Hersenschudding

Hersenschudding Als je hoofd hard door iets wordt geraakt, kan je een hersenschudding krijgen. De hersenen beschadigen, en als je niet uitkijkt met rusten, blijven de klachten voor altijd. Lees hieronder meer.

Inhoud


Een hersenschudding

Als je een hersenschudding oploopt, dan zijn de eerste symptomen meestal misselijkheid en soms overgeven. Je hersenen zijn door de klap verwond. Het hersenweefsel kan opzwellen en nare klachten veroorzaken. Het is belangrijk om rustig aan te doen met een hersenschudding, en veel rust te nemen. Of het nou een lichte of een zware hersenschudding is, rust is dan nog steeds even belangrijk. Raadpleeg je huisarts of het verstandig is om te gaan werken of om misschien een paar uur in de week te werken. Echter is het ook zo dat je om de 2 uur wakker gemaakt moet worden 's nachts. Er moeten dan een paar simpele vragen aan je worden gesteld om te kijken of je hersenen nog normaal kunnen functioneren. Als dit niet het geval is, bel dan meteen een dokter.

Verschijnselen

Het ligt er aan hoe erg de hersenschudding is, en wat de verschijnselen daarbij zijn. Het meest voorkomende verschijnsel is hoofdpijn. Als de hoofdpijn ongeveer 1 tot 2 dagen aanhoud, dan lijkt het erop dat het hersenweefsel zich gauw weer herstelt. Als de hoofdpijn meer dan 3 dagen aanhoud, dan moet je naar de huisarts. Iemand kan ook bewusteloos raken na een klap op het hoofd. Nadat het slachtoffer is bijgekomen van de klap, kan hij/zij verward en duizelig zijn. Ook kan het slachtoffer geheugenverlies hebben. Als je niet voldoende rust houdt, dan kan dit leiden tot blijvende schade. Kijk daarom goed uit met de dingen die je doet.

Wat doen?

Als je ziet dat iemand een vreselijke klap maakt en dat het slachtoffer zijn bewustzijn verliest, dan moet je het volgende doen:
  1. Bel een ambulance.
  2. Pak het hoofd van het slachtoffer en buig het naar achter. Kijk en luister of het slachtoffer ademt. Zo niet, begin dan met mond-op-mond beademing.
  3. Als je merkt dat het slachtoffer iets in zijn keel heeft, probeer het dan met je vinger eruit te halen.
  4. Als het slachtoffer weer normaal ademt, maak dan zijn kleren los zodat er niets straks kan zitten.
  5. Leg het slachtoffer in de stabiele zijligging en houd het slachtoffer warm met een jas of een deken.

Als je net een klap op je hoofd heb gehad, en je gaat weer verder met waar je mee bezig was en je bent duizelig, ga dan even zitten en bel de dokter. Het is beter als je voor de niks de dokter belt, dan dat je blijft rondlopen met duizeligheid en zwakheid.

Behandeling

Als je een hersenschudding hebt, raadpleeg altijd je apotheek of dokter voor medicijnen, en ga nooit zelf medicijnen kopen. Het is wel zo dat je om de 2 uur wakker gemaakt moet worden 's nachts. Maar je kunt ook na een zware klap worden opgenomen in het ziekenhuis voor een paar dagen. Als het slachtoffer een schedelfractuur heeft opgelopen, moet het een operatie ondergaan om de botten weer op zijn plaats te zetten.

Herstel

Zorg dat je voldoende rust neemt. Zo herstel je het snelst en heb je meer kans om volledig te herstellen. Het kan zijn dat je er in sommige gevallen iets aan overhoudt zoals een onduidelijke spraak of zwakke spieren. Fysiotherapie zou hier erg bij helpen. Belangrijk is dan om veel steun te krijgen van vrienden en familie.
© 2010 - 2024 Rozanne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoofd gestoten: hoofdpijn en bloedverliesHoofd gestoten: hoofdpijn en bloedverliesHet overkomt iedereen wel eens: het stoten van het hoofd. Dit kan behoorlijk pijn doen. Soms ontstaat er een bloeding na…
Een hersenschudding?Een hersenschudding?Jaarlijks zijn er rond de 16.000 mensen die uit het ziekenhuis worden ontslagen met licht traumatisch hersenletsel daarn…
Hersenschudding herkennen bij kinderenTijdens het spelen of door onoplettendheid komt het vaak voor dat kinderen vallen. Meestal is er niets aan de hand. Ze s…
Hersenschudding, symptomenHersenschudding, symptomenEen hersenschudding is snel opgelopen: een klap of stoot tegen het hoofd is de aanleiding. Kinderen lopen dit sneller op…

mijn kijk opDe biofotonen coherentie therapieMet een nieuwe genezingsmethode worden de oorzaken van ziektes weggenomen. Biofotonen zijn lichtdeeltjes en coherentie b…
Braille, schrift voor blinden en slechtziendenVoor blinden en slechtzienden is het niet zo maar weggelegd om even een boek te gaan lezen. Daarom is het brailleschrift…
Bronnen en referenties
  • ISBN: 9021000067
Rozanne (218 artikelen)
Laatste update: 18-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.