Cayennepeper als pijnstillende zalf

Cayennepeper als pijnstillende zalf Cayennepeper kennen we vooral als scherp prikkelend, bijna pijn veroorzakend ingrediënt in verschillende specerijproducten. Vreemd lijkt het dan ook dat juist deze cayenne gebruikt wordt om gewrichtspijn te verzachten. De belangrijkste werkzame stoffen in cayennepeper (Capsicum frutescens) zijn de vetoplosbare capsaïcinoïden (vooral capsaïcine en dihydrocapsaïcine). De alkaloïde capsaïcine heeft een pijnstillende werking; uitwendig aangebracht veroorzaakt het een warmtesensatie en verhoogt het de pijndrempel in het onderliggende weefsel door pijnregistrerende zenuwvezels te desensibiliseren. Aanvankelijk veroorzaakt dit meer pijn en jeuk, daarna vermindert de pijn, een effect dat langdurig in stand kan worden gehouden door drie tot vier keer per dag te smeren met een capsaïcinecrème, -zalf of -gel.

Onderzoek met cayennepeper

In een twee weken durende studie met 40 mensen met acute lage rugpijn vergeleek Ginsberg de werkzaamheid van een gel met capsaïcine (44 mg capsicumoleoresin per gram) met een zalf met bergamot en lavendel (placebo). Vanaf de derde dag was de pijnscore in de groep die de gel met capsaïcine gebruikte significant gedaald ten opzichte van de placebogroep. In een tweede studie met 154 mensen met acute verergering van chronische lage rugpijn (die langer dan 3 maanden duurden) kreeg de helft gedurende drie weken (dagelijks) een pleister met 11 mg capsaïcinoïden of een placebopleister. Vermindering van pijn met minimaal 30% trad op bij 61% van de mensen die de capsicumpleister gebruikten en bij 42% van degenen die de placebopleister kregen. De totale Arhus index (maat voor pijn en functiebeperking door lage rugpijn) daalde significant meer in de capsicumgroep (daling van 38,5% tegenover 28% in de placebogroep). Na drie weken behandeling was 13,5% van de capsicumgroep en 6,6% van de placebogroep klachtenvrij. De capsicumpleister werd goed verdragen; vrijwel niemand stopte met de behandeling. (Ginsberg F, Famaey JP. A double-blind study of topcial massage with Rado-Salil Ointment in mechanical low back pain. The Journal of International Medical Research 1987;15:148-53)

Onderzoek Frerick

Onderzoeker Frerick liet 320 patiënten met chronische aspecifieke lage rugpijn een capsicumpleister (ethanolextract gestandaardiseerd op 22 ug / cm2 capsaïcinoïden) of een placebopleister gedurende 21 dagen gebruiken. De totale Arhus index daalde significant meer (42%) bij diegenen die de capsicumpleister hadden gebruikt dan in de placebogroep (31%). Afname van minimaal 30% van de pijn trad op bij 67% van de mensen in de capsicumgroep en bij 49% in de placebogroep; afname van minimaal 50% van de pijn trad op bij respectievelijk 45% en 24% van de deelnemers. (Frerick H, Keitel W, Kuhn U et al. Topical treatment of chronic low back pain with a capsicum plaster. Pain. 2003;106(1-2):59-64).

Bijwerking van cayennepeper

Cayennepeper op de huid is echter niet helemaal onschuldig, de dosering en de duur van de behandeling is van belang. Te hoog gedoseerd en te lang gebruikt kan de zalf huidirritatie en verbrandingen veroorzaken.
© 2013 - 2025 Herborist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cayennepeper, gezondheidsaspecten en toepassingCayennepeper, gezondheidsaspecten en toepassingCayennepeper is zo’n product dat we allemaal in de keuken hebben, maar veel mensen weten er nauwelijks echt wat vanaf. H…
Cayennepeper: gezondheidsvoordelen en voedingsstoffenCayennepeper: gezondheidsvoordelen en voedingsstoffenCayennepeper is een cultivar van en afkomstig van rode peper oftewel chilipeper, een plantensoort uit de nachtschadefami…
Zelfgemaakt broodbeleg met groentenZelfgemaakt broodbeleg met groentenDe volgende recepten voor zelfgemaakt broodbeleg bestaan uit een mengsel van gepureerde groenten en verse kruiden. Op br…

ALS: oorzaken, symptomen, behandeling en prognoseALS: oorzaken, symptomen, behandeling en prognoseOp treinstations kom je posters tegen met als onderwerp ALS. Op de posters staan mensen afgebeeld en onder de foto staat…
De invloed van stress op je nachtrustDe invloed van stress op je nachtrustEr wordt tegenwoordig erg veel van je verwacht. Het is moeilijk om het werk, kinderen en privéleven te combineren. We zi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Albert Meyer, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Kim KS, Kim DW, Yu YK. The effect of Capsicum plaster in pain after inguinal hernia repair in children. Paediatr Anaesth . 2006;16(10):1036-1041.
  • Bernstein JE, Bickers DR, Dahl MV, Roshal JY. Treatment of chronic postherpetic neuralgia with topical capsaicin. A preliminary study. J Am Acad Dermatol . 1987;17(1):93-96.
  • Altman RD, et al. Capsaicin cream 0.025% as monotherapy for osteoarthritis: A double-blind study. Sem Arthritis Rheumatism . 1994;23(6 suppl 3):25-33.
  • GenDerm capsaicin for shingles pain relief. F-D-C Reports . Feb 27, 1989.
  • Reinharth D. Capsaicin cream unpopular with patients. Arch Intern Med . 2005;165(6):702.
  • White PF. Red-hot chili peppers: a spicy new approach to preventing postoperative pain. Anesth Analg . 2008;107(1):6-8.
  • Mason L, Moore RA, Derry S, Edwards JE, McQuay HJ. Systematic review of topical capsaicin for the treatment of chronic pain. BMJ . 2004;328(7446):991.
  • http://www.drugs.com/npp/capsicum-peppers.html monografie
Herborist (762 artikelen)
Gepubliceerd: 27-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.