Auto-immuunziekten: Als je lichaam zichzelf aanvalt

Auto-immuunziekten: Als je lichaam zichzelf aanvalt Bij een auto-immuunziekte valt je lichaam zichzelf aan en ben je dus eigenlijk je eigen ziekteverwekker. Auto-immuunziekte ontstaat wanneer het immuunsysteem, bedoeld om ongewenste gasten te weren, lichaamseigen weefsel voor vreemd aanziet. Je lichaam denkt dat het te maken heeft met vijanden en schakelt dus het afweersysteem in. Het immuunsysteem gaat aan de slag om antistoffen tegen deze cellen en stoffen te vormen. Je wordt dus ziek, omdat je lichaam jou probeert te beschermen tegen jezelf.

Wat zijn auto-immuun ziekten?

Bij auto-immuunziekten kan de afweer van het lichaam ofwel het immuunsysteem het verschil niet waarnemen tussen wat logischerwijs tot het lichaam behoort en "lichaamsvreemde indringers". Normaal gesproken is het immuunsysteem juist werkzaam tegen ziekten en probeert dan ook om ziekteverwekkers te weren. Wanneer het eigen afweersysteem zich keert tegen het eigen lichaam is er sprake van een auto-immuunziekte. Dat kan het hele lichaam zijn maar ook bestaan uit een gerichte aanval op specifieke organen in het lichaam. Er zijn heel veel ziekten, waarvan inmiddels bekend is dat ze een auto-immune oorzaak hebben, maar voor nog veel meer ziekten tast men hierover nog in het duister.

Hoe ontstaat auto-immuunziekte nu precies?

De wetenschap buigt zich al vele jaren over de precieze oorzaken van auto-immuunziekten. Is de oorzaak primair fysiek of is er misschien daarnaast sprake van meer psychologische of omgevingsfactoren? Wat vooralsnog zeker is, is dat er sprake is van een genetische component. Er moet sprake zijn van een natuurlijke aanleg. Die aanleg komt echter niet zeker tot ontwikkeling; bij het ene individu gebeurt dat wel en bij het andere niet.

Omgevingsfactoren en meer psychische kenmerken zorgen er al dan niet voor dat auto-immuunziekten zich ook daadwerkelijk openbaren. Veroudering, stress, infecties en hormonale veranderingen zijn voorbeelden van invloeden, die mede bepalen of je een auto-immuunziekte ook echt ontwikkelt of niet wanneer je een genetische aanleg hebt.

Hoe vaak komen deze ziekten voor?

Sommige van deze ziekten (zoals reuma, ziekte van Crohn of Multiple Sclerose) komen vaker voor dan andere (Sjögren, de ziekte van Addison of Lupus). De ziekte komt meer voor bij vrouwen en dan met name bij vruchtbare vrouwen. Ook lijken geografie en afkomst een rol te spelen maar hier zijn de onderzoeksresultaten niet eenduidig over. In de Verenigde Staten en andere Westerse landen komen auto-immuunziekten relatief meer voor.

Bekende auto-immuunziekten zijn onder andere:
  • Huid: Psoriasis, lupus en vitiligo
  • Maag en darmen: de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa
  • Ruggemerg en hersen: Multiple Sclerose
  • Gewrichten: Reuma en reumatoide arthritis
  • Bloed en lichaamsvocht: Diabetes

Wat zijn de belangrijkste symptomen van auto-immuun ziekte?

Er zijn meer dan tachtig verschillende vormen van auto-immuunziekte bekend en de symptomen kunnen dan ook verschillen afhankelijk van de specifieke ziekte. In het algemeen kun je echter stellen dat ontstekingsverschijnselen in meerdere of specifieke delen van het lichaam (maag, darmen, longen, gewrichten etcetera) vaak op de voorgrond staan.

Gerelateerde symptomen van auto-immuunziekten zijn vermoeidheid, algemene malaise, depressie en pijnklachten. Auto-immuunziekten kenmerken zich over het algemeen door afwisseling van episodes waarin klachten optreden en waarin een patiënt relatief klachtenvrij is.

Behandeling, diagnose en prognose van auto-immuunziekten

Vaak is er sprake van ontstekingen en vormen deze ook de belangrijkste reden van de ervaring van het ziek zijn. Op basis van klachten als vermoeidheid en terugkerende ontstekingen wordt vaak, meestal na langdurig zoeken naar oorzaken, een diagnose gesteld. Om de ziekte te lijf te gaan worden er ontstekingsremmers (vaak zware middelen zoals Prednison) en immuunsysteem onderdrukkende medicijnen voorgeschreven.

Dit laatste is natuurlijk heel erg dubbel: Wanneer je de werking van het immuunsysteem onderdrukt, zal het lichaam ook minder goed kunnen vechten tegen echte indringers van buitenaf en dus meer kans lopen op bacteriële en virale infecties. Om die reden worden ook wel immunoglobulinen (afweerstoffen) toegevoegd.

Over het algemeen is er met medicatie vrij goed te leven met auto-immuunziekten, hoewel ze over het geheel genomen wel als heel zwaar worden ervaren door de patiënt zelf. Met de meeste van deze ziekten kun je oud worden maar staat je wel een leven te wachten, waarin je je vaak erg ziek zult voelen en minder zult kunnen doen dan andere mensen.
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Immuniteit of afweerImmuniteit of afweerDe immuniteit wordt ook wel de afweer van het lichaam genoemd. Tijdens een transplantatie van een orgaan, probeert het l…
Auto-immuunziekten: Natuurlijke middelen en remediesDe belangrijkste symptomen bij auto-immuunziekten zijn gerelateerd aan ontstekingen in het lichaam. De medicatie voor zi…
De werking van het immuunsysteemDe werking van het immuunsysteemEen optimale werking van ons immuunsysteem is essentieel voor behoud van een goede gezondheid. Het beschermt tegen aller…
Immuniteit en afweer: de T-celImmuniteit en afweer: de T-celT-cellen zijn witte bloedcellen die bijdragen aan de afweer: ze voorkomen dat een mens ziek wordt. Zonder T-cellen zou o…

Auto-immuunziekten: De meest bekende ziekten op een rijBij auto-immuunziekten schakelt je lichaam naar een stand, waarin het zichzelf aanvalt. Het immuunsysteem dat bedoeld is…
Hartinfarct, hartritmestoornissen, hartkramp, hartfalenHartinfarct, hartritmestoornissen, hartkramp, hartfalenZolang het goed gaat merk je weinig van je hart. Maar circa een miljoen Nederlanders hebben een hart- of vaatziekte, waa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • Sanquin: Kliniek en diagnostiek van orgaanspecifieke en gegeneraliseerde autoimmuunziekten
  • Women's Health: Autoimmune Diseases
Reacties

Petra Croes, 20-03-2012
Mijn vraag is kan je door auto imuumziekte ook haar uitval krijgen? Bij mij is mijn auto imummsysteem niet goed, heb vitiligo en nu haar uitval. Reactie infoteur, 03-04-2012
Auto-immuunziekten worden wel geassocieerd met een hele specifieke vorm van haaruitval, waarbij er grotere of kleinere kale plekken op de hoofdhuid ontstaan. Daarnaast is het echter zo dat slecht functioneren van het immuunsysteem een diversiteit aan klachten met zich mee kan brengen. Meestal is de oorzaak van haaruitval fysieke, bijvoorbeeld ten gevolge van ziekte ergens in het lichaam, of psychische stress. Ook vitamine tekort is een belangrijke oorzaak. Als je ziek bent, zorg dan zeker voor het slikken van een goed vitamine supplement liefst op natuurlijke basis, zoals Solgar, en slik een speciaal supplement voor huid, haar en nagels. Probiotica is ook een aanrader. Denk ook eens aan een ampullenkuur van de apotheek van Vichi Dercos tegen haaruitval en kaalheid. Daar heb ik zelf hele goede ervaringen mee. Succes!

Maria, 26-04-2010
Mijn vriend heeft ook die ziekte en ik wil graag weten hoe ik ermee het beste mee kan omgaan. Hij is erg onzeker en is vaak depressief. zijn er bepaalde medicijnen voor zijn uitslag op zijn lichaam. En is het normaal dat hij elke dag moet braken? Reactie infoteur, 27-04-2010
Beste Maria,

Auto-immuunziekte is geen ziekte op zich maar een verzamelnaam voor verschillende ziekten en aandoeningen met auto-immune oorzaak. Diabetes, lupus en MS zijn voorbeelden van dergelijke ziekten.

Uit jouw beschrijving kan ik helaas niet opmaken wat de ziekte is waaraan jouw vriend lijkt. Elke dag moeten overgeven lijkt me in ieder geval niet goed. Ik kan jou en jullie alleen maar aanraden om een goede arts op te zoeken en jullie vragen met hem of haar te bespreken.

Heel veel succes voor beiden!
Sterretje999

Amo, 04-03-2010
:-) voor een aaantal jaren terug reageerde ik hyper auto-immuun op veel dingen. Mijn stofwisseling was in de war en mijn weerstand. Ik ben een biologische leefwijze ingeslagen met goed resultaat het biologische evenwicht is van groot belang wij moeten de de natuurwetten respecteren ik ben prakties niet meer ziek alleen last met geurstoffen van synthetische aard. Reactie infoteur, 04-03-2010
Beste Amo,

Het is goed om te horen dat je veel baat hebt gehad bij een meer natuurlijke levenswijze. Voor de volledigheid moet de lezer natuurlijk wel begrijpen dat auto-immuunziekten zoals diabetes, MS of Lupus niet exact hetzelfde zijn als een tijdelijk verstoorde werking van het immuunsysteem.

Dit om niet ten onrechte de suggestie te wekken dat lijders aan een auto-immuunziekte volledig kunnen genezen door het veranderen van hun levenswijze.

Met vriendelijke groet, Sterretje999

Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 11-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.