Auto-immuunziekten behandelen met parasieten uit varkenspoep

Auto-immuunziekten behandelen met parasieten uit varkenspoep In de rijke, meer ontwikkelde landen met een goede hygiëne worden wij en onze kinderen veel minder blootgesteld aan ziekteverwekkers zoals parasieten. Dit zorgt ervoor dat het afweersysteem van sommige mensen het eigen lichaam gaat aanvallen. Vanuit deze hygiënehypothese probeert Coronado Biosciences Inc een nieuwe behandelmethode voor auto-immuunziekten te ontwikkelen.

Auto-immuunziekten

Het afweersysteem van ons lichaam valt ziekteverwekkers en andere lichaamsvreemde stoffen aan. Hierdoor blijven we gezond en hebben de meeste ziekteverwekkende stoffen geen kans om ons kwaad te doen. Bij iemand met een auto-immuunziekte valt het afweersysteem het eigen lichaam aan. Deze aanval kan gericht zijn op bepaalde organen of op het hele lichaam. Het meest voorkomende gevolg van deze aanval zijn ontstekingen in het lichaam. Deze ontstekingen zorgen vaak voor algemene klachten als vermoeidheid en vage pijnen.

Huidige behandeling auto-immuunziekten

De huidige behandeling voor vele auto-immuunziekten hangt heel erg af van de auto-immuunziekte. De medicatie wordt vooral gericht op het remmen van ontstekingen en het onderdrukken van het afweersysteem. Door het remmen van het afweersysteem krijgen echte ziekteverwekkers de kans om in het lichaam hun gang te gaan. Om die reden worden toch ook vaak medicijnen tegen ziekteverwekkers gegeven.

Met de huidige behandeling van auto-immuunziekten is het vaak mogelijk om lang(er) te leven. Toch is dit voor veel mensen met een auto-immuunziekte een zwaar leven.

De zweepworm

Deze parasiet is wit tot lichtgeel van kleur en kan tussen de 3 tot 5 centimeter lang worden. Zweepwormen leven in de darmen van onze dieren. Als ze bij mensen in het lichaam leven, leven ze in de dikke darm. Een vrouwelijke zweepworm kan daar tussen de 3000 en 10000 eieren per dag leggen. Door te controleren op eieren in de ontlasting van een dier of persoon kan dan ook achterhaald worden of er een besmetting met zweepwormen heeft plaatsgevonden.

Mensen hebben in Nederland en in België haast nooit zweepwormen in hun dikke darm. Dit komt door de goede hygiëne, zoals het wassen van handen en het wassen van groente. In tropische en subtropische gebieden komen deze worminfecties nog wel veel voor. Mensen die zweepwormen met zich meedragen, hebben vaak geen last van de wormen. Alleen bij ernstige gevallen treden er klachten als (bloederige) diarree en buikpijn op.

Een zweepworminfectie kan simpel worden behandeld met een wormdodend middel zoals mebendazol of albendazol. In sommige gevallen moet er naar een aantal weken nog een kuur van een wormdodend middel worden genomen.

Behandeling van auto-immuunziekten met zweepwormeieren

Patiënten van auto-immuunziekten zijn mogelijk gebaad bij het innemen van eieren van de zweepworm die gewonnen kunnen worden uit varkenspoep. De zweepwormen die in varkens leven, kunnen meestal niet langer dan twee weken in de darmen van mensen overleven. In de tijd dat de parasieten zich in het menselijk lichaam bevinden, lijken ze het immuunsysteem van de mens te veranderen. Bij de proefpersonen, waar de behandeling op getest is, stopte het lichaam namelijk met het aanvallen van organen.
© 2012 - 2024 Scarletlepair, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Auto-immuunziekten: oorzaken, typen, behandeling, prognoseAuto-immuunziekten: oorzaken, typen, behandeling, prognoseHet immuunsysteem beschermt het lichaam tegen infecties en kanker. Bij auto-immuunziekten verloopt die bescherming niet…
Auto-immuunziekten: Natuurlijke middelen en remediesDe belangrijkste symptomen bij auto-immuunziekten zijn gerelateerd aan ontstekingen in het lichaam. De medicatie voor zi…
Auto-immuunziekten: Als je lichaam zichzelf aanvaltAuto-immuunziekten: Als je lichaam zichzelf aanvaltBij een auto-immuunziekte valt je lichaam zichzelf aan en ben je dus eigenlijk je eigen ziekteverwekker. Auto-immuunziek…
Auto-immuunziekten: De meest bekende ziekten op een rijBij auto-immuunziekten schakelt je lichaam naar een stand, waarin het zichzelf aanvalt. Het immuunsysteem dat bedoeld is…
Vetbult of lipoom, wat te doen? Behandeling en oorzaakVetbult of lipoom, wat te doen? Behandeling en oorzaakEen onderhuidse knobbel, pijnlijk dan wel gevoelloos kan een vetbult of lipoom zijn. Mensen maken zich hier vaak veel zo…
Bronnen en referenties
  • http://www.nu.nl/gezondheid/2893070/auto-immuunziektes-behandeld-met-varkensparasieten.html
  • http://www.merckmanual.nl/mmhenl/sec16/ch186/ch186a.html
  • http://www.medirecord.eu/parasieten/worm/zweepworm.htm
  • http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Klachten___ziektes/Aandoeningen/Worminfectie_door_zweepworm.aspx?mId=10701&rId=223
Scarletlepair (4 artikelen)
Gepubliceerd: 03-09-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.