De geneeskracht van cayennepeper

Cayennepeper is gedroogde en tot fijn poeder vermalen rode peper. Het is een kruid wat komt van een familielid van de nachtschadeachtigen dus het is niet voor iedereen gezond. Cayennepeper is lekker om een omelet of rijstgerecht. Het past eventueel door een groentepasta. In diverse theemixen kun je cayennepeper aantreffen. Het is een kruid waar flink mee gevarieerd kan worden. Cayennepeper heeft allerlei gezonde eigenschappen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Cayennepoeder wordt gemaakt van chilipeper. / Bron: Krossbow, Flickr (CC BY-2.0)Cayennepoeder wordt gemaakt van chilipeper. / Bron: Krossbow, Flickr (CC BY-2.0)

Inhoud:


Trivia: Indonesië en rode peper

In Indonesië wordt rode peper, de plant waarvan cayennepeper wordt gemaakt, gebruikt als basis van sambal. Veel Indonesiërs denken dat rode peper uit Indonesië komt maar dat is niet waar. Van oorsprong komt rode peper uit Zuid-Amerika en het waren de Nederlanders die de rode peperplant hebben ingevoerd in Indonesië. Het huidige derde wereldland Indonesië was vroeger een zeer rijk Nederlands handelsgebied.

Neem geen cayennepeper in supplementvorm

Allereerst is het van belang om op te merken dat cayennepeper ook als gezondheidssupplement of afvalsupplement wordt verkocht. In supplementvorm is het ineens erg duur; de prijs van één pil kan ruim die van een potje cayennepeper overstijgen. We moeten als we objectief zijn helaas vaststellen dat deze hoge prijs niet in relatie staat tot de extra geneeskracht van een supplement. Het gevaar van cayennepeper als supplement zit hem vooral in de verhoogde kans op een hartaanval. Daarnaast zijn er allerlei interacties met medicijnen waarvan niet iedere supplementkoper op de hoogte is.

Naamgeving cayennepeper

De Latijnse naam uit de wetenschap van chilipeper is Capsicum frutescens. In Nederland noemen we het cayennepeper of chilipeper. Cayenne is de hoofdstad van Frans-Guyana, het buurland van Suriname. Daar werd vroeger veel Cayenne verbouwd en dat is de reden dat cayennepeper zo genoemd is. In het Engels heet het eveneens cayenne pepper maar het wordt ook guinea spice, cow-horn pepper, aleva of bird pepper genoemd. In Duitsland heet het cayennepfeffer. Waarschijnlijk is deze plant de naam peper gegeven omdat de smaak lijkt op de scherpheid van zwarte peper, een specerij dat oorspronkelijk uit de Molukken komt, een gebied dat sinds 1950 is gekolonialiseerd door Indonesië.

Cayennepeper tegen koude tenen

Een belangrijke medicinale aanwending van cayennepeper is uitwendig. Door cayennepeper op de huid te wrijven wordt plaatselijk de doorbloeding verbeterd. Dat komt tot uiting in het verkrijgen van een rode huid. Verder kun je er koude voeten mee voorkomen. In de winter kun je cayennepeper op je voeten en tenen wrijven voordat je de elfstedentocht gaat schaatsen. Zo voorkom koude tenen.

CAY-1

CAY-1 is een stof in rode peper die voor het eerst in 2003 is ontdekt door een Amerikaans onderzoeksteam. Deze stof blijkt schimmels zoals candida te bestrijden. Het verstoort het membraan van een schimmel waardoor de schimmel niet meer verder kan leven. In cayennepeper zit relatief veel vitamine A, B2, B6, E en de mineralen kalium en mangaan.

Capsaïcine

Capsaïcine is de meest bekende stof in cayennepeper. Deze stof is verantwoordelijk voor de meeste geneeskrachtige eigenschappen. Het zorgt ervoor dat de bloedvaten bloed beter laten stromen. Verder wordt de lichaamstemperatuur verhoogd. Dat betekent dat het lichaam harder moet gaan werken; het wil immers de lichaamstemperatuur zo constant mogelijk houden. Hierdoor verbrand je meer calorieën en dat is vervolgens de reden dat cayennepeper voor gewichtsvermindering zou kunnen zorgen. Ook uit enkele dierproeven is vast komen te staan dat het hele metabolisme versneld wordt, wat ook tot gewichtsvermindering leidt. Het is echter te betwijfelen of deze gewichtsvermindering voor mensen geldt aangezien proefdieren zoals ratten een ander vetmetabolisme hebben. Verder is cayennepeper een afrodisiacum en kan het verhoogde bloeddruk tegen gaan. Deze werkingen worden eveneens door capsaïcine veroorzaakt.

Wetenschappelijk bewezen effecten cayennepeper

Een ander effect waarvan wetenschappers vermoeden dat het werkzaam is bij cayennepeper is dat er meer zuurstof naar weefsels wordt vervoerd. Het zou zo zijn dat cayennepeper het algehele energieniveau in het lichaam vergroot. Ook worden er meer nutriënten door cayennepeper vervoerd. Dat komt ten goede aan alle organen en weefsels in het lichaam. Deze werkingen hebben te maken met een verhoogde bloedcirculatie. Het kan oxidatie in vetweefsel tegen gaan en het is een goed middel voor de lever; het helpt de lever beter te functioneren.

Maagzweer is geen bijwerking

De medicinale werkingen voor cayennepeper gelden ook voor rode peper. In mindere mate geldt het eveneens voor sambal. Maar in sambal kunnen stoffen zitten die de medicinale werking ondermijnen zoals zout, glucose-fructosestroop en suiker. Vroeger dacht men dat rode peper of cayennepeper als bijwerking hadden dat je er een maagzweer van kan oplopen, maar dat is tegen gesproken. De meeste medicijnen kunnen erg snel een maagzweer veroorzaken en in feite is dit van cayennepeper nooit aangetoond. Volgens de American cancer society kan maagzweer zelfs worden tegengegaan door cayennepeper.

Cayennepeper, goed voor de suikerspiegel

Cayennepeper heeft een gunstige uitwerking op de bloedsuikerspiegel; het voorkomt pieken en dalen in het bloedsuikergehalte. Daarom is dit een goed middel voor mensen die leiden aan suikerziekte of diabetes mellitus. In een Thais onderzoek dat dit bloedsuikerspiegelnivellerende effect aantoonde gebruikt men vijf gram verse rode peper. Van cayennepeper zou je veel minder hoeven te gebruiken omdat dit een droge stof is. Daar suiker beter wordt verteerd is dit een extra reden waarom cayennepeper zou helpen bij gewichtsverlies.

Goed bij hart- en vaatziekten

De bloedvaten worden verwijd als je cayennepeper eet. Dat is belangrijk nieuws voor mensen met risico op hart- en vaatziekten. Er kan door vaatverwijding minder snel plaque ontstaan, een geöxideerde cholesterolaanslag die de vaten vernauwd en wat kan zorgen voor een hartinfarct of zelfs een herseninfarct. Ook het risico op een hoge bloeddruk wordt verlaagd. Vernauwde bloedvaten hebben immers te maken met hoge bloeddruk.

Cayennepeper, goed voor de ogen

In een half theelepeltje cayennepeper zit maar liefst een kwart van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid aan vitamine A. Cayennepeper kan dus een maaltijd een stuk gezonder maken. Vitamine A is een antioxidant dat zeer goed is voor het immuunsysteem. Op deze manier is het een brede ziektebestrijder en -voorkomer. Vitamine A is extra goed voor de ogen.

Indigestie

Cayennepeper verbetert het slijmvlies van de maag en het heeft een positieve werking op de darmperistaltiek. Daarom kan het worden ingezet bij spijsverteringsproblemen zoals indigestie. Als je te veel hebt gegeten maar je hebt wel lekker scherp gegeten, heb je minder last van trage en moeizame spijsvertering of voedsel dat zwaar op de maag ligt.

Cayennepeper als pijnstiller

Cayennepeper is een natuurlijke pijnstiller. Cayennepeper wordt van de sterkste rode peperplanten gemaakt. Het is een dermate sterk middel dat het de vergelijking aankan met synthetische pijnstillers zoals paracetamol en nurofen. Het gaat zelfs menstruatiekrampen en maagpijn tegen. Dat komt vooral omdat er de neuropeptide substantie P in zit. Deze stof gaat ontstekingen en pijn tegen. Ook capsaïcine werkt tegen de pijn. Daarnaast is het goed bij artritispijn, zoals blijkt uit een Amerikaans onderzoek uit 1991. Ook fibromyalgie, een pijnlijke reumasoort van de weke delen zoals spieren, kan met cayennepeper behandeld worden. In al deze gevallen is het verstandig om jezelf aan te leren om scherp te eten zodat de pijn verminderd wordt.
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cayennepeper als pijnstillende zalfCayennepeper als pijnstillende zalfCayennepeper kennen we vooral als scherp prikkelend, bijna pijn veroorzakend ingrediënt in verschillende specerijproduct…
Cayennepeper, gezondheidsaspecten en toepassingCayennepeper, gezondheidsaspecten en toepassingCayennepeper is zon product dat we allemaal in de keuken hebben, maar veel mensen weten er nauwelijks echt wat vanaf. H…
Pepers op het spoorPepers op het spoorCapsicum soorten, zoals Spaanse peper, Paprika en Cayennepeper behoren tot de familie der Solanaceae of Nachtschadefamil…
Havermout goed tegen suikerziekte, diabetes type 2Havermout goed tegen suikerziekte, diabetes type 2Onderzoek laat zien dat het eten van een dieet dat rijk is aan volle granen en vezelrijke producten, het risico op suike…

Bloemkoolbladeren kun je etenBloemkoolbladeren kun je etenBloemkoolbladeren eten is economisch verantwoord en het levert gezondheidswinst op. Biodynamische groenten zijn al duur…
Verse abrikozenVerse abrikozenVerse abrikozen zijn heerlijk. Ze lijken een beetje op perziken maar zijn lichter van kleur en minder sappig. Ze zijn ni…
Bronnen en referenties
  • http://de.wikipedia.org/wiki/Cayennepfeffer#Medizinische_Anwendung
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Cayenne_pepper
  • Tegen artritispijn: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1954640
  • Diverse geneeskrachtige werkingen: https://umm.edu/health/medical/altmed/herb/cayenne
  • http://www.naturalnews.com/045281_cayenne_pepper_pain_relief_metabolism.html
  • Goed voor de bloedsuikerspiegel: http://ajcn.nutrition.org/content/84/1/63.long
  • Afbeelding bron 1: Krossbow, Flickr (CC BY-2.0)
Reactie

Nathalie, 25-08-2015
Waarom moeten mensen met verhoogde darmpermeabiliteit cayenne peper vermijden? Ik gebruikte het elke dag heel veel. Reactie infoteur, 04-09-2015
Omdat heet eten de permeabiliteit van de darmen vergroot waardoor meer stoffen het lichaam binnen komen die daar niet thuis horen. Dat blijkt o.a. uit dit wetenschappelijk onderzoek: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9482766
Scherp eten vergroot dus de mogelijkheid van de darmen om niet-voedingsstoffen op te nemen in het lichaam die tot allerlei toleranties en allergiën kunnen leiden. Overigens staat cayennepeper daar niet alleen in. Medcijnen als ibuprofen, antibiotica en allerlei pijnstillers verhogen de darmpermeabiliteit nog veel sterker dan scherp voedsel. Deze medicijnen zijn vaker een oorzaak van darmpermeabiliteit.

Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 27-05-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.