Hoofd gestoten: hoofdpijn en bloedverlies

Hoofd gestoten: hoofdpijn en bloedverlies Het overkomt iedereen wel eens: het stoten van het hoofd. Dit kan behoorlijk pijn doen. Soms ontstaat er een bloeding na het stoten, soms ook is er sprake van misselijkheid of hoofdpijn. Wanneer kan men het beste een arts inschakelen?

Het stoten van het hoofd

Het hoofd stoten is vaak zo gebeurd: tijdens het omhoog komen tegen een tafelrand of tegen een plank, of tegen het hoofd van iemand anders. Maar ook door tegen een muur aan te lopen of tegen een openstaande deur. Het stoten van het hoofd gaat vaak minder hard dan het vallen op het hoofd: hierbij is de schade die men soms oploopt veel groter. Toch kan ook het stoten van het hoofd flink aankomen en erg pijnlijk zijn.

Hoofdpijn na het stoten van het hoofd

Een stoot tegen het hoofd doet pijn. Soms erg veel pijn. In eerste instantie zal men naar de aangedane plek grijpen en meestal gebukt rondlopen. Sommige mensen raken geïrriteerd door de pijn: ze willen even geen andere mensen om zich heen. Kinderen huilen vaak hard en zijn moeilijk aan te spreken.

Na enkele minuten zakt de ergste pijn af. Wat overblijft is een bonkende pijn, die meestal na een uurtje ook weg is. Toch kan er een hoofdpijn achterblijven. De hoofdpijn ontstaat in de eerste uren na het ongeval en kan enkele dagen tot soms enkele weken aan blijven houden. Vaak is er een bult voelbaar op de hoofdhuid. Er kan ook sprake zijn van een snee of een schaafwond.

Bloeding

Vooral scherpe of puntige voorwerpen kunnen een snee in de hoofdhuid veroorzaken. Er zal dan bloed tussen de haren te zien zijn. Vaak is het door de haren heen moeilijk te beoordelen in hoeverre er sprake is van een beschadiging. Daarom is het raadzaam om bij bloedverlies even een arts ernaar te laten kijken. Deze zal de wond eventueel hechten, indien dit nodig wordt geacht.

Een kleine verwonding kan men zelf goed ontsmetten en schoon houden. Zolang er geen sprake is van hoofdpijn, is het niet nodig om langs een arts te gaan.

Misselijk

Misselijkheid kan voorkomen na een harde klap tegen het hoofd. Misselijkheid kan veroorzaakt worden door de schrik die men heeft na een stoot tegen het hoofd, de misselijkheid zal meestal binnen een half uur tot een heel uur verdwenen zijn. Wanneer de misselijkheid aan blijft houden en gepaard gaat met hoofdpijn of een algemeen raar gevoel, dan kan er sprake zijn van een lichte hersenschudding.

Hersenschudding na een klap tegen het hoofd

Een hersenschudding ontstaat doordat er in de hersens rotatiekrachten ontstaan ten tijde van een stoot tegen het hoofd. De hersenen worden als het ware even door elkaar geschud. In de meeste gevallen zal het om een lichte hersenschudding gaan. Men zal zich misselijk voelen, duizelig en hoofdpijn hebben. Met rust zullen deze klachten binnen enkele weken verdwenen zijn.

Een zware hersenschudding geeft vaak ook concentratieproblemen, problemen met het evenwicht, problemen met de taal en zichtproblemen. Vaak kan men geen licht of geluid verdragen. Een zware hersenschudding vereist veel meer rust en het herstel duurt ook veel langer. Soms is er geen volledig herstel meer mogelijk. Bij het vermoeden van een hersenschudding, is het altijd raadzaam om een arts te bezoeken. Deze zal meestal ook een wekadvies geven voor de eerste 24 uur.

Bewusteloos

Soms raakt men even buiten bewustzijn na een flinke klap tegen het hoofd. Het is belangrijk dat men altijd naar een arts gaat wanneer hier sprake van is. Er kan een inwendige bloeding ontstaan, die na enkele uren opnieuw voor bewustzijnsverlies kan zorgen. In ernstige gevallen veroorzaakt een bloeduitstorting een bloeding in het hersenvocht, die dodelijk kan aflopen. Deze bloeding kan enkele dagen tot enkele weken na de klap tegen het hoofd ontstaan.

Wanneer naar een arts?

Na het stoten van het hoofd, hoeft men niet altijd naar een arts. Weinig bloedverlies, lichte hoofdpijn of een tijdelijke misselijkheid is niet iets om je zorgen over te maken. Bezoek wel een arts indien er sprake is van aanhoudende hoofdpijn, een flinke bloeding, misselijkheid en braken die langer dan één uur aanhoudt, verlies van bewustzijn of wanneer er sprake is van een bloedneus na een stoot tegen het hoofd.
© 2012 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een hersenschudding?Een hersenschudding?Jaarlijks zijn er rond de 16.000 mensen die uit het ziekenhuis worden ontslagen met licht traumatisch hersenletsel daarn…
Op het hoofd gevallenOp het hoofd gevallenEen ongeluk zit in een klein hoekje. Door een val op het hoofd kunnen er diverse klachten ontstaan. Vaak zijn dit hoofdp…
Soorten hoofdpijnIedereen heeft wel eens hoofdpijn gehad. Hoofdpijnen zijn er in verschillende vormen met verschillende klachten. Een enk…
Hersenschudding, symptomenHersenschudding, symptomenEen hersenschudding is snel opgelopen: een klap of stoot tegen het hoofd is de aanleiding. Kinderen lopen dit sneller op…

Pterygium: rode hoornvlies vergroeiing op de ogenPterygium: rode hoornvlies vergroeiing op de ogenDe aandoening waarbij op het hoornvlies van het oog vanuit de traanbuis naar het midden van het oog een witgele slijmvli…
Tandarts of kaakchirurg bezoeken bij klachten? Tips!Tandarts of kaakchirurg bezoeken bij klachten? Tips!Stel: u moet voor een pittige behandeling naar uw tandarts, kaakchirurg of mondhygiëniste en u voelt zich angstig of ges…
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 22-04-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.