Eczeem door wasmiddel, waseczeem

Eczeem door wasmiddel, waseczeem Waseczeem, zo wordt contacteczeem genoemd dat veroorzaakt wordt door wasmiddelen. Maar ook wasverzachters, afwasmiddelen of andere poetsmiddelen zijn vaak de oorzaak van waseczeem. Dit type eczeem komt vaak al voor bij baby's en jonge kinderen maar kan ook op latere leeftijd ontstaan. Erfelijke aanleg en psychische factoren spelen een rol. Toch blijft vaak onduidelijk waarom de één een allergie ontwikkelt voor wasmiddelen en de ander niet. Het is belangrijk om nat of droog eczeem op de juiste manier te behandelen en te kiezen voor hypoallergene producten.

Wat is eczeem?

Eczeem is een oppervlakkige ontsteking van de huid en kenmerkt zich door een huiduitslag, schilfering en jeuk. Ook blaasjes, korstvorming of vochtafscheiding wordt bij eczeem gezien. We onderscheiden droge en natte eczeem. Bij nat eczeem ontstaat er vochtafscheiding, bij droog eczeem schilfering van de huid. Eczeem komt vaak op bepaalde gebieden van het lichaam voor zoals in de knieholten, in de elleboogholten, op de polsen en aan de handen.

Eczeem is een vorm van allergie. Het is niet altijd duidelijk waar de allergie vandaan komt. Dit kunnen ingeademde stofjes zijn of stoffen uit de voeding. Het afweersysteem reageert hier overdreven op. Bij contacteczeem is er sprake van een overgevoelige reactie op contact met bepaalde stoffen.

Contacteczeem is vaak een beroepsziekte

Mensen die voor hun werk in aanraking komen met chemische stoffen hebben vaker last van contacteczeem. Contacteczeem kan dus als beroepsziekte worden gezien. Dit houdt echter niet in dat anderen geen contacteczeem kunnen krijgen. Erfelijke aanleg en psychische factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van contacteczeem. Daarnaast is het vaak onduidelijk waarom de een het wel krijgt en de ander niet. Sommige kunnen zeer veel in aanraking komen met chemische stoffen zonder contacteczeem te ontwikkelen.

Ook kan contacteczeem op iedere leeftijd ontstaan. Het wordt bij baby's gezien maar kan ook op volwassen leeftijd ontstaan. Het is bekend dat tegenwoordig steeds meer menens op latere leeftijd contacteczeem krijgen. Wat hier de oorzaak van is, blijft onduidelijk. In families met astma en hooikoorts komt eczeem vaker voor. Ook contacteczeem wordt in deze families vaker gezien. In principe kan iedere chemische stof de veroorzaker zijn. We zien vooral eczeem bij aanraking met wasmiddel optreden.

Eczeem door wasmiddel

Contact met wasmiddel kan contacteczeem veroorzaken. Dit noemen we ook wel waseczeem. Volwassenen die vaak wasmiddel over de handen krijgen kunnen eczeem op de handen ontwikkelen. Maar ook baby's en kinderen kunnen al waseczeem krijgen. Dit lopen ze op door contact met wasmiddel uit de kleding. Er ontstaat dan eczeem op plaatsen waar de kleding gedragen wordt, vaak op de rug, de buik en in de hals. Maar ook kan er waseczeem op de wangen ontstaan. Dit gebeurt wanneer de baby vaak dicht tegen iemand aan wordt gedragen. De baby legt de wang tegen de kleding van vader of moeder en komt zo met de wang in contact met het wasmiddel.

Symptomen

Contacteczeem kan zich in de natte of de droge vorm uiten. Bij nat eczeem ontstaan er vochtgevulde blaasjes. Wanneer deze openspringen loopt het vocht weg en vormen zich korsten. Er worden vaak nieuwe blaasjes gevormd. Droog eczeem kenmerkt zich door roodheid en schilfering van de huid. Ook ontstaan er soms rode bultjes. Contacteczeem kan flink jeuken. Vaak ontstaat dit type eczeem op de handen of op plaatsen waar de huid in contact komt met een allergeen, in dit geval het wasmiddel. Overigens is niet alleen het gebruik van wasmiddel de boosdoener: ook wasverzachters lokt contacteczeem uit. Vaak zijn het de conserveermiddelen en geurstoffen uit de wasmiddelen waarop allergisch gereageerd wordt.

Behandeling van waseczeem

Het is allereerst belangrijk om contact met een allergeen te vermijden. Dit wordt bereikt door geen gebruik te maken van wasverzachter en kleding te wassen met een neutraal wasmiddel. Dit wasmiddel bevat op zijn minst geen geurstoffen (hypoallergeen wasmiddel). Directe aanraking met wasmiddelen moet ook vermeden worden. Vaak ontstaat er ook waseczeem bij aanraking met afwasmiddel of andere poetsmiddelen. Schoonmaken kan dan het beste gedaan worden door het dragen van rubberen handschoenen. Let op met rubber: soms ontstaat er ook contacteczeem naar aanleiding van contact met rubber.

De huid moet niet teveel worden blootgesteld aan water. Water onttrekt vocht aan de huid waardoor deze eerder uitdroogt. Vooral een heet bad zorgt voor een droge huid. Mensen met een van nature al droge huid hebben een grotere kans op het ontstaan van contacteczeem of waseczeem.

Vaseline zorgt ervoor dat de natuurlijke barrière van de huid hersteld wordt. Het legt als het ware een beschermlaagje op de huid aan. Hierdoor verliest de huid geen vocht. Bij ernstig eczeem wordt een hormoonzalf voorgeschreven (corticosteroïden). Deze zalf werkt goed maar heeft als nadeel dat het de huid dunner maakt. Het mag daarom niet langer dan drie tot vier dagen achter elkaar gebruikt worden, waarna een rustperiode volgt. Nat eczeem moet juist weer met middelen als zinkzalf (zinkoxide) behandeld worden. Dit onttrekt het vocht aan de blaasjes. Ook natte verbanden helpen bij nat eczeem.
© 2014 - 2023 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eczeem 'dermatitis'Eczeem 'dermatitis'Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid. Jonge kinderen hebben het vaak. Het kan vanaf de geboorte al ontstaan of o…
Allergisch contacteczeemAllergisch contacteczeemEczeem is een huidaandoening waarbij de huid rood wordt, schilfert, jeukt en er kunnen blaasjes gevuld met vocht ontstaa…
Eczeem: wat is het precies?Eczeem komt erg veel voor. De meeste mensen gaan even langs de huisarts, waar ze een zalfje voorgeschreven krijgen. Veel…
Eczeem, wat is het?Eczeem, wat is het?Eczeem is huiduitslag waarbij er sprake is van jeuk, mogelijk zwelling, en de huid kan warm aanvoelen. Eczeem veroorzaak…

Uitputting van de bijnieren: de kwaal van stressUitputting van de bijnieren: de kwaal van stressBijnierenuitputting is een van de meest niet geaccepteerde aandoeningen in de medische wereld. Het probleem van bijnieru…
Klein knobbeltje in hals/nek: links of rechts, zonder pijnKlein knobbeltje in hals/nek: links of rechts, zonder pijnHeb je een bultje of klein knobbeltje achter je oor, in je hals of je nek, links of rechts? Mogelijk heb je last hebt va…
Bronnen en referenties
  • http://www.decubal.nl/De-eczeemhuid
  • http://www.dermalex.nl/huidirritatie/soorten/allergisch-contacteczeem/
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 02-07-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.