Klein knobbeltje in hals/nek: links of rechts, zonder pijn

Klein knobbeltje in hals/nek: links of rechts, zonder pijn Heb je een bultje of klein knobbeltje achter je oor, in je hals of je nek, links of rechts? Mogelijk heb je last hebt van een verstopt talgkliertje, een zogeheten talgkliercyste of atheroomcyste (zie foto). Een talgkliercyste is een goedaardige aandoening waar je meestal geen klachten van hebt. Wel kunnen ze pijn veroorzaken als ze heel groot worden of als ze ontstoken raken. Een andere mogelijkheid is een lipoom, een zachte vetknobbel. Meestal zijn ze tussen 0,5 en 3 centimeter groot en ze veroorzaken geen pijn.

Bultje in nek of achter het oor


Klein knobbeltje in hals of nek

Heb je last van een klein knobbeltje of bultje in hals of nek, terwijl het geen pijn doet? Mogelijk is er sprake van een verstopt talgkliertje, een zogeheten talgkliercyste of atheroomcyste. Er kan ook sprake zijn van of een vetbultje of lipoom, een onderhuidse zwelling die uit vetcellen bestaat. Het is altijd belangrijk om de klachten door de huisarts te laten beoordelen.

Knobbeltje door een talgkliercyste: wat is het?

Een talgkliercyste ontstaat als een talgklier in je huid verstopt raakt, bijvoorbeeld door een ontsteking (puistje) of door een beschadiging van de huid. Talg wordt geproduceerd door vele duizenden talgkliertjes in je huid. en is een vettige substantie die je huid soepel houdt. Door talg droogt je huid niet uit en word je beschermd tegen infecties door bacteriën, schimmels en andere lastpakken. Een verstopte talgklier zwelt op tot een bolletje met talg, welke hard aanvoelt, het heeft wel wat weg van een knikkertje of erwtje. De grootte van een talgkliercyste varieert veelal van 0,5 tot 2 cm, maar ze kunnen ook groter worden. Een talgkliercyste is onschuldig. Ofschoon het een goedaardige aandoening is, kan het wel als cosmetisch storend worden ervaren. Talgkliercysten komen vooral voor op het hoofd, de nek en de rug. Als een verstopte talgklier ontstoken raakt, wordt de zwelling groter, rood en warm, wat gepaard kan gaan met pijnklachten. In een cyste die niet vanzelf openbreekt, kan door de huisarts een sneetje gemaakt worden.

Hoe kun je een talgkliercyste herkennen?

Talgkliercyste achter het linkeroor / Bron: Klaus D. Peter, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Talgkliercyste achter het linkeroor / Bron: Klaus D. Peter, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Een talgkliercyste ziet er uit als een ronde zwelling en als je er hard op drukt kan er wat talg uitkomen. De klier kan ook uit zichzelf opengaan, waarna er wat talg uitkomt. De talg heeft vaak een onwelriekende geur. In het midden van de talgkliercyste is soms nog een puntje zichtbaar. Dat is het gaatje van het oorspronkelijke haarzakje. De meeste cysten zijn tussen 0,5 en 2 cm, maar ze kunnen ook veel groter dan 5 cm worden. Je kunt één cyste hebben, maar je kunt er ook meerdere krijgen. Je kunt ze overal op het lichaam waar haren aanwezig zijn aantreffen. Voorkeurslocaties zijn het gezicht, op de behaarde hoofdhuid, in de nek of op de romp. Bij mannen komen talgkliercystes twee keer zo vaak voor dan bij vrouwen. Meestal veroorzaakt een talgkliercyste geen klachten, maar als ze wat groter van omvang worden kunnen ze wel pijn veroorzaken. Voorts kan een talgkliercyste ontstoken raken, door meestal aerobe bacteriën zoals stafylokokken en streptokokken; anaerobe bacteriën komen minder vaak voor. Bij een ontsteking ontstaat een zwelling, de cyste wordt rood, warm en doet pijn.

Hoe wordt een talgkliercyste behandeld?

De wat kleine(re) talgkliercysten die geen klachten geven hoeven in principe niet behandeld te worden. Grotere talgkliercysten of cysten die ontstoken of cosmetisch storend zijn, kunnen onder lokale verdoving worden verwijderd. Na het wegsnijden van de cyste wordt de wond gehecht. Soms wordt een antibioticum gegeven bij een ernstig ontstoken talgkliercyste. De cyste kan ontlast worden door er een sneetje in te maken, waarna er pus uitloopt. Dit geeft verlichting van de pijn. Als de cyste tot rust is gekomen, kan alsnog een operatie worden uitgevoerd om de cyste te verwijderen.

Knobbeltje door een lipoom: wat is een lipoom?

Een vetbultje of lipoom is een onderhuidse zwelling die uit vetcellen bestaat (vetweefseltumor) en geheel goedaardig is. Vetbultjes liggen net onder de huid. Vetbultjes komen veel voor, zijn meestal tussen de 0,5 en 3 cm groot (maar kunnen ook groter zijn) en het is vaak niet duidelijk hoe vetbultjes ontstaan. Erfelijkheid speelt (soms) een rol. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen. Overgewicht speelt geen rol.

Hoe kun je een lipoom herkennen?

Vetbult / Bron: Siqbal, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Vetbult / Bron: Siqbal, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Vetbultjes kun je herkennen als ronde, soms gevoelige of enigszins pijnlijke, ovale bultjes welke net onder de huid liggen. De huid wordt door het vetbultje omhooggeduwd, maar de huid zelf veranderd niet. Een vetbultje is in feite een soort bolletje onder de huid. Meestal is een vetbultje ergens tussen de 0,5 en 3 centimeter groot, maar vetbulten die groter zijn dan 10 centimeter komen ook voor. De knobbeltjes zijn beweegbaar zijn en voelen zacht en rubberachtig aan. Normaal gesproken veroorzaken ze gaan pijn. Voorkeurslocaties zijn de schouders, de borst en de rug, maar vetbultjes kunnen ook elders op het lichaam onder de huid voorkomen.

Hoe wordt een lipoom behandeld?

Vetbultjes kunnen geen kwaad. Behandeling is daarom niet nodig. Als een vetbultje in de weg zit of je vindt het cosmetisch storend, dan kun je het vetbultje door de huisarts onder plaatselijke verdoving weg laten halen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Talgkliercyste: knobbel/knobbeltje oksel, rug, schouder, nekTalgkliercyste: knobbel/knobbeltje oksel, rug, schouder, nekEen talgkliercyste of atheroomcyste is een onschuldige aandoening. Een talkliercyste is een onderhuids knobbeltje dat on…
Knobbeltjes in de borstKnobbeltjes in de borstSommige vrouwen hebben van nature knobbelige borsten. Dit is te wijten aan de opbouw van hun borstweefsel en meestal gee…
Knobbeltje of bult achter het oor: oorzaak en behandelingKnobbeltje of bult achter het oor: oorzaak en behandelingEen bobbel, knobbeltje of bult achter het oor is over het algemeen onschuldig. Het wordt ook wel mastoïd of post-auricul…
Je hebt een knobbeltje gevoeld, een indicatie van kankerJe hebt een knobbeltje gevoeld, een indicatie van kankerEen knobbeltje onder de huid kan een indicatie van kanker zijn. Maar een knobbeltje hoeft niet perse kanker te zijn. Er…

Eczeem door wasmiddel, waseczeemEczeem door wasmiddel, waseczeemWaseczeem, zo wordt contacteczeem genoemd dat veroorzaakt wordt door wasmiddelen. Maar ook wasverzachters, afwasmiddelen…
Ptosis (hangend ooglid), oorzaken en behandelingPtosis (hangend ooglid), oorzaken en behandelingPtosis is de benaming voor hangend weefsels van een orgaan. Vaak wordt ptosis gebruikt om een hangend ooglid aan te duid…
Bronnen en referenties
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 20-07-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.