Middelen tegen moeheid: rhodiola, ginseng en spirulina

Middelen tegen moeheid: rhodiola, ginseng en spirulina Middelen tegen moeheid. We voelen ons allemaal weleens vermoeid of futloos, vooral na een periode van zware lichamelijke of geestelijke inspanningen, stress of ziekte. Er zijn middelen die je kunnen helpen om je weer fitter te voelen en meer energie te geven. Zoals rhodiola, ginseng, spirulina en een nieuw middel dat nog in ontwikkeling is: orexin-A. In dit rijtje een vreemde eend in de bijt. Orexin-A is een hormoon dat de negatieve cognitieve effecten van slaapgebrek tegengaat. Het is geen voedingssupplement.

Middelen tegen moeheid


Orexin-A voor energie

Wat is het?

Orexin, ook wel 'hypocretin' genoemd, is een lichaamseigen hormoon dat de gevolgen van slaaptekort tegengaat. Amerikaanse onderzoekers dienden apen het middel toe die daarna 30 tot 36 uur aan slaapdeprivatie werden blootgesteld. De gevolgen van slaaptekort voor het cognitief functioneren is uitvoerig aangetoond aan de hand van experimenteel slaaponderzoek. De apen die wakker werden gehouden, bleken bij testen waarbij het korte termijn geheugen een rol speelde, net zo goed te functioneren als een controlegroep, dat wil zeggen apen die goed uitgerust waren. De hersens van beide groepen vertoonden geen significante verschillen. Ook lijkt het middel weinig bijwerkingen te hebben. De onderzoeksgroep concludeerde dan ook dat deze resultaten een stevig bewijs voor de effectiviteit van Orexin-A om cognitief disfunctioneren tegen te gaan bij gebrek aan slaap.¹

Koffie is een oppepper / Bron: Istock.com/PuwanaiSomwanKoffie is een oppepper / Bron: Istock.com/PuwanaiSomwan

Toepassingen van orexin-A

Het middel zal primair bedoeld zijn voor de bestrijding van aandoeningen als narcolepsie, een slaap- en waakstoornis die wordt gekenmerkt door slaapaanvallen. Aangezien het middel veel minder bijwerkingen heeft dan de gebruikelijke oppeppers zoals koffie, zullen er nog wel meer toepassingen te bedenken zijn. Zo kan het gebruikt worden in het leger om piloten tijdens lange vluchten wakker en alert te houden. Het Amerikaanse leger financierde het onderzoek. Het kan nog ruim tien jaar duren voordat orexin-A op de markt verschijnt.

Ginseng: probaat middel tegen moeheid

Wat is ginseng?

Ginseng is bekend in de traditionele Chinese geneeskunde. Panax Ginseng is de benaming voor een heestersoort die ongeveer 50 cm hoog wordt en tot de familie van de klimopplanten gerekend kan worden. De wortels zijn zeer grillig van vorm en bevatten als werkzame stoffen specifieke saponinen, de zogeheten ginsenosiden. Het woord 'ginseng' is afgeleid van het Chinese 'ren shen', wat zoiets als man- of menswortel betekent. Dit verwijst naar de menselijke vorm van de Ginsengwortel. Er bestaan drie soorten ginseng:
 • Panax ginseng (Chinese/Koreaanse ginseng);
 • Panax quinquefolium (Amerikaanse ginseng); en
 • Siberische ginseng.

Panax Ginseng / Bron: FloraFarm GmbH / Katharina Lohrie, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Panax Ginseng / Bron: FloraFarm GmbH / Katharina Lohrie, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Voordelen van ginseng voor de gezondheid

Er is veel onderzoek verricht naar ginseng. De volgende toepassingen van ginseng zijn vastgesteld:
 • Het is een antioxidant, dus het is in staat om schadelijke vrije radicalen te neutraliseren. Ginseng heeft daarmee een positieve werking op het immuunsysteem.
 • Het bestrijdt stress: ginseng gaat een te hoge productie van cortisol (een bijnierschorshormoon) tegen.
 • Het geeft een verbeterde erectie.
 • Het verhoogt het testosteronspiegel en de spermaproductie.
 • Het verhoogt en verbetert het uithoudingsvermogen.
 • Het vermindert allergische reacties.
 • Het verbetert de geheugenfuncties en alertheid/concentratie.
 • Het voorkomt diabetes.
 • Het heeft een gunstige invloed op het ziekteverloop van diabetes mellitus.
 • Het beïnvloedt het cholesterolspiegel gunstig.

Let op: vanwege mogelijke ongunstige wisselwerkingen mag ginseng niet samen met een aantal medicijnen ingenomen worden.

Rhodiola bij vermoeidheidsklachten

Wat is rhodiola?

Rhodiola rosea / Bron: Alpsdake, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Rhodiola rosea / Bron: Alpsdake, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Rhodiola wordt ook wel de ginseng van de 21e eeuw genoemd. Het extract van de wortel van de Siberische struik Rhodiola rosea is een zeer veelzijdig en krachtig kruid. Rhodiola rosea is een populaire plant in de traditionele medische geneeskunde in Oost-Europa en Azië. Het middel zou de volgende positieve toepassingen hebben:
 • het middel stimuleert het zenuwstelsel;
 • het vermindert depressie;
 • het verbetert de prestaties;
 • het heft vermoeidheid en futloosheid op;
 • en het gaat hoogtevrees tegen.

Positieve effecten van rhodiola

Onderzoek zou hebben aangetoond dat Rhodiola rosea ook positieve effecten heeft in perioden met verminderde prestaties op het werk, bij slaapproblemen, slechte eetlust, geïrriteerdheid, hypertensie (hoge bloeddruk), hoofdpijn en vermoeidheid. Het is net als ginseng een 'adaptogeen' dat helpt om stress en spanningen te absorberen. Het is een probaat middel om perioden van fysieke en psychologische stress te verlichten.

Spirulina als natuurlijk oppepper

Wat is spirulina?

Spirulina zijn zeer minuscule blauwgroene algen, bacteriën, die van nature voorkomt in Mexicaanse meren en delen van Midden-Afrika. Het verhaal gaat dat het de belangrijkste voedingsbron was van de Azteken. Spirulina wordt heden ten dage voor commerciële doeleinden gekweekt in speciale buitentanks.

Toepassingen van spirulina

Spirulina kent de volgende toepassingen:
 • algemeen voedingssupplement omdat het rijk is aan proteïnen en mineralen als calcium, magnesium, ijzer, zink, jodium en het bevat veel vitaminen en zeer veel belangrijke antioxidanten.
 • goed voor vegetariërs en veganisten, omdat het rijk is aan o.a. vitamine B12 en ijzer.
 • voor betere prestaties op zowel lichamelijk als geestelijk vlak, vooral na herstel van ziekte of in perioden van vermoeidheid.

De blauwalg spirulina is in tabletvorm te koop, zoals afgebeeld op de foto naast de inleiding.

Noten:
 1. Sam A. Deadwyler, Linda Porrino, Jerome M. Siegel, Robert E. Hampson:Systemic and Nasal Delivery of Orexin-A (Hypocretin-1) Reduces the Effects of Sleep Deprivation on Cognitive Performance in Nonhuman Primates; The Journal of Neuroscience, December 26, 2007, 27(52):14239-14247; doi:10.1523/JNEUROSCI.3878-07.2007

Lees verder

© 2009 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rhodiola gebruiken tegen stress en innerlijke onrustRhodiola gebruiken tegen stress en innerlijke onrustRhodiola rosea is een van de adaptogene kruiden. Dit houdt in dat het gebruikt kan worden om fysiologische processen te…
Pfaffia of Braziliaanse ginsengToniserende planten zijn van alle tijden en alle culturen. Elk land heeft zo zijn eigen versterkend kruid, Panax ginseng…
Natuurlijke middelen tegen stressNatuurlijke middelen tegen stressEr zijn diverse natuurlijke, plantaardige geneesmiddelen (fytotherapie) die werkzaam zijn tegen stress. Bekende middelen…

Wat je kunt doen tegen voetschimmelVoetschimmel is een irriterende en soms pijnlijke schimmelinfectie in de meest donkere en vochtige plekjes tussen de ten…
Anti-winden thee en thee bij diarreeAnti-winden thee en thee bij diarreeSoms lijken darmen een eigen leven te lijden dat door de bezitters ervan niet echt te controleren is. De darmgassen die…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/PIKSEL
 • Sam A. Deadwyler, Linda Porrino, Jerome M. Siegel, Robert E. Hampson:Systemic and Nasal Delivery of Orexin-A (Hypocretin-1) Reduces the Effects of Sleep Deprivation on Cognitive Performance in Nonhuman Primates; The Journal of Neuroscience, December 26, 2007, 27(52):14239-14247; doi:10.1523/JNEUROSCI.3878-07.2007
 • Onderzoekers brouwen concurrent voor koffie: http://tweakers.net/nieuws/51048/onderzoekers-brouwen-concurrent-voor-koffie.html (voor de laatste keer geraadpleegd op 27 mei 2009)
 • Rhodiola verhoogt aanmaak ATP: http://www.ergogenics.org/rhodiola.html (voor de laatste keer geraadpleegd op 27 mei 2009)
 • Rhodiola rosea: a possible plant adaptogen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11410073?ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DiscoveryPanel.Pubmed_Discovery_RA&linkpos=5&log$=relatedreviews&logdbfrom=pubmed (voor de laatste keer geraadpleegd op 27 mei 2009)
 • Ginseng: http://nl.wikipedia.org/wiki/Ginseng (voor de laatste keer geraadpleegd op 27 mei 2009)
 • Ginseng, Geschiedenis en Gebruik: http://www.natuurlijk-welzijn.org/artikel/Ginseng160.html (voor de laatste keer geraadpleegd op 27 mei 2009)
 • Spirulina (spirulina maxima, spirulina platensis): http://www.medicinfo.nl/%7Baef85c16-9b8f-4848-ac84-4fdcd2b37e08%7D (voor de laatste keer geraadpleegd op 27 mei 2009)
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/PuwanaiSomwan
 • Afbeelding bron 2: FloraFarm GmbH / Katharina Lohrie, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Alpsdake, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Reacties

Frieda, 01-04-2013
Ben al 10 jaar extreem vermoeid. Zouden jullie me raad kunnen geven om me weer vitter te kunnen voelen. ik zie het soms niet meer zitten. ik hoop dat jullie me verder kunnen helpen.
zelf zou ik graag vit B12 injecties willen hebben maar mijn huisarts zegt dat dot gewoon placebo effect geeft, hebben jullie hier ervaring mee?

MVGR FRIEDA Reactie infoteur, 07-04-2013
Het is ten eerste van belang om uw klachten te bespreken met uw huisarts. Als deze geen oorzaak kan vinden die uw vermoeidheid verklaren, kan het zinvol zijn om een natuurarts te bezoeken. Binnen de natuurgeneeskunde vindt men het van groot belang er alles aan doen om te zorgen dat je lichaam zichzelf weer in evenwicht kan brengen en kan genezen. Door middel van voeding, medicatie, diverse therapieën en leefstijladviezen zal men het lichaamseigen vermogen tot genezen proberen te stimuleren en richt men zich op verbetering van de kwaliteit van leven. Lees hier verder: www.natuurarts.nl (Een natuurarts zal ook uw B12 waarde onderzoeken.)

Nijenhuis, 17-08-2010
Hoe en waar kan ik het medicijn Rhodiola bestellen? Reactie infoteur, 17-08-2010
Het is geen medicijn, maar een voedingssupplement. U kunt het kopen bij een drogisterij, zoals De Tuinen of DA.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 05-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.