Problemen met ademhalen, oorzaken en het bestrijden

Problemen met ademhalen, oorzaken en het bestrijden Ademhalen is een voortdurende bezigheid waar we niet of nauwelijks bij stilstaan. We gaan er gewoon van uit dat het op de juiste manier gebeurt totdat er klachten ontstaan die wel eens met de manier van ademhalen te maken zouden kunnen hebben. Maar welke manieren en welke klachten zijn dat in die gevallen? Het is goed om daar toch eens een keer wél bij stil te staan. Dat kan klachten voorkomen en ons in een aantal gevallen prettiger laten voelen of makkelijker door bepaalde situaties heen laten komen.

Zwaar ademhalen en adrenaline

Opwinding brengt dikwijls een verhoging van het peil van de adrenaline met zich mee. Door het vrijkomen van adrenaline verhoogt de energie met soms tot gevolg dat plotseling zwaarder geademd wordt. Zwaar ademhalen kan problemen in het functioneren met zich meebrengen en soms zelfs ernstige medische gevolgen hebben. Maar vermijden van emotionele gebeurtenissen waardoor het adrenalinepeil verhoogt is niet altijd makkelijk.

Stress en angst en zwaar ademhalen

Een teveel van emotionele gebeurtenissen kans stress tot gevolg hebben waarbij zware ademhaling tot uitputting kan leiden omdat die manier van ademhalen een zogenaamde buikademhaling inhoudt die veel energie vergt. Als dit gepaard gaat met angst kunnen ook bijwerkingen optreden zoals pijn op de borst, hoofdpijn en duizeligheid. Naast stress kan ook het voortdurend in angst leven tot zwaar ademhalen leiden. Medicijnen en psychotherapie kunnen dan helpen maar dikwijls is er ook veel baat te halen bij een goede ademhalingstechniek. Een ademtherapeut inschakelen is dan zeker aan te bevelen.

Buikademhaling ook gunstig

Overigens hoeft buikademhaling beslist niet altijd tot problemen te leiden. Pas als dit ongecontroleerd gebeurt en lange tijd duurt kan het kwaad. Bij een ongecontroleerde buikademhaling gaat het zwaar ademen te snel achter elkaar. Maar bij buikademhaling op een goede manier toegepast kan die manier van ademhalen juist gunstig werken ten opzichte van bijvoorbeeld stress.

Luchtwegontsteking oorzaak moeilijk ademen

Een andere oorzaak van moeilijk ademen is dikwijls een luchtwegontsteking. Dat kan een lichte verkoudheid zijn met een verstopte neus of kinkhoest. Moeilijk ademen komt dan doordat de slijmvliezen van de bovenste luchtwegen gezwollen zijn en de doorvoer van zuurstof moeilijker verloopt. Het openen van die luchtwegen kan door middel van een stoombadje. Ook griep kan moeilijk ademen tot gevolg hebben. Meestal is dit probleem van korte duur waarbij de overlast enigszins kan worden teruggedrongen door paracetamol te gebruiken.

Andere oorzaken zwelling slijmvliezen

De slijmvliezen kunnen ook door andere oorzaken zwellen met gevolg dat mensen die daar gevoelig voor zijn moeilijk ademen. De oorzaken kunnen zijn huismijtallergie, hooikoorts, kattenallergie of ingeademde allergenen, pollen en stoffen. Moeilijk ademen kan dan worden tegengegaan door medicijnen te gebruiken of soms door de omstandigheden te wijzigen zoals huismijt bestrijden en uit de buurt blijven van katten.

Versmalde luchtweg en medicatie of vermijden prikkeling

Chronische ontstekingen aan de luchtwegen of slijmvliesaandoeningen zorgen voortdurend voor moeilijk ademhalen vanwege een versmalde luchtweg waardoor minder lucht wordt aangevoerd. Chronische ontstekingen zijn moeilijk te genezen maar de problemen met de ademhaling kunnen soms succesvol met medicatie worden bestreden. Mensen die leiden aan chronische ontstekingen doen er goed aan zoveel mogelijk prikkeling te vermijden zoals werkzaamheden met stofvorming of verblijven in rokerige vertrekken. Ook kunnen bepaalde verfsoorten en chemische reinigingsmiddelen prikkeling veroorzaken.

Astma en bronchitis bestrijden

Inademen haalt als natuurlijk proces zuurstof binnen en door uitademen verdwijnt koolzuur. De opgenomen zuurstof wordt via het bloed naar de organen getransporteerd. Ademen vergt bij een gezond mens weinig energie. Maar als het ademhalen niet soepel en goed verloopt kan dit pijn doen. Dit kan ook het geval zijn bij een longaandoening waarbij diep ademhalen hoesten veroorzaakt. Mensen met astma en bronchitis hebben vaak pijn bij het ademhalen. Soms wordt bij pijnlijk ademhalen kort en snel geademd wat kan leiden tot hyperventilatie. Astma is niet te genezen maar wel goed te behandelen met medicijnen. Bij bronchitis is het goed om voldoende rust te nemen en veel water te drinken. Ook werkt warme en vochtige lucht inademen gunstig. Bij ernstige bronchitis kan een arts overgaan tot medicatie.

Lees verder

© 2015 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Last van hooikoortsLast van hooikoortsMeer dan een miljoen mensen in Nederland heeft last van hooikoorts. De gevolgen zijn: niezen, tranende ogen en een loopn…
Hoe hooikoorts verminderen?Hoe hooikoorts verminderen?Ieder jaar hebben veel mensen in de lente en zomer last van hooikoorts. Hooikoorts is natuurlijk erg vervelend, dus is h…
De strijd tegen hooikoortsDe strijd tegen hooikoortsJeukende ogen, rode ogen, kriebel in de neus, een loopneus, meerdere keren niezen na elkaar, dit zijn de meest voorkomen…
Het verband tussen astma en hooikoortsAstma is een aandoening van de ademhalingsorganen en hooikoorts heeft te maken met de aanmaak van histamine in je lichaa…

Intolerantie (allergie) voor eiIntolerantie (allergie) voor eiIntolerantie voor eieren komt heel vaak voor in het bijzonder bij jonge kinderen. Het is echter mogelijk dat kinderen ov…
Tekort aan adrenaline, symptomen en behandelingTekort aan adrenaline, symptomen en behandelingAdrenaline is een hormoon en een neurotransmitter. Het wordt voornamelijk in de bijnieren aangemaakt en komt vrij bij st…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Theresa Knott, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.leefgelukkig.be/ademen/zwaar/
  • http://www.leefgids.be/ademen/zwaar-ademen/
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 03-01-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.