De invloed van stress op je nachtrust

De invloed van stress op je nachtrust Er wordt tegenwoordig erg veel van je verwacht. Het is moeilijk om het werk, kinderen en privéleven te combineren. We zijn altijd maar druk en we stellen onszelf allerlei doelen. Heb je hier moeite mee, dan kun je last krijgen van stress. Stresshormonen worden de slaaphormonen de baas, waardoor je moeilijker kunt slapen. De kwaliteit van de slaap wordt minder. De hoofdoorzaak van slapeloosheid is stress. Welke invloed heeft stress op je nachtrust?

Onder druk staan

Van alle kanten worden we onder druk gezet. Je baas oefent druk op je uit om langer te blijven om een taak af te krijgen, je ziet je kinderen te weinig, je blijft maar hoofdpijn houden, je hebt nog niet besloten welke kleur de gang moet krijgen en dat mannetje is nog steeds niet geweest om de afwasmachine te repareren. Dan moet de auto ook nog naar de garage en je vrienden klagen dat ze je te weinig zien. Als je dan eindelijk eens een keer kunt neerploffen vraagt je partner om aandacht. Het is dan niet zo gek dat je last hebt van stress.

Stress op het werk

Onze moderne leefwijze is drukker dan ooit. Er worden lange werkdagen gemaakt en velen van ons ervaren dat we hierdoor afgemat raken. De baas verwacht een hoop. Drie van de vijf werknemers klagen over stress op het werk, voornamelijk veroorzaakt door toegenomen werkdruk, veranderingen, personeelstekorten en lange dagen. Vooral vrouwen vinden dat er teveel verschillende rollen van hun verwacht worden. Het is voor hen vaak lastiger te regelen om over te werken in verband met de kinderen.

De lat komt steeds hoger te liggen

We willen tegenwoordig ook steeds meer: we willen een perfecte relatie, een mooi groot huis, kinderen, een mooie auto en meerdere malen per jaar op vakantie gaan. Als je al deze doelen stelt, is de kans groot dat je onder stress komt te staan. Voor velen zijn deze doelen niet realistisch en niet haalbaar. Als je dan nog een zenuwslopende gebeurtenis meemaakt, zoals een scheiding, sterfgeval of een nieuwe baan, dan kan het genoeg zijn dat het niet meer ziet zitten. Dan is het ook niet zo gek dat je niet meer kunt slapen.

Gezonde stress

Een bepaalde mate van stress is goed voor een mens en daardoor ga je zelfs beter presteren. Van nature heeft een mens een mechanisme dat we in geval van gevaar een flinke stoot stresshormonen adrenaline en cortisol krijgen waardoor je kunt vluchten of vechten. Het probleem is dat we tegenwoordig die stresshormonen niet alleen voor noodgevallen gebruiken, maar ze door ons huidige levenstempo voortdurend activeren. Dit kunnen dingen zijn zoals te laat komen op je werk of een deadline op het werk niet tijdig halen. Als gevolg hiervan kun je slaapproblemen krijgen.

De invloed op de slaap

Stress heeft grote invloed op de slaap. Als door de stress de stresshormonen in het lichaam actief blijven, worden de slaaphormonen serotonine en melatonine onderdrukt waardoor je niet kunt ontspannen. Stress heeft ook invloed op de hoeveelheid diepe slaap: deze wordt minder. De slaap die je wel krijgt is veel lichter waardoor je minder goed uitrust. De kans is dan ook groter dat je midden in de nacht wakker wordt. De kans op angstdromen is ook aanwezig. Bij de meeste mensen komt het normale slaappatroon weer terug als de oorzaak van de stress is verholpen.

Verschillen tussen man en vrouw

Over het algemeen schijnen vrouwen beter in staat te zijn om met stress om te gaan. Sommige onderzoekers zijn van mening dat de vrouwelijke hormonen zijn beter in staat om je te beschermen tegen de effecten van stress. Anderen beweren dat het komt omdat vrouwen beter kunnen praten over hun problemen dan mannen. Mannen van middelbare leeftijd zijn vatbaarder voor slapeloosheid als gevolg van stress, omdat ze kwetsbaarder voor stresshormonen lijken te zijn. Naarmate mannen ouder worden, schijnen ze gevoeliger te worden voor de stimulerende effecten van cortisol als ze proberen in slaap te vallen.

Beter leren slapen

Werk aan de oorzaak van je stress. Je kunt dit doen door een periode van enkele weken een stressdagboek bij te houden. Dit kan inzicht geven bij welke gebeurtenissen, tijden, en mensen die meer spanning bij je lijken op te roepen. Hieruit kan een patroon naar voren komen. Het kan zijn dat je moeite hebt om te functioneren onder tijdsdruk of moeite hebt met bepaalde persoonlijkheden die je spanning geven. Misschien is het wel moeilijk om aanwezig te zijn bij sociale gebeurtenissen omdat je onzeker bent over je uiterlijk. Wat het ook is, zodra je de oorzaak weet kun je hiermee aan de slag gaan en vervolgens weer beter slapen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lichamelijke klachten als gevolg van stressLichamelijke klachten als gevolg van stressDoor stress worden allerlei processen in het lichaam in werking gezet. Het kan geen kwaad om stress te hebben, zolang di…
Burn-out: herken de symptomenBurn-out: herken de symptomenIemand die een burn-out heeft, voelt zich helemaal opgebrand en is zowel lichamelijk als geestelijk uitgeput. Wanneer ie…
Hoge werkdruk, lage inkomstenDe banen met een hoge werkdruk staan vaak slechte verdiensten tegenover. Dit wordt vaak veroorzaakt door bezuinigingen w…
Voordelen stressmanagement op het werkVoordelen stressmanagement op het werkStressfactoren zijn overal aanwezig op het werk. Iedereen op de werkvloer, de manager, de leidinggevende, de baas, maar…

Cayennepeper als pijnstillende zalfCayennepeper als pijnstillende zalfCayennepeper kennen we vooral als scherp prikkelend, bijna pijn veroorzakend ingrediënt in verschillende specerijproduct…
Vrouwen zonder kleurVrouwen zonder kleur'Wat een leuke grijze trui heb je toch aan. Je lippenstift is mooi bijpassend, maar ik zou persoonlijk toch niet voor ie…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • Boek: 52 Briljante ideeën. Diep slapen. ISBN: 90-274-1802-0
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 07-02-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.