Allergisch contacteczeem

Allergisch contacteczeem Eczeem is een huidaandoening waarbij de huid rood wordt, schilfert, jeukt en er kunnen blaasjes gevuld met vocht ontstaan. Allergisch contacteczeem is een vorm van eczeem die ontstaat als iemand in contact is gekomen met een stof waarvoor hij allergisch is. Het is niet altijd duidelijk waarvoor iemand allergisch is. Er moet achterhaald worden door welke stof of product het eczeem ontstaat. Dat kan door middel van een plaktest. Daarna zal de eczeemveroorzakende stof zoveel mogelijk vermeden moeten worden.

De vormen van contacteczeem

De huidaandoening eczeem is een verzamelnaam waarbij de huid rood wordt, schilfert, jeukt en waarbij er blaasjes gevuld met vocht kunnen ontstaan. Er bestaan verschillende vormen van eczeem. Sommige soorten eczeem heb je al vanaf de geboorte, maar het kan ook later ontstaan als gevolg door een aanraking met een irriterende stof. Als deze stoffen een allergische reactie opwekken, noemen wet het een contactallergisch eczeem. Contacteczeem wordt veroorzaakt door een stof die van buitenaf je huid binnenkomt. Er wordt een onderscheid gemaakt in twee soorten contacteczeem:

  1. Contacteczeem (ortho-ergisch)
  2. Allergisch contacteczeem


Contacteczeem (ortho-ergisch)

Ortho-ergisch contacteczeem krijg je als je in aanraking komt met een irriterende stof zoals zeep of een schoonmaakmiddel. Door een chronische inwerking wordt er een ontstekingsreactie in de huid opgewekt. Als de huid in aanraking komt met stoffen, waartegen een allergie is ontwikkeld, wordt er van een allergisch contacteczeem gesproken. Dit kunnen allerlei stoffen zijn, zoals cosmetica, metalen, chemische producten of plantaardige stoffen. Deze stoffen die de allergie opwekken worden allergenen genoemd. Het afweersysteem van het lichaam is hierbij ingeschakeld. Soms komt het voor dat er sprake is van een allergisch contacteczeem in combinatie met eczeem door irritatie.

Allergisch contacteczeem

Allergisch contacteczeem ontstaat als je een allergie hebt ontwikkeld voor een bepaalde stof. Als je voor het eerst in contact komt met het allergeen, gebeurt er nog niets. Maar als je nogmaals in contact komt met deze stof, dan ontwikkelt je afweersysteem een allergie. Het kan snel gaan, maar het kan soms jaren duren voordat de allergie zich ontwikkelt. Het kan ook zijn dat je na jarenlang een bepaalde crème te hebben gebruikt, er ineens allergisch voor wordt. Als je eenmaal allergisch bent, blijft de contactallergie meestal voor de rest van je leven bestaan. Eenmaal allergisch, is het in aanraking komen van een klein beetje van het allergeen al genoeg om een allergische reactie op te wekken.

De producten die een allergie opwekken

De plek waarmee de huid in aanraking is geweest met het allergeen, is meestal de plek waar het eczeem zich ontwikkelt. Dit zie je soms bij horloges of daar waar je een oorbel hebt zitten. Sommige stoffen wekken alleen een allergie op als het in combinatie met blootstelling aan zonlicht wordt gebruikt, bijvoorbeeld een zonnebrandcrème. Er zijn duizenden stoffen, waarvoor iemand allergisch kan zijn. De meest voorkomende stoffen zijn:

  • Onedele metalen zoals nikkel wat je vaak ziet in goedkope sieraden
  • Leer
  • Cement
  • Geurstoffen zoals in parfum of cosmetica
  • Conserveringsmiddelen
  • Rubber
  • Lijm
  • Planten en bloemen
  • Haarverf en permanentvloeistof, ook wel kapperseczeem genoemd

De diagnose

Het is soms lastig om te bepalen voor welke stof je allergisch bent. Soms kan het vastgesteld worden aan de hand van de plaats waar de allergie ontstaat. Bijvoorbeeld een plek op je buik precies waar je broeksknoop zit. Het is niet altijd zo duidelijk omdat het eczeem soms op andere plaatsen ontstaat. Als er een vermoeden is van een contactallergie, wordt de diagnose gesteld door middel van een plakproef. Hierbij worden de stoffen voor een periode van twee dagen en na drie dagen op je rug geplakt met een pleister. Het aantal plakkers hangt af van de verdenkingen die er zijn, maar meestal worden een aantal standaardstoffen getest. Als er een test positief is, dan is de stof waarvoor je allergisch bent ontdekt.

Behandeling

Het belangrijkste is om de stof waarvoor je allergisch bent zoveel mogelijk te vermijden. Dat zal niet altijd mogelijk zijn. Je moet weten waarin de allergenen zich bevinden. Van verschillende allergenen zijn er gelukkig folders beschikbaar zodat je kunt achterhalen waarin de stoffen zich bevinden. Let op de samenstelling van cosmetische producten. Vertrouw niet op de termen “hypoallergeen”, “dermatologisch getest” of “pH-neutraal”. Het zegt niets over de precieze bestanddelen die het product bevat. Het eczeem zelf kan worden behandeld met een corticosteroïdenhoudende crème of zalf. Bij een ernstige vorm van eczeem wordt er soms tijdelijk gekozen voor prednison.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Contacteczeem (contactallergie): symptomen en oorzakenContacteczeem (contactallergie): symptomen en oorzakenContacteczeem, ook wel contactallergie of contactdermatitis genoemd, wordt gekarakteriseerd door een jeukende rode huid…
Nikkelallergie: Weetjes en tipsHeel wat mensen hebben, misschien wel buiten hun weten om, een nikkelallergie. Dit is op zich niets ernstigs, maar men m…
Eczeem 'dermatitis'Eczeem 'dermatitis'Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid. Jonge kinderen hebben het vaak. Het kan vanaf de geboorte al ontstaan of o…
Eczeem: wat is het precies?Eczeem komt erg veel voor. De meeste mensen gaan even langs de huisarts, waar ze een zalfje voorgeschreven krijgen. Veel…

Misselijk door stress: symptomen en oplossingMisselijk door stress: symptomen en oplossingSteeds meer mensen hebben stress en dit kan leiden tot allerlei lichamelijke en psychische ongemakken. Zo kan stress er…
Allergie insectenstekenAllergie insectenstekenEen insectensteek kan giftig of niet giftig zijn, en op basis hiervan kan men dan ook de reacties op verschillende insec…
Bronnen en referenties
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 24-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.