Knobbelige of korrelige massa in lies of bovenbeen

Knobbelige of korrelige massa in lies of bovenbeen Voel je een knobbelige of korrelige massa in de lies of aan de binnenkant van het bovenbeen dan gaat dit veelal om opgezwollen lymfeklieren. Dit houdt vaak verband met de aanwezigheid van een infectie, virus, schimmel of parasiet waar de witte bloedcellen op reageren. Daarnaast is ook een aantal andere oorzaken van een knobbelige of korrelige structuur in de lies of de binnenkant van het bovenbeen denkbaar, zoals een spierscheuring, liesbreuk, vetbult of lipoom, trombosebeen, lymfeklierkanker of uitzaaiing van een kwaadaardige tumor elders in het lichaam.

Knobbelige of korrelige massa


Knobbelige of korrelige massa: vaak lymfeklieren

Wanneer je met je vingertoppen in je lies of op de binnenkant van je bovenbeen drukt dan kun je daar een wat knobbelige of korrelige massa voelen. Druk je een beetje ferm dan kun je daarbij tevens merken dat enkele van de knobbels nogal gevoelig of zelfs ronduit pijnlijk zijn. De knobbelige of korrelige massa die je voelt zijn waarschijnlijk opgezette lymfeklieren.

De lymfeklieren bevatten lymfocyten, oftewel witte bloedcellen. Wanneer deze witte bloedcellen geconfronteerd worden met stoffen die het immuunsysteem prikkelen of aanvallen dan geeft dat het signaal om over te gaan tot vermenigvuldiging. Ondanks dat gesproken wordt van een lymfeklier, gaat het eigenlijk helemaal niet om een klier maar meer om een opslagplaats van witte bloedcellen. Is er in het lichaam een infectie aanwezig dan zal dit vaak leiden tot het opzetten van de lymfeklieren. Dit gaat dan veelal om de dichtstbijgelegen lymfeklieren. Zo zullen bijvoorbeeld bij een keelontsteking vooral de lymfeklieren in de hals opzetten. Een infectie of schimmel bij bijvoorbeeld de genitaliën of lokaal in het been kan leiden tot het opzetten van de lymfeklieren in de lies en aan de binnenkant van het bovenbeen. Van de onderliggende infectie wordt men soms ziek maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn.

Alhoewel de lymfeklieren in de lies bij goed drukken altijd wel voelbaar zijn zal een infectie en daarmee gepaard gaande zwelling van de lymfeklieren ertoe bijdragen dat je daar een wat knobbelige of korrelige massa voelt. Het kan er tevens toe leiden dat je bij het zitten het gevoel krijgt dat er in de lies iets 'klem zit'. De pijn of gevoeligheid kan toenemen bij aanraking en bij het lopen of zitten of omdraaien in bed. Door het gebied met drukken te provoceren kan de pijn toenemen en langer aanhouden.

Behandeling opgezette lymfeklieren in de lies

Opgezette lymfeklieren in de lies behoeven an sich doorgaans geen behandeling. Het is een teken dat het lichaam tegen een infectie of virus vecht. Met het genezen van de onderliggende oorzaak zal ook de de zwelling in de liesstreek afnemen. Er is weinig dat je kunt doen om de zwelling te doen laten afnemen anders dan het bestrijden van de onderliggende oorzaak. Een griepje moet bijvoorbeeld gewoon uitgeziekt worden, iets als een bacteriële vaginose, teelbalontsteking of soa die aan de zwelling ten grondslag kan liggen behoeft veelal wel een behandeling. Is dit de oorzaak dan heeft men doorgaans echter ook bijkomende klachten waarvoor de deskundigheid van een huisarts wordt ingeschakeld.

De pijn die ermee gepaard gaat kan bestreden worden met pijnstillers. Ook een warme kruik of een warm bad kan verlichting van de pijn geven. Meestal verdwijnt dit na drie tot zes weken. Houdt de zwelling langer aan dan is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts. Uit een artikel gepubliceerd in het vaktijdschrift Huisarts & Wetenschap (2011) blijkt dat in 40% van de gevallen de zwelling van de lymfeklieren in de lies vanzelf verdwijnt zonder dat de oorzaak ooit gevonden wordt.

Overige mogelijke oorzaken

Wanneer je een korrelige of knobbelige structuur in de lies of aan de binnenkant van het bovenbeen waarneemt dan kan dit ook een andere oorzaak hebben. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat het gaat om een lokale spierverrekking of spierscheuring, liesbreuk, lipoom of vetbult, trombose, lymfeklierkanker of uitzaaiing van een kwaadaardige tumor. Elk van deze aandoeningen presenteert zich op een eigen manier.

Spierverrekking of spierscheuring

Door een trauma of het maken van een verkeerde beweging kun je een spierverrekking of een spierscheuring oplopen. Zeker na een spierscheuring kan er een onderhuidse zwelling in de lies of het bovenbeen optreden. Bij een derdegraads spierruptuur kan bij aanspanning de spier eenzijdig opbollen. Het kan dan nodig zijn om deze operatief te laten herstellen. Is de blessure minder ernstig dan kan ook het dragen van een dijbeenbrace soelaas bieden. Voor advies kun je je het best wenden tot je huisarts of fysiotherapeut.

Liesbreuk

Een liesbreuk of of hernia inguinalis is een uitstulping van het buikvlies in de liesstreek. Daardoor kan bijvoorbeeld een stukje van de dunne darm gaan uitpuilen. In dat geval voelt men doorgaans een bobbel in de lies ontstaan bij het persen, hard blazen, zwaar tillen of hoesten. De massa die men voelt is wat gladder van structuur dan een opgezette lymfeklier. Ook gaat het gepaard met meer pijn. In het geval dat de bobbel in omvang toeneemt bij bijvoorbeeld persen, hard blazen, zwaar tillen of hoesten dan moet men vermoeden dat het om een liesbreuk gaat en is het noodzakelijk direct medische hulp te zoeken. Wanneer de inhoud van de breukzak immers beklemd raakt dan kan necrose en gangreen van de darmwand optreden en dit is potentieel levensbedreigend.

Lipoom of vetbult

Neem je een weke of fluctuerende onderhuidse ronde of ovale bobbel waar dan kan het gaan om een lipoom of vetbult. Dit is een gezwel van vetweefselcellen dat goedaardig is en overal op het lichaam kan voorkomen, onder meer bij de lies of in het bovenbeen. Een vetbult of lipoom behoeft doorgaans geen behandeling maar kan verwijderd worden indien deze voor ongemak zorgt.

Trombosebeen

Wanneer er iets mis gaat met de stolling van het bloed dan kan men een trombosebeen krijgen. Een bloedstolsel sluit dan een ader in het been af. Dit komt meer voor in het onderbeen maar kan ook optreden in het bovenbeen. Extra risico op het ontwikkelen van een trombosebeen ontstaat onder meer door lang stilzitten of liggen en het gebruik van bepaalde medicijnen. Ontstaat een trombosebeen dan treedt hierin vrij snel een zwelling op. Daarbij krijgt men een zwaar gevoel in het been krijgen en kan pijn optreden. Lokaal kan men een verdikking voelen. Rondom de plek van de trombose wordt het been meestal ook rood of zelfs blauw. Bij het vermoeden van een trombosebeen is het belangrijk zo snel mogelijk medische hulp te zoeken. Wanneer het bloedstolsel los schiet dan kan dit namelijk onder meer in de longen terecht komen en dit is levensbedreigend.

Lymfeklierkanker of uitzaaiing van een kwaadaardige tumor

In zeldzame gevallen blijkt een knobbelige of korrelige structuur in de lies of het bovenbeen een symptoom van lymfeklierkanker of uitzaaiing van een kwaadaardige tumor elders in het lichaam te zijn. Lokaal verschilt de presentatie van de lymfeklierkanker zich niet of nauwelijks van een onschuldige zwelling van de lymfeklieren door een infectie. Heeft men echter lymfeklierkanker dan zijn er daarnaast vaak ook nog veel bijkomende symptomen als koorts, algehele malaise, zware vermoeidheid, gewichtsverlies, een gebrek aan eetlust en nachtzweten.
© 2017 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn in de liesPijn in de liesPijn in de lies kan veroorzaakt worden door een liesblessure of een liesbreuk. Ook komt dit vaker voor tijdens de zwange…
Gezwollen lymfeklieren in lies: oorzaken opgezette klierenGezwollen lymfeklieren in lies: oorzaken opgezette klierenOpgezette of gezwollen klieren in de lies? Een voelbare lymfeklier is in 75% van de gevallen een lokaal verschijnsel. Da…
Opgezette lymfeklieren, oorzaak en ziekteOpgezette lymfeklieren, oorzaak en ziekteOpgezette lymfeklieren worden vaak in verband gebracht met kanker, bijvoorbeeld borstkanker of keelkanker. Dit kan inder…
Lieszwelling: oorzaken en behandeling zwelling in de liesLieszwelling: oorzaken en behandeling zwelling in de liesEen lieszwelling verwijst naar een zwelling, bult of knobbeltje dat verschijnt in de liesstreek, de huidplooi die die de…

Navelontsteking: symptomen, oorzaak, behandeling en zelfzorgNavelontsteking: symptomen, oorzaak, behandeling en zelfzorgEen navelontsteking is een vervelende klacht. Vaak zijn er bacteriën in het spel. Volgens een onderzoek uit 2012 gepubli…
Tintelingen aan tong: Oorzaken van tintelende gevoelens tongTintelingen aan tong: Oorzaken van tintelende gevoelens tongDe tong is een zeer gevoelig orgaan. Dit lichaamsdeel is rijk aan bloedvaten en zenuwuiteinden. Bij tongtintelingen hebb…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stux, Pixabay
  • https://www.henw.org/archief/printartikel/id4719-een-pijnlijke-zwelling-in-de-lies.html
  • https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/liesgezwel/item36717
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lymfeklier
  • https://www.trombosestichting.nl/trombose/trombosebeen.html
  • https://www.kiesbeter.nl/onderwerpen/lymfeklierkanker
  • http://www.optimaalsporten.nl/blessures/spierscheuring-behandeling-en-symptomen.asp
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 26-09-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.