Wat is een conversiestoornis?

Wat is een conversiestoornis? Nog niet zo lang is er serieus meer aandacht voor conversie als psychische aandoening. Een aandoening die lang niet altijd herkend wordt of zelfs afgedaan wordt als aanstellerij, aandacht trekken etc. Wat meer aandacht voor deze stoornis, al is het maar om degene die er last van hebben een hart onder de riem te steken, kan geen kwaad.

Wat is het?

‘Conversie’ is Latijn voor ‘omzetting’. Een conversiestoornis is een psychische aandoening waarvan de oorzaak is gelegen in opkomende stress, woede of angst. Deze emotie kan niet door de persoon in kwestie verwerkt worden en het lichaam neemt het als het ware over door bepaalde onderdelen uit te schakelen. In feite te beschermen. Immers, als je onderdelen uitschakelt kan de stress, woede of angst niet meer gevoeld worden door de persoon. De psyche problemen worden omgezet tot een lichamelijke klacht.

Hoe uit het zich?

Er zijn verschillende uitingen van heel stoïcijns overkomen, zelfs desinteresse, tot flauwvallen. Het lichaam zorgt er voor dat je minder ziet of hoort, je pakt minder op – de zintuigen worden deels uitgeschakeld – en je kunt tijdelijk je spraak verliezen. Maar het kan ook zijn dat de ledematen tijdelijk verlamd raken of dat je in een stuip terecht komt. Soms zijn de klachten snel weer weg en soms duurt het langer. Uiteindelijk komt het lichaam altijd weer tot de normale ‘stand’.

Nep op echt?

Het is een niet zo voor de hand liggende aandoening en de symptomen kunnen naar verschillende ziektebeelden herleid worden. Maar het zal niet de eerste keer zijn dat het als ‘aandacht trekken’ wordt gezien. Wat de persoon in kwestie alleen nog maar meer zal frustreren. Dat die frustratie mogelijk tot frequenter uitvallen zal leiden, is evident.

Diagnose en genezing

Een aantal van bovengenoemde aspecten kun je ook veinzen (als je dit doet is dat op zich weer een andere stoornis), dus er moeten eerst wat testen toegepast worden om een correcte diagnose te kunnen stellen.

Voor het genezingsproces zal er een psycholoog aan te pas moeten komen. De oorzaak dat je je stress, woede of angst niet kunt hanteren, heeft heel vaak een andere – dieperliggende – oorzaak. De psycholoog zal in gesprek proberen te achterhalen wat de oorzaak is. Zodra dit genezingsproces ingezet wordt, zullen de uitingen ook afnemen.

Grenzen stellen en bewaken

Maar vaak is de persoon in kwestie een man/vrouw die zijn/haar grenzen niet goed kan stellen. Mensen die alsmaar doorgaan en geen gas terug nemen (mogelijk omdat ze op meer zaken ja zeggen dan goed voor hen is). In de vorm van therapie die je een consequent dagritme ‘oplegt’, maar ook vast tijdstippen voor bepaalde activiteiten inruimt, kom je in een ritme waarin je gaat voelen/ervaren wat haalbaar is en wat niet. Langzaam wordt de grens duidelijk en leer je deze bewaken.

Tot slot

Natuurlijk is er altijd een groep die iets veinst voor aandacht, maar als het zo erg is dat mensen uitvallen, ligt het mogelijk toch wat genuanceerder. Uitvallen in de zin van flauwvallen of ledematen die even niet werken, wil zeggen dat het dan meestal net iets verder gaat dan veinzen. Serieus genomen worden door je huisarts is een begin om, als conversie een rol zou spelen, je het juiste traject in te laten stappen. Daarnaast is het belangrijk niet akkoord te gaan met een “nee”.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De rol van stress bij een conversiestoornisDe rol van stress bij een conversiestoornisPlotseling niet meer goed kunnen zien of je arm niet meer op kunnen tillen; een conversiestoornis kan zich op veel versc…
Conversiestoornis: oorzaak en behandelingConversiestoornis: oorzaak en behandelingEr zijn veel verschillende ziektes die je kunnen overkomen. Een bijzondere ziekte waar helaas nog niet heel veel over be…
ConversiestoornisConversiestoornisDe conversiestoornis is één van de 7 somatoforme stoornissen die door de DSM-IV worden onderscheiden. Deze groep stoorni…

Pityriasis rubra pilaris: symptomen, oorzaak en behandelingPityriasis rubra pilaris: symptomen, oorzaak en behandelingPityriasis rubra pilaris symptomen zijn oranje-rode schilferige plaques, die ontstoken zijn en scherp zijn begrensd van…
Wat is een lipoom?Wat is een lipoom?Een lipoom is een goedaardig gezwel, ook wel vetbobbel genoemd. Het komt vrij vaak voor, ook bij kinderen. Het is in pri…
Bronnen en referenties
  • H. Verster
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 28-03-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.