Wat is een lipoom?

Een lipoom is een goedaardige woekering van vetcellen. Het gezwel ligt in het onderhuidse weefsel, vlak onder de huid en voelt week aan. Meestal ligt hij boven de onderliggende spierlaag. Een lipoom kan over het hele lichaam voorkomen maar heeft een voorkeur voor de onderarmen, hals en romp. Meestal zijn ze tussen de 0,5 en 3 centimeter groot. Sommige mensen hebben last van meerdere lipomen. In de volksmond wordt een lipoom meestal vetbult of vetbobbel genoemd.
Wie krijgen er lipomen
Helaas is de oorzaak van lipomen niet bekend. De één krijgt ze en de ander niet. Lipomen komen meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Erfelijkheid speelt een rol. Wanneer er ooit een lipoom bij je is geconstateerd dan is de kans iets groter dan gemiddeld dat je het nog een keer elders op het lichaam krijgt. Je bent hier dan gevoelig voor. Bij twijfel of de afwijking inderdaad een lipoom betreft wordt vaak een echo gemaakt.Lipoom bij kinderen
Lipomen bij kinderen worden meestal niet verwijderd maar soms is de lipoom pijnlijk doordat hij op zenuwen drukt of blijft hij maar groeien. In die gevallen wordt de lipoom wel verwijderd. Dit gebeurt bij kinderen altijd onder algehele narcose. Na de operatie krijg je je kind weer mee naar huis. Vaak wordt wel eerst even afgewacht of alles goed gaat.Waarschijnlijk heeft je kind hechtingen. Wanneer het geen oplosbare hechtingen zijn moeten ze na zeven tot tien dagen verwijderd worden bij de huisarts of op de polikliniek. Wanneer er over de wond een pleister zit, moet deze minimaal 24 uur blijven zitten. Soms is het een hele operatie geweest en heeft het kind drukverband op de wond. In dat geval krijg je vanuit het ziekenhuis een voorschrift mee hoe je hiermee om moet gaan.
Verwijdering bij volwassenen
Klachten geven lipomen niet zo vaak. Meestal is de zwelling niet pijnlijk en het groeit erg langzaam. Soms staat de groei zelfs enkele jaren stil. Er zijn veel mensen met lipomen die niet weten dat ze er één hebben. Groter dan 4 cm is voor de meeste chirurgen een reden om een lipoom te verwijderen. Lipomen op de rug geven vaak pijnklachten wanneer ze groter worden. Lipomen worden chirurgisch verwijderd wanneer ze hinderlijk zijn, pijnlijk, te groot worden of op een opvallende plaats zitten. Dit gebeurt via een incisie in de huid. Meestal gebeurt verwijdering onder plaatselijke verdoving op de chirurgische poli. Wanneer de lipoom niet in zijn geheel verwijderd is zal hij uiteindelijk weer terug komen. Het overgebleven stukje woekert namelijk gewoon verder.Tumescente liposclupture
Dit is een ingreep die door een plastisch chirurg wordt gedaan. Hierbij wordt een tumescente vloeistof ingebracht die de lipoom los weekt en daardoor is deze makkelijker te verwijderen. Dit levert minder littekenweefsel op. De ingreep lijkt op liposuctie. Neem van tevoren eerst contact op met je verzekering. Niet iedere verzekering vergoed deze ingreep.Wat je in ieder geval in gedachten moet houden is dat een lipoom niet kwaadaardig is. Het is wel verstandig om het bobbeltje even aan de huisarts te laten beoordelen.