Wat is een lipoom?

Wat is een lipoom? Een lipoom is een goedaardig gezwel, ook wel vetbobbel genoemd. Het komt vrij vaak voor, ook bij kinderen. Het is in principe een onschuldige aandoening, mits een lipoom niet te groot wordt of gaat drukken op omliggende weefsels. Dit laatste kan in sommige gevallen pijnklachten opleveren. Wat kan er aan een lipoom gedaan worden? Een lipoom is een goedaardige woekering van vetcellen. Het gezwel ligt in het onderhuidse weefsel, vlak onder de huid en voelt week aan. Meestal ligt hij boven de onderliggende spierlaag. Een lipoom kan over het hele lichaam voorkomen maar heeft een voorkeur voor de onderarmen, hals en romp. Meestal zijn ze tussen de 0,5 en 3 centimeter groot. Sommige mensen hebben last van meerdere lipomen. In de volksmond wordt een lipoom meestal vetbult of vetbobbel genoemd.

Wie krijgen er lipomen

Helaas is de oorzaak van lipomen niet bekend. De één krijgt ze en de ander niet. Lipomen komen meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Erfelijkheid speelt een rol. Wanneer er ooit een lipoom bij je is geconstateerd dan is de kans iets groter dan gemiddeld dat je het nog een keer elders op het lichaam krijgt. Je bent hier dan gevoelig voor. Bij twijfel of de afwijking inderdaad een lipoom betreft wordt vaak een echo gemaakt.

Lipoom bij kinderen

Lipomen bij kinderen worden meestal niet verwijderd maar soms is de lipoom pijnlijk doordat hij op zenuwen drukt of blijft hij maar groeien. In die gevallen wordt de lipoom wel verwijderd. Dit gebeurt bij kinderen altijd onder algehele narcose. Na de operatie krijg je je kind weer mee naar huis. Vaak wordt wel eerst even afgewacht of alles goed gaat.
Waarschijnlijk heeft je kind hechtingen. Wanneer het geen oplosbare hechtingen zijn moeten ze na zeven tot tien dagen verwijderd worden bij de huisarts of op de polikliniek. Wanneer er over de wond een pleister zit, moet deze minimaal 24 uur blijven zitten. Soms is het een hele operatie geweest en heeft het kind drukverband op de wond. In dat geval krijg je vanuit het ziekenhuis een voorschrift mee hoe je hiermee om moet gaan.

Verwijdering bij volwassenen

Klachten geven lipomen niet zo vaak. Meestal is de zwelling niet pijnlijk en het groeit erg langzaam. Soms staat de groei zelfs enkele jaren stil. Er zijn veel mensen met lipomen die niet weten dat ze er één hebben. Groter dan 4 cm is voor de meeste chirurgen een reden om een lipoom te verwijderen. Lipomen op de rug geven vaak pijnklachten wanneer ze groter worden. Lipomen worden chirurgisch verwijderd wanneer ze hinderlijk zijn, pijnlijk, te groot worden of op een opvallende plaats zitten. Dit gebeurt via een incisie in de huid. Meestal gebeurt verwijdering onder plaatselijke verdoving op de chirurgische poli. Wanneer de lipoom niet in zijn geheel verwijderd is zal hij uiteindelijk weer terug komen. Het overgebleven stukje woekert namelijk gewoon verder.

Tumescente liposclupture

Dit is een ingreep die door een plastisch chirurg wordt gedaan. Hierbij wordt een tumescente vloeistof ingebracht die de lipoom los weekt en daardoor is deze makkelijker te verwijderen. Dit levert minder littekenweefsel op. De ingreep lijkt op liposuctie. Neem van tevoren eerst contact op met je verzekering. Niet iedere verzekering vergoed deze ingreep.
Wat je in ieder geval in gedachten moet houden is dat een lipoom niet kwaadaardig is. Het is wel verstandig om het bobbeltje even aan de huisarts te laten beoordelen.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vetbult: oorzaak en verwijderen lipoom rug, schouder en halsVetbult: oorzaak en verwijderen lipoom rug, schouder en halsWat is een vetbult, wat is de oorzaak van een vetbultje onder de huid en hoe kan een vetbult verwijderd worden? Een lipo…
Vetbult verwijderen: hoe wordt een lipoom weggehaald?Vetbult verwijderen: hoe wordt een lipoom weggehaald?Een vetbult verwijderen, hoe gebeurt dat? Een vetbult of lipoom is een goedaardig gezwel van vetweefselcellen en hoeft i…
Knobbel of bult in nek, hals, rug, schouder of borstKnobbel of bult in nek, hals, rug, schouder of borstEen onderhuidse knobbel of bult in nek, hals, rug, schouder, borst? Dit kan een lipoom zijn. Een lipoom is een vetgezwel…
Vetbult of lipoom, wat te doen? Behandeling en oorzaakVetbult of lipoom, wat te doen? Behandeling en oorzaakEen onderhuidse knobbel, pijnlijk dan wel gevoelloos kan een vetbult of lipoom zijn. Mensen maken zich hier vaak veel zo…

Wat is een conversiestoornis?Wat is een conversiestoornis?Nog niet zo lang is er serieus meer aandacht voor conversie als psychische aandoening. Een aandoening die lang niet alti…
Schizofrenie en andere psychotische stoornissenSchizofrenie en andere psychotische stoornissenPsychosen zijn de meest ernstige psychiatrische stoornissen die we kennen. Iemand die psychotisch is, heeft ervaringen e…
Bronnen en referenties
  • http://www.zowerkthetlichaam.nl/450/vetbultje-lipoom/
  • http://lipomen.hyves.nl/blog/30422409/ATS_kliniek/oncz/?pageid=33H60ROYJS848WKSO
Reacties

Bea Grobben, 31-01-2019
Is het mogelijk dat er een vetbult zit in de lumbale wervelkolom? Reactie infoteur, 02-02-2019
Ja, dat is mogelijk. Wanneer dit het geval is, is verwijderen van de lipoom vaak lastig.

Amanda, 16-10-2016
Halo ik heb liposuctie gehad en na de liposuctie heb ik bobbel gekregen bij mijn linkerzij vlak bij mijn rib… Ik heb het nu volgens mij 2 jr of minder zitten en afgelopen dagen krijg ik behoorlijk pijn /steken en ook als ik erop druk hoor je het gewoon klikken… En ook aan de rechterkant zij heb ik pijn als ik druk maar daar zit geen bobbel. Kan dit om een lipoom gaan en kan het verband hebben met de liposuctie die ik heb ondergaan? Reactie infoteur, 17-10-2016
Het lijkt me beter met dergelijke klachten naar de dokter te gaan. Het kan vanalles zijn. Dit is online onmogelijk te beoordelen.

Jolanda, 25-02-2015
Is het normaal dat de huid rond de wond een aantal maanden na de operatie nog hard aanvoelt? Reactie infoteur, 02-03-2015
Kan littekenweefsel zijn. Wanneer je je zorgen maakt, kan je dit beter aan de huisarts laten zien.

Willy, 17-11-2014
L.S,
Aan de binnenkant van mijn rechterbovenarm heb ik een vrij groot lipoom. De bult zelf doet geen pijn, maar precies ertegenover, aan de buitenkant op het bot heb ik wel enorm pijn (alsof je op een grote blauwe plek drukt) wat is het verband? en is dat reden om hem tóch weg te laten halen?
Groet, Willy. Reactie infoteur, 18-11-2014
Het lijkt me het beste om hiermee even naar de huisarts te gaan. Deze kan je doorverwijzen voor nader onderzoek naar de afmetingen en ligging van de lipoom.

Arnoldussen, 24-10-2013
Kan een lipoom uiteindelijk kwaadaardig worden? Reactie infoteur, 24-10-2013
Lipomen zijn goedaardig. In een zeldzaam geval kan er sprake zijn van een kwaadaardig lipoom, dit wordt dan een liposarcoom genoemd.

Richardw, 08-04-2013
Hallo,
6 weken geleden een ingreep aan een lipoom gehad. Plaats was zeer zeldzaam nl op de retour van een ader boven-achter het hart. Hiervoor moest men de volledige borstkas openen tot 4 cm onder het rechter oor. Het was niet niks. Momenteel nog wat last van pijnen.
grtz
Richard Reactie infoteur, 08-04-2013
Beterschap Richard.
Grtz Katinka (infoteur)

Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 18-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.