Magnesium: functie, voeding en oorzaak van magnesiumtekort
Wat is magnesium, wat zijn de symptomen van een tekort aan magnesium en wat is de functie van magnesium? Magnesium is een mineraal dat allerlei belangrijke functies vervult in het menselijk lichaam. Zo speelt het een rol in de spierfunctie en dus ook in het goed functioneren van het hart. Magnesium wordt in heel veel voedsel aangetroffen, maar het komt vooral in donkergroene bladgroenten voor. Magnesiumdeficiëntie of een magnesiumtekort komt zelden voor, omdat het in veel voeding aanwezig is. Je kunt een eventueel magnesiumtekort aanvullen door het eten van magnesiumrijk voedsel.
Magnesium magnesiumtekort en te veel
Magnesium
Magnesium is een voor de mens essentieel mineraal, dat zorgt voor de stevigheid van de botten en een rol speelt bij het samentrekken van de spieren en de werking van de zenuwen. De concentratie van magnesium in het bloed wordt geregeld door de
darmen,
nieren en botten. Voedsel is de enige bron van mineralen voor het lichaam. Daarom is opname via de darmen essentieel voor de magnesiumhuishouding. Het ionkanaal TRPM6 speelt hierbij een belangrijke rol. Via dit kanaal komt magnesium de darmcellen binnen en wordt het naar het bloed getransporteerd.
Functie van magnesium
In het menselijk lichaam vervult magnesium een aantal belangrijke functies. Magnesium is nodig bij de volgende processen:
- Spierfunctie;

Noten en zaden /
Bron: Istock.com/johnandersonphoto
- De werking van bepaalde enzymen in het lichaam;
- Energiestofwisseling in het lichaam;
- Productie en transport van energie
- Productie van eiwitten;
- Botopbouw.
Magnesium in voeding
Magnesium treffen we in bijna al het voedsel aan, maar het komt vooral voor in donkergroene bladgroenten zoals
spinazie. Andere voedingsmiddelen waarin ook veel magnesium voorkomt:
Magnesium zit ook in melk en melkproducten en vlees. Er zijn ook enkele kruiden die veel magnesium bevatten, vooral kruidnagels,
basilicum,
komijn en
dille.
Afhankelijk van het magnesiumgehalte van het drinkwater, kan drinkwater een belangrijke bijdrage leveren aan de inname van magnesium.

Vermoeidheid door een magnesiumtekort /
Bron: Istock.com/BartekSzewczykSymptomen en klachten gebrek aan magnesium
Bij een gezond en gevarieerd dieet, zal een magnesiumtekort niet snel voorkomen. De klachten en symptomen van een tekort zijn algehele
lusteloosheid,
vermoeidheid,
hoofdpijn en
migraine, prikkelbaarheid en
spierzwakte. Deze algemene symptomen kunnen ook ontstaan als gevolg van andere factoren zoals emotionele stress en spanning. Een magnesiumtekort kan ook leiden tot
benauwdheid,
verwardheid,
maagkrampen,
spiertrekkingen en
spierkrampen (in armen,
handen,
benen,
voeten en
tenen) en zelfs tot
hartritmestoornissen. Je kunt een eventueel magnesiumtekort aanvullen door het eten van magnesiumrijk voedsel.
Symptomen teveel magnesium
Het lichaam verwijderd overtollig magnesium, waardoor een overschot magnesium alleen kan optreden als iemand tabletten gebruikt waarin magnesium aanwezig is, bijvoorbeeld in verband met slecht functionerende nieren.
Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden (ADH)
Hieronder staat hoeveel milligram magnesium een persoon per dag ongeveer zou moeten binnenkrijgen volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad.
- Volwassen mannen: 300-350 mg.
- Volwassen vrouwen: 250-350 mg.
- Zwangeren: 300-350 mg.
- Borstvoedenden: 300-400 mg.
Magnesium in het nieuws
Magnesium essentieel voor hersenontwikkeling
Patiënten met ernstige hersenafwijkingen hebben vaak een magnesiumtekort. Onderzoekers van het Radboudumc vonden bij patiënten met een verstandelijke beperking, epilepsie en magnesiumtekort, een defect in een gen dat de magnesiumopname regelt. Het gen blijkt essentieel voor een gezonde hersenontwikkeling. Het gaat om een mutatie in het CNNM2 gen. De wetenschappers concluderen dat het CNNM2 gen bij mensen een cruciale rol speelt bij een gezonde hersenontwikkeling en magnesiumhuishouding. (Bron: www.telegraaf.nl, 04-04-2014)
Magnesiumtekort door maagzuurremmer
Grofweg twee miljoen Nederlanders gebruiken dagelijks maagzuurremmers. Maagzuurremmers kunnen soms leiden tot een ernstig magnesiumtekort wat pijnlijke spierkrampen en hartritmestoornissen kan veroorzaken. Jaarlijks belandt een deel van de patiënten die dagelijks maagzuurremmers slikt met deze klachten in het ziekenhuis.
Anke Lameris van het Radboud UMC onderzocht bij muizen wat het verband is tussen maagzuurremmers en magnesiumtekort. Ze ontdekte dat de middelen het transport van magnesium via het ionkanaal TRPM6 remt en dat als een reactie hierop het aantal ionkanalen bij de meeste muizen toeneemt, waardoor de magnesiumconcentratie in het bloed alsnog gelijk blijft. Bij enkele van de beestjes stelde ze vast dat die reactie uitbleef, wat een ernstig magnesiumtekort veroorzaakte. Lameris vermoedt dat een genetische component daarbij een rol speelt.
De onderzoeksresultaten zijn nuttig voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor patiënten met een verstoorde mineralenhuishouding als gevolg van maagzuurremmers. Radboud UMC test bij een kleine groep patiënten een voedingssupplement uit. Dit supplement verlaagt de zuurgraad in de darm waardoor het ionkanaal zijn werk weer kan doen. De eerste resultaten zijn veelbelovend. (Bron: Radboud UMC, 04-02-2014)
Lees verder