Intolerantie (allergie) voor ei
Intolerantie voor eieren komt heel vaak voor in het bijzonder bij jonge kinderen. Het is echter mogelijk dat kinderen over deze intolerantie kunnen heen groeien. Maar ook volwassenen kunnen te maken krijgen met deze intolerantie of allergie. Deze intolerantie kan er voor je gevoel opeens zijn. En daarbij komt dat de fabrikanten van etenswaren in veel van hun producten eieren stoppen. Dus er zit niets anders op dan heel goed alle etiketten te lezen of alles zelf vers klaar te maken.
Allergie of intolerantie
Men kan intolerant zijn voor eieren, maar je kan ook een allergie hebben voor eieren. Ook kan het zijn dat je wel reageert op een gekookt ei, maar niet op een rauw ei. En daarnaast ben je vaak allergisch of intolerant voor of het eiwit of het eigeel. Vaak niet voor allebei tegelijk. In ieder geval reageer je op de eiwitten die zitten in het eigeel of het eiwit.
Het verschil tussen een
allergie en een intolerantie is dat bij een allergie je afweersysteem een grote rol speelt, een intolerantie heeft niets te maken met de weerstand. Bij een allergie reageert het lichaam veel sneller op al een kleine hoeveelheid stof waar je niet tegen kan. bij een intolerantie kan je vaak nog wel kleine hoeveelheden van die stof (zoals bijvoorbeeld ei of melk) verdragen. Je lichaam reageert dan pas op zo'n stof als je er grotere hoeveelheden van eet of drinkt. Een allergie kan levensbedreigend zijn als het lichaam op een stof reageert met een anafylactische shock, bij een intolerantie kan dit niet gebeuren.
Klachten van ei allergie of ei-intolerantie
Men kan op verschillende manieren reageren op een ei, zo kan je last hebben van:
- opzwellen van je lippen, oogleden en/of gezicht
- galbulten
- loopneus
- maagklachten
- jeuk of eczeem, migraine, misselijkheid, overgeven
- buik- en keelklachten
Of je last hebt van het eten van ei is voor iedereen weer anders. Wel is het zo dat vaak de huid, het maag-darmkanaal of de luchtwegen erop reageren of zelfs combinaties daarvan. De symptomen die je ervan ervaart kunnen al optreden binnen enkele minuten na het eten van ei, maar het kan ook een paar uur tot zelfs een dag later pas symptomen geven. Daardoor is het soms moeilijk vast te stellen wat men niet goed kan verdragen aan voedingsstoffen.
Alternatieve geneeskunde
In de alternatieve geneeskunde wordt wel gezegd dat een voedselallergie, dus ook een allergie voor ei, kan duiden op de aanwezigheid van
lekkende darmen. Indien je de lekkende darm geneest kan daarna ook de allergie verdwijnen. Intolerantie (voor ei) zou dan weer meer duiden op het ontbreken van een spijsverteringsenzym die de betreffende stof hoort af te breken.
Waar zit allemaal ei in?
In veel kant en klaar mixen zit ei verstopt, Maar ook in vleeswaren bijvoorbeeld kan ei zitten, al is het maar in het aroma wat door de vleeswaren heen gaat. Verder zit er vaak ei in allerlei sauzen zoals mayonaise, gelukkig is er in de winkel wel ei-vrije mayonaise te koop. Ook in brood (bijvoorbeeld in het glanslaagje wat voer het brood zit) en pasta kan ei zitten. Pannenkoeken, koekjes en taart bevatten ook vaak ei. En in bouillonblokjes bijvoorbeeld. In heel veel verschillende voedingsmiddelen dus. Daarom is het belangrijk goed het etiket van zo'n voedingsmiddel te lezen. Soms wordt ook niet ei zelf genoemd, maar wordt er een e-nummer vermeld waarin ei zit.
Ei-vervangers voor in gerechten
Soms is het fijner om gerechten gewoon zelf helemaal vers te maken, zodat men zeker weet dat er geen eieren inzitten. Gelukkig is het mogelijk in gerechten eieren te vervangen door andere voedingsmiddelen. Hieronder staan een aantal voorbeelden van ei-vervangers in gerechten.
Ei als bindingsmiddel
Als het ei in een gerecht wordt gebruikt als bindingsmiddel, zoals in bijvoorbeeld pannenkoeken of koekjes dan kan je één ei vervangen door:
- een halve geprakte banaan of 50 gram appelmoes
- één eetlepel gemalen lijnzaad dat je 10 minuten laat weken in 3 eetlepels heet water
In hartige gerechten wordt geen fruit gebruikt, dan moet je eerder denken aan:
- 50 gram tomatenpuree
- aardapelpuree
- pompoenpuree
- 2 eetlepels maizena
- aardappelzetmeel of kikkererwtenmeel
Ei om een gerecht luchtiger te maken
Wordt een ei gebruikt in een gerecht om het gerecht luchtiger te maken dan kan je het ei vervangen door:
- één eetlepel gelatine poeder aangelengd met drie eetlepels lauwwarm water
- drie eetlepels gepureerd fruit zoals banaan of appel
- bakpoeder
- no-egg, dit is een kant en klare ei-vervanger
Ei is ook te vervangen door bijvoorbeeld water of (Griekse) yoghurt. Johannesbroodpitmeel is ook te gebruiken als rijsmiddel of bindmiddel in plaats van ei.
Soms heeft een ei in een gerecht eigenlijk helemaal niet zoveel toegevoegde waarde, pannenkoeken bijvoorbeeld kan je prima ook zonder ei bakken.
Lees verder