Auto-immuunziekten: De meest bekende ziekten op een rij

Bij auto-immuunziekten schakelt je lichaam naar een stand, waarin het zichzelf aanvalt. Het immuunsysteem dat bedoeld is om externe ziekteverwekkers te weren kan geen onderscheid meer maken tussen lichaamseigen en lichaamsvreemd. Het afweersysteem maakt antistoffen aan om natuurlijke processen in het lichaam te bestrijden. Er bestaan meer dan tachtig auto-immuunziekten, waarvan de meest bekende hier aan bod komen. Wist jij bijvoorbeeld dat reuma, diabetes en psoriasis auto-immuunziekten zijn? In dit artikel gaan we in op een aantal meer bekende auto-immuunziekten. Veel gekende ziekten vinden hun oorsprong in auto-immuun reacties van het lichaam. Deze ziekten vertonen vaak overeenkomsten, wanneer het gaat om de symptomatologie. Hoewel auto-immuunziekten zich kunnen richten op het gehele lichaam alsook op specifieke organen, kennen ze aantal duidelijke overeenkomsten. Bijna alle auto-immuunziekten vallen op door de aanwezigheid van een ontstekingsproces en bijbehorende pijn- en vermoeidheidsklachten.

Van veel ziekten wordt op dit moment vermoed dat het auto-immuunziekten zijn. Deze ziekten zijn echter niet meegenomen; in dit artikel komen enkel die ziekten aan de orde, waarvan effectief wetenschappelijk is aangetoond dat er sprake is van een auto-immune oorzaak van het ziektebeeld. Over het algemeen is het echter duidelijk dat meer ziekten in de realiteit een auto-immune oorzaak hebben dan voorheen altijd door de medische wereld werd aangenomen.

Auto-immuunziekte in het maag en darmkanaal

De ziekte van Crohn

Veel mensen zijn bekend met de meest voorkomende vorm van de zogenaamde Inflammatoire Bowel Disease (IBD) of inflammatoire darmziekte, de ziekte van Crohn. Zoals het woord al aangeeft gaat het hier om een ontstekingsproces in maag en darmen. De ziekte kan een ruim gebied van de ingewanden bestrijken, namelijk van mond tot anus maar de ontstekingen bevinden zich over het algemeen in maag en dunne darm. De ontstekingen zijn ernstig en leiden tot klachten als buikpijn, overgeven, gewichtsverlies en bloedingen. Ook gerelateerde immuunreacties als artritis, huidontstekingen en ontsteking van de ogen kunnen voorkomen.

Auto-immuunziekte in pezen en gewrichten

Reuma (Reumatoïde Arthritis)

Bij reumatoïde arthritis is er sprake een auto-immuunreactie, die zich met name richt op de gewrichten van de extremiteiten. De ontstekingsreacties in de gewrichten leiden tot pijn, zwelling en ernstige vermoeidheid. Koorts en griepverschijnselen kunnen bovendien optreden tijdens een opleving van het ziekteproces. De ziekte wordt behandeld met zware ontstekingsremmers zoals prednison. Ook wordt vaak bewegingstherapie voorgeschreven om de gewrichten soepel te houden. Verder kan er met pijnstillende injecties worden gewerkt.

Auto-immuunreacties in bloed- en lichaamsvloeistoffen

Diabetes (Mellitus Type 1)

Bij deze auto-immuunziekte richt het immuunsysteem zich op het aanvallen en vernietigen van die cellen, die in de alvleesklier zorg dragen voor de aanmaak van insuline in het lichaam. Symptomen zijn: gewichtsverlies, uitdroging, misselijkheid, overgeven, blaasontsteking en coma. De ziekte wordt behandeld met externe toediening van insuline en met transplantatie van de alvleesklier. Minder rigoureus is het injecteren van "Eilandje van Langerhans" cellen (pancreatic islet cells) in de alvleesklier.

Auto-immuunziekten van ruggemerg en hersenen

Multiple Sclerose

Bij deze ziekte wordt door het immuunsysteem de zogenaamde myelineschede van de zenuwen in het ruggenmerg en de hersenen aangetast. Door ontstekingen ontstaan er littekens, zodat communicatie tussen de zenuwcellen moeilijker of zelfs onmogelijk wordt. Dit leidt tot tijdelijke of permanente verlammingen, dubbelzien, vermoeidheid, pijn, cognitieve en emotionele problemen en incontinentie. De ziekte is progressief omdat de beschadigingen onomkeerbaar zijn. Bij elke opleving wordt de schade dan ook groter. Behandeling met corticosteroïden wordt gebruikt om ontstekingen te remmen en er worden ook immuunregulerende middelen voorgeschreven. Vaak worden mensen rolstoelafhankelijk na langere tijd en de kwaliteit van leven gaat vaak hard achteruit ondanks medische interventie.

Auto-immuunverstoringen in de huid

Psoriasis

Psoriasis oftewel psoriasis vulgaris is een aandoening, waarbij de opperhuid te snel nieuwe cellen aanmaakt. Hierdoor worden er versneld huidschubben afgestoten soms wel drie tot vier keer sneller dan bij mensen met een normaal huidvernieuwingsproces. De ziekte kan op veel plaatsen op het lichaam voorkomen. Vaak ontstaan er pijnlijke plekken en treden er specifieke gewrichtsontstekingen op. Onderzoek heeft aangetoond dat verschillende typen cellen met elkaar de strijd aangaan, wat de typerende ontstekingsreacties tot gevolg heeft. Hormooncremes, immuunsuppressoren en ontstekingsremmers worden voorgeschreven ter behandeling.

Vitiligo

Vitiligo is een aandoening, waarbij pigmentverlies van de huid en het haar optreedt, waardoor er typerende grote witte plekken onstaan op de huid. De auto-immuunreactie richt zich op het vernietigen van de cellen, die zorgen voor pigment in de huid. Vaak bestaat er een correlatie met andere auto-immuunziekten zoals onder andere Addison's Disease en diabetes. Een patiënt heeft in dit geval dus meerdere auto-immuunziekten tegelijk. Behandeling met corticosteroïde kan bij deze aandoening succesvol zijn maar er is nog geen bewezen effectieve behandelmethode.
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Auto-immuunziekten: Als je lichaam zichzelf aanvaltAuto-immuunziekten: Als je lichaam zichzelf aanvaltBij een auto-immuunziekte valt je lichaam zichzelf aan en ben je dus eigenlijk je eigen ziekteverwekker. Auto-immuunziek…
Auto-immuunziekten: Natuurlijke middelen en remediesDe belangrijkste symptomen bij auto-immuunziekten zijn gerelateerd aan ontstekingen in het lichaam. De medicatie voor zi…
Auto-immuunziekten: oorzaken, typen, behandeling, prognoseAuto-immuunziekten: oorzaken, typen, behandeling, prognoseHet immuunsysteem beschermt het lichaam tegen infecties en kanker. Bij auto-immuunziekten verloopt die bescherming niet…
Auto-immuunziekten behandelen met parasieten uit varkenspoepAuto-immuunziekten behandelen met parasieten uit varkenspoepIn de rijke, meer ontwikkelde landen met een goede hygiëne worden wij en onze kinderen veel minder blootgesteld aan ziek…

Psychosomatische klachten bij asielzoekersAsielzoekers zijn een kwetsbare groep voor het ontwikkelen van psychosomatische klachten. In de praktijk komen deze klac…
Hartinfarct, hartritmestoornissen, hartkramp, hartfalenHartinfarct, hartritmestoornissen, hartkramp, hartfalenZolang het goed gaat merk je weinig van je hart. Maar circa een miljoen Nederlanders hebben een hart- of vaatziekte, waa…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia: Crohn's disease
  • Medicine Net: Symptoms of Type 1 and II Diabetes Mellitus
  • LVVP: De aandoening vitiligo
  • Wikipedia: Immunologische aspecten van psoriasis
  • Reumatoïde artritis: Wat is er aan te doen?
  • Multiple Sclerose: Differentiaal Diagnose
Reactie

P., 10-06-2010
Als je een auto immuun aandoening hebt, heb je meer kans om een 2e of zelfs een 3e te ontwikkelen… Addison-Bermier (een Vitamine B12 tekort) is er ook een… met een auto immuun aandoening is het aan te raden je Vitamine B12 gehalte te laten controleren… Bron: http://www.stichtingb12tekort.nl/ Reactie infoteur, 10-06-2010
Beste P,

Wat je zegt klopt helemaal. Auto-immuunziekten komen vaak in combinatie voor. Meestal hebben patiënten twee tot drie auto-immuunziekten maar deze correlatie wordt niet altijd opgemerkt door artsen. Zo kan iemand met diabetes bijvoorbeeld ook gevoeligheid hebben voor psoriasis of ander auto-immuun eczeem.

Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 11-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.