Het gevaar van cayennepeper als supplement

Cayennepeper is gedroogde en fijn vermalen chilipeper of rode peper. Het is vernoemd naar de hoofdstad van Frans-Guyana, Cayenne. Cayennepoeder doen mensen over hun eten. Behalve dat maaltijden een lekkere, pittige smaak krijgen, is het erg gezond. Het is zelfs zo gezond dat het in pilvorm als supplement wordt verkocht. Het is echter zo dat de pilvorm de gezondheidswerking verandert. Waarschijnlijk heeft dat ermee te maken dat de spijsvertering in de mond begint. Doordat gelatine de cayennepeper inkapselt, begint de spijsvertering van een pil niet eerder dan in de maag. Hierdoor kan het lichaam niet altijd even goed met cayennepeper overweg. De bijwerking van cayennepeper als supplement is vooral hartproblemen. Bij verse rode peper of cayennepeper is deze bijwerking nooit opgemerkt. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Aan de plant vast zittende pepers / Bron: usda, Wikimedia Commons (Publiek domein)Aan de plant vast zittende pepers / Bron: usda, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Cayennepeper door het eten

Cayennepeper eten is ongevaarlijk. Ook voor zwangere vrouwen kan het geen kwaad om zo nu en dan een maaltijd te verrijken met cayennepeper. Zelfs dagelijks een hete maaltijd eten kan geen kwaad. Er gaat slechts een klein beetje cayennepeper over het eten. Cayennepeper kan in deze vorm zelfs allerlei positieve effecten hebben. Lees daarvoor over: de geneeskracht van rode peper en de geneeskracht van cayennepeper. Wie daarentegen cayennepeper als supplement in neemt moet zich terdege op de hoogte stellen van de gevaren en nadenken of je dit echt wilt doen. Cayennepeper als supplement wordt afgeraden voor zwangere vrouwen.

Afslanksupplement

Behalve een supplement van cayennepeper is het ook mogelijk om een supplement van capsaïcine te kopen. Capsaïcine is één van de werkzame stoffen in cayennepeper. Er worden tegenwoordig afslanksupplementen verkocht waarin onder andere capsaïcine zit. Deze stof uit rode peper verhoogt de lichaamstemperatuur. Een hogere lichaamstemperatuur betekent dat het lichaam harder moet werken om de temperatuur weer in evenwicht te brengen. Hierdoor verbrandt men meer calorieën. Het probleem met deze ´afslankkuur´ is dat het als bijwerking heeft: een acute hartaanval. Het product is sinds 2012 op de markt en er zijn al mensen gemeld die een hartaanval kregen door inname van dit afslanksupplement.

Geen bewijs voor werking bij obesitas

Cayennepeper wordt aanbevolen door supplementwinkels als middel om gewicht te verliezen. Er zijn echter nauwelijks wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar het bestrijden van obesitas door cayennepepersupplementen. De onderzoeken die er zijn gedaan spreken elkaar tegen. Over het algemeen is het twijfelachtig om gewichtsverlies te bereiken door een supplementkuur. Het lichaam gaat tijdelijk in een andere stand staan waardoor meer energie wordt verbrand maar zodra de kuur afloopt, begint het lichaam weer extra vet aan te maken om zichzelf te herstellen. Een veel betere manier om af te vallen is een permanente verandering van voedingspatroon. Over het algemeen komt een goed voedingspatroon hierop neer: eet geen witmeelproducten, suiker en transvetten. Eet geen verpakt voedsel, maar eet verse groenten, fruit, noten, zaden en kruiden.

Elke dag 10 gram cayennepeper is te veel

Er is in 1849 een geval beschreven van een 32-jarige man die dacht dat hij cayennepeper in grote hoeveelheden als medicijn kon gebruiken. In vijf dagen nam hij ruim 42 gram cayennepeper in theevorm, gecombineerd met andere kruiden. Tegen artsen klaagde hij over het zweet dat hem aan alle kanten uitbrak. Zweten is echter een logisch gevolg van te veel cayennepeper gebruiken. Na vijf dagen cayennepeper drinken zonder medisch advies te hebben ingewonnen, was de man overleden. Cayennepeper heeft bloedverdunnende eigenschappen. Allerlei organen zoals de lever en het hersenvlies waren voorzien van bloed omdat het bloed van de man te dun was geworden. De haarvaten waren gesprongen.

Warfarine

Mensen die in het verleden een hartaanval hebben gehad slikken soms op doktersadvies coumadine of warfarine. Dit medicijn is een sterk en gevaarlijk medicijn met meerdere bijwerkingen. Het is niet verstandig om een kuur te doen met cayennepeperpillen terwijl je dit medicijn slikt. Het kan leiden tot bloedingen in weefsels, een verergering van een hartaanval en referfusiewonden.

Aspirine

Aspirine wordt soms door mensen dagelijks ingenomen als bloedverdunner, bijvoorbeeld om een hartaanval of beroerte tegen te gaan. Op zich is aspirine een middel met veel bijwerkingen dus het is maar de vraag of aspirine bij dagelijks gebruik aan te bevelen is. Nu is het zo dat cayennepeper eveneens een bloedverdunner is. De twee kunnen elkaars werking versterken. Dat kan leiden tot interne bloedingen. Allerlei haarvaten kunnen op verschillende plekken in het lichaam gaan bloeden zoals in de lever en in het hersenvlies. Deze bloedingen kunnen tot andere complicaties leiden. Het is daarom niet verstandig om aspirine en cayennepepertabletten met elkaar te combineren.

Medicijnen en cayennepeper

Er is een aantal medicijnen die niet gecombineerd mogen worden met afslanksuppelementen op basis van rode peper. De volgende medicijnen moeten niet worden ingenomen tezamen met een afslankkuur op basis van cayennepeper of capsaïcine.
Medicijnen bij hoge bloeddruk:
  • Captopril (Capoteen)
  • Elaropril (Vasotec)
  • Fosinopril (Monopril)
  • Lisinopril (Zestril)

Maagzuurremmers

Wat zegt het eigenlijk dat cayennepeper niet mag worden gecombineerd met medicijnen? Is het daarom een slecht middel? Nee! Het is een teken dat cayennepeper een werking heeft op het lichaam. Deze werking is in principe geneeskrachtig. Maar in combinatie met (andere) medicijnen kan het een gevaar opleveren. Om dezelfde redenen is het niet goed om sommige synthetische medicijnen door elkaar te gebruiken.
Medicijnen die maagzuur remmen kunnen beter niet worden ingenomen met een supplement op basis van cayennepeper. Cayennepeper kan de werking van maagzuurremmers ongedaan maken.
Paprika pepers / Bron: Krossbow, Flickr (CC BY-2.0)Paprika pepers / Bron: Krossbow, Flickr (CC BY-2.0)
  • Omeprazol
  • Ranitidine
  • Cimetidine (Tagamet)
  • Esomeprazole (Nexium)
  • Famotidine (Pepcide)

Cayennepeper is ongevaarlijk als aanvulling op voedsel maar gevaarlijk als supplement.

Cayennepepersupplement bij diabetes

Mensen die suikerziekte of diabetes mellitus hebben, kunnen ervaren dat capsaïcine de bloedsuikerspiegel te veel omlaag brengt. Je kunt het wel door het voedsel doen, dat kan zelfs positieve werkingen hebben. Maar een glas water en een supplement op basis van cayennepeper innemen kan het bloedsuikerniveau te veel verlagen.

Pas op bij bloedverdunners

Als om wat voor reden dan ook jouw arts heeft voorgeschreven dat je bloedverdunners moet gebruiken, hetzij in reguliere vorm het zijn middels kruiden zoals ginkgo biloba, gember, ginseng en knoflook, kan het zijn dat het bloedverdunnende effect van cayennepeper te veel wordt. Met dit supplement kan je bloed te dun worden als je tevens een bloedverdunner krijgt voorgeschreven.

Theofylline

Theoflline is een stof die in astmamedicijnen zit. Een cayennepepersupplement heeft als extra werking dat het de opname van theofyline bevordert. Hierdoor kan het lichaam een teveel aan deze stof binnen krijgen en dat kan gevaarlijk zijn.
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Omeprazol tegen maagzuur: gebruik, dosis & bijwerkingenOmeprazol tegen maagzuur: gebruik, dosis & bijwerkingenHeb je vaak last van de maag en behoren maagklachten tot je dagelijks leven? Dan kan omeprazol een goede oplossing zijn…
De geneeskracht van cayennepeperCayennepeper is gedroogde en tot fijn poeder vermalen rode peper. Het is een kruid wat komt van een familielid van de na…
Verschil tussen Omeprazol en Rennie bij brandend maagzuurVerschil tussen Omeprazol en Rennie bij brandend maagzuurVeel mensen hebben regelmatig last van brandend maagzuur. Dat is een vervelende aandoening. Er zijn verschillende middel…
Cayennepeper, gezondheidsaspecten en toepassingCayennepeper, gezondheidsaspecten en toepassingCayennepeper is zo’n product dat we allemaal in de keuken hebben, maar veel mensen weten er nauwelijks echt wat vanaf. H…

Gezondheidseffecten van het weer/klimaatGezondheidseffecten van het weer/klimaatIedereen weet dat bliksem één van de gevaarlijkste weersverschijnselen is. De kans om getroffen te worden door de blikse…
Wat zijn weesgeneesmiddelen?Wat zijn weesgeneesmiddelen?De term weesgeneesmiddelen, ook wel orphan drugs genoemd, zal veel mensen weinig tot niets zeggen. Ze zijn echter voor e…
Bronnen en referenties
  • Hartaanval cayennepeper supplement: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22264348
  • Hartaanval cayennepeper supplement: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22527825
  • CAY-1: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12627807
  • Geval van 1849: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2551927/?page=1
  • Cayennepeper en hartaanvallen: http://medcapsules.com/info/Dangers%20of%20Cayenne%20for%20Heart%20Attacks%20and%20Strokes.html
  • Cayennepeper en medicijnen: https://umm.edu/health/medical/altmed/herb/cayenne
  • Afbeelding bron 1: usda, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Krossbow, Flickr (CC BY-2.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 27-05-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.