Vetbult of lipoom, wat te doen? Behandeling en oorzaak

Vetbult of lipoom, wat te doen? Behandeling en oorzaak Een onderhuidse knobbel, pijnlijk dan wel gevoelloos kan een vetbult of lipoom zijn. Mensen maken zich hier vaak veel zorgen om, terwijl de bobbel bijna altijd goedaardig is. Wel kan deze op een vervelende plek op de arm, de rug, de nek of boven de bilspleet zitten waardoor je er in het dagelijks leven last van hebt. Je kunt dan overwegen de plek chirurgisch te laten verwijderen. In andere gevallen is een behandeling vaak niet nodig en kan de bult probleemloos blijven zitten.

Vetbult of lipoom


Wat is een vetbult?

Een lipoom of lipoma wordt in de volksmond ook wel vetbult of vetbultje genoemd. Het gaat dan om een gezwel van vetweefselcellen dat goedaardig is. Een dergelijk gezwel ziet eruit als een ronde of ovale onderhuidse bobbel. Ze kunnen heel klein zijn, slechts een paar millimeter in omtrek maar het kunnen ook enorme knobbels worden. Het wordt nooit een harde schijf onder je huid. Vetbulten zijn altijd week, soms zelf fluctuerend. Er bestaan daarnaast ook gesteelde vetbulten. De aandoening beperkt zich niet tot mensen maar kan ook bij dieren als honden, paarden en knaagdieren voorkomen.

Waar kunnen vetbulten voorkomen?

Vetbulten kunnen overal op het lichaam voorkomen zo lang het maar een plek is waar vetcellen zitten. We zien echter dat ze vooral veel voorkomen op de rug, in de hals en op de onderbenen, bij de knie, de pols en op de onderarmen. Lipomen zijn feitelijk heel normaal en bijna ieder mens heeft er wel een paar maar vaak zijn ze erg klein en niet pijnlijk. Er is geen link met cellulitis. Het is ook niet zo dat ze vaker voorkomen bij mensen die overgewicht hebben of veel vet eten.

Xanthelasma en adiposis dolorosa

Iets dat erg op een lipoom kan lijken maar daar niet onder valt is een xanthelasma (ook wel palpebrarum), een geel bultje vlakbij het oog of het ooglid dat niet pijnlijk is. Dit betreft een ophoping van in de lederhuid opgeslagen cholesterol. Het bevindt zich in macrofagen, een bepaald celtype, en dus niet in de vetcellen. Het ontstaan van xanthelasmae is nog een medisch raadsel, al blijkt er soms een link te zijn met aderverkalking. Een xanthelasma is onschuldig en kan vaak behandeld worden door middel van een peeling met trichloorazijnzuur of door bevriezing van het plekje. Deze behandeling is puur voor cosmetische doeleinden, het kan geen kwaad om het te laten zitten indien je er verder geen last van hebt.

Er bestaat een zeer zeldzame aandoening waarbij het voorkomen van velen lipomen een van de belangrijkste symptomen is, te weten de Ziekte van Dercum, ook wel bekend als adiposis dolorosa. Bij patiënten met deze aandoening zijn de vetbulten groot in getal en zijn ze ook uitzonderlijk pijnlijk. Bijkomende symptomen zijn onder andere vermoeidheid, stijfheid, gewrichtspijn, warm aanvoelende plekken op de huid en een pijnlijke huid bij het douchen. In Nederland zijn er slechts iets meer dan een hand vol patiënten met de Ziekte van Dercum.

Een vetbult verwijderen

Het is normaliter niet nodig een lipoom te behandelen. Wanneer deze echter pijnlijk is, erg lelijk wordt, op een ongemakkelijke plek zit of een arts het vermoeden heeft dat het gezwel kwaadaardig kan zijn kan het echter gebeuren dat er een chirurgische ingreep (excisie) aan te pas moet komen. Een kwaadaardige vetbult (een liposarcoom) is overigens zeer zeldzaam. Zelfs wanneer de bult snel groeit en pijnlijk is of een branderig gevoel geeft hoeft dit nog niets te betekenen. Een probleem bij het verwijderen van een vetbult is dat het weefsel zo fluctuerend kan zijn er het is daarom tijdens een ingreep vaak lastig om alles weg te halen. Blijft er wat weefsel achter dan is de kans groot dat deze zal recidiveren. Een vervolgbehandeling kan dan nodig zijn.

Wat te doen als je merkt dat je een lipoom hebt?

Voel je een onderhuidse bobbel die voldoet aan de bovenstaande beschrijving en heb je hier ook last van dan is het raadzaam je eigen huisarts te raadplegen. Zoals gezegd is de kans dat de knobbel kwaadaardig is erg klein maar je wilt natuurlijk het zekere voor het onzekere nemen. Is de bult erg lelijk en zit deze op een zichtbare plek of zit hij bijvoorbeeld net bij je boord of het bandje van je bh dan kan de huisarts je doorverwijzen naar een chirurg om te laten beoordelen of de vetbult misschien verwijderd kan worden.
© 2012 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lipoom: vetbultje in romp, nek, schouders, oksels of armenLipoom: vetbultje in romp, nek, schouders, oksels of armenEen lipoom is een vetknobbel of vetbultje die meestal net onder de huid wordt aangetroffen. Een lipoom staat daarom ook…
Wat is een lipoom?Wat is een lipoom?Een lipoom is een goedaardig gezwel, ook wel vetbobbel genoemd. Het komt vrij vaak voor, ook bij kinderen. Het is in pri…
Bult op scheenbeen: oorzaken van bult of zwelling scheenbeenBult op scheenbeen: oorzaken van bult of zwelling scheenbeenLast van een zwelling of bult op je scheenbeen? Het scheenbeen is van de twee botten in het onderbeen; het andere been i…
Knobbelige of korrelige massa in lies of bovenbeenKnobbelige of korrelige massa in lies of bovenbeenVoel je een knobbelige of korrelige massa in de lies of aan de binnenkant van het bovenbeen dan gaat dit veelal om opgez…

Auto-immuunziekten behandelen met parasieten uit varkenspoepAuto-immuunziekten behandelen met parasieten uit varkenspoepIn de rijke, meer ontwikkelde landen met een goede hygiëne worden wij en onze kinderen veel minder blootgesteld aan ziek…
Ik ben volwassen en heb puistjes, wat is hiervan de oorzaak?Ik ben volwassen en heb puistjes, wat is hiervan de oorzaak?Denkt men aan puistjes dan denkt men automatisch aan pubers. De meeste mensen gaan ervan uit dat puistjes vanzelf verdwi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sikander Iqbal, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis Nijmegen, folder: 'Afwijkingen in en onder de huid'
  • Wikipedia
Reacties

Petro, 28-03-2015
Ik heb nu al een tijd last van een bobbel onder mijn huid bij de grens bilnaad en bilspleet. Het doet niet veel pijn maar heb er last van als ik zit of er op druk. Advies zou zeer gewaardeerd worden. Reactie infoteur, 29-03-2015
Hallo Petro,

Het kan raadzaam zijn om contact op te nemen met je huisarts. Mocht het bijvoorbeeld gaan om een ontsteking dan kan antibiotica voorgeschreven worden. Blijkt het onverhoopt te gaan om iets als haarnestcyste (Sinus pilonidalis) dan is de hulp van een specialist mogelijk nodig.

Groet,
Dessal

Lisa, 18-01-2015
Een week geleden viel me op dat er een rare bult op mijn been zit. Het zit niet echt op een ongemakkelijke plek, maar hij is erg groot (6-8 centimeter in de lengte 4 centimeter in de breedte). Het doet soms pijn. Wat moet ik hiermee doen? Reactie infoteur, 19-01-2015
Hoi Lisa,

Het klinkt mij in de oren als iets waar je het beste de huisarts even naar kunt laten kijken.

Succes,
Dessal

Angela, 12-12-2014
Een paar maanden geleden viel mij op dat ik een onderhuids bultje heb aan mijn linker pols. Dit bultje was niet zichtbaar op het eerste gezicht maar nu is het een soort rode pukkel geworden, maar nog steeds onderhuids. Het vervelende is dat ik erop leun als ik typ maar weet niet wat wijsheid is, naar de dokter of niet?
Als ik erop druk dan is het een soort 'zenuwenpijn' want ik denk dat hij daarop drukt zeg maar.

Weet even niet of ik hier aandacht aan moet geven. Reactie infoteur, 12-12-2014
Hoi Angela,
Als je er last van hebt zou ik altijd even contact opnemen met de huisarts. Wellicht kan hij je vertellen of het vanzelf verdwijnt of dat het verwijderd kan worden.

Groet,
Dessal

Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 16-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.