Magnesium: functie, voeding en oorzaak van magnesiumtekort

Magnesium: functie, voeding en oorzaak van magnesiumtekort Wat is magnesium, wat zijn de symptomen van een tekort aan magnesium en wat is de functie van magnesium? Magnesium is een mineraal dat allerlei belangrijke functies vervult in het menselijk lichaam. Zo speelt het een rol in de spierfunctie en dus ook in het goed functioneren van het hart. Magnesium wordt in heel veel voedsel aangetroffen, maar het komt vooral in donkergroene bladgroenten voor. Magnesiumdeficiëntie of een magnesiumtekort komt zelden voor, omdat het in veel voeding aanwezig is. Je kunt een eventueel magnesiumtekort aanvullen door het eten van magnesiumrijk voedsel.

Magnesium magnesiumtekort en te veel


Magnesium

Magnesium is een voor de mens essentieel mineraal, dat zorgt voor de stevigheid van de botten en een rol speelt bij het samentrekken van de spieren en de werking van de zenuwen. De concentratie van magnesium in het bloed wordt geregeld door de darmen, nieren en botten. Voedsel is de enige bron van mineralen voor het lichaam. Daarom is opname via de darmen essentieel voor de magnesiumhuishouding. Het ionkanaal TRPM6 speelt hierbij een belangrijke rol. Via dit kanaal komt magnesium de darmcellen binnen en wordt het naar het bloed getransporteerd.

Functie van magnesium

In het menselijk lichaam vervult magnesium een aantal belangrijke functies. Magnesium is nodig bij de volgende processen:
 • Spierfunctie;
  Noten en zaden / Bron: Istock.com/johnandersonphotoNoten en zaden / Bron: Istock.com/johnandersonphoto
 • De werking van bepaalde enzymen in het lichaam;
 • Energiestofwisseling in het lichaam;
 • Productie en transport van energie
 • Productie van eiwitten;
 • Botopbouw.

Magnesium in voeding

Magnesium treffen we in bijna al het voedsel aan, maar het komt vooral voor in donkergroene bladgroenten zoals spinazie. Andere voedingsmiddelen waarin ook veel magnesium voorkomt:

Magnesium zit ook in melk en melkproducten en vlees. Er zijn ook enkele kruiden die veel magnesium bevatten, vooral kruidnagels, basilicum, komijn en dille.

Afhankelijk van het magnesiumgehalte van het drinkwater, kan drinkwater een belangrijke bijdrage leveren aan de inname van magnesium.

Vermoeidheid door een magnesiumtekort / Bron: Istock.com/BartekSzewczykVermoeidheid door een magnesiumtekort / Bron: Istock.com/BartekSzewczyk

Symptomen en klachten gebrek aan magnesium

Bij een gezond en gevarieerd dieet, zal een magnesiumtekort niet snel voorkomen. De klachten en symptomen van een tekort zijn algehele lusteloosheid, vermoeidheid, hoofdpijn en migraine, prikkelbaarheid en spierzwakte. Deze algemene symptomen kunnen ook ontstaan als gevolg van andere factoren zoals emotionele stress en spanning. Een magnesiumtekort kan ook leiden tot benauwdheid, verwardheid, maagkrampen, spiertrekkingen en spierkrampen (in armen, handen, benen, voeten en tenen) en zelfs tot hartritmestoornissen. Je kunt een eventueel magnesiumtekort aanvullen door het eten van magnesiumrijk voedsel.

Symptomen teveel magnesium

Het lichaam verwijderd overtollig magnesium, waardoor een overschot magnesium alleen kan optreden als iemand tabletten gebruikt waarin magnesium aanwezig is, bijvoorbeeld in verband met slecht functionerende nieren.

Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden (ADH)

Hieronder staat hoeveel milligram magnesium een persoon per dag ongeveer zou moeten binnenkrijgen volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad.
 • Volwassen mannen: 300-350 mg.
 • Volwassen vrouwen: 250-350 mg.
 • Zwangeren: 300-350 mg.
 • Borstvoedenden: 300-400 mg.

Magnesium in het nieuws

Magnesium essentieel voor hersenontwikkeling

Patiënten met ernstige hersenafwijkingen hebben vaak een magnesiumtekort. Onderzoekers van het Radboudumc vonden bij patiënten met een verstandelijke beperking, epilepsie en magnesiumtekort, een defect in een gen dat de magnesiumopname regelt. Het gen blijkt essentieel voor een gezonde hersenontwikkeling. Het gaat om een mutatie in het CNNM2 gen. De wetenschappers concluderen dat het CNNM2 gen bij mensen een cruciale rol speelt bij een gezonde hersenontwikkeling en magnesiumhuishouding. (Bron: www.telegraaf.nl, 04-04-2014)

Magnesiumtekort door maagzuurremmer

Grofweg twee miljoen Nederlanders gebruiken dagelijks maagzuurremmers. Maagzuurremmers kunnen soms leiden tot een ernstig magnesiumtekort wat pijnlijke spierkrampen en hartritmestoornissen kan veroorzaken. Jaarlijks belandt een deel van de patiënten die dagelijks maagzuurremmers slikt met deze klachten in het ziekenhuis.

Anke Lameris van het Radboud UMC onderzocht bij muizen wat het verband is tussen maagzuurremmers en magnesiumtekort. Ze ontdekte dat de middelen het transport van magnesium via het ionkanaal TRPM6 remt en dat als een reactie hierop het aantal ionkanalen bij de meeste muizen toeneemt, waardoor de magnesiumconcentratie in het bloed alsnog gelijk blijft. Bij enkele van de beestjes stelde ze vast dat die reactie uitbleef, wat een ernstig magnesiumtekort veroorzaakte. Lameris vermoedt dat een genetische component daarbij een rol speelt.

De onderzoeksresultaten zijn nuttig voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor patiënten met een verstoorde mineralenhuishouding als gevolg van maagzuurremmers. Radboud UMC test bij een kleine groep patiënten een voedingssupplement uit. Dit supplement verlaagt de zuurgraad in de darm waardoor het ionkanaal zijn werk weer kan doen. De eerste resultaten zijn veelbelovend. (Bron: Radboud UMC, 04-02-2014)

Lees verder

© 2011 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tekort aan magnesium: oorzaken & tips bij magnesiumtekortTekort aan magnesium: oorzaken & tips bij magnesiumtekortHoe erg is het als je een tekort aan magnesium hebt? Dit hangt onder meer af van de ernst van het magnesiumtekekort en d…
Paarden en een magnesiumtekortPaarden en een magnesiumtekortHet mineraal magnesium is belangrijk voor het zenuwstelsel. Meer en meer hoor je over vermeende magnesiumtekorten bij pa…
Magnesium: opletten voor een magnesiumtekortMagnesium: opletten voor een magnesiumtekortMagnesium is een mineraal dat van groot belang is voor een goede werking van de spieren, sterke botten en soepele gewric…
Betekenis magnesium voor je lichaamBetekenis magnesium voor je lichaamWe realiseren ons lang niet altijd wat magnesium direct of indirect voor ons lichaam kan betekenen. Maar de lijst blijkt…

Fosfortekort: symptomen en behandeling tekort aan fosforFosfortekort: symptomen en behandeling tekort aan fosforFosfor of fosfaat is een mineraal en samen met het mineraal calcium geeft het stevigheid aan de botten en de tanden. De…
Dioxine in voedsel: in welke voeding zit veel dioxine?Dioxine in voedsel: in welke voeding zit veel dioxine?Dioxine hoort niet thuis in voedsel, maar zit het toch. Wie teveel dioxine of dioxine-achtige stoffen binnenkrijgt, kan…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/belchonock
 • Berkow R, Beers MH et al: Merck Manual Medisch handboek; Bohn Stafleu Van Loghum, 2000.
 • Ulrich Rückert: Vitaal met vitaminen - Hoe natuurlijke vitaminen en mineralen uw gezondheid verbeteren en u volop energie geven; UGN te Elburg, 1993.
 • www.umcn.nl (Maagzuurremmer veroorzaakt tekort aan magnesium, 03-02-2014)
 • www.voedingscentrum.nl
 • www.vitamine-info.nl
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/johnandersonphoto
 • Afbeelding bron 2: Istock.com/NataliaBulatova
 • Afbeelding bron 3: Istock.com/BartekSzewczyk
Reactie

Anita Stoddart, 14-10-2014
Ik heb al jaren last van obstipatie door prikkelbare darm en heb gehoord dat magnesium hiervoor kan helpen. Echter lees ik dit nergens op internet. Klopt het wel? Reactie infoteur, 10-11-2014
Magnesiumoxide kan worden gebruikt bij verstopping en bij maagklachten. Magnesiumoxide bindt maagzuur en neutraliseert hierdoor de maaginhoud. Het werkt ook laxerend doordat het water vasthoudt. Vraag uw huisarts of apotheker om advies.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 03-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.