Nagelbijten en duimzuigen: slechte gewoonte met een voordeel

Nagelbijten en duimzuigen: slechte gewoonte met een voordeel Nagelbijters en duimzuigers kunnen doorgaans op weinig waardering rekenen. Ze worden vermanend toegesproken over hun slechte gewoonte, er worden harde maatregelen genomen in de vorm van een vies ‘nagellakje’ of er worden andere medisch en pedagogisch verantwoorde methoden gehanteerd om te bewerkstelligen dat de gewoonte slijt. Het blijkt dat nagelbijters en duimzuigers niet alleen maar slecht bezig zijn. Ze hebben namelijk een kleinere kans op het ontwikkelen van allergieën. Onderzoek heeft uitgewezen dat als kinderen nagelbijten en duimzuigen ze op latere leeftijd minder kans op een allergie hebben.

Slechte gewoonte met voorbeeld


Minder allergieën voor kinderen die duimzuigen en nagelbijten

Volwassenen die als kind op hun duim hadden gezogen en nagels hadden gebeten ontwikkelden beduidend minder vaak een allergie dan de kinderen die dat niet hebben gedaan. Dat is de uitkomst van een groot onderzoek dat in Nieuw-Zeeland werd gedaan en waarbij meer dan duizend kinderen en volwassenen meer dan 30 jaar lang waren betrokken. Van de nagelbijtende en duimzuigende kinderen ontwikkelt 40 procent een allergie en van de kinderen die van hun vingers af weten te blijven is dat percentage hoger: 45 procent. Van de kinderen die zowel nagels bijten als duimzuigen krijgen nog veel minder een allergie: 31 procent. Een verband tussen beide orale gewoonten en het al dan niet ontwikkelen van hooikoorts en astma is niet gevonden.

Bacteriën

Op de vingers zitten bacteriën en met het duimzuigen en nagelbijten krijgen de kinderen die binnen. Als mensen op jonge leeftijd op deze manier zijn blootgesteld aan vuil en bacteriën dan betekent dat een bescherming tegen allergische reacties op latere leeftijd: het immuunsysteem wordt versterkt.

Nagelbijten

Nagelbijten wordt ondanks de uitslagen van dit onderzoek niet gepropageerd. Afgekloven nagels en het nagelbijten zelf ziet er niet fraai uit en er zitten meer negatieve aspecten aan. Het kan ontstekingen, beschadigde nagels en aangetaste vingertoppen opleveren. Ook kunnen er mondinfecties of gebitsafwijkingen door ontstaan.

Mondproblemen

De bacteriën die onder de nagels zitten kunnen vervolgens mondproblemen veroorzaken en het doorslikken van nagels kan tot maagproblemen leiden. Het mentale aspect is ook belangrijk: nagelbijten is niet goed voor het zelfvertrouwen en nagelbijters zitten met schaamte voor hun gedrag en het uiterlijk van hun vingers.

Gezegde
Nagelbijters zijn mensentreiters

Duimzuigen

Duimzuigen is rustgevend en kan troostrijk zijn. Baby’s hebben de zuigreflex waarmee ze uit de borst leren drinken. Bovendien verlaagt het duimzuigen de hartslag en bloeddruk. Het duimzuigen verliest zijn eigenlijke functie zodra de baby vast voedsel krijgt. Toch wordt het duimen bij veel kinderen een gewoonte en blijven ze het vaak nog vele jaren doen. Dat kan problemen opleveren, omdat de tong in een verkeerde stand komt te staan, waardoor er problemen komen met slikken en praten. Groot nadeel is ook dat duimen de stand van de tanden beïnvloedt en er problemen met eten en - ook weer - praten kunnen ontstaan.

Mondademhaling

De gewoonte kan een misvormde bovenkaak en gehemelte veroorzaken en bijdragen aan het scheef groeien van het neustussenschot. Tot slot vermindert de beschermende werking van het speeksel door de openstaande mond en de mondademhaling. Dat kan een grotere kans op tandvleesontstekingen opleveren. Kortom, er is erg veel voor te zeggen om een kind het duimen af te wennen.

Mijten, gras en schimmels

Zoals elk nadeel wel een voordeel heeft geldt dat ook voor de slechte gewoonten van nagelbijten en duimzuigen. Die kinderen zijn minder gevoelig voor huismijt, gras, katten, honden, paarden en schimmels, de grote allergieveroorzakers. Wie jong in aanraking komt met vuil en bacteriën, heeft op latere leeftijd minder kans op een allergie. Het is niet de bedoeling om nu massaal nagelbijten en duimzuigen te propageren, maar het is wel mooi om te weten dat er ook positieve kanten zitten aan de slechte gewoonten, die soms heel moeilijk zijn af te leren.

Onderzoekers uit Nieuw-Zeeland

Wetenschappers uit Nieuw-Zeeland zetten een onderzoek op waarbij ze de meer dan duizend kinderen meer dan 30 jaar van hun leven volgden. Ze registreerden of de kinderen nagels beten en duim zogen op verschillende momenten in hun leven. De kinderen werden op hun vijfde, zevende, negende en elfde geobserveerd. Vervolgens keken de onderzoekers of diezelfde kinderen allergieën ontwikkelden of juist niet en ontmoetten de kinderen weer toen ze 13 waren en daarna nog een keer toen ze al 32 jaar oud waren.

Pediatrics today

De onderzoeksresultaten kwamen in de zomer van 2016 naar buiten en werden gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics today. De onderzoekers waren van de Dunedin School of Medicine, die werden bijgestaan door professor Malcolm Sears van de McMaster University's.

Tot besluit
Dit artikel is niet uit de duim gezogen.

Lees verder

© 2016 - 2020 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Nagelbijten: een gewoonte of medische aandoening?Nagelbijten is een slechte gewoonte. Gemiddeld kauwen zo’n twee miljoen Nederlanders op hun nagels. De afgekloven nagels…
Nagelbijten aflerenOnychofagie ofwel nagelbijten gebeurt vaak uit nervositeit, stress, verveling of gewoon om van een stukje nagel af te ko…
Nagels afbijtenNagelbijten, het is een nare gewoonte die veel mensen dagelijks bezighoudt. Is het niet uit stress, dan wel uit vervelin…
Beauty: NagelbijtenBeauty: NagelbijtenNagelbijten is een vervelende gewoonte en iedereen die er last van heeft wil er vanaf, maar hoe! Het blijkt toch moeilij…

Immunosuppressiva: Immuunsysteem onderdrukkende medicatieImmunosuppressiva: Immuunsysteem onderdrukkende medicatieImmunosuppressiva zijn enkel op doktersvoorschrift verkrijgbare geneesmiddelen die de kracht van het immuunsysteem van h…
Moeheid of vermoeidheid: symptomen, oorzaak en behandelingMoeheid of vermoeidheid: symptomen, oorzaak en behandelingMoeheid of vermoeidheid komt vaak voor. Iedereen is wel eens moe. Moeheid is een gebrek aan energie. Meestal ontstaat mo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Niekverlaan, Pixabay
  • http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-07/mu-tan070816.php geraadpleegd op 11 juli 2016
  • http://www.menselijk-lichaam.com/psychologie/duimzuigen/ geraadpleegd op 11 juli 2016
  • http://www.dokteronline.com/blog/stoppen-met-nagelbijten/ geraadpleegd op 11 juli 2016
  • https://www.gezondheidsnet.nl/zwanger/leer-duimzuigen-af geraadpleegd op 11 juli 2016

Reageer op het artikel "Nagelbijten en duimzuigen: slechte gewoonte met een voordeel"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 01-08-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Special: Gezondheid
Bronnen en referenties: 5
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!