InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Diversen > Moeheid of vermoeidheid: symptomen, oorzaak en behandeling

Moeheid of vermoeidheid: symptomen, oorzaak en behandeling

Moeheid of vermoeidheid: symptomen, oorzaak en behandeling Moeheid of vermoeidheid komt vaak voor. Iedereen is wel eens moe. Moeheid is een gebrek aan energie. Meestal ontstaat moeheid door slaapproblemen, maar lichamelijke of psychische oorzaken zijn ook mogelijk. Bij zware moeheid slaag je er niet meer in om je dagelijkse activiteiten te verrichten, zoals huishouden, school of werk. Je voelt je futloos en daardoor gaat bewegen, praten en denken moeizamer dan normaal. Het liefst zou je in bed willen kruipen. Het blijkt dat grofweg een kwart van de Nederlandse bevolking last heeft van moeheid. Vrouwen klagen vaker over moeheid dan mannen. Jongeren, vooral tieners, zijn vaker moe dan 50-plussers. Verder zijn ouders met kleine kinderen vaker afgemat. Als je langdurig zó moe bent dat het interfereert met je dagelijkse leven, dan is moeheid een probleem waarbij het verstandig is om de huisarts in te schakelen. Moeheid, zeker chronische moeheid of extreme moeheid, kan je leven behoorlijk vergallen.

Moeheid


Wat is moeheid of vermoeidheid?

Moeheid is een term die wordt gebruikt om een algemeen gevoel van vermoeidheid en/of een gebrek aan energie te beschrijven. Andere woorden die soms worden gebruikt in plaats van vermoeidheid zijn onder meer uitputting, lusteloosheid of futloosheid. Een vermoeid gevoel is niet hetzelfde als slaperigheid. Wanneer je je vermoeid voelt, heb je geen motivatie en geen energie. Slaperigheid kan een symptoom zijn van vermoeidheid, maar het is niet hetzelfde.

Onderliggende oorzaak

Moeheid is heel vaak het gevolg van slaapproblemen, maar ook psychische of lichamelijke oorzaken zijn mogelijk. Als er geen aanwijsbare oorzaak is voor je vermoeidheid, en het gaat niet weg met voldoende rust en gezonde voeding, dan is het verstandig de huisarts in te schakelen. De huisarts kan onderzoeken wat de mogelijke oorzaak is van je vermoeidheid en samen met jou een behandelplan opstellen.

Mogelijke oorzaken van moeheid of vermoeidheid

Er zijn veel mogelijke oorzaken van vermoeidheid. Deze kunnen worden onderverdeeld in drie algemene categorieën: leefstijlfactoren, medische problemen en geestelijke gezondheid.

Koffie is een belangrijke oorzaak van vermoeidheid / Bron: Istock.com/PuwanaiSomwanKoffie is een belangrijke oorzaak van vermoeidheid / Bron: Istock.com/PuwanaiSomwan

Leefstijlfactoren

Als je last hebt van vermoeidheid, kunnen leefstijlfactoren de oorzaak zijn. In dat geval is de oorzaak van de moeheid vaak vrij eenvoudig op te sporen. Vermoeidheid kan worden veroorzaakt door de volgende leefstijlfactoren:
 • lichamelijke activiteit en overmatige lichamelijke inspanning;
 • gebrek aan activiteit;
 • passieve activiteiten, zoals televisiekijken en computerspelletjes, kunnen heel vermoeiend zijn;
 • slaaptekort;
 • verveling;
 • overgewicht of obesitas;
 • het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals antidepressiva of benzodiazepinen (bijvoorbeeld diazepam);
 • regelmatig gebruik van alcohol;
 • regelmatig drugsgebruik, zoals cannabis (blowen), cocaïne, speed, etc.;
 • cafeïne (in koffie, frisdrank, energiedrankjes, etc.), aangezien deze stof de productie van melatonine uitstelt en cafeïne wekt de hersenactiviteit op;
  Energiedrankjes / Bron: ZeroOne, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Energiedrankjes / Bron: ZeroOne, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • ongezond eten (vet vlees, patat, mayonaise, chips, snoep en koek, weinig groente en fruit);
 • te weinig eten;
 • onvoldoende gezond en gevarieerd eten;
 • roken, aangezien roken de doorbloeding van weefsels en organen vermindert en er giftige stoffen in het bloed terechtkomen.

Ziekte en medische problemen

Sommige medische problemen en aandoeningen kunnen aanleiding geven tot moeheid:

Geestelijke gezondheid

Degenen die worstelen met een angststoornis of een depressie kunnen vermoeidheid ervaren als een symptoom van hun psychische aandoening. Daarnaast kan aanhoudende emotionele stress (bijvoorbeeld een conflict in de familie) of aanhoudende werkstress of werkdruk voor moeheid zorgen. Ook kan verdriet, gevoelens van haat en bitterheid of een verlieservaring (verlies van een dierbare, verlies van werk, etc.) je moe maken.

Sint-Janskruid
Sint-Janskruid (Hypericum perforatum) is bewezen effectief in de behandeling van een lichte tot matige depressie. Het is niet geschikt voor de behandeling van zwaardere depressies, welke worden gekenmerkt door een onvermogen om de dagelijkse bezigheden uit te voeren en terugkerende gedachten aan dood of zelfdoding. St. Janskruid is als plantaardig antidepressivum verkrijgbaar.

Moeheid verminderen door leefstijlveranderingen

Enkele leefstijlveranderingen die kunnen helpen om moeheid te verminderen zijn:

Voeding en drinken

Eet dagelijks gezond en gevarieerd en drink voldoende. Zorg dat je niet uitgedroogd raakt. Te weinig vocht binnenkrijgen resulteert in zowel fysieke vermoeidheid als in mentale vermoeidheid. Je kunt je ook moe voelen wanneer je bepaalde voedingsstoffen tekort komt. Door gezond en gevarieerd te eten zorg je dat je dagelijks alle benodigde vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

Bewegen is gezond! / Bron: Istock.com/monkeybusinessimagesBewegen is gezond! / Bron: Istock.com/monkeybusinessimages

Bewegen

Beweeg regelmatig (dagelijks een half uur matigintensief bewegen, zoals stevig wandelen, fietsen, intensief huishoudelijk werk, zoals ramen wassen of tuinwerkzaamheden, etc.);

Slaap en ontspanning

Slaap voldoende en ga op tijd naar bed. Ga geen tv-kijken of een spelletje op je tablet spelen vlak voordat je gaat slapen. Neem deel aan ontspannende activiteiten, zoals sport, gym, dans of club- en verenigingsactiviteiten. Voorkom een werkschema dat veeleisend is of een sociaal leven waarbij je steeds in de weer bent. Bouw voldoende rustmomenten in en vermijd stressoren.

Middelengebruik

Gebruik geen alcohol of drugs. Stop met roken. Als je al deze ongezonde middelen laat staan, krijg je er energie voor terug.

Zorg voor een gezond gewicht

Probeer om af te vallen als je te zwaar bent (door meer te bewegen, geen crashdieet).

Problemen oplossen en eventueel steun zoeken

Los problemen thuis of op je werk op. Blijf niet doorlopen met problemen die aan je knagen. Bij overspanning, angsten, somberheid of een depressie, kun je praten met je huisarts, de praktijkondersteuner GGZ, een maatschappelijk werker of een psycholoog. Overleg dit met je huisarts. Deze kan je eventueel doorverwijzen.

Huisarts met patiënt / Bron: Istock.com/monkeybusinessimagesHuisarts met patiënt / Bron: Istock.com/monkeybusinessimages

Wanneer de huisarts raadplegen bij vermoeidheid?

In de volgend gevallen wordt geadviseerd je huisarts te raadplegen:
 • als de moeheid gepaard gaat met:
 • bij extreme moeheid van enkele dagen of langer;
 • als de moeheid 3 maanden duurt zonder dat je weet wat de oorzaak is (chronische moeheid); en
 • als je regelmatig moeite hebt met inslapen of doorslapen.

Het is belangrijk om je huisarts in te schakelen als je last blijft houden van moeheid, ondanks het aanpassen van allerlei leefstijlveranderingen die hierboven worden vermeld als stoppen met roken, meer lichaamsbeweging, minder drinken, gezonder eten, meer ontspanning, etc.

Wanneer moet je direct medische hulp inschakelen?
Terwijl vermoeidheid op zichzelf geen medische noodsituatie is, moet je onverwijld medische bijstand inschakelen als vermoeidheid gepaard gaat met één van de volgende klachten:

Lees verder

© 2016 - 2018 Tartuffel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Chronisch Vermoeidheids SyndroomHet centrale symptoom van het chronisch vermoeidheid syndroom is vermoeidheid. We kennen vermoeidheid die ontstaat bij i…
Duizelig, moe, misselijk: oorzaken duizeligheid bij opstaanDuizelig, moe, misselijk: oorzaken duizeligheid bij opstaanWat kunnen de oorzaken zijn van mijn duizeligheid en moe zijn? Waarom kan ik duizelig worden bij het opstaan? Duizelighe…
Maagpijn, wat is de oorzaak?Maagpijn, wat is de oorzaak?Maagpijn wordt ook wel omschreven als pijn in de bovenbuik en/of maagstreek. Maagpijn bevindt zich in het gebied tussen…
SchijnzwangerschapMisselijk zijn, een dikkere buik krijgen, vaak moeten plassen, en “overtijd” zijn. Allemaal symptomen van zwangerschap,…
Longembolie oorzaken, symptomen en behandelingEen longembolie komt jaarlijks bij 2 op de 1000 Nederlanders voor. Een longembolie is een ernstige aandoening. Een longe…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: MasimbaTinasheMadondo, Pixabay
 • http://www.thuisarts.nl/moeheid/ik-ben-moe
 • http://healthtools.aarp.org/health/fatigue
 • http://www.webmd.com/women/guide/why-so-tired-10-causes-fatigue
 • http://www.mayoclinic.org/symptoms/fatigue/basics/causes/sym-20050894
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/PuwanaiSomwan
 • Afbeelding bron 2: ZeroOne, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Istock.com/monkeybusinessimages
 • Afbeelding bron 4: Istock.com/monkeybusinessimages

Reageer op het artikel "Moeheid of vermoeidheid: symptomen, oorzaak en behandeling"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tartuffel
Laatste update: 07-10-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 9
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!