen levensbedreigende blessure zijn, het kan je leven wel flink ontregelen. Door rust, geduld en het volgen van de juiste adviezen geef je je hersenen de beste kans op volledig herstel. Luister naar je lichaam, wees niet te streng voor jezelf en geef je hoofd de tijd om te herstellen. Je hersenen zijn immers je kostbaarste bezit!

Wekadvies bij een hersenschudding

Wat is een wekadvies?

Bij een lichte hersenschudding of ander trauma aan het hoofd kun je van de (huis)arts een wekadvies krijgen, wat betekent dat je gedurende 24 uur iedere 1 tot 2 uur wakker gemaakt moet worden en enkele vragen goed moet beantwoorden. Als je niet goed wekbaar of aanspreekbaar bent, moet de huisarts gewaarschuwd worden of moet er contact opgenomen worden met de afdeling Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis of 112 gebeld worden.

Wekadvies bij hersenschudding / Bron: Security, PixabayWekadvies bij hersenschudding / Bron: Security, Pixabay

Waarom een wekadvies?

In geval van een hoofdletsel bestaat er een zeer geringe kans dat er een bloedvaatje in het hoofd beschadigd is. Een eerste teken hiervan is dat het bewustzijn achteruitgaat en dat je suf wordt. Zelf merk je hier meestal weinig van. Om die reden moet iemand anders nagaan of je adequaat reageert. Door middel van een wekadvies kan gedurende 24 uur bij jou worden gecontroleerd of je goed aanspreekbaar bent.

Hoe gaat een wekadvies in zijn werk?

Als je je naam en adres weet op te noemen, ben je goed aanspreekbaar. Dit moet ook gebeuren als je slaapt, je zult dus steeds wakker gemaakt moeten worden waarna je een aantal vragen voorgelegd worden.

Het is de bedoeling dat de eerste 4 uren na het vertrek uit het ziekenhuis, ieder uur aan jou een aantal vragen gesteld worden door een ander. Wanneer je niet suf bent en een normaal gesprek kan voeren, is alles in orde. Na de eerste vier uur moet dit worden gedaan om de 2 uur, tot in totaal 24 uur na de eerste controle. De volgende vragen kunnen gesteld worden om te checken of je in orde bent:
  • Weet je waar je nu bent?
  • Welke dag is het vandaag? Welke maand? Welk jaar?
  • Hoe heet je? Waar woon je? Hoe heet ik?
  • Bij een kind: 'Hoe heet je knuffel?'

In de volgende gevallen moet er direct contact opgenomen worden met de afdeling Spoedeisende Hulp, hoe laat het ook is:
  • als de persoon die je wekt twijfelt aan je aanspreekbaarheid
  • wanneer je steeds moeilijker gewekt kan worden
  • als je duizeliger of misselijker wordt
  • als je vaker moet overgeven
  • bij schokken of beven (epileptische aanval)
  • wanneer er bloed of waterige afscheiding uit je neus of oor loopt
  • bij ernstig toenemende hoofdpijn
  • bij zwakte of gevoelsverlies in arm of been

Praktische adviezen en zelfzorg bij een hersenschudding

Een hersenschudding kan je leven even flink op z’n kop zetten. Plotseling sta je stil bij dingen die normaal vanzelf gaan, zoals scherp denken, geluiden verdragen of überhaupt helder voor je uitkijken. Het is een reminder dat je hoofd – dat onmisbare orkest in je lijf – rust en aandacht nodig heeft. Goed nieuws: met de juiste aanpak kun je het herstelproces een flinke zet in de goede richting geven.

Simpelweg doorgaan alsof er niks aan de hand is, is een dikke no-go. Een hersenschudding vraagt om een balans tussen rust nemen en actief herstellen. Dit is hét moment om zelfzorg serieus te nemen. Geen overhaaste stappen of stoer ‘gewoon doorgaan’, maar luisteren naar je lichaam. Het fluistert vaak al wat je moet doen, als je maar goed oplet.

Het draait allemaal om slimme keuzes die je hoofd helpen herstellen. Denk aan het verminderen van prikkels, voldoende hydratatie en je slaapritme onder de loep nemen. Dit klinkt misschien eenvoudig, maar dat maakt het niet minder belangrijk. Kleine, praktische aanpassingen maken een wereld van verschil en helpen je sneller weer jezelf te worden.

Herstel na een hersenschudding is geen sprint, maar een marathon. Gun jezelf de tijd, wees mild voor jezelf en leg de lat niet te hoog. Het is oké om even gas terug te nemen. Door je hoofd de ruimte te geven die het nodig heeft, geef je jezelf de beste kans op een compleet herstel.

Rust voldoende uit

Als er één ding is dat je lichaam van je vraagt na een hersenschudding, dan is het rust. Echt even pas op de plaats maken. Je brein heeft tijd nodig om te herstellen van de klap die het heeft gehad. Neem bijvoorbeeld het verhaal van Laura, een 28-jarige sportinstructrice die na een val van haar fiets met duizeligheid en hoofdpijn kampte. Ze dacht eerst dat het wel mee zou vallen, maar haar klachten verergerden omdat ze bleef werken. Pas toen ze verplicht thuisbleef en regelmatig dutjes deed, merkte ze verbetering. Rust nemen betekent niet alleen slapen, maar ook je hersenen de kans geven om prikkels te verwerken. Weg met het multitasken; kies voor single-tasking en leg jezelf vooral geen druk op.

Beperk de tijd waarin je naar een beeldscherm kijkt / Bron: StartupStockPhotos, PixabayBeperk de tijd waarin je naar een beeldscherm kijkt / Bron: StartupStockPhotos, Pixabay

Vermijd schermtijd

Even serieus, hoe verleidelijk het ook is om op je telefoon te scrollen of een serie te bingen: laat het. Schermen zijn als een felle spotlight op een al overbelast hoofd. Die blauwe lichtstraling en snelle beelden kunnen je klachten zoals hoofdpijn of wazig zicht verergeren. Kevin, een gamer van 19, negeerde dit advies en eindigde met nog meer duizeligheid na een hersenschudding tijdens het voetballen. Toen hij uiteindelijk zijn schermtijd beperkte tot hooguit een kwartiertje per dag, voelde hij de mist in zijn hoofd optrekken. Een fijne bijkomstigheid? Meer tijd om lekker ouderwets een boek te lezen of gewoon te kletsen met je huisgenoten.

Beperk blootstelling aan fel licht en harde geluiden

Stel je voor: een discotheek in je hoofd. Zo voelt het vaak als je na een hersenschudding wordt blootgesteld aan fel licht of harde geluiden. Het kan je hoofd compleet overprikkelen en je hersteltijd verlengen. In plaats van die tl-lampen boven de eettafel, kies voor zachte sfeerverlichting. En oordoppen? Een lifesaver voor wanneer je ergens heen moet waar je het lawaai niet kunt vermijden. Vitamine C kan trouwens ook helpen om je weerstand wat op te krikken, wat weer bijdraagt aan je algehele herstel. Kleine stappen zoals het dimmen van lichten of het vermijden van drukke plekken kunnen een wereld van verschil maken.

Zorg voor een rustige omgeving

Je omgeving speelt een cruciale rol in je herstel. Een chaotisch huis of constante afleiding kan funest zijn. Probeer een plek te creëren waar je je kunt terugtrekken, zonder rumoer of rinkelende telefoons. Denk aan zachte dekens, een kop warme thee en misschien een goed gesprek met een vriend(in) die begrijpt dat je even gas terug moet nemen. Het hoeft niet perfect te zijn, maar een beetje aandacht voor je ruimte doet wonderen. Zoals de oude wijsheid zegt: "Rust in je huis, rust in je hoofd." En dat hoofd heeft die rust keihard nodig om weer lekker mee te draaien.

Vermijd intensieve fysieke activiteiten

Je brein is geen fan van hollen en vliegen na een hersenschudding. Dat betekent geen marathontraining of fanatiek gewichtheffen in de sportschool. Neem bijvoorbeeld Jesse, die ondanks zijn hersenschudding besloot een potje te voetballen met vrienden. Halverwege moest hij afhaken door een bonkende hoofdpijn. Zijn les? Rustige wandelingen in de frisse buitenlucht zijn een veel betere keuze. Het zorgt voor lichte beweging, zonder dat je lichaam overbelast raakt. Laat die adrenaline even links liggen; het is nu tijd om naar je lijf te luisteren.

Houd een regelmatig slaapschema aan

Na een hersenschudding kan je slaapritme alle kanten opschieten. Misschien voel je je overdag moe, maar lig je ’s nachts naar het plafond te staren. Probeer je lichaam weer in een vast ritme te krijgen. Ga op vaste tijden naar bed en zet die telefoon minstens een uur van tevoren weg. Sara, een 34-jarige marketeer, merkte dat haar herstel een boost kreeg toen ze een avondroutine invoerde. Een warme douche, een boek (ja, een echt boek) en een kopje paardenbloemthee bleken de perfecte mix voor een goede nachtrust. Je brein doet ’s nachts het meeste herstelwerk, dus maak het die klus zo makkelijk mogelijk.

Gezonde smoothie / Bron: Martin SulmanGezonde smoothie / Bron: Martin Sulman

Drink voldoende water en eet uitgebalanceerde maaltijden

Hydratatie is essentieel, vooral als je hoofd overuren maakt om te herstellen. Stel je voor dat je hersenen een dorstige spons zijn die smeekt om water. Verwaarloos dat niet! Florence, die na een val van haar trap wekenlang last had van duizeligheid, ontdekte dat ze vaak te weinig dronk. Met een herbruikbare fles bij de hand zorgde ze dat ze minimaal twee liter per dag binnenkreeg. Combineer dat met voedzaam eten, zoals groenten boordevol vitamine D of een lekkere smoothie met spinazie en avocado. Voeding is de brandstof voor je herstel, dus vul die tank met het goede spul.

Stel jezelf korte en haalbare doelen voor dagelijkse taken

Een hersenschudding kan je energielevel en concentratie flink onderuit halen. Je bent ineens niet meer die multitaskende superheld. En dat is oké. Focus op kleine, haalbare doelen. Een boodschap doen, een mailtje beantwoorden, of gewoon rustig je bed opmaken. Tim, een drukke vader van drie, kreeg de tip van zijn arts om een lijstje te maken met drie simpele taken per dag. Het gaf hem een gevoel van controle zonder dat hij zichzelf over de kop werkte. Bonuspunt: het afvinken van die taken geeft je een mentale oppepper, hoe klein ze ook lijken.

Vermijd alcohol en stimulerende middelen

Alcohol en koffie lijken op het eerste gezicht misschien onschuldig – een glas wijn om te ontspannen of een sterke espresso voor wat energie – maar na een hersenschudding zijn ze ronduit desastreus. Alcohol vertraagt het herstelproces en verergert symptomen zoals hoofdpijn en vermoeidheid. Stimulerende middelen, zoals cafeïne, kunnen je zenuwstelsel overbelasten en die rusteloze nachten alleen maar erger maken. Neem Lisa, die na een hersenschudding besloot om toch haar gebruikelijke kopje koffie in de ochtend te drinken. Resultaat? Ze voelde zich nerveus en duizelig, en haar herstel duurde langer dan verwacht. Kies liever voor een kopje groene thee; het geeft je een subtiele energieboost zonder je systeem op hol te laten slaan.

Raadpleeg een arts als de symptomen verergeren

Niemand houdt van wachten bij de huisarts, maar bij een hersenschudding kan dat bezoekje letterlijk het verschil maken tussen volledig herstel en blijvende klachten. Stel je voor dat je dagen na je val plotseling misselijk wordt of moeite krijgt met helder denken. Dat zijn signalen om serieus te nemen! Tom, een 45-jarige projectmanager, negeerde de toename van zijn symptomen en kreeg uiteindelijk last van langdurige concentratieproblemen. Een arts had dit vroegtijdig kunnen signaleren en behandelen. Laat het dus niet op zijn beloop; beter een keer te veel laten checken dan te weinig.

Noteer symptomen en herstelprogressie

Wat je niet meet, kun je niet verbeteren – dat geldt ook voor je herstel. Het bijhouden van een hersteljournaal is simpel en superhandig. Schrijf elke dag kort op hoe je je voelt, welke klachten je ervaart en wat wel of niet helpt. Julie, een 32-jarige onderwijzeres, gebruikte haar journaal om patronen in haar herstel te herkennen. Zo ontdekte ze dat haar hoofdpijn vooral opspeelde na lange gesprekken. Door dit inzicht kon ze actie ondernemen en haar rustmomenten strategisch plannen. En een bonus? Het kan nuttige info geven aan je arts als die je herstel moet beoordelen.

Creëer een routine om structuur aan te brengen

Zonder structuur voelt elke dag als een eindeloze brij, vooral wanneer je herstel lang duurt. Een routine kan een ankerpunt bieden in die zee van onzekerheid. Stel vaste momenten in voor rust, maaltijden en lichte activiteiten. Zo blijf je in control, zelfs als je hoofd niet helemaal meewerkt. Mark, een zelfstandige ondernemer, gaf toe dat hij zonder structuur ‘maar wat deed’. Door een simpel dagschema op te stellen – inclusief pauzes – voelde hij zich mentaal sterker en minder overweldigd. Combineer dit met een focus op zelfzorg, en je bent goed op weg naar herstel.

Prognose van een hersenschudding: hoe snel ben je weer de oude?

Een hersenschudding is meestal geen levenslange straf, maar het kan wél een flinke impact hebben op je dagelijks leven. De meeste mensen herstellen gelukkig volledig, maar het tempo en de mate van herstel kunnen sterk variëren. Laat me je meenemen in de cijfers, de verwachtingen en een realistisch verhaal.

De snelle herstellers: de meerderheid
Bij ongeveer 80-90% van de gevallen verdwijnen de symptomen van een hersenschudding binnen 7 tot 10 dagen. Voor kinderen kan dit iets langer duren, meestal 2 tot 4 weken, omdat hun hersenen nog volop in ontwikkeling zijn. Dit geldt vooral bij lichte hersenschuddingen, waarbij de klachten – zoals hoofdpijn, duizeligheid of misselijkheid – vaak vanzelf overgaan.

  • Voorbeeld: Sanne, 23 jaar, gleed uit op de ijsbaan en liep een hersenschudding op. De eerste week voelde ze zich suf en had ze moeite met schermen. Na twee weken kon ze weer voorzichtig aan haar werk als verpleegkundige beginnen, en na drie weken voelde ze zich helemaal hersteld.

De langzame herstellers: als het langer duurt
Bij ongeveer 10-20% van de mensen houden de klachten langer aan, soms maandenlang. Dit wordt postcommotioneel syndroom genoemd en kan symptomen zoals concentratieproblemen, slaapproblemen, prikkelbaarheid en aanhoudende hoofdpijn omvatten. Bij zware hersenschuddingen – zoals na een ernstig ongeval of bij mensen die al eerder een hersenschudding hebben gehad – kan herstel tot een half jaar of zelfs langer duren.

  • Voorbeeld: Koen, 38 jaar, viel van zijn fiets tijdens een wielrenwedstrijd. Na een zware hersenschudding duurde het bijna een half jaar voordat hij weer normaal kon functioneren. Hij kreeg begeleiding van een fysiotherapeut en neuropsycholoog om weer aan het werk te kunnen.

Langdurige gevolgen: een klein percentage
Helaas blijft bij een klein percentage – minder dan 5% – van de mensen de schade blijvend. Dit kan gebeuren als er sprake is van structurele schade aan de hersenen, zoals bij meerdere hersenschuddingen. Symptomen zoals chronische hoofdpijn, cognitieve achteruitgang of aanhoudende vermoeidheid kunnen dan het dagelijks leven beïnvloeden. Dit zien we vaker bij sporters die herhaaldelijk harde klappen tegen het hoofd hebben gekregen, zoals boksers of American footballspelers.

  • Voorbeeld: Pieter, 45 jaar, speelde jarenlang rugby en liep meerdere hersenschuddingen op. Hoewel hij stopte met sporten, bleef hij last houden van concentratieproblemen en lichte geheugenklachten. Hij leerde hiermee omgaan door aanpassingen in zijn werk en leefstijl.

Factoren die herstel beïnvloeden
  • Leeftijd: Kinderen en ouderen herstellen vaak langzamer.
  • Eerdere hersenschuddingen: Herhaalde klappen verhogen de kans op langdurige klachten.
  • Gezondheid: Mensen met bestaande aandoeningen zoals migraine of ADHD kunnen meer moeite hebben met herstel.
  • Rust: Een goede balans tussen rust en activiteit is cruciaal. Te snel weer aan de slag kan het herstel vertragen.

Conclusie: hoopvol maar met aandacht
De prognose bij een hersenschudding is over het algemeen gunstig. De meeste mensen zijn binnen enkele weken weer helemaal fit, mits ze goed naar hun lichaam luisteren. Bij langer aanhoudende klachten is er vaak nog veel mogelijk met professionele begeleiding en aanpassingen. Je hersenen zijn veerkrachtig, maar ook kostbaar, dus geef ze de tijd die ze nodig hebben. Zoals Sanne zei: "Je kunt beter een paar weken rustig aan doen dan maandenlang blijven kwakkelen."

Complicaties

Mogelijke complicaties van een hersenschudding zijn onder meer:

Epilepsie

Mensen die een hersenschudding hebben gehad, hebben twee keer zoveel kans op het ontwikkelen van epilepsie binnen de eerste vijf jaar na het incident.

Cumulatieve effecten van hersenletsel

Er zijn aanwijzingen dat mensen die meerdere keren hersenletsel hebben opgelopen in de loop van hun leven, blijvende en zelfs progressieve schade oplopen dat hun vermogen om te functioneren beperkt.

Posttraumatische hoofdpijn

Posttraumatische hoofdpijn is een vorm van langdurige hoofdpijn die optreedt nadat iemand hoofdletsel heeft opgelopen.

Posttraumatische vertigo

Vertigo of draaiduizeligheid is de subjectieve beleving dat je beweegt of draait. Sommige mensen ervaren een gevoel van duizeligheid die dagen, weken of zelfs maanden kan aanhouden na een hersenletsel.

Secundair impact syndroom

Dit betreft een ernstige complicatie die zich kan voordoen na een hersenschudding. Als je recent een hersenschudding hebt gehad en een tweede hersenschudding doormaakt, dan kan zich permanente hersenschade of zelfs overlijden voordoen. Permanente hersenschade kan zich uiten in:
  • Leerstoornissen;
  • Persoonlijkheidsveranderingen;
  • Loopproblemen; of
  • Andere hersen- of zenuwstoornissen.

Post commotioneel syndroom (PCS)

Aanhoudende klachten na een hersenschudding kunnen wijzen op het post commotioneel syndroom (PCS), een diagnose die bekend staat als 'langdurige klachten na hersenschudding'. De oorzaak is veelal een val op of een botsing tegen het hoofd, waarbij de hersenen in de schedel flink heen en weer worden geschud (commotio cerebri), wat klachten als hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid tot gevolg kan hebben. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten na ongeveer 6 weken bij voldoende rust, maar als de klachten langer aanhouden spreekt men van een post commotioneel syndroom.

CT-scan / Bron: IStock.com/Pavel LosevskyCT-scan / Bron: IStock.com/Pavel Losevsky
Geen zichtbare schade in de hersenen
Er worden vaak geen afwijkingen geconstateerd middels beeldvormend onderzoek (CT of MRI-scan), maar dat betekent niet dat er geen micro-schade is opgetreden. Bij PCS zijn er vaak micro-bloedingen opgetreden, waarbij onderlinge verbindingen tussen hersencellen zijn verbroken ('axonal shearing injury') wat bijvoorbeeld concentratieproblemen kan verklaren.

Aanhoudende klachten kunnen bestaan uit:
  • lichamelijk klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, duizeligheid en stijve spieren;
  • cognitieve klachten als problemen zijn met concentratie en denken;
  • problemen bij het dagelijkse communiceren (gedrag); en
  • problemen met het omgaan met gevoel of het uiten ervan (emotieregulatie).

Je kunt moeite hebben met het verrichten van veel gewone dagelijkse activiteiten (sport, school, werk, uitgaan), waarmee je voor het ongeval geen moeite mee had.

Hoe ga je om met de klachten (coping)?

Het is ook van belang hoe je omgaat (coping) met aanhoudende klachten. Niet alleen mate waarin lichaamsweefsel beschadigd is en de wijze waarop het zenuwstelsel door aanhoudende prikkels ontregeld is geraakt, spelen een rol bij het herstel. Ook de manier waarop je hiermee omgaat, is van belang. Aanhoudende pijn en lichamelijke klachten kunnen je flink parten spelen, waardoor je in een neerwaartse spiraal terechtkomt. Een revalidatieteam kan je helpen je mogelijkheden zo goed mogelijk te benutten en je leren om te gaan met je beperkingen. Een goed revalidatieprogramma is altijd maatwerk en wordt aan je persoonlijke situatie aangepast.

Zware hersenschudding veroorzaakt langdurig schade

Canadees onderzoek wijst er op dat het brein schade oploopt bij een hersenschudding, waar je nog tientallen jaren last van kunt hebben. Het gaat dan vooral om geheugen- en concentratieproblemen. Het onderzoek van de Canadese neuropsycholoog Maryse Lassonde is tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for the Advancement of Science gepresenteerd.¹

Maryse Lassonde onderzocht gedurende 15 jaar de lange termijneffecten van zware hersenschuddingen bij het hockeyteam Montreal Canadiens. Sinds 1997 voerde de onderzoekster allerlei oog- en gehoortesten uit en zij onderzocht het brein van spelers die een zware klap hadden gekregen. De resultaten van het onderzoek wijzen uit dat er nog jaren na de hersenschudding sprake is van abnormale hersengolfactiviteit die kan leiden tot concentratieproblemen.

Lassonde onderzocht ook de hersenen van oudere atleten die ten minste 30 jaar geleden een hersenschudding opliepen. De onderzoekster vergeleek ze met gezonde mensen die nooit een hersenschudding hadden gehad en zij ontdekte dat deze oudere atleten geheugen- en concentratieproblemen hadden en soortgelijke symptomen vertoonden als mensen met beginnende Parkinson. Voorts hadden zij een dunnere hersenschors in hetzelfde gedeelte van de hersenen als Alzheimerpatiënten.

Het zijn vooral atleten die te snel na een hersenschudding weer gaan sporten of meerdere keren een hersenschudding meemaken, die een verhoogd risico lopen op hersenbeschadiging. Lassonde concludeert dat atleten rust moet houden en niet moeten gaan sporten, zolang ze nog last hebben van de symptomen van een hersenschudding. Ze benadrukt dat niet te lichtvaardig moet worden gedacht over hersenschuddingen en de eventuele gevolgen die een hersenschudding kan hebben.

Herstel na eenvoudige hersenschudding slechter dan gedacht

Licht traumatisch hersenletsel wordt gedefinieerd als een hersenschudding met bewustzijnsverlies korter dan een half uur en posttraumatische amnesie korter dan 24 uur, een Glasgow-comascore van 13-15 en zonder indicatie voor ziekenhuisopname. Uit onderzoek blijkt dat ook licht traumatisch hersenletsel een aanzienlijk aantal patiënten langdurig klachten bezorgt. Dit kan ertoe leiden dat zij moeite hebben om hun werk of studie te hervatten. (J Neurotrauma. 2016;33:1-5)

Preventie

Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje. Toch zijn er enkele maatregelen die je kunt nemen om het risico op hoofdletsel te beperken. Hierbij kun je onder meer denken aan de volgende maatregelen:
  • Het dragen van beschermende kleding tijdens het sporten en andere recreatieve activiteiten, zoals beschermende helmen voor fietsers en motorfietsers.
  • Gebruik altijd de autogordel. Het dragen van een veiligheidsgordel kan ernstig letsel, zoals een verwonding aan het hoofd, tijdens een verkeersongeval voorkomen.
  • Maak je huis en directe omgeving veilig. Houd je huis goed verlicht, houd de vloeren vrij zodat je minder zal struikelen en vallen.
  • Doe lichaamsoefeningen: als je ouder bent, dan is het raadzaam om regelmatig te sporten om je beenspieren te versterken en je balans te verbeteren.

Noten:
  1. www.medicalnewstoday.com, 18 februari 2013

Lees verder

© 2010 - 2025 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een hersenschudding?Een hersenschudding?Jaarlijks zijn er rond de 16.000 mensen die uit het ziekenhuis worden ontslagen met licht traumatisch hersenletsel daarn…
Hersenschudding herkennen bij kinderenTijdens het spelen of door onoplettendheid komt het vaak voor dat kinderen vallen. Meestal is er niets aan de hand. Ze s…
HersenschuddingHersenschuddingAls je hoofd hard door iets wordt geraakt, kan je een hersenschudding krijgen. De hersenen beschadigen, en als je niet u…
Hersenschudding gaat niet over: Postcommotioneel SyndroomHersenschudding gaat niet over: Postcommotioneel SyndroomEen hersenschudding die maar niet over lijkt te gaan. Nadat je een hoofdtrauma hebt opgelopen en de diagnose hersenschud…

TIA: symptomen, oorzaken, behandeling, prognose en preventieTIA: symptomen, oorzaken, behandeling, prognose en preventieVeel voorkomende TIA symptomen zijn: verlammingen in het gezicht (bijvoorbeeld het plotseling scheef trekken van de mond…
Chlamydia: symptomen, oorzaken, behandeling en prognoseChlamydia: symptomen, oorzaken, behandeling en prognoseChlamydia symptomen bij man en vrouw zijn een branderig gevoel bij plassen en afscheiding uit penis of vagina. Chlamydia…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/AntonioGuillem
  • De Koning Myrthe E., Scheenen Myrthe E., van der Horn Harm J., Hageman Gerard, Roks Gerwin, Spikman Jacoba M., and van der Naalt Joukje. Journal of Neurotrauma. May 2016, ahead of print. doi:10.1089/neu.2015.4377.
  • Esther van Osselen. Herstel na eenvoudige hersenschudding slechter dan gedacht. Ned Tijdschr Geneeskd. 2016;160:C3017
  • Hans Koch & Peter van Druenen: Diagnosewijzer - 200 aandoeningen - Symptomen, diagnose en behandeling. Uitgeverij Terra Lannoo, Arnhem, 2009.
  • Martin Sulman. Mens & Gezondheid. https://mens-en-gezondheid.nl/ (ingezien op 22-1-2025)
  • Mayo Clinic. Concussion: Symptoms. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/concussion/basics/symptoms/con-20019272 (ingezien op 7-2-2017)
  • Mayo Clinic. Concussion: Complications. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/concussion/basics/complications/con-20019272 (ingezien op 7-2-2016)
  • Thuisarts. Ik heb een wekadvies van de huisarts gekregen (vanaf 16 jaar). https://www.thuisarts.nl/val-stoot-of-klap-op-hoofd/wat-moet-ik-doen-bij-wekadvies-van-huisarts-vanaf-16-jaar (ingezien op 1-10-2020)
  • www.amc.uva.nl/?pid=735&itemid=92&contentitemid=162&osadcampaign=Patientenfolders
  • www.emedicinehealth.com/concussion
  • www.kindjeopkomst.nl/html/baby_peuter_kleuter_kind/hersenschudding_001.htm
  • www.gezondvgz.nl/%7Ba353413d-ea2c-4479-9bd0-f0ba01557a4a%7D
  • www.mayoclinic.com/health/post-concussion-syndrome/DS01020/DSECTION=symptoms
  • www.hersenstichting.nl/alles-over-hersenen/hersenaandoeningen/hersenschudding.html
  • www.hersenletsel-uitleg.nl/oorzaken-ziektenbeelden/traumatisch-hersenletsel/hersenschudding-commotio-cerebri
  • www.revalide.nl/post-commotioneel-syndroom-hersenschudding/
  • www.symptomen-behandeling.nl/1/langdurig_schade_501670.html
  • Afbeelding bron 1: Clker Free Vector Images, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 3: PrinceOfLove/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 4: Istock.com/BartekSzewczyk
  • Afbeelding bron 5: Gene Hunt, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 6: Istock.com/karelnoppe
  • Afbeelding bron 7: Security, Pixabay
  • Afbeelding bron 8: StartupStockPhotos, Pixabay
  • Afbeelding bron 9: Martin Sulman
  • Afbeelding bron 10: IStock.com/Pavel Losevsky
Reacties

Ida, 08-07-2016
Ik heb 6 maanden geleden door een flinke val
een hersenschudding opgelopen.ik heb 3 maanden over moeten geven.
en heb nog steeds nare hoofdpijn vergeet veel en heb last van mijn ogen.
ik ben in de scan geweest en alles is goed?
voel me al 6 maanden ellendig.en wil graag weten hoe ik weer een fijner leven kan leiden. Reactie infoteur, 09-07-2016
Restverschijnselen als concentratieproblemen en hoofdpijn kunnen vrij lang na een hersenschudding blijven. Het is verstandig om bij aanhoudende klachten contact op te nemen met de arts. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van het post commotioneel syndroom (PCS), een diagnose die bekend staat als 'langdurige klachten na hersenschudding'. De oorzaak is meestal een val of een botsing tegen het hoofd. Tijdens het ongeval worden de hersenen in de schedel heen en weer geschud (commotio cerebri), wat klachten als hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid tot gevolg kan hebben. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten na ongeveer 6 weken bij voldoende rust. Als klachten langer aanhouden dan spreekt men van een post commotioneel syndroom. Lees hier verder: http://goo.gl/n6iviU. Ik heb het artikel wat uitgebreid met informatie over PCS.

Mike, 05-07-2016
Een week geleden heb ik tijdens werkzaamheden in onze boot bij even snel pakken van de stofzuiger mijn hoofd echt enorm hard gestoten tegen de stalen rand om het schuifluik. Zodanig dat ik letterlijk en figuurlijk even compleet knock out ben gegaan. Hoe lang weet ik niet. Kan seconden zijn geweest maar ook minuten. Weet alleen dat ik bijkwam en compleet even de weg kwijt was. Maar goed geprobeerd nog even door te gaan maar na paar minuten ben ik gestopt omdat het echt niet meer ging. Maar sinds de klap blijft het vreselijk steken en voel ik me totaal niet 100%. Ik heb chronische clusterhoofdpijn dus altijd hoofdpijn maar dit voelt zo anders. En daarvoor heb ik Fentanyl pleister 25 (dus flinke pijnstiller). Klinkt zo stom wat ik nu zal tikken maar goed wie weet is het iets of wie weet is het niks. Maar sinds de klap steekt het ongelooflijk precies op de plaats waar ik gestoten heb maar van buitenaf voel ik niks, ben ik vreselijk misselijk, moe en kan me nergens op concentreren en voel ik me onrustig en constant enorme druk in mijn hoofd wat pulseert met oorsuizen. Geen idee wat ik hier eigenlijk mee aan moet. Reactie infoteur, 05-07-2016
Het is belangrijk dit z.s.m. te laten onderzoeken door uw huisarts. Mogelijk is er sprake van een (chronisch) subduraal hematoom of subdurale bloeding. Bij een chronische subdurale hematoom is er sprake van een bloeduitstorting (hematoom) binnen de schedel. De bloeduitstorting bevindt zich tussen het harde hersenvlees en de hersenen. Het is een bloeduitstorting als gevolg van een verscheurde ader in de ruimte tussen het harde hersenvlies en het spinnenwebvlies. De bloeduitstorting verdringt het onderliggende hersenweefsel. De verscheuring komt door een val of een schok (bijvoorbeeld stoten) van uw hoofd.

Klachten van een chronisch subduraal hematoom beginnen vaak sluipend. De persoon kan dan last hebben van de volgende klachten:
- toegenomen slaperigheid;
- wisselend bewustzijn;
- verwardheid;
- gedragsveranderingen;
- uitvalsverschijnselen, zoals krachtsverlies van een arm of been en spraakstoornissen;
- hoofdpijn;
- misselijkheid of braken; en
- epileptische aanvallen.

Lees hier verder: http://goo.gl/ufYp1f.

Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Nanny Weeland, 10-12-2015
Heb na een fikse val, 3 weken geleden waarschijnlijk een hersenschudding opgelopen en gekneusde ribben. Heb 2 weken lang op doktersadvies 6 paracetamols geslikt. Ik heb dat na 2 weken afgebouwd, maar heb nu last van een zweverig gevoel. Moet ik misschien toch maar weer paracetamol gaan slikken? Reactie infoteur, 11-12-2015
In algemene zin het volgende. De herstelperiode is voor ieder persoon verschillend. Waar de één na een paar dagen van zijn of haar klachten verlost is, kan een ander weken na het incident nog hinder ondervinden. Ga pas weer volledig aan het werk of studie als de hoofdpijn en duizeligheid helemaal verdwenen zijn.

Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Hester, 17-06-2015
9 weken geleden ben ik van een paard gevallen tijdens een vakantie in Andalusie. Ik ben langzamerhand mijn werk weer ah oppakken. Ik blijf echter een draaierig gevoel houden, s nachts sowieso bij het draaien en opstaan en overdag een soort vlagen van draaierigheid. Ik heb ook een licht gekneusd gevoel bij mijn achterhoofd. De enige adviezen die ik krijg is op mijn gevoel weer de draad oppakken. Scan en fotos waren ok denk ik, ik mocht de volgende dag naar huis vliegen.
Moet ik maar gewoon langzamerhand de draad oppakken en afwachten. Of toch weer een scan ofzo aanvragen?
Graag adviezen als die er zijn, groeten Hester Reactie infoteur, 19-06-2015
Ik kan alleen algemene adviezen geven en die staan reeds in het artikel vermeld. Ik denk dat het verstandig is om uw situatie te bespreken met uw eigen huisarts als u dat nog niet hebt gedaan.

Janny, 16-05-2015
Ik ben 14 dagen geleden enorm op mijn achterhoofd gevallen. Nu heb ik sinds een paar dagen een nare stekende pijn in mijn hoofd, aan de andere kant dan waar ik op gevallen ben. Ik ben 77 jaar. Mijn vraag, is dit normaal? De eerste week had ik geen hoofdpijn, wel erge schedelpijn, wat nog niet over is. Reactie infoteur, 17-05-2015
Ik adviseer u om deze klacht te bespreken met de (weekend)huisarts. Hij of zij kan wat vragen stellen en u eventueel laten komen voor lichamelijk onderzoek en het afnemen van een (uitgebreidere) anamnese.

Bianca, 06-12-2014
Ik ben vrijdag tijdens gym op mijn hoofd gevallen met hoogspringen. De eerstvolgende sprongen niet meer mee gedaan, maar de hoofdpijn zakte niet. Vandaag tijdens de lunch een stekende hoofdpijn die na ongeveer een halfuur weer weg ging, maar nu heb ik het weer en het lijkt alsof er een soort druk op mijn hoofd staat. Ook bij bukken en lang mijn hoofd naar beneden houden doet het pijn. Is dit normaal of moet ik er mee naar de dokter? Reactie infoteur, 07-12-2014
Ik adviseer u om uw huisarts (of dokterspost) te bellen en uw klachten aan hem/haar voor te leggen.

Remco, 01-04-2014
Ik heb in 2012 een zwaar ongeluk gehad met een zware hersenschudding met als gevolg enkele dagen op ic en 4 weken in ziekenhuis. Ik heb hier nu nog steeds last van vooral vermoeidheid/sneller moe en concentratie. Wat kan ik doe om dit tegen te gaan? Reactie infoteur, 05-04-2014
Bij aanhoudende klachten (dat wil zeggen langer dan een half jaar) wordt geadviseerd je huisarts en/of zo nodig een neuroloog te raadplegen. Er kan dan bekeken worden of (neuropsychologisch) onderzoek naar de aard van jouw klachten zinvol is.

Breda, 10-07-2012
Ik ben zes weken geleden achterover geval van ongeveer 1.5 meter, eerst merkte ik niets. Na anderhalve dag, kreeg hoofdpijn en duizelig, dokter vertelde me hersenschudding; ondertussen naar neuroloog geweest, maar nog steeds hoofd pijn en duizelig, zeker als ik in drukke situaties ben! Ga volgende weer naar manueel thearapuet, hoe lang kan dit duren? Reactie infoteur, 13-07-2012
Bij een zware hersenschudding kan het herstel maanden duren. Een half jaar of langer is zeker niet ongebruikelijk.

Pam, 04-07-2012
Afgelopen zaterdag heb ik een zware hersenschudding opgelopen. Helaas wist ik niet dat het een hersenschudding was, omdat ik mijn hoofd stootte en dat wel vaker doe. De dag erna was ik heel moe, maar had geen hoofdpijn. Toen ik die avond wou gaan slapen kreeg ik hele erge hoofdpijn, misselijk en duizeligheid. Ik ben al een paar dagen thuis, maar ik zou vrijdag met vriendinnen naar Walibi gaan. Is dat verstandig?

Groetjes. Reactie infoteur, 04-07-2012
Bij een hersenschudding wordt meestal geadviseerd om afhankelijk van de klachten weer langzaam activiteiten te gaan hervatten, zonder te forceren. Een week na het incident een hele dag naar Walibi gaan met alle indrukken en impressies die je opdoet en stimuli die je opvangt (nog los van de vraag of je in attracties gaat zitten, waarbij druk op het hoofd ontstaat of waarbij het hoofd heen en weer geschud wordt), is fors belastend als je net een hersenschudding hebt opgelopen - zeker bij een zware hersenschudding waar u over spreekt. Ik adviseer u om deze vraag (telefonisch) voor te leggen aan uw huisarts, maar houd er rekening mee dat hij/zij -in het belang van uw gezondheid- adviseert om niet te gaan.

Foetsie, 22-05-2012
Ik heb nu 4 jaar geleden een zware hersenschudding gekregen door een trap van een beslagen paard. De nacht daarop kon ik niet slapen en de vlgd. dag begon direct hoofdpijn en duizeligheid en suisen i.d. oren met steeds een rare tik in het oor. Thuis kon ik niet meer lezen en amper normaal lopen. Alles steeds heel rustig aan gedaan want dat moest wel omdat ik bijna niks meer kon doen behalve plat liggen op mijn rug dan werd de pijn minder.
Pas na zeer lange tijd werd alles stukje bij beetje ietjes beter. De tikken zijn nu uit mijn oren, maar zo nu en dan ben ik nog steeds een beetje duizelig wanneer ik mijn hoofd te snel omdraai. Ook worden de hoofdpijnen steeds minder vaak. Dus na zoveel jaren is er bij mij in ieder geval nog steeds een langzaam herstel bezig. Hoe kan het dan dat iedereen die er verstand van heeft zegt dat het herstel tot een half jaar duurt? Terwijl ik nu nog steeds merk dat er verbeteringen zijn? Reactie infoteur, 28-05-2012
Bij een zware hersenschudding kan het herstel maanden duren. Een half jaar of langer is zeker niet ongebruikelijk. Men stelt vaak dat er na een jaar doorgaans geen verbetering meer optreedt en de status blijft zoals het is. Maar uiteraard zijn er uitzonderingen mogelijk, van wie u er één bent.

Baip, 05-04-2012
Een jaar geleden is mijn moeder (77 jaar) flauwgevallen (ca. 2 minuten buiten bewustzijn) en heeft daarbij waarschijnlijk een (zware) hersenschudding opgelopen. De eerste week had zij nauwelijks klachten, maar daarna kwamen de klachten die tot op de dag van vandaag nog steeds aanwezig zijn. Deze klachten zijn: zware benen (beneden de knie), oorsuizen en af en toe ook misselijkheid. Volgens de huisarts kunnen bij ouderen mensen de klachten tot meer dan een jaar aanhouden, en zelfs nooit meer overgaan. Zou het zinvol zijn om bv. eens een MRI te maken, daar zij het gevoel heeft dat er in het hoofd nog steeds iets niet klopt? Reactie infoteur, 20-04-2012
Als diagnostiek van hoofdpijn kan het raadzaam zijn een gerichte MRI scan te laten maken. Overleg dit met de huisarts.

Pechmeid, 29-02-2012
Ik heb een dag geleden een erge pechdag gehad, op school bij de kluisjes was ik mijn spullen in mijn kluisje aan het doen, [mijn kluisje is helemaal onder]
ik wou opstaan en stootte hard mijn hoofd tegen een kluisdeurtje wat open stond.
daarna kreeg ik nog een tas van een klasgenoot tegen mijn hoofd geslingerd met boeken
en een half uur later kreeg ik nog een tas met boeken en oa een laptop erin.
Had na de eerste stoot meteen al erge hoofdpijn en was iets later ook misselijk, duizelig.
nu is het een dag later en bijna alle symptomen in het bovenstaande artikel heb ik wel.
Mijn moeder heeft geen zin om nu meteen al naar de dokter te gaan dus we wachten af maar ik ben er bijna zeker over.
Het is wfel lastig want geluiden komen echt hard binnen, ik moet elke dag met de trein naar school en dat schud heel erg waar ik misselijk van word en de geluiden zijn ook heel hard.
nou is het ook nog zo dat wij op school met laptops werken…
ik vind het zelf geen slim idee om te doen maar van mijn moeder moet ik gewoon gaan en dan kijken. wat vind jij?
xxx Reactie infoteur, 01-03-2012
U kunt het beste even contact opnemen met uw huisarts.

Gevallen Vrouw, 10-02-2012
Een week geleden viel ik op straat achterover op mijn achterhoofd. Ik ben niet buiten westen geweest maar ik heb nog steeds hoofdpijn en slaap veel. Ook hoor ik het razen in mijn hoofd. Gaat dit allemaal wel over? Over twee weken ga ik op vakantie naar het buitenland. Hoe kan ik er voor zorgen dat ik dan klachtenvrij ben? Ik ben drie dagen geleden bij de huisarts geweest, die zei alleen dat ik niet moet werken (ik werk achter de computer) en veel moet rusten. Maar ik merk geen verbetering. Reactie infoteur, 12-02-2012
Meestal duurt het enige tijd voor de hersenen van een hersenschudding herstellen. Zolang de hersenen niet in orde zijn, kunnen er bepaalde klachten optreden. U spreekt over hoofdpijn en vermoeidheid. In het begin kan de geringste inspanning al erg vermoeiend zijn. U zult merken dat u meer slaap nodig heeft dan normaal. Bij een hersenschudding wordt tegenwoordig enkele dagen tot een week rust geadviseerd. Dit is afhankelijk van de ernst van de klachten.Na een rustperiode kunnen de gebruikelijke werkzaamheden of activiteiten weer opgepakt worden. In geval van een hersenkneuzing of van toenemende sufheid na een hersenschudding, zal men in het algemeen een verwijzing naar een neuroloog noodzakelijk achten. Vraag uw huisarts om advies.

Iemand, 25-12-2011
Ik heb met handballen 3 dagen geleden een bal tegen mijn hoofd gekregen. ik heb last van hoofdpijn en ben soms ook een beetje duizelig. heb ik een lichte hersenschudding? Ik heb over 4 dagen een soort toernooi waar ik graag aan mee wil doen, maar is dit wel verstandig? Reactie infoteur, 26-12-2011
Dit kunt u het beste laten beoordelen door uw huisarts.

Iemand, 06-11-2011
Gisteren ben ik bij het uitgaan betrokken geraakt bij een gevecht toen ik opkwam voor een vriend, ik heb minstens vier of meer harde klappen tegen mijn hoofd gekregen, waaronder minstens 1 tegen mijn slaap. Nu voel ik me niet echt top, heb veel hoofdpijn, ben traag en moe en ben een beetje onvast. Nu weet ik alleen niet of dat van de kater komt of van de klappen… Dit zijn toch een flink aantal symptomen, maar nu staat er in het artikel dat je rust moet nemen en niet je dagelijkse dingen moet doen, terwijl ik morgen gewoon weer naar school moet… Mijn vraag dus: Moet ik morgen naar school gaan of thuisblijven? En als ik thuis blijf voor hoe lang? Reactie infoteur, 07-11-2011
Het beste is om even contact op te nemen met de huisarts, zodat hij/zij u hierin kan adviseren.

Yolanda, 10-07-2011
Iets langer dan 3 weken geleden ben ik met de fiets gevallen en daar heb ik een zware hersenschudding aan over gehouden. Ik ben hier voor naar de huisarts geweest. Zij heeft mij dyclofenac voorgeschreven omdat ik de verschrikkelijke hoofdpijn niet kon verdragen. De afgelopen weken heb ik vrijwel niets gedaan, de eerste week kon ik geen licht verdragen. De weken erna ben ik wel regelmatig naar buiten gegaan voor een boodschap. Verder heb ik weinig gedaan omdat ik niets kan door de hoofdpijn en de vermoeidheid. Ik slaap smiddags vaak ook nog een of twee uur. Ik had echter wel verwacht dat ik me na 3 weken weer redelijk okee zou voelen en de klachten aanzienlijk verminderd zouden zijn. Is het gebruikelijk dat ik nu nog steeds zo veel hoofdpijn heb? Er mee opsta en er mee naar bed ga. Wat kan ik verwachten voor de aankomende weken? Reactie infoteur, 11-07-2011
Direct na een schedeltrauma heeft vrijwel iedereen met een hersenschudding in meer of mindere mate last van hoofdpijn. De ernst van de hersenschudding komt lang niet altijd overeen met de ernst van de hoofdpijn. Iemand die na een hersenschudding hoofdpijnklachten heeft, dient door een (huis)arts beoordeeld te worden om uit te sluiten of er sprake zou kunnen zijn van een bloeduitstorting binnen de schedel. Ik begrijp uit uw verhaal dat u naar de huisarts bent geweest.

De hoofdpijn gaat bij 90 tot 95 % van de patiënten in een paar dagen vanzelf over, zeker als de patiënt een paar dagen voldoende rust neemt. Maar het kan ook een paar weken duren. Zo nodig een pijnstiller genomen worden om de pijn enigszins te verlichten.

Bij 5 tot 10 % van de patiënten ontstaat na een schedeltrauma chronische hoofdpijn. Hierbij treden vaak ook andere klachten op zoals duizeligheid, concentratieverlies, vergeetachtigheid, moeheid en slaapstoornissen. Raadpleeg bij verdere vragen en/of aanhoudende klachten uw huisarts.

(Bron: http://www.hoofdpijncentra.nl)

Nikki, 24-06-2011
Ik ben vanochtend met de gym tegen de muur aan geduwd, met voetbal (ben 12 jaar). ik had pijn aan de schaafwond op mijn voorhoofd en was even daarna heel kort een beetje duizelig. ik zit op een koor en heb morgen een kooruitje naar duinrell, ik wil zo graag in de Falcon (achtbaan), maar ik vraag me af of dat wel kan. Misschien als ik er de hele dag en nacht geen last meer van heb? Reactie infoteur, 24-06-2011
Een lichte stoot of slag kan al genoeg zijn om je een (lichte) hersenschudding te bezorgen. Een lichte hersenschudding kenmerkt zich door de volgende symptomen:
- hoofdpijn
- duizeligheid
- vermoeidheid
- verwardheid
- misselijkheid
- concentratieproblemen
- last van licht of geluid
- tijdelijk geheugenverlies

Bepreek je klachten met je ouders/verzorgers en neem zonodig contact op met de huisarts.

Martha, 05-04-2011
Na een fiets ongeluk heb ik o.a. een gebroken neus en een hersenschudding opgelopen. We zijn nu bijna 3 weken verder ik heb nog steeds hoofdpijn, ben snel moe en heb soms bij te veel inspanning last van misselijkheid. Wel heb ik het idee dat het beter gaat dan in het begin. Voor de meivakantie had ik een fietsvakantie gepland is dat verstandig? Reactie infoteur, 06-04-2011
Deze vraag kunt u het beste voorleggen aan uw huisarts.

Floor, 31-03-2011
Ik ben een week geleden tijdens het snowboarden héél hard op mijn hoofd gevallen. Direct na de val had ik last van enorme hoofdpijn maar gaande weg de dag nam dit af, wel bleef er steeds een zeurende pijn achter. Nu een week later neemt de hoofdpijn weer toe en ben ik ook sneller duizelig. Twee dagen geleden werd ik zo misselijk dat het zelfs tot braken heeft geleid. De misselijkheid is er overigens nog steeds. Kan het zijn dat de symptomen later pas optreden en dat ik dus de tekenen van een hersenschudding heb, of is het puur een toevalligheid? alvast bednakt voor jullie reactie. Reactie infoteur, 03-04-2011
Bij mensen met een zware hersenschudding, of die onvoldoende rust hebben genomen na de hersenschudding, kunnen de verschijnselen en klachten weken- tot maandenlang aanhouden. Ook kunnen zij, zelfs nog na langere tijd, last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid. Ik raad u aan contact op te nemen met de huisarts.

Sylvia Streefkerk, 17-03-2011
Ik heb een collega die is van een trapje gevallen, met het gevolg een hersenschudding.
Nu is hij al p/m weer 2 maanden aan het werk, maar valt ontzettend af, ook heeft hij nog wel last van hoofdpijn. Met moeite krijgt hij 3 boterhammen per dag binnen. Dat iemand lijnt is een goed teken, maar dit is volgens mij niet goed. hij blijft afvallen. Zijn bloeddruk is goed. Nu is mijn vraag, Heeft dit ook te maken met die hersenschudding? Reactie infoteur, 17-03-2011
In het algemeen het volgende. Soms treedt na een schedeltrauma een chronische posttraumatische hoofdpijn op. Dit kan gepaard gaan met klachten als duizeligheid, concentratieverlies, vergeetachtigheid, moeheid en slaapstoornissen.

Uw collega doet er verstandig aan een afspraak te maken met zijn (huis)arts.

Mariët Frigge, 17-01-2011
Op 1 december een busongeluk. Was bewusteloos; weet niets van het ongeluk. Gebroken en gekneusde ribben; gekneusde nekwervels, scheurtjes in onder oogkas, gebroken jukbeen, gekneusde vingers en hand. Omdat ik veel hoestte, kreeg ik hoestonderdrukkers (codeïne) en 'n pijnstiller: ibuprofen. Na een week heb ik als gepensioneerde m'n huishoudelijke taken weer opgepakt. Ging aardig. Alleen draaide even alles rond als ik in bed ging en opstond. Dit gebeurt nu (17-1) nog een beetje. Na 5 weken was ik van de verdovende middelen af en voelde de pijn van de kneuzingen en was meer vermoeid en ging langzamer te werk. Veel slapen. Heb ik een hersenschudding? Wat te doen? Wat zijn de gevolgen? Reactie infoteur, 18-01-2011
Een hersenschudding ontstaat door een klap op het hoofd. Iemand wordt duizelig of raakt (kortdurend) bewusteloos. Het kan enige tijd duren voor de hersenen hiervan herstellen. Zolang de hersenen niet in orde zijn, kunnen er bepaalde klachten en symptomen optreden. Vraag uw (huis)arts om advies.

Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 22-01-2025
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 27
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.