Dauwworm eczeem

Een van de eczeemvormen die bij kinderen voor kunnen komen is bij de zuigelingen het dauwworm eczeem. Dauwworm heeft helemaal niets met wormen te maken. Dauw betekent dat het eczeem vochtig is en worm betekent dat het eczeem vaak rond is of ringvormig. Dauwworm eczeem is vaak een samengaan van astma en of voedselallergie. Het moeilijke woord voor dauwworm is constitutioneel eczeem. Deze huidziekte komt voor bij ongeveer 5% van de zuigelingen en peuters. Het is gelukkig niet besmettelijk!

Hoe ontstaat het dauwworm eczeem?

De oorzaak van dit soort eczeem is nog onbekend. Een kind moet er aanleg voor hebben om een allergische reactie te vertonen. De eczeem ontstaat vaak door prikkelingen op de huid. Bijv: Weersinvloeden, zeep, kleding, droge lucht door cv installatie en temperatuurschommelingen. De kleine bloedvaten in de huid laten dan vocht door waardoor je dan een rode jeukerige huid krijgt. Ook ontstaat er een zwelling van de huid. Het kind gaat jeuk krijgen en krabben. Door het krabben word het eczeem erger en kan er zelfs infectie ontstaan. Je zou in dit geval het kind handschoenen aan kunnen doen.

Wat zijn de verschijnselen

Dauwworm komt vaak tot uiting tussen de 1 en 4 maanden. Er komt dat een rode en vochtige uitslag,met vaak blaasjes erop.Dit jeukt erg en de baby's beginnen er aan te wrijven en krabbelen. Ze worden erg onrustig, huilen veel en slapen vaak slecht door de jeuk. De meeste kinderen hebben er rond hun derde levensjaar geen last meer van. Het allergisch reageren op bepaalde dingen kan wel blijven bestaan.

Waar reageert het kind het ergst op?

Je kunt zelf al heel goed bekijken waar je kind het ergst op reageert. Als je een andere zeep heb gekocht of je hebt wel of geen wasverzachter gebruikt. Reageert het kind als hij bepaalde kleren draagt erger als anders? Hiermee kun je de eczeem al een stuk rustiger mee maken. De aandoening zal er niet mee weg gaan maar het ziet er dan wel wat minder vurig uit en het kind zelf heeft wat minder jeuk.

Het voedsel

Bij sommige hele jonge kinderen kan voedselallergie een oorzaak zijn van dauwworm eczeem. Als je denkt dat bij bepaalde voedingsmiddelen het eczeem verergert, dan is het raadzaam om hierbij in elk geval je huisarts even te waarschuwen. Borstvoeding zal enige bescherming bieden tegen dauwworm, maar kan het niet voorkomen.

De behandeling

De aanleg die een kind heeft voor dauwworm is niet te veranderen. Dit betekent dus dat dauwworm op zich niet genezen kan worden. Wel kan een arts vaak zalven voorschrijven die de vervelende jeuk kunnen verminderen. Het zijn vette zalven,omdat bij een droge huid vaak jeuk ontstaat. Het advies is ook om geen wollen kleren bij het kindje aan te doen, maar op de huid katoenen kleding. Wol is te broeierig. En een te hoge omgevingstemperatuur, bijv als het kind te warm ligt, geeft ook weer aanleiding tot jeuk. Wanneer al deze maatregelen de jeuk het kind in bed uit zijn slaap houd, dan kan de arts ook wel medicijnen voorschrijven om de jeuk te stillen. Alleen veroorzaken deze medicijnen ook slaperigheid. Maar dit kan ook een voordeel zijn. Als er door het krabbelen een infectie is ontstaan, dan kan er ook een antibioticum voorgeschreven worden .Dit kan zijn in de vorm van een zalf of crème of iets om via de mond in te nemen.

Aanraken van je kind

Nogmaals het is niet besmettelijk, je kunt je kind gerust aanraken en knuffelen. Voor een kind is het erg belangrijk dat het aangeraakt blijft worden, dit met name op de ontwikkeling.
© 2009 - 2024 Makkie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dauwworm bij baby of kind: symptomen, oorzaken & behandelingDauwworm bij baby of kind: symptomen, oorzaken & behandelingDauwworm bij baby of kind: wat is dauwworm, wat zijn dauwworm symptomen en hoe wordt het behandeld? Dauwworm is een vorm…
Dauwworm bij baby of kind, oorzaak en behandelingDauwworm bij baby of kind, oorzaak en behandelingDauwworm, het klinkt als een ziekte waarbij een worm een rol speelt. Niets is minder waar: dauwworm wordt ook wel atopis…
Berg (zuigelingeneczeem) bij kinderenBerg ook wel zuigelingeneczeem genoemd is een veel voorkomende aandoening bij kinderen. Deze huidaandoening is niet scha…
Constitutioneel eczeemConstitutioneel eczeemConstitutioneel eczeem, ook bekend als dauwworm, is een vorm van eczeem welke in principe op iedere leeftijd kan voorkom…

Hoe gevaarlijk is gebeten worden door een mens?Hoe gevaarlijk is gebeten worden door een mens?Je kunt je misschien niet voorstellen dat je gebeten wordt door een mens. Toch komen mensenbeten vrij regelmatig voor. W…
Blauwe plekken of bloeduitstortingen sneller genezenBlauwe plekken of bloeduitstortingen sneller genezenIedereen heeft wel eens een blauwe plek of bloeduitstorting. Een grotere blauwe plek is vervelend en pijnlijk, wat kun j…
Makkie (3 artikelen)
Gepubliceerd: 03-03-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.