Moeilijk ademen: oorzaken & tips bij ademhalingsproblemen

Moeilijk ademen: oorzaken & tips bij ademhalingsproblemen Als je moeilijkheden hebt met ademen kan dit voor een erg beklemmend gevoel zorgen. Je voelt je gespannen en wordt sneller moe. Ademhalingsklachten kunnen meerdere oorzaken hebben en zijn soms chronisch, zoals bijvoorbeeld bij astma. Ook stress en allergieën kunnen ervoor zorgen dat je moeite hebt om normaal te ademen. Moeilijk ademen is een fenomeen dat je op de lange termijn ook kan behandelen door regelmatig ademhalingsoefeningen te doen. Diep ademen vanuit de buik is hierbij erg nuttig, vooral omdat ademhalen vanuit de borst meer inspanning vergt. Neusstrips, neusdruppels, puffers en olie met pepermunt kunnen een oplossing bieden als je moeite hebt met ademen. Ook het gebruik van een inhalator kan ervoor zorgen dat je vrijer kan ademen. Welke tips zijn nog zoal nuttig ter behandeling van ademhalingsproblemen?

Oorzaken ademhalingsproblemen

Ademhalingsproblemen kunnen meerdere oorzaken hebben. Doorgaans is een ontsteking van de luchtwegen de oorzaak. De luchtwegen bestaan uit spieren en bloedvaten die zuurstof naar de longen brengen, waarna de zuurstof weer naar de organen gevoerd wordt om het lichaam te doen functioneren. Wanneer er een probleem ontstaat bij dit proces kan de ademhaling moeilijk verlopen. Zo kan je problemen ondervinden om diep in te ademen, kan je "zwaar" gaan ademen, kortademig zijn, of kan de ademhaling onregelmatig zijn. Hierdoor kan je in het algemeen onrustig of zenuwachtig worden, en voel je je minder fit.

Ontsteking bovenste luchtwegen
Het ademhalen gebeurt via de luchtwegen, die onderverdeeld worden in de bovenste en de onderste luchtwegen. Wanneer er een probleem is met de bovenste luchtwegen, zoals een verstopte neus of een ontsteking van de keel, kan de ademhaling al fel belemmerd worden.

Ontsteking onderste luchtwegen
Met de onderste luchtwegen bedoelt men de luchtpijp en de vertakkingen van de luchtpijp, de zogenaamde bronchiën. Als deze ontstoken raken, spreekt men van een bronchitis. Dit kan gepaard gaan met pijn en het ophoesten van slijm.

Astma
Astma is een chronische aandoening van de luchtwegen die zorgt voor een langdurig probleem met ademhalen. Vaak heeft men astma voor zijn hele leven. Astma kan ook acuut optreden in zogenaamde astma-aanvallen.

Allergieën
Een allergie kan zorgen voor een ontsteking van de luchtwegen waardoor ademhalen moeizamer wordt. Denk bijvoorbeeld aan hooikoorts of pollenallergie: een verstopte neus en een geïrriteerde keel bemoeilijken het ademhalen. Maar ook andere allergieën kunnen ademhalingsproblemen veroorzaken, zoals huisstofmijtallergie, of de allergie voor noten.

Probleem rug
Onrechtstreeks kan moeilijk ademen ook te maken hebben met een probleem aan de rug. Een geknelde zenuw in de ruggewervel (bv. nekhernia) kan zodanig drukken op de longen of het middenrif dat diep ademen moeilijk wordt. Als je diep ademhaalt kan je pijn in de rug voelen. Mogelijk zal je hierdoor nerveuzer gaan ademen en wordt het moeilijker om "op adem te komen" bij een inspanning. Wanneer de zenuw weer losgemaakt is (bv. door massage door therapeut) zal ook het ademen weer normaal verlopen.

Moeilijk ademen door stress

Chronische stress
Stress kan ook een uitlokkende factor zijn bij ademhalingsproblemen. Als je chronische stress hebt, dan kan je bijvoorbeeld lange tijd moeite hebben om regelmatig adem te halen. Stress kan dan leiden tot een gespannen buik waardoor je meer vanuit het middenrif zal ademen. Moeite met ademen, kortademigheid, hartkloppingen en vermoeidheid kunnen het gevolg zijn. Je kan dan regelmatig het gevoel hebben niet "op adem" te kunnen komen. Wanneer de oorzaken van de stress verdwijnen kunnen de ademhalingsproblemen ook weer verminderen of zelfs verdwijnen. Zo kan het probleem bijvoorbeeld opgelost geraken wanneer je een andere baan neemt of wanneer je gelukkiger wordt in je persoonlijke leven (relatie, sociale contacten).

Acute stress
Een geval van acute stress die op de ademhaling slaat is de paniekaanval. Je gaat door een plotse gebeurtenis of een gedachte in onbedwingbare paniek geraken, waardoor een snellere ademhaling volgt. Je lichaam reageert zich hierbij af op die plotselinge paniek omdat het vreest geen adem meer te krijgen. Het hart zal dan sneller slaan omdat het zich voorbereidt op een noodsituatie. Dit wordt ook wel hyperventilatie genoemd: dit is een toestand waarbij je heel snel gaat in- en uitademen.

Behandeling en tips bij ademhalingsproblemen

Ademen vanuit de buik
De ademhaling gebeurt via een buikademhaling of een borstademhaling. Bij stress slaat de spanning nogal eens op de buik, waardoor de ademhaling vooral door de borst gebeurt. Probeer dit te vermijden want een borstademhaling is veel inspannender voor het lichaam. De bedoeling is om de buik zoveel mogelijk te ontspannen zodat je rustiger en kalmer wordt.

Medicijnen en puffer
De meest logische behandeling van een moeilijke ademhaling is om zo mogelijk de oorzaak weg te nemen. Bij een ontsteking van de luchtwegen wordt doorgaans een medicijn voorgeschreven dat voor verlichting van de ademhalingsklachten kan zorgen. Een van de mogelijkheden is het gebruik van een puffer. Sommige puffers met cortisone zijn erg efficiënt tegen ademhalingsproblemen en kunnen de ademhaling al snel vergemakkelijken. Wanneer een allergie aan de basis ligt van de ademhalingsmoeilijkheden (o.a. door een verstopte neus) dan kan een antihistaminicum als Zyrtec een oplossing bieden. Is stress de belangrijkste oorzaak, probeer dan de aanleiding voor de stress weg te nemen.

Neusstrips
Neusstrips kunnen ook helpen om de ademhaling beter te laten verlopen. Dankzij de neusstrips komen de neusvleugels meer open te staan waardoor er meer zuurstof opgenomen wordt. Aanvullend kan je eventueel producten nemen met eucalyptus of munt, denk aan olie, druppels of crèmes om de ademhaling makkelijker te laten verlopen.
Enkele voorbeelden van deze producten:
  • Toco Tholin druppels
  • Rhinicur
  • Lucovitaal Aroma Olie Vrijer Ademen

Inhalator

Een goede tip om ervoor te zorgen dat je beter kan ademhalen is het gebruik van een inhalator. Een inhalator is een apparaat waarbij de lucht verneveld wordt via een speciale techniek. Die vernevelde lucht kan je via een mondstuk of masker inhaleren. Op deze manier kunnen ademhalingsproblemen (bv. door ontstekingen van de bovenste en onderste luchtwegen, astma, verkoudheid) bestreden worden.
Enkele voorbeelden van dergelijke inhalators:
  • Rhino Inhalator
  • Medisana Inhalator
  • Beurer Inhalator
© 2012 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slaapproblemen door snurken: oorzaken, behandeling & tipsSlaapproblemen door snurken: oorzaken, behandeling & tipsSnurken is een aandoening die vooral veroorzaakt wordt door een bemoeilijkte ademhaling. Snurken kan zo luidruchtig zijn…
Niet diep kunnen ademen of geen lucht meer krijgenNiet diep kunnen ademen of geen lucht meer krijgenKun je opeens niet meer diep ademen? Voelt het alsof je niet genoeg lucht meer krijgt? Ontdek wat hiervan de oorzaken ku…
Bewust of onbewust ademhalenBewust of onbewust ademhalenEen mens kan een tijdje zonder drank en voedsel maar niet zo lang zonder adem. Ademhaling is belangrijk om ons bloed via…
Problemen met ademhalen, oorzaken en het bestrijdenProblemen met ademhalen, oorzaken en het bestrijdenAdemhalen is een voortdurende bezigheid waar we niet of nauwelijks bij stilstaan. We gaan er gewoon van uit dat het op d…

Omgaan met jeuk bij eczeemOmgaan met jeuk bij eczeemEczeem is een allergische ontstekingsreactie van de huid. Meestal gaat dit gepaard met extreme jeuk. Krabben en wrijven…
Een hernia of breuk; wat is het?Een hernia of breuk; wat is het?Je hoort het tegenwoordig steeds vaker, iemand heeft een hernia. Een aandoening die niet alleen voorkomt bij ouderen, ma…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alfcermed, Pixabay
  • http://www.leefgelukkig.be/ademen/moeilijk/
  • http://www.dokterdokter.nl/gezondheid/bewegen/24103/de-beste-techniek-bij-ademhalen (bronnen geraadpleegd op 08/06/2016).
  • https://www.bol.com/nl/p/medisana-in500-inhalator/9200000022174394/?country=BE (geraadpleegd op 20/10/2017).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 15-07-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.