Magnesiumolie: gezondheidsvoordelen en toepassingen
Magnesiumolie is eigenlijk helemaal geen olie. Magnesiumolie in de hoogst geconcentreerde (31%) vloeibare vorm van magnesiumchloride (MgCl2), opgelost in water, is extreem hygroscopisch of wateraantrekkend vanwege het hoge gehalte aan actieve ingrediënten en geeft dus het uiterlijk van een olie en het voelt olieachtig aan. Het wordt gebruikt als spray of in de vorm van roll-on. Magnesiumolie is een puur natuurlijk product en bevat geen conserveringsmiddelen, omdat door het hoge gehalte nauwelijks bacteriën kunnen gedijen. Magnesiumolie is zeer geschikt om snel en effectief magnesium via de huid op te nemen. Magnesiumolie wordt vaak gebruikt om klachten als (chronische) stress, huidproblemen, sportblessures en pijnlijke spieren en gewrichten tegen te gaan.
Magnesium
Functie
Magnesium heeft veel functies in het menselijk lichaam. Het draagt niet alleen bij aan spierfunctie en ontspanning van de spieren, maar het versterkt ook het immuunsysteem en de zenuwfunctie. Het ondersteunt tevens de botopbouw en geeft het lichaam nieuwe energie. Het is betrokken bij tal van stofwisselingsprocessen en heeft een zeer breed toepassingsgebied.
Opslag
De belangrijkste opslag van magnesium is in de botten en tanden (50%), in cellen, spieren, organen en zenuwweefsel (49%), en in het bloed is slechts 1% van het totale magnesium aanwezig.
Symptomen van magnesiumtekort
Magnesium is betrokken bij meer dan 300 elementaire metabolische processen in het lichaam. Het is daarom een essentieel mineraal voor spieren en botten, maar ook voor veel lichaamsfuncties en organen. Magnesium is erg belangrijk voor de zenuwfunctie en het autonome zenuwstelsel (vegetatieve zenuwstelsel). Een dagelijkse inname van 300 mg magnesium voor volwassen vrouwen en 350 mg magnesium voor volwassenen mannen wordt door het Voedingscentrum aanbevolen. Een
magnesiumtekort komt volgens het Voedingscentrum niet vaak voor. De symptomen variëren en kunnen bestaan uit:
Voordelen van toediening via de huid
Vergeleken met orale suppletie biedt transdermale toediening (via de huid) een belangrijk voordeel: de darm kan slechts een gedeelte van het mineraal opnemen. De opname van magnesium uit de voeding varieert volgens het Voedingscentrum van 20 tot 60%. De rest van magnesium wordt uitgescheiden en daarom heeft magnesiumsupplementen vaak negatieve bijwerkingen zoals
diarree. De volledige hoeveelheid actief ingrediënt kan door de huid worden opgenomen en de voorraad wordt sneller aangevuld. Er zijn verschillende opties voor transdermale toediening. De algemene regel is dat met een lage startdosering wordt begonnen, die geleidelijk wordt verhoogd. Raadpleeg altijd de bijsluiter van het product dat je gebruikt.
Waarom magnesiumchloride?
Van alle magnesiumzouten wordt magnesiumchloride (MgCl2) het best door het menselijk lichaam opgenomen en werkt het het snelst. Het komt overeen met het magnesiumzout in de oceaan. Aan de andere kant wordt het magnesiumoxide dat als tablet of poeder wordt aangeboden slechts zeer slecht opgenomen en leidt het tot darmproblemen, zoals diarree. Magnesiumoxide zorgt wel voor ontspanning van de darmen en heeft een ontslakkende werking. Dat wil zeggen dat de afvalstoffen sneller uit het lichaam worden verwijderd.
Waar magnesiumolie aanbrengen?
Magnesiumolie kan op de gewenste plekken worden aangebracht, zoals op de armen, benen of elders op je lichaam, zoals de voetzolen, de buik en de oksels. As je een bepaalde lichaamsdeel wilt behandelen, zoals rusteloze benen, dan moet je natuurlijk je benen insmeren. Zorg ervoor dat de olie niet in contact komt met slijmvliezen, open wonden of de ogen, omdat magnesiumchloride een mineraal zout is en een onaangenaam
branderig gevoel kan veroorzaken. Evenzo mag je de magnesiumolie niet op pas geschoren lichaamsdelen spuiten. Was na gebruik de handen met de magnesiumolie om te voorkomen dat je iets in de ogen krijgt.
Toepassingen en gezondheidsvoordelen van magnesiumolie
Magnesiumolie kan worden gebruikt bij spierkrampen,
spierpijn, sportblessures,
artritis en
gewrichtspijn,
osteoporose (voor de opbouw en de instandhouding van je botten is magnesium net zo belangrijk als
calcium),
multiple sclerose,
rustelozebenensyndroom en
huidziekten zoals
acne of
eczeem. Magnesiumsuppletie heeft een positief effect op
astma,
diabetes en
hoge bloeddruk. Het immuunversterkende effect speelt bijvoorbeeld ook een rol bij
verkoudheid. Magnesiumolie kan ook aanzienlijk bijdragen aan ontspanning bij psychische aandoeningen of
(chronische) stress en nervositeit.
Bijwerkingen
Aan het begin van de behandeling kan er een warm, tintelend gevoel zijn, maar in sommige gevallen wordt het ook beschreven als een onaangenaam
prikkelend of
jeukend gevoel. Deze bijwerking neemt af bij herhaald gebruik. Als de bijwerkingen te ernstig zijn, kan de olie worden verdund met water. Doordat de concentratie dan lager is, neemt ook het effect af. Vanwege het irriterende effect mag het niet worden aangebracht op pas geschoren of open huid en mag het niet worden aangebracht op gevoelige delen van het lichaam, zoals slijmvliezen of het gezicht. Indien nodig kan de olie meerdere keren per dag worden gebruikt.
Doel van de toepassing
Er moet onderscheid worden gemaakt of er een magnesiumtekort is en het tekort moet worden aangevuld of dat je de magnesiumolie profylactisch gebruikt, bijvoorbeeld na het sporten. Als er een magnesiumtekort is, moet de olie indien mogelijk dagelijks worden aangebracht. Magnesiumolie wordt veel gemakkelijker door het lichaam opgenomen door de huid en is het derhalve een beter alternatief dan het slikken van supplementen. Een magnesiumtekort komt evenwel niet vaak voor in Nederland.
Wijze van gebruik en aanbrengen
Aanbrengen op de huid na het douchen
Om ervoor te zorgen dat het lichaam het magnesium volledig kan opnemen, moet de blootstellingstijd minimaal 30 minuten zijn. De olie kan dan op de huid blijven zitten, maar kan daarna ook worden afgewassen of weggespoeld. Het is nog beter om voor gebruik een warme douche te nemen zodat de huid schoon is en het magnesium optimaal kan worden opgenomen. De warmte opent de poriën en bevordert de bloedcirculatie, waardoor de opname en distributie van magnesium in het lichaam wordt verbeterd.
Inmasseren
Bij
pijn of sportblessures wordt de olie het beste direct op het aangetaste gebied gespoten en ingemasseerd. Bij gebruik onder de oksels kan bijvoorbeeld magnesiumolie zijn volledige werking ontwikkelen en bovendien beschermen tegen zweet en
okselgeurtjes. De dosering moet individueel worden aangepast, doorgaans zijn 5 tot 20 verstuivingen per dag voldoende om het magnesiumtekort (indien aanwezig) binnen enkele weken te vullen. Wrijven over het hele lichaam is ook mogelijk. Raadpleeg altijd eerst de bijsluiter voor de juiste dosering.
In bad of voetenbad
Een andere optie, die bijzonder geschikt is in geval van sterke huidreacties, is het gebruik in de vorm van een volledig bad of een voetenbad. Als badadditief heeft magnesiumolie het voordeel dat de concentratie lager is dan wanneer het direct op de huid wordt aangebracht. Dit verlicht eventuele onaangename bijwerkingen. In plaats van olie kunnen ook magnesiumchloridevlokken of -poeder worden gebruikt. Een volledige dosis van 100 tot 200 ml magnesiumolie moet worden gebruikt voor een vol bad.
In voetbaden zit er ongeveer 100 ml of maximaal 400 g stof per 4 tot 5 liter lichaamswarm water. De baden mogen een concentratie van 4 procent niet overschrijden. Het water mag niet warmer zijn dan lichaamstemperatuur, anders gaat het osmotische effect verloren. De toedieningstijd voor baden is ook 20 tot 30 minuten.
Mondspoeling
Een andere vorm van aanbrengen is de mogelijkheid van mondwater. Verdun 1 tot 2 ml in 20 ml water. Neem een eetlepel magnesium oplossing in de mond en spoel hier minimaal 1 minuut mee. De applicatie zorgt voor een frisse adem en voorkomt gingivitis of
tandvleesontsteking. Het helpt ook om de tanden gezond te houden.
Hoe vaak magnesiumolie gebruiken?
De magnesiumolie kan dagelijks en naar behoefte worden gebruikt. Raadpleeg altijd eerst de bijsluiter.
Lees verder