Auto-immuunziekten: Natuurlijke middelen en remedies

De belangrijkste symptomen bij auto-immuunziekten zijn gerelateerd aan ontstekingen in het lichaam. De medicatie voor ziekten als multiple sclerose, reuma, diabetes of de ziekte van Crohn is vaak niet zonder bijwerkingen. Er bestaan natuurlijke alternatieven, die ontstekingen helpen voorkomen en terugdringen. Deze natuurlijke ontstekingsremmers kunnen een over-actief en ontregeld immuunsysteem tot rust brengen. Ook kunnen ze het zelfherstellend vermogen van het lichaam stimuleren.

Wat zijn auto-immuunziekten?

Als het gaat om je lichaam, is er bijna niets belangrijker dan een goede werking van je immuunsysteem. Het immuunsysteem is de afweer van je lichaam en beschermt je tegen infecties en ziekten, die kunnen worden veroorzaakt door ziektekiemen, bacteriën en virussen. Bij een auto-immuunziekte valt je afweersysteem opeens lichaamseigen weefsel aan, omdat het jouw eigen cellen aanziet voor een vijandige indringer. Zo kan een afweerreactie ontstaan in specifieke organen, je bloed of je gewrichten, waardoor je heel erg ziek kunt worden.

De ernst van de symptomen varieert van milde tot zeer ernstige ontstekingsreacties. Elke auto-immuunziekte is anders en dit geldt ook voor de mens, die eronder te lijden heeft. Auto-immuunziekten zijn niet te genezen en daarom wordt er hard gezocht naar manieren om symptomen te voorkomen en terug te dringen. Zodat de kwaliteit van leven zo goed en kwaad als het gaat kan worden verbeterd. Conventionele geneeskunde bestrijdt auto-immuunreacties met medicatie zoals prednison, immuunsuppressoren en zware ontstekingsremmers. Helaas zijn de bijwerkingen van deze medicijnen soms erger dan de kwaal. Dit is dan ook de reden dat veel mensen zich wenden zich tot natuurlijke remedies, die kunnen bijdragen tot het verminderen en voorkomen van symptomen van auto-immuunziekten.

Wat zijn natuurlijke geneesmiddelen voor auto-immuunziekten?

Rust, oefening en een gezond dieet zijn heel erg belangrijk bij auto-immuunziekten. Stress en ongezond leven kunnen namelijk het ontstekingsproces in werking zetten of verergeren. Daarnaast zijn er met name middelen gebaseerd op kruiden en vitamines/ mineralen, die kunnen helpen om nieuwe activatie te voorkomen of bestaande ontstekingen te bestrijden.

Natuurlijke kruidenpreparaten kunnen een alternatief vormen voor reguliere medicinale ontstekingsremmers. Deze kruiden kalmeren het immuunsysteem en kunnen het zelfherstellend vermogen van het lichaam stimuleren. Op deze manier kunnen ook natuurlijke middelen helpen om nieuwe ontstekingen te voorkomen of de ernst van een ontsteking terug te dringen. Er zijn natuurlijke geneesmiddelen zoals Sarsaparilla wortel en duizendblad, die de bloedbaan ontgiften en reinigen.

Reuma en arthritis

De knollen van de plant duivelsklauw hebben een sterk ontstekingsremmende en pijnstillende werking. Duivelsklauw lijkt met name bij reuma en arthritis klachten erg goed te helpen. Yucca kan trouwens ook helpen om de stijfheid in de gewrichten die gepaard gaat met dit type auto-immuunziekten te behandelen.

Bron: Franz Eugen Köhler, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Franz Eugen Köhler, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Crohn en Colitis Ulcerosa

Boswellia of gomhars is sterk in opkomst voor de behandeling van auto-immuunziekten van de maag en darmen zoals de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. Dit preparaat komt uit de uit de ayurvedische leer en heeft dezelfde eigenschappen als corticosteroiden (zoals prednison).

Candida Albicans

Zorg voor een dieet met weinig of geen suiker erin. Drink liefst helemaal geen alcohol. Eet veel vezels. Drink liefst geioniseerd water (er bestaan speciale apparaten om water te ioniseren). Dit helpt je lichaam om toxische stoffen af te stoten. Bij candida kan je lichaam zelf slecht gifstoffen afstoten.

Multiple Sclerose (MS)

Behalve natuurlijke ontstekingsremmers wordt ook colloïdaal zilver als effectief middel genoemd voor specifiek deze ziekte. De werkzaamheid is niet wetenschappelijk bewezen maar het zou werken als een natuurlijk antibioticum. Ook vitamine D in hoge doseringen geeft in de praktijk goede resultaten bij MS.
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Auto-immuunziekten: Als je lichaam zichzelf aanvaltAuto-immuunziekten: Als je lichaam zichzelf aanvaltBij een auto-immuunziekte valt je lichaam zichzelf aan en ben je dus eigenlijk je eigen ziekteverwekker. Auto-immuunziek…
Auto-immuunziekten: De meest bekende ziekten op een rijBij auto-immuunziekten schakelt je lichaam naar een stand, waarin het zichzelf aanvalt. Het immuunsysteem dat bedoeld is…
Multiple sclerose en curcumaSommige kruiden lijken echte wondermiddelen te zijn. Zo blijkt uit onderzoek dat het specerij geelwortel en meer bepaald…
Auto-immuunziekten: oorzaken, typen, behandeling, prognoseAuto-immuunziekten: oorzaken, typen, behandeling, prognoseHet immuunsysteem beschermt het lichaam tegen infecties en kanker. Bij auto-immuunziekten verloopt die bescherming niet…

Sambucol: tegen griep en voor verbetering van de weerstandSambucol: tegen griep en voor verbetering van de weerstandSambucol met vlierbessenextract is een voedingssupplement en kruidenpreparaat met een geconcentreerde formule. Sambucol…
Rabarberwortel, mooi en machtigHet kost me altijd wel wat moeite, zowel lichamelijk als emotioneel, om die indrukwekkende rabarberwortel zo maar uit de…
Bronnen en referenties
  • Natural Herbal Remedies: Auto-immune Disease
  • Immune System Remedies
  • Afbeelding bron 1: Franz Eugen Köhler, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 11-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.