Cayennepeper, gezondheidsaspecten en toepassing

Cayennepeper, gezondheidsaspecten en toepassing Cayennepeper is zo’n product dat we allemaal in de keuken hebben, maar veel mensen weten er nauwelijks echt wat vanaf. Het potje met poeder staat immers in het kruidenrek van iedere supermarkt. Waar wordt cayennepeper van gemaakt, hoe pas je het toe en wat is de voedingswaarde - als deze er al is - van cayennepeper? Vervolgens kunnen we cayennepeper ook nog op meer manieren toepassen dan we nu doen.

De basis

Cayennepeper is afkomstig uit de nachtschadefamilie en wordt gemaakt van een van de vele soorten chilipepers. De botanische naam is Capsicum annuum (Noord en Zuid Amerika) en Capsicum fastigiatum (Afrika).
Cayennepeper wordt gefabriceerd door de vrucht te drogen en het geheel vervolgens te vermalen of verpulveren. In het laatste geval wordt deze gebakken en aansluitend gemalen en gezeefd. Cayennepeper dankt zijn naam aan Cayenne. Dit is de hoofdstad van Frans Guyana.

Cayennepeper is te koop als vers product, gedroogd en is in poedervorm te koop. Dit laatste wordt in West-Europa het meeste toegepast en heeft waarschijnlijk te maken met de eenvoud in gebruik. We vinden cayennepeper met name terug in gerechten uit Aziatische landen.

Gezondheidsaspecten

Cayennepeper bevat nogal wat voedingsstoffen, te weten:
  • Vitamine A
  • Vitamine B2 en B6
  • Vitamine C
  • Vitamine E
  • Kalium
  • Calcium
  • Mangaan
  • IJzer

Vermijden

Hoewel er voldoende voedingsstoffen in zitten, zitten er in nachtschadegroenten (waarbinnen cayennepeper ook valt) stoffen die niet goed zijn als je last hebt van verhoogde doorlaatbaarheid van de darmen. Mensen met deze aandoening kunnen cayennepeper maar beter vermijden.

Goed voor het lichaam

Bekend is dat regelmatig gebruik van cayennepeper slijm mee kan helpen oplossen, bovendien heeft het een licht pijnstillende werking. Ook bevat het stoffen tegen hart- en vaatziekten en stimuleert cayennepeper dat er meer zuurstof naar de weefsels wordt getransporteerd. Verder kan het oxidatie in vetweefsel tegen gaan en laat het de lever beter functioneren.

Cayennepeper heeft verder een goede uitwerking op de bloedsuikerspiegel. Het is namelijk in staat om de bekende pieken en dalen, die we beter zoveel als mogelijk kunnen vermijden, uit te laten blijven. Minder bekend is het gegeven dat het prima anti muggenmiddel is en dat het de haargroei stimuleert. Tenslotte helpt cayennepeper bloedingen te stelpen, iets waar je normaliter cayennepeper ook niet direct voor in zou zetten. Niet verkeerd om cayennepeper in de "eerste hulp"- doos te hebben.

Toepassing in de keuken

Behalve dat er de meest uiteenlopende gerechten extra smaak mee gegeven kan worden, kan er ook wat cayennepeper toegevoegd worden als je bijvoorbeeld zelf chocolade maakt. Het geeft het geheel een stevige oppepper en wordt als zodanig al meerdere generaties toegepast.

Cayennepeper zien we ten onrechte alleen veel terug in Oosterse c.q. Thaise gerechten. Maar cayennepeper kan in iedere keuken toegepast worden. Denk aan het op smaak brengen van:
  • Gekookte groenten zoals snijbonen, broccoli of doperwtjes.
  • Een frisse salade met vis, kappertjes en wat geitenkaas.
  • De verschillende toepassingen van paksoi.
  • Gevulde eieren als snack.
  • Houmous op een toastje.
  • Een frisse yoghurt-, eier- of komkommersalade.
  • Gefrituurde mini loempiaatje.
  • Als een extra bite bij verschillende toepassingen van gamba's.

Als smaakmaker is het heel persoonlijk waar je het nog meer toe kunt voegen, maar bovengenoemde aspecten zijn ruim bekend en wordt door menigeen op prijs gesteld. Vaak is het ook een kwestie van uitproberen om tot de ultieme smaak te komen. Begin met een beperkte hoeveelheid cayennepeper om langzaam tot de ultieme smaak te komen. Let wel, bij spicy kruiden is het rustig opbouwen altijd beter. Je loopt de kans anders te veel smaak van het daadwerkelijke gerecht weg te nemen.

Tot slot

Hoewel het in veel keukens terug te vinden is, wordt cayennepeper toch nog te weinig in de Nederlandse keuken toegepast. Probeer eens wat uit en verbreed langzaam je smaak, al was het maar omdat het ook goed voor het lichaam is en een verrassende smaakmaker is.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zomerse slaatjes met kamutDeze kleurrijke zomerse slaatjes zijn opbeurende, voedzame maaltijden die in slechts enkele minuten klaar zijn. Kamut is…
Lekkere en gezonde borrelhapjesLekkere en gezonde borrelhapjesWe proberen een borrel altijd op te leuken met iets anders. De zoutjes zijn nauwelijks nog van deze tijd, tenzij je met…
Zelfgemaakt broodbeleg met groentenZelfgemaakt broodbeleg met groentenDe volgende recepten voor zelfgemaakt broodbeleg bestaan uit een mengsel van gepureerde groenten en verse kruiden. Op br…
Het gevaar van cayennepeper als supplementCayennepeper is gedroogde en fijn vermalen chilipeper of rode peper. Het is vernoemd naar de hoofdstad van Frans-Guyana,…

Vijf misverstanden over gezond etenVijf misverstanden over gezond etenGezond eten, dat is wat we (bijna) allemaal willen. Gezond eten is belangrijk voor de gezondheid. Ook de voedingsindustr…
De geneeskracht van sorghumDe geneeskracht van sorghumSorghum groeit in Azië, Afrika en Amerika. Het is een graan dat op diverse manieren kan worden ingezet. Omdat zijn gezon…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dfespi, Pixabay
  • www.devoedzamekeuken.nl – december 2014
  • Y. van Rooijen, voedingsdeskundige – interview april 2015
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.