Eczeemklachten door stress veroorzaakt

Eczeemklachten door stress veroorzaakt Hoe iemand zich voelt heeft niet alleen invloed op de emoties, maar ook op het lichaam. Door langdurige stress kunnen er lichamelijke klachten ontstaan, waaronder ook huidklachten. Dit kan zich uiten in allerlei huidklachten zoals eczeem. Bij eczeem is de oppervlakte van de huid ontstoken door een allergische reactie. Door stress kunnen eczeemklachten erger worden. Stress zorgt ervoor dat er bepaalde stoffen vrijkomen in het lichaam, waardoor het lichaam klaar wordt gemaakt voor actie. Wanneer dit te lang duurt, kan het schadelijk zijn voor het lichaam.

Wat stress is

Bij stress is er sprake van spanning. De meeste mensen hebben wel eens last van stress en het is een normale reactie. Het is een natuurlijke reactie van het lichaam om je klaar te maken voor actie. Van oorsprong hebben we dit nodig om te kunnen reageren op een bedreigende situatie waarin we willen vluchten of vechten. Het zorgt ervoor dat het lichaam alert is. Het hart gaat sneller kloppen, de ademhaling versnelt en er komen hormonen vrij waardoor je snel kunt reageren. Stress zorgt ervoor dat je beter kunt presteren. Op het moment dat de draaglast groter wordt dan de draagkracht, vormt stress een probleem. Dit kan leiden tot psychische en lichamelijke klachten.

Eczeem

De huidaandoening eczeem is een allergische ontstekingsreactie van de oppervlaktelaag van de huid en het veroorzaakt hevige jeuk en rode huiduitslag. Het is niet besmettelijk en vaak speelt erfelijkheid een rol. Mensen met eczeem hebben ook vaak een hele droge huid. Dit komt omdat de huid teveel vocht verliest en omdat er minder huidvetten in de huid zitten. Eczeem kan in bepaalde periodes optreden, maar dan ook weer een periode weg blijven.

De invloed van stress op eczeem

Het is niet altijd duidelijk waarom iemand last krijgt van eczeem. Het is wel duidelijk dat factoren zoals allergieën invloed kunnen hebben op de huid. Vaak speelt erfelijkheid een rol. Mensen die last hebben van eczeem, kunnen in tijden van stress veel meer last krijgen van klachten. Hoewel het niet wetenschappelijk is bewezen dat stress eczeem kan veroorzaken, wordt wel aangenomen dat stress de eczeemklachten kunnen verergeren.

Het hormoon cortisol

In geval van een stresssituatie komt het hormoon cortisol vrij. Dit wordt ook wel een stresshormoon genoemd. Het zorgt ervoor dat de suikerspiegel omhoog gaat, de bloeddruk stijgt, de spieren beter doorbloed raken, je meer energie krijgt en dat je minder gevoelig wordt voor pijn. Het lichaam wordt klaargemaakt om te reageren op een bedreiging. Het geheugen werkt beter en het immuunsysteem werkt tijdelijk wat minder. In een normale situatie is dit slechts tijdelijk en zal alles weer normaal worden zodra de stressvolle situatie over is.

Wanneer vormt stress een probleem

Sommige mensen hebben zo veel stress dat het lichaam voortdurend in een stresssituatie blijft. Er is bij hen geen echte bedreiging, maar ze ervaren het wel zo. Het kan zijn dat ze bang zijn dat ze laat komen, een deadline niet halen of dat ze niet goed presteren. Hierdoor blijven de cortisolwaardes continu te hoog, waardoor het een probleem kan vormen voor de gezondheid. Het immuunsysteem wordt teveel onderdrukt, waardoor er sneller ontstekingen kunnen ontstaan. Mensen die een gevoelige huid hebben of aanleg hebben voor eczeem, hebben een grotere kans om eczeem te krijgen.

Overige factoren

Stress heeft ook invloed op andere lichaamsfuncties. Veel mensen zullen door stress problemen krijgen met slapen. Slapeloosheid zorgt ervoor dat wanneer je een gevoelige huid hebt, je vatbaarder wordt voor eczeem. Een goede nachtrust heeft een positieve werking op de huid. Tijdens de slaap herstellen huidcellen zich. Iemand met huidklachten kan jeuk hebben. De jeuk kan je tot waanzin leiden, maar toch moet je proberen niet te krabben. Iemand die gestrest is, heeft neiging meer en vaker te krabben en dit zal de huidirritatie alleen maar erger maken.

Behandeling

Wanneer je veel last hebt van je huid, kun je irriterende stoffen het beste zoveel mogelijk vermijden. Probeer je huid niet te vaak te wassen met zeep, omdat dit de huid kan uitdrogen. Vermijd een te hete douche en gebruik parfumvrije producten. Probeer de huid te kalmeren met een verkoelende vochtinbrengende crème. Om van de stress af te komen, kun je proberen om vaker te ontspannen. Dit kan door middel van ontspanningsoefeningen, maar ook op andere wijzen zoals ademhalingsoefeningen, meditatie of yoga. Probeer iets te zoeken waar jij van kunt ontspannen.

Het resultaat

Wanneer je ontspant, zul je al snel merken dat het effect heeft. In combinatie met een gezonde leefstijl waarin je gezond eet en voldoende lichaamsbeweging krijgt, zal het meer effect hebben. Door lichaamsbeweging komen er bepaalde stoffen vrij in het lichaam die ervoor zorgen dat het stresshormoon cortisol weer onder controle komt. Dit zorgt ervoor dat je minder gevoelens van stress hebt, waardoor de kans op het krijgen van eczeem minder wordt of dat de eczeemklachten minder hevig zijn.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jeukende huid: oorzaken & behandelingEen jeukende huid is een van de meest voorkomende huidklachten. Vaak is er sprake van een branderig gevoel aan de huid.…
Eczeem: wat is het precies?Eczeem komt erg veel voor. De meeste mensen gaan even langs de huisarts, waar ze een zalfje voorgeschreven krijgen. Veel…
Omgaan met jeuk bij eczeemOmgaan met jeuk bij eczeemEczeem is een allergische ontstekingsreactie van de huid. Meestal gaat dit gepaard met extreme jeuk. Krabben en wrijven…
Eczeem, wat kun je er tegen doen?Eczeem is een ziekte in de genen die zich uit in de huid. Bij de meeste gevallen is het uitslag gepaard met jeuk. Is hie…

Mensenvlo en vlooienbeet behandelen en bestrijdenVlooien zijn er in veel verschillende soorten. Zo kenen we de kattenvlo, de hondenvlo, de rattenvlo, de egelvlo en ook d…
Lipoedeem: een abnormale vetophopingLipoedeem: een abnormale vetophopingSommige vrouwen hebben last van behoorlijke dikke heupen, bovenbenen of bovenarmen, terwijl ze geen last hebben van over…
Bronnen en referenties
  • www.optimalegezondheid.com
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 04-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.