Cayennepeper, gezondheidsaspecten en toepassing
Cayennepeper is zo’n product dat we allemaal in de keuken hebben, maar veel mensen weten er nauwelijks echt wat vanaf. Het potje met poeder staat immers in het kruidenrek van iedere supermarkt. Waar wordt cayennepeper van gemaakt, hoe pas je het toe en wat is de voedingswaarde - als deze er al is - van cayennepeper? Vervolgens kunnen we cayennepeper ook nog op meer manieren toepassen dan we nu doen.
De basis
Cayennepeper is afkomstig uit de nachtschadefamilie en wordt gemaakt van een van de vele soorten chilipepers. De botanische naam is Capsicum annuum (Noord en Zuid Amerika) en Capsicum fastigiatum (Afrika).
Cayennepeper wordt gefabriceerd door de vrucht te drogen en het geheel vervolgens te vermalen of verpulveren. In het laatste geval wordt deze gebakken en aansluitend gemalen en gezeefd. Cayennepeper dankt zijn naam aan Cayenne. Dit is de hoofdstad van Frans Guyana.
Cayennepeper is te koop als vers product, gedroogd en is in poedervorm te koop. Dit laatste wordt in West-Europa het meeste toegepast en heeft waarschijnlijk te maken met de eenvoud in gebruik. We vinden cayennepeper met name terug in gerechten uit Aziatische landen.
Gezondheidsaspecten
Cayennepeper bevat nogal wat voedingsstoffen, te weten:
- Vitamine A
- Vitamine B2 en B6
- Vitamine C
- Vitamine E
- Kalium
- Calcium
- Mangaan
- IJzer
Vermijden
Hoewel er voldoende voedingsstoffen in zitten, zitten er in nachtschadegroenten (waarbinnen cayennepeper ook valt) stoffen die niet goed zijn als je last hebt van verhoogde doorlaatbaarheid van de darmen. Mensen met deze aandoening kunnen cayennepeper maar beter vermijden.
Goed voor het lichaam
Bekend is dat regelmatig gebruik van cayennepeper slijm mee kan helpen oplossen, bovendien heeft het een licht pijnstillende werking. Ook bevat het stoffen tegen hart- en vaatziekten en stimuleert cayennepeper dat er meer zuurstof naar de weefsels wordt getransporteerd. Verder kan het oxidatie in vetweefsel tegen gaan en laat het de lever beter functioneren.
Cayennepeper heeft verder een goede uitwerking op de bloedsuikerspiegel. Het is namelijk in staat om de bekende pieken en dalen, die we beter zoveel als mogelijk kunnen vermijden, uit te laten blijven. Minder bekend is het gegeven dat het prima anti muggenmiddel is en dat het de haargroei stimuleert. Tenslotte helpt cayennepeper bloedingen te stelpen, iets waar je normaliter cayennepeper ook niet direct voor in zou zetten. Niet verkeerd om cayennepeper in de "eerste hulp"- doos te hebben.
Toepassing in de keuken
Behalve dat er de meest uiteenlopende gerechten extra smaak mee gegeven kan worden, kan er ook wat cayennepeper toegevoegd worden als je bijvoorbeeld zelf chocolade maakt. Het geeft het geheel een stevige oppepper en wordt als zodanig al meerdere generaties toegepast.
Cayennepeper zien we ten onrechte alleen veel terug in Oosterse c.q. Thaise gerechten. Maar cayennepeper kan in iedere keuken toegepast worden. Denk aan het op smaak brengen van:
- Gekookte groenten zoals snijbonen, broccoli of doperwtjes.
- Een frisse salade met vis, kappertjes en wat geitenkaas.
- De verschillende toepassingen van paksoi.
- Gevulde eieren als snack.
- Houmous op een toastje.
- Een frisse yoghurt-, eier- of komkommersalade.
- Gefrituurde mini loempiaatje.
- Als een extra bite bij verschillende toepassingen van gamba's.
Als smaakmaker is het heel persoonlijk waar je het nog meer toe kunt voegen, maar bovengenoemde aspecten zijn ruim bekend en wordt door menigeen op prijs gesteld. Vaak is het ook een kwestie van uitproberen om tot de ultieme smaak te komen. Begin met een beperkte hoeveelheid cayennepeper om langzaam tot de ultieme smaak te komen. Let wel, bij spicy kruiden is het rustig opbouwen altijd beter. Je loopt de kans anders te veel smaak van het daadwerkelijke gerecht weg te nemen.
Tot slot
Hoewel het in veel keukens terug te vinden is, wordt cayennepeper toch nog te weinig in de Nederlandse keuken toegepast. Probeer eens wat uit en verbreed langzaam je smaak, al was het maar omdat het ook goed voor het lichaam is en een verrassende smaakmaker is.