Vetbult: oorzaak en verwijderen lipoom rug, schouder en hals

Vetbult: oorzaak en verwijderen lipoom rug, schouder en hals Wat is een vetbult, wat is de oorzaak van een vetbultje onder de huid en hoe kan een vetbult verwijderd worden? Een lipoom is een langzaam groeiend onderhuids vetbultje en wordt daarom ook vaak 'vetbult' genoemd. Het bobbeltje ligt meestal tussen de huid en de onderliggende spierlaag. Een lipoom laat zich vrij gemakkelijk herkennen doordat het al beweegt met een lichte vingerdruk. Lipomen kunnen op elke leeftijd voorkomen, maar ze worden meestal ontdekt tijdens de middelbare leeftijd. Een lipoom is geen kanker en is meestal ongevaarlijk. Behandeling van een vetbult is doorgaans niet nodig. Indien de vetbult zich echter op een locatie bevindt die hinderlijk of pijnlijk is, als hij in grootte toeneemt of als hij in cosmetisch opzicht als lelijk of storend wordt ervaren, dan kan hij 'weggesneden' worden. Verwijderen van een vetbult vindt plaats via een kleine incisie in de huid, meestal onder lokale verdoving. Je moet een vetbult niet zelf 'uitknijpen'.
Vetbult op de arm / Bron: Sikander Iqbal, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Vetbult op de arm / Bron: Sikander Iqbal, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Vetbult op rug, schouder of hals

  • Een vetbult is een goedaardige, onderhuidse zwelling die uit vetcellen bestaat.
  • Voorkeursplekken van een vetbult zijn in de nek en op de schouders, bovenarmen, bovenbenen en rug.
  • Hoe een vetbultje precies ontstaat, is niet helemaal duidelijk.
  • Een vetbultje hoeft in principe niet te worden behandeld.
  • Als je last hebt van het vetbultje, kun je deze laten verwijderen.

Wat is een vetbult of lipoom?

Een vetbult is een onderhuidse zwelling, opgebouwd uit vetcellen. Een vetbult is een goedaardige vetweefseltumor. De vetbultjes liggen net onder de huid. Ze komen zeer frequent voor. Vetbultjes worden meestal aangetroffen op de romp, de nek, bovenbenen, bovenarmen en oksels, maar ze kunnen bijna overal in het lichaam voorkomen. Iemand kan één of meerdere vetbultjes hebben. Er zijn personen die aanleg hebben voor het ontwikkelen van meerdere vetbultjes. Een vetbult kan wel meer dan 10 cm groot worden.

Wie krijgt het?

Ongeveer 2% van de mensen krijgt een vetbult. Lipomen komen meestal voor bij volwassenen tussen de 40 en 60 jaar oud. Vrouwen worden vaker getroffen dan mannen. Een vetbult is de meest voorkomende goedaardige wekedelentumor. De eerste keer dat de term 'lipoom' werd gebruikt, was in 1709.[1]

Oorzaak van een vetbult

Het precieze ontstaansmechanisme van een vetbultje is anno 2020 onbekend. Erfelijkheid speelt een rol. Overgewicht veroorzaakt geen lipomen. Vetbulten komen vaker bij vrouwen voor dan bij mannen.

Risicofactoren

Mensen met een familielid met een of meer lipomen hebben een hoger risico om deze aandoening te ontwikkelen. Lipomen komen ook vaker voor bij mensen tussen de 40 en 60 jaar oud.

Is een lipoom kwaadaardig?

Een lipoom is een goedaardige massa vetcellen; een lipoom is dus niet kwaadaardig (geen kanker). Een lipoom moet worden onderscheiden van een liposarcoom, hetgeen een kwaadaardige tumor van vetcellen is.

Symptomen van een vetbult

Vetbultjes hebben de vorm van ronde, soms pijnlijke, ovale bultjes. Ze liggen net onder de huid. De huid wordt door het lipoom omhoog geduwd. De huid zelf is niet aangedaan of veranderd. Het is een soort bolletje onder de huid. Lipomen zijn vaak omgeven door een fibreus kapsel (zie afbeelding). Meestal zijn ze tussen 0,5 en 3 centimeter groot, maar ze kunnen ook wel groter dan 10 centimeter worden. Vetweefselknobbels zijn beweegbaar zijn en hebben een zachte, rubberachtige consistentie. Ze veroorzaken geen pijn. Een lipoom kan evenwel tegen een zenuw aanliggen en dit kan pijn veroorzaken. Vetbulten kunnen jarenlang dezelfde grootte houden of slechts heel langzaam groeien. Een vetbultje kan voorkomen op de rug, schouders, hals, hoofd en op andere plekken zoals knie, been en arm.

Onderzoek en diagnose

Lichamelijk onderzoek

Een vetbult kan meestal worden gediagnosticeerd op basis van zijn verschijning. De arts zal door goed te kijken en de huid te voelen (palperen) vaak de diagnose kunnen stellen. Wanneer het lipoom op een lastige locatie aanwezig is of erg groot is, kan aanvullend echoscopie worden verricht.

Differentiële diagnose

Een vetbult lijkt op een liposarcoom, een kwaadaardige tumor van vetcellen die snel groeit, niet beweegbaar is onder de huid en meestal pijnlijk is.

Vetbult / Bron: Designua/Shutterstock.comVetbult / Bron: Designua/Shutterstock.com

Behandeling: vetbult verwijderen

Een vetbultje gaat niet vanzelf weg. Behandeling van een vetbult is doorgaans niet nodig, maar als de vetbult zich bevindt op een locatie die hinderlijk of pijnlijk is, als hij in grootte toeneemt of als hij in cosmetisch opzicht als lelijk of storend wordt ervaren, dan kan hij verwijderd worden.

Vetbult wegsnijden

De meeste vetbulten kunnen onder plaatselijke verdoving via een eenvoudige insnijding in de huid - 'incisie' genaamd - worden verwijderd in een polikliniek van een ziekenhuis. Voor het weghalen van grote lipomen of een lipoom op een moeilijk te bereiken gebied, is soms een ziekenhuisopname nodig.

Liposuctie

Grote(re) knobbels worden soms weggehaald met liposuctie, een ingreep waarbij het vetweefsel wordt weggezogen.

Prognose

Een vetbult is een ongevaarlijke tumor die zich onder de huid vormt. Een vetbult is meestal pijnloos en behoeft vaak geen behandeling. Een arts kan echter een lipoom chirurgisch verwijderen als deze pijn of andere klachten veroorzaakt, of als de vetbult als cosmetisch storend wordt ervaren. Na behandeling is de prognose gunstig en keert de vetbult niet terug, tenzij er resten zijn achtergebleven.

Noot:
  1. Olson, James Stuart (1989). The History of Cancer: An Annotated Bibliography. ABC-CLIO. p. 15.

Lees verder

© 2011 - 2020 Tartuffel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Wat is een lipoom?Wat is een lipoom?Een lipoom is een goedaardig gezwel, ook wel vetbobbel genoemd. Het komt vrij vaak voor, ook bij kinderen. Het is in pri…
Vetbult of lipoom, wat te doen? Behandeling en oorzaakVetbult of lipoom, wat te doen? Behandeling en oorzaakEen onderhuidse knobbel, pijnlijk dan wel gevoelloos kan een vetbult of lipoom zijn. Mensen maken zich hier vaak veel zo…
Lipoom: Goedaardig vetgezwel tussen huid en spierlaagLipoom: Goedaardig vetgezwel tussen huid en spierlaagEen lipoom is een langzaam groeiend, benigne (goedaardig) vetgezwel dat zich het vaakst bevindt tussen de huid en de ond…
Lipoom: vetbultje in romp, nek, schouders, oksels of armenLipoom: vetbultje in romp, nek, schouders, oksels of armenEen lipoom is een vetknobbel of vetbultje die meestal net onder de huid wordt aangetroffen. Een lipoom staat daarom ook…

Prikkelbare dikke darm of spastische darmPrikkelbare dikke darm of spastische darmNormaal wordt de darminhoud voortgestuwd door regelmatige, gecoördineerde spiersamentrekkingen, waardoor een golfbewegin…
Smeerwortel, kompres voor wonden en open beenSmeerwortel, kompres voor wonden en open beenDe smeerwortel heeft zoals heel wat andere geneeskrachtige planten een lange traditie in het genezen van wonden en botbr…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Vetbult: oorzaak en verwijderen lipoom rug, schouder en hals"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Sylvia, 26-10-2019 18:04 #14
Waarom ontstaat een lipoom.?
Wat moet je doen om ze nooit meer te krijgen?
Is het een stoornis en/ of een vervette lever?
Heeft de lever er überhaupt mee te maken?
Wat als niemand in de familie het heeft en je hebt het zelf wel?
Welk DNA fout ligt hier aan ten grondslag?
Heeft het te maken met een fout in de cholesterol?
Graag zou ik hier antwoord op krijgen of op weg geholpen worden waar ik wel iets kan vinden hierover.

met vriendelijke groet, Sylvia Reactie infoteur, 18-01-2020
- Waarom lipomen ontstaan, is anno 2020 niet duidelijk.
- Een lipoom is een goedaardig gezwel van vetweefselcellen onder de huid.
- Bij leververvetting gaat de lever steeds meer vet opslaan in de levercellen.
- In de literatuur kan ik geen verband vinden tussen leververvetiing en een lipoom.
- Het lijkt erfelijk bepaald te zijn, maar dat wil niet zeggen dat anderen uit je familie het ook moeten hebben.
- Veel patiënten met MEN1 (een zeldzame erfelijke ziekte) hebben kleine goedaardige gezwellen in bijvoorbeeld het onderhuids vetweefsel, oftewel lipomen. De oorzaak van MEN1 is een afwijking (mutatie) in een gen: het MEN1-gen.
- In de literatuur kom ik geen verband tegen tussen (een hoog) cholesterol en het ontstaan van lipomen.

Meert Isabelle, 16-08-2019 11:12 #13
Is het mogelijk dat ik 2 vetcystjes heb in hals. Dinsdag gaan ze het verwijderen Reactie infoteur, 19-08-2019
Ja, dat kan. Een lipoom heeft een zekere voorkeur voor de onderarmen, bovenbenen, hals en romp.

Wim, 24-10-2017 07:05 #12
Beste
Diagnose gekregen dat er zich een uitgebreid lipoom bevindt in de rechterschouder met invasie van de neurovasculaire structuren en reeds uitval van de naxilaris. Grootte ongeveer 55x65x35. Zit op een moeilijke plaats zegt de dokter. Zal moeten worden verwijderd. Heeft hier iemand ervaring mee?
Mvg
Wim

Elke, 03-08-2017 10:36 #11
Hallo
Ik heb me gisteren gestoten ter hoogte van mijn ribben. Nu voelde ik deze nacht een bobbel en ben naar de dokter geweest en die stuurde me voor een echo! De dokter van de echo zei dat het een vetbol is! En zei mij dat dit bijna nooit kwaadaardig is! Is dit waar? Want ik ben beetje in paniek!
Mvg
Elke Reactie infoteur, 03-08-2017
Er is een verschil tussen goedaardige vetbulten en een liposarcoom, een kwaadaardige tumor van vetcellen (kanker van vetcellen). Heel veel mensen hebben goedaardige vetbulten en deze zijn ongevaarlijk en worden niet kwaadaardig. Liposarcomen zijn daarentegen zeldzaam.

Evita, 14-07-2017 01:33 #10
Had zelf vandaag veel last van pijn op de plek waar de limpoom zit. Ik zat vandaag dus gewoon niet fijn. Huisarts verstandig? Reactie infoteur, 03-08-2017
Bij een vetbultje die klachten veroorzaakt, is het raadzaam de huisarts te raadplegen.

Marianne van den Hoven, 13-06-2017 18:06 #9
Ik heb meerdere lipomen waaronder een flink grote op mijn rug bij de wervels. Vraag mij af of er kans bestaat op druk op de zenuwen aldaar. Reactie infoteur, 10-07-2017
Een lipoom kan tegen een zenuw aanliggen en pijn veroorzaken.

Wilma, 30-12-2016 22:35 #8
Ik blijk al meerdere jaren een vetbult op mijn rug te hebben. Ook die tijd pijn onder schouderblad. Nu enkele weken erge pijn. Ben bij chirurg geweest. Hij heeft het over vetbult met steeltje dat onder mijn schouderblad zit. Vandaar die pijn. Iemand ervaring daarmee? Binnen paar weken heb ik operatie onder narcose om weg te halen. Reactie infoteur, 31-12-2016
Er bestaan inderdaad ook lipomen op steeltjes, maar deze komen veel minder voor dan de gewone vetbult.

Monique, 13-01-2016 09:03 #7
Ik wist dat ik verschillende lipomen had, maar omdat ik er eentje in mijn borst had, had ik besloten om het tocht te laten verwijderen. De dokter heeft mij in t slaap moeten doen omdat het er veel waren, maar zoveel had ik nooit kunnen denken, 30 stuks. Maar nu ben ik wel blij dat ze eruit zijn. Reactie infoteur, 13-08-2016
Dat kan ik mij voorstellen! Maar gelukkig is een lipoom een goedaardige tumor. Een lipoom ontstaat vanuit het vetweefsel in de borst als gevolg van wildgroei in het vetweefsel.

Rie, 31-10-2014 11:56 #6
Ik heb een lipoom op de bovenarm die vast zit in een spier, pijnlijk en uitstraling naar de hand vingers, moet door de chirurg verwijderd worden ( gezien op een echovraag kan dit met plaatselijke verdoving, ruggenprik of algehele narcose. moet de arm daarna in een mitella? Wie kan mij hier iets over vertellen? Reactie infoteur, 09-11-2014
De behandeling zal meestal poliklinisch onder lokale verdoving plaatsvinden. Een lipoom kan normaal gesproken via een snee in de huid verwijderd worden. Daarna zal de huid worden gehecht, indien mogelijk met een hechting onder de huid, welke vanzelf oplost. U krijgt vervolgens een hechtpleister of verband, dat u meestal zelf mag verwijderen na een aantal dagen. Voordat u naar huis gaat, krijgt u nog instructies over het behandelen en verzorgen van de wond door de assistent. Er wordt geadviseerd om vervoer naar huis te regelen, aangezien zelf autorijden wordt afgeraden.
In specifieke gevallen kan dit afwijken. In het voorgesprek met de arts kunt u al uw vragen aan hem of haar voorleggen.

Cindy, 22-07-2014 20:42 #5
Ik ben vanmorgen bij de huisarts geweest omdat ik een bult van rond de 3 a 4 cm naast mijn knie heb.(hij is licht gevoelig als er op gedrukt wordt en verder alleen irritant)
de huisarts denkt aan een vetbult maar wil voor de zekerheid een echo laten maken (gelukkig as vrijdag al) nu valt het mij op dat de bult smorgens lang niet zo groot is al smiddags en savonds. Kan dit ik kan er nl. niets over vinden dat hij verandert van grootte.
alvast bedankt

David, 20-07-2013 00:09 #4
Vraagje, ik heb een vetbultje c.a. 2 cm laten wegsnijden (nadat injecties al niet hadden geholpen) maar na enkele weken is het weer teruggekomen en veel meer rood geworden (vermoed ontsteking?) De dokter probeert het nu met koeling (onder hoge druk) maar dat blijkt tot op heden (na 4 behandelingen) ook geen zoden aan de dijk te zetten. Hij stelt voor om door te gaan met deze behandeling maar ik zie het resultaat niet. Ik zou graag willen weten of er nog andere mogelijkheden zijn om het definitief weg te laten halen.
Alvast bedankt!

Richard, 29-01-2013 23:51 #3
Moet zelf onder het mes, heb een lipoom van 7.5cm op 2.5cm in de hals tegen of in de retour bloed ader op 5 cm boven mijn hart. Het grote probleem is dat scan onderzoeken niet kunnen uitwijzen of de lipoom in of naast de ader zich bevindt. Ingreep 1 is een insnijding in mijn hals indien deze extern de ader is. Ingreep 2 is openen van mijn borstkast indien de Lipoom in de ader is. Ben niet heel op mijn gemak
Hopelijk reactie.
grtz
Richard

Tay, 07-11-2012 11:13 #2
Ik heb zelf een bultje op mijn bovenbeen ontdekt. Het is best plat en voelt hard aan. Het MAAKT ME ECHT HEEL ongerust, want wat ik ook opzoek op internet duidt het op ernstig dingen. Het bultje zelf kan ik niet bewegen, hij steekt ook niet uit. Het is net als een muggenbultje. Als ik erop druk doet het niet pijn, maar omdat ik de hele tijd eraan zit is het best wel gevoelig geworden. Heb het naar mijn gevoel 1 maand en ga morgen naar de huisarts. Kent iemand dit zowel? Kan je me aub zeggen wat het zal kunnen zijn? Hartelijk dank

John F. Sr, 10-09-2012 08:55 #1
Geachte
Mijn vrouw slaapt zeer slecht, zij heeft plotseling enorm last van haar rug. Als ze ligt drukt haar rug zich samen. Afgelopen zondag voelde ze kleine bultjes op haar rug, al met al slapen is er voor haar al twee weken moeizaam. Ze heeft onderhand wel afspraak voor MRI scan maar over 2 weken, medicatie werd o.a. morfine voorgeschreven (zo hevig is haar pijn) maar ze werd een junk, maar goed over 2 weken scan en 2 weken later uitslag gaat nog voor haar 4 weken moeizaam tot niet slapen.
john f sr

Infoteur: Tartuffel
Laatste update: 14-09-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Vetbult of lipoom
Bronnen en referenties: 7
Reacties: 14
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!