Havermout goed tegen suikerziekte, diabetes type 2
Onderzoek laat zien dat het eten van een dieet dat rijk is aan volle granen en vezelrijke producten, het risico op suikerziekte (diabetes mellitus) flink kan verminderen (tussen de 35 en 42 procent). Een uitstekende bron van beide is havermout: Het zit boordevol met oplosbare vezels, die de opname van glucose uit het voedsel in de maag vertraagt. Het houdt daardoor de bloedsuikerspiegel onder controle en grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel worden tegengegaan.
Havermout is goed voor de bloedsuikerspiegel
Bloedsuikerspiegel
De
bloedsuikerspiegel —ook wel suikergehalte of glucosegehalte genoemd— is de hoeveelheid glucose in het bloed. Glucose is één van de belangrijkste brandstoffen voor iedere cel in het lichaam. Iemand die
suikerziekte heeft en insuline gebruikt, moet meerdere keren per dag zelf zijn bloedglucosewaarde bepalen met een vingerprik. Door steeds de bloedsuikerspiegel te meten, kan de suikerpatiënt deze beter onder controle houden, waardoor het risico op gezondheidscomplicaties in de toekomst die met suikerziekte samenhangen, wordt verkleind. Een suikerpatiënt kan zijn
levensstijl op de juiste manier bijsturen om zijn bloedsuikerspiegel op een gezond en acceptabel niveau te houden. Zo kan hij zijn diabetes beter onder controle houden.
Oplosbare vezels
Uit onderzoek blijkt dat als je regelmatig
havermout eet, bij voorkeur iedere dag, je minder hoge pieken in je bloedsuikerspiegel zult vertonen. Het adequaat onder controle houden van je bloedsuikerspiegel is belangrijk bij het voorkomen van veel van complicaties die verbonden zijn aan suikerziekte. Havermout bevat bèta-glucan (oplosbare
vezels), welke een vertragend effect op de bloedsuikerspiegel heeft. Als je 's ochtends als ontbijt een kommetje havermout neemt, dan heeft dit onmiskenbaar een gunstig effect op de bloedsuikerspiegel en dit effect duur de hele dag voort. Bèta-glucan vormt bij vertering een gel die de viscositeit van de inhoud van de maag en dunne darm verhoogt, als gevolg waarvan de spijsvertering vertraagt. Dit proces verlengt de absorptie van koolhydraten in de bloedbaan en hierdoor worden grote veranderingen of schommelingen in de bloedsuikerspiegel vermeden. Andere goede bronnen van oplosbare vezels zijn vers fruit en groenten.
kortom als je als diabetespatiënt de dag begint met voedsel dat de bloedsuikerspiegel adequaat stabiliseert zoals havermout, dan zal het gemakkelijker voor je zijn om de bloedsuikerspiegel de rest van de dag onder controle te houden. Vooral wanneer je gedurende de dag dit proces ondersteund met voedzame vezelrijke voedingsmiddelen.
Volle granen zoals havermout verlagen de kans op diabetes type 2
Ongevoeligheid voor insuline
Vroeger werd
diabetes type 2 in de volksmond 'ouderdomssuiker' genoemd, omdat vooral oudere mensen het kregen. Heden ten dage krijgen echter steeds meer jonge mensen deze vorm van suikerziekte, zelfs kinderen. Het is de meest voorkomende soort diabetes: grofweg negen van de tien mensen met diabetes hebben type 2. Bij deze vorm van diabetes kan je lichaam de bloedsuiker niet meer goed reguleren, doordat er te weinig van het hormoon insuline in het lichaam aanwezig is. Ook reageert het lichaam niet meer adequaat op het hormoon insuline, waardoor de bloedsuiker in het bloed blijft zitten en niet gebruikt kan worden als brandstof voor het lichaam. Deze ongevoeligheid voor insuline wordt 'insulineresistentie' genoemd.
Magnesium
Onderzoek laat zien dat regelmatige consumptie van volle granen (onder meer) het risico van type 2 diabetes vermindert.¹ Het risico om type 2 diabetes te ontwikkelen is significant lager als je regelmatig volle granen eet. Havermout en andere volle granen zijn een rijke bron van
magnesium, een mineraal dat fungeert als een bestanddeel (co-factor) van meer dan 300 enzymen in het menselijk lichaam die betrokken zijn bij het vrijmaken van energie in het lichaam. Zo heeft magnesium ook een functie in de insuline-sensitiviteit van cellen en bij de verbranding van glucose.
Recept voor gezonde havermout
Hieronder staat een recept voor gezonde havermout:
Ingrediënten:
- 1 kop havermout
- 2 koppen water of melk
- 1 appel, geraspt
- 1 eetlepel honing of ahornsiroop (optioneel)
- 1 theelepel kaneel
- 1/4 theelepel zout
- 1/4 kop rozijnen of gedroogde cranberry's (optioneel)
- 1 eetlepel noten, gehakt (optioneel)
- 1 eetlepel zaden, zoals (gebroken) lijnzaad of chiazaad (optioneel)
Bereidingswijze:
- Breng water of melk aan de kook in een middelgrote steelpan.
- Voeg de havermout, geraspte appel, honing (als gebruikt), kaneel en zout toe en roer goed.
- Laat de havermout ongeveer 5-7 minuten zachtjes koken, of totdat het vocht is opgenomen en de havermout zacht is.
- Voeg eventueel rozijnen, noten of zaden toe en roer goed.
- Serveer warm en geniet ervan!
Je kunt de havermout ook aanpassen door andere fruitsoorten, noten of zaden toe te voegen.
Noot:
- Een voorbeeld hiervan is: van Dam RM, Hu FB, Rosenberg L, Krishnan S, Palmer JR. Dietary calcium and magnesium, major food sources, and risk of type 2 diabetes in U.S. black women. Diabetes Care. 2006 Oct;29(10):2238-43. Erratum in: Diabetes Care. 2008 Oct;31(10):2077.
Lees verder
Reacties
Anna, 19-08-2018
Welke havermout kan ik het beste nemen, ik ben 76 jaar en wil diabetes 2 voorkomen en hoge bloeddruk, moet ik de havermout koken met magere melk?
Reactie infoteur, 20-08-2018
Gewone havermout zonder toevoegingen. In de meeste supermarkten hebben ze gewone havermout die 100% haver is, zonder toevoegingen, van eigen merk. Ik bereid het zelf met water, maar amandelmelk of sojamelk kan ook. Ik drink zelf geen koemelk, maar houd me aan een plantaardig dieet: https://goo.gl/bGtPX4. Een plantaardig dieet is niet alleen zeer goed voor de bloeddruk, maar ook voor het reguleren van de bloedglucose en cholesterol.
Henny, 22-04-2018
Waarmee maak ik de havermout aan… ik wil het met melk doen, alleen volgens mij is melk niet goed voor mijn lichaam. Ik heb sinds kort diabetes type 2.
Dank u, Ik hoor graag iets van u,
Vriendelijke groeten,
Henny
Reactie infoteur, 25-04-2018
Ik maak zelf havermout aan met water. Dat was in het begin even wennen, maar nu smaakt het mij prima. Ik doe er wel vaak besjes en frambozen en dergelijke door, waardoor het lekker wordt. Je kunt havermout ook aanmaken met sojamelk of amandelmelk.
Merel, 23-11-2015
Als ik smorgens havermout eet. Een kommetje ter grootte van een plastic soepkommetje, met kaneel en wat rozijnen en soya melk. Natuurlijk geen suiker of zoetstof. Is mijn suiker de hele dag rond de 11, en dat vind ik hoog. Het zelfde is met een banaan.
Veel informatie hier.
mvg Merel
Reactie infoteur, 23-11-2015
Bedankt voor uw reactie. Het is ook verstandig om ongezoete sojamelk te gebruiken.
Men streeft doorgaans naar bloedglucosewaarden tussen 4 en 9 mmol/l. Klachten ontstaan meestal pas bij een glucosewaarde boven 10-15 mmol/l. Iemand met diabetes moet er naar streven een bloedglucose te hebben tussen de 4 en 8 mmol/l. Daarmee blijft het risico op lichamelijke gevolgen van diabetes zo klein mogelijk:;complicaties zoals problemen met ogen en nieren. Het lijkt mij zinvol om dit met uw huisarts te bespreken, zodat u samen kunt bekijken welke maatregelen kunt nemen om uw waarden te verlagen.