Omgaan met jeuk bij eczeem

Omgaan met jeuk bij eczeem Eczeem is een allergische ontstekingsreactie van de huid. Meestal gaat dit gepaard met extreme jeuk. Krabben en wrijven kan de huid beschadigen en leiden tot een bacteriële infectie. Voedselallergie, hooikoorts en stress kunnen gepaard gaan met eczeem. Eczeem is ook altijd deels het gevolg van de huid waarmee je bent geboren. De jeuk kan zo ernstig worden dat het je dagelijks leven belemmerd. Wat is eczeem en wat kun je tegen de jeuk doen?

Wat eczeem inhoudt

Eczeem is een verzamelnaam van een groot aantal huidaandoeningen met allergische ontstekingsreacties van de huid als gevolg. Het komt voor bij zowel kinderen als volwassenen. Het kan vanaf de geboorte al aanwezig zijn, maar het kan ook op latere leeftijd ontstaan. Eczeem is niet besmettelijk, je kunt het niet naar iemand anders overdragen of van iemand krijgen.

Klachten

Mensen die eczeem hebben klagen over een vrij ernstige jeuk. De droge huid vertoont rode plekken, bultjes, blaasjes of schilfers. De jeuk is een zeer onaangenaam gevoel en het geeft meestal aandrang tot reflexmatig krabben of wrijven. Sommige mensen beweren dat jeuk ook erger is dan pijn. Door het krabben kan de huid beschadigen en er kan een bacteriële infectie ontstaan. De aanhoudende jeuk kan het normaal functioneren ernstig belemmeren.

Oorzaak

De precieze oorzaak van eczeem is niet altijd bekend. In veel gevallen is er sprake van een erfelijke aanleg voor het ontwikkelen van een allergie tegen stoffen uit de omgeving. Voedselallergie ligt in 40% van de gevallen aan de basis van eczeem. Ook al zou dit de hoofdoorzaak zijn, het is zelden de enige oorzaak. Eczeem is altijd deels het gevolg van de huid waarmee je geboren bent. Zelfs in de perfecte omstandigheden en met een perfect dieet is de huid van sommige mensen gewoon te droog, te jeukerig of te gevoelig. Ook niet allergene prikkels zoals een warme of droge lucht kunnen eczeem nadelig beïnvloeden. Daarnaast kunnen astma, hooikoorts en stress met eczeem gepaard gaan.

Eczeem in relatie tot voeding

Wanneer voedselallergie een rol speelt bij eczeem, dan is de boosdoener vaak een van de volgende allergenen: ei, melk, pinda, soja of tarwe. Het is heel goed mogelijk dat andere voedingsmiddelen er ook bij betrokken zijn, maar meestal wordt er begonnen met het zoeken bij deze top vijf, waarbij melk en eieren de onbetwiste aanvoerders zijn van deze lijst. Als je ontdekt om welk voedingsmiddel het gaat, moet je deze voortaan mijden.

Wat te doen tegen de jeuk?

Als je gek wordt van de jeuk moet je de oorzaak die deze allergie veroorzaakt proberen te mijden. Dat is soms erg lastig. Maar de symptomen kunnen lang aanhouden, soms nog lang nadat je met het uitlokkende allergeen in aanraking bent geweest. Als je last blijft houden van een droge huid en jeuk, behandel dan de symptomen:

Houd het vochtgehalte van je huid op peil

Je kunt beter een vettige crème gebruiken dan een lotion. Breng die crème minimaal een keer per dag aan, het liefst meteen nadat je onder de douche vandaan komt of in bad bent geweest. De meeste mensen met eczeem merken dat een warm of lauwwarm bad de zo gewenste verlichting brengt maar wanneer je je daarna niet insmeert, kan dat heerlijke bad juist leiden tot een nog drogere huid en tot meer jeuk later. Als je een hele ernstige eczeem hebt, moet je je dagelijks meerdere malen insmeren.

Gebruik crèmes met medicijnen

Crèmes of zalfjes met medicijnen erin kunnen ontstekingen in de huid onder controle houden. Deze bevatten meestal steroïden zoals hydrocortison. Hormooncrèmes zijn er in verschillende sterkten waarbij de sterkste niet geschikt zijn voor regelmatig gebruik. Crèmes met een lage potentie zijn wel veilig en kunnen zo nodig wel regelmatig worden gebruikt. Er zijn overigens ook niet-steroïde ontstekingsremmende crèmes op de markt voor de behandeling van eczeem.

Onderdruk de jeuk met antihistaminica

Een antihistaminicum is een middel dat allergische reacties onderdrukt. Antihistaminica zoals hooikoortstabletten kunnen je enorm helpen bij het onderdrukken van de jeuk. Oudere soorten antihistaminica zijn prima om rond bedtijd in te nemen: ze maken je wat slaperig en helpen te voorkomen dat je wakker wordt van de jeuk. Om overdag de jeuk aan te pakken kun je beter antihistaminica nemen waar je niet suf van wordt, zoals Zyrtec, Claritine of Aerisius.

Overige tips

Verder kan het handig zijn om er achter te komen waar je nog meer jeuk van krijgt. Denk bijvoorbeeld aan kleding, zeep, wasmiddelen, deodorant, bodylotion of andere cosmetica. Om uitdroging van de huid te voorkomen kun je beter geen zeep gebruiken, maar zeepvervangende producten.
© 2012 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jeukende huid: oorzaken & behandelingEen jeukende huid is een van de meest voorkomende huidklachten. Vaak is er sprake van een branderig gevoel aan de huid.…
Jeuk aan de benen of voeten, wat kan het zijn?Jeuk aan de benen of voeten, wat kan het zijn?Jeuk aan de voeten of benen is een veel voorkomend probleem. Jeuk is hebben is heel vervelend en bovendien kunnen jeuken…
Eczeem, wat kun je er tegen doen?Eczeem is een ziekte in de genen die zich uit in de huid. Bij de meeste gevallen is het uitslag gepaard met jeuk. Is hie…
Dauwworm eczeemEen van de eczeemvormen die bij kinderen voor kunnen komen is bij de zuigelingen het dauwworm eczeem. Dauwworm heeft hel…

Anafylaxie: een levensbedreigende allergieAnafylaxie: een levensbedreigende allergieAnafylaxie is een plotselinge, ernstige en levensbedreigende allergische reactie. Dit kan voorkomen als de persoon in aa…
Moeilijk ademen: oorzaken & tips bij ademhalingsproblemenMoeilijk ademen: oorzaken & tips bij ademhalingsproblemenAls je moeilijkheden hebt met ademen kan dit voor een erg beklemmend gevoel zorgen. Je voelt je gespannen en wordt snell…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Libookperson, Flickr (CC BY-2.0)
  • Boek: Voedselallergieën voor Dummies. ISBN 9789043017046
  • www.kring-apotheek.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 29-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.