Magnesiumolie: gezondheidsvoordelen en toepassingen

Magnesiumolie: gezondheidsvoordelen en toepassingen Magnesiumolie is eigenlijk helemaal geen olie. Magnesiumolie in de hoogst geconcentreerde (31%) vloeibare vorm van magnesiumchloride (MgCl2), opgelost in water, is extreem hygroscopisch of wateraantrekkend vanwege het hoge gehalte aan actieve ingrediënten en geeft dus het uiterlijk van een olie en het voelt olieachtig aan. Het wordt gebruikt als spray of in de vorm van roll-on. Magnesiumolie is een puur natuurlijk product en bevat geen conserveringsmiddelen, omdat door het hoge gehalte nauwelijks bacteriën kunnen gedijen. Magnesiumolie is zeer geschikt om snel en effectief magnesium via de huid op te nemen. Magnesiumolie wordt vaak gebruikt om klachten als (chronische) stress, huidproblemen, sportblessures en pijnlijke spieren en gewrichten tegen te gaan.

Magnesium

Functie

Magnesium heeft veel functies in het menselijk lichaam. Het draagt ​​niet alleen bij aan spierfunctie en ontspanning van de spieren, maar het versterkt ook het immuunsysteem en de zenuwfunctie. Het ondersteunt tevens de botopbouw en geeft het lichaam nieuwe energie. Het is betrokken bij tal van stofwisselingsprocessen en heeft een zeer breed toepassingsgebied.

Opslag

De belangrijkste opslag van magnesium is in de botten en tanden (50%), in cellen, spieren, organen en zenuwweefsel (49%), en in het bloed is slechts 1% van het totale magnesium aanwezig.

Symptomen van magnesiumtekort

Magnesium is betrokken bij meer dan 300 elementaire metabolische processen in het lichaam. Het is daarom een ​​essentieel mineraal voor spieren en botten, maar ook voor veel lichaamsfuncties en organen. Magnesium is erg belangrijk voor de zenuwfunctie en het autonome zenuwstelsel (vegetatieve zenuwstelsel). Een dagelijkse inname van 300 mg magnesium voor volwassen vrouwen en 350 mg magnesium voor volwassenen mannen wordt door het Voedingscentrum aanbevolen. Een magnesiumtekort komt volgens het Voedingscentrum niet vaak voor. De symptomen variëren en kunnen bestaan uit:

Voordelen van toediening via de huid

Vergeleken met orale suppletie biedt transdermale toediening (via de huid) een belangrijk voordeel: de darm kan slechts een gedeelte van het mineraal opnemen. De opname van magnesium uit de voeding varieert volgens het Voedingscentrum van 20 tot 60%. De rest van magnesium wordt uitgescheiden en daarom heeft magnesiumsupplementen vaak negatieve bijwerkingen zoals diarree. De volledige hoeveelheid actief ingrediënt kan door de huid worden opgenomen en de voorraad wordt sneller aangevuld. Er zijn verschillende opties voor transdermale toediening. De algemene regel is dat met een lage startdosering wordt begonnen, die geleidelijk wordt verhoogd. Raadpleeg altijd de bijsluiter van het product dat je gebruikt.

Waarom magnesiumchloride?

Van alle magnesiumzouten wordt magnesiumchloride (MgCl2) het best door het menselijk lichaam opgenomen en werkt het het snelst. Het komt overeen met het magnesiumzout in de oceaan. Aan de andere kant wordt het magnesiumoxide dat als tablet of poeder wordt aangeboden slechts zeer slecht opgenomen en leidt het tot darmproblemen, zoals diarree. Magnesiumoxide zorgt wel voor ontspanning van de darmen en heeft een ontslakkende werking. Dat wil zeggen dat de afvalstoffen sneller uit het lichaam worden verwijderd.

Waar magnesiumolie aanbrengen?

Magnesiumolie kan op de gewenste plekken worden aangebracht, zoals op de armen, benen of elders op je lichaam, zoals de voetzolen, de buik en de oksels. As je een bepaalde lichaamsdeel wilt behandelen, zoals rusteloze benen, dan moet je natuurlijk je benen insmeren. Zorg ervoor dat de olie niet in contact komt met slijmvliezen, open wonden of de ogen, omdat magnesiumchloride een mineraal zout is en een onaangenaam branderig gevoel kan veroorzaken. Evenzo mag je de magnesiumolie niet op pas geschoren lichaamsdelen spuiten. Was na gebruik de handen met de magnesiumolie om te voorkomen dat je iets in de ogen krijgt.

Toepassingen en gezondheidsvoordelen van magnesiumolie

Magnesiumolie kan worden gebruikt bij spierkrampen, spierpijn, sportblessures, artritis en gewrichtspijn, osteoporose (voor de opbouw en de instandhouding van je botten is magnesium net zo belangrijk als calcium), multiple sclerose, rustelozebenensyndroom en huidziekten zoals acne of eczeem. Magnesiumsuppletie heeft een positief effect op astma, diabetes en hoge bloeddruk. Het immuunversterkende effect speelt bijvoorbeeld ook een rol bij verkoudheid. Magnesiumolie kan ook aanzienlijk bijdragen aan ontspanning bij psychische aandoeningen of (chronische) stress en nervositeit.

Bijwerkingen

Aan het begin van de behandeling kan er een warm, tintelend gevoel zijn, maar in sommige gevallen wordt het ook beschreven als een onaangenaam prikkelend of jeukend gevoel. Deze bijwerking neemt af bij herhaald gebruik. Als de bijwerkingen te ernstig zijn, kan de olie worden verdund met water. Doordat de concentratie dan lager is, neemt ook het effect af. Vanwege het irriterende effect mag het niet worden aangebracht op pas geschoren of open huid en mag het niet worden aangebracht op gevoelige delen van het lichaam, zoals slijmvliezen of het gezicht. Indien nodig kan de olie meerdere keren per dag worden gebruikt.

Doel van de toepassing

Er moet onderscheid worden gemaakt of er een magnesiumtekort is en het tekort moet worden aangevuld of dat je de magnesiumolie profylactisch gebruikt, bijvoorbeeld na het sporten. Als er een magnesiumtekort is, moet de olie indien mogelijk dagelijks worden aangebracht. Magnesiumolie wordt veel gemakkelijker door het lichaam opgenomen door de huid en is het derhalve een beter alternatief dan het slikken van supplementen. Een magnesiumtekort komt evenwel niet vaak voor in Nederland.

Wijze van gebruik en aanbrengen

Aanbrengen op de huid na het douchen

Om ervoor te zorgen dat het lichaam het magnesium volledig kan opnemen, moet de blootstellingstijd minimaal 30 minuten zijn. De olie kan dan op de huid blijven zitten, maar kan daarna ook worden afgewassen of weggespoeld. Het is nog beter om voor gebruik een warme douche te nemen zodat de huid schoon is en het magnesium optimaal kan worden opgenomen. De warmte opent de poriën en bevordert de bloedcirculatie, waardoor de opname en distributie van magnesium in het lichaam wordt verbeterd.

Inmasseren

Bij pijn of sportblessures wordt de olie het beste direct op het aangetaste gebied gespoten en ingemasseerd. Bij gebruik onder de oksels kan bijvoorbeeld magnesiumolie zijn volledige werking ontwikkelen en bovendien beschermen tegen zweet en okselgeurtjes. De dosering moet individueel worden aangepast, doorgaans zijn 5 tot 20 verstuivingen per dag voldoende om het magnesiumtekort (indien aanwezig) binnen enkele weken te vullen. Wrijven over het hele lichaam is ook mogelijk. Raadpleeg altijd eerst de bijsluiter voor de juiste dosering.

In bad of voetenbad

Een andere optie, die bijzonder geschikt is in geval van sterke huidreacties, is het gebruik in de vorm van een volledig bad of een voetenbad. Als badadditief heeft magnesiumolie het voordeel dat de concentratie lager is dan wanneer het direct op de huid wordt aangebracht. Dit verlicht eventuele onaangename bijwerkingen. In plaats van olie kunnen ook magnesiumchloridevlokken of -poeder worden gebruikt. Een volledige dosis van 100 tot 200 ml magnesiumolie moet worden gebruikt voor een vol bad.

In voetbaden zit er ongeveer 100 ml of maximaal 400 g stof per 4 tot 5 liter lichaamswarm water. De baden mogen een concentratie van 4 procent niet overschrijden. Het water mag niet warmer zijn dan lichaamstemperatuur, anders gaat het osmotische effect verloren. De toedieningstijd voor baden is ook 20 tot 30 minuten.

Mondspoeling

Een andere vorm van aanbrengen is de mogelijkheid van mondwater. Verdun 1 tot 2 ml in 20 ml water. Neem een eetlepel magnesium oplossing in de mond en spoel hier minimaal 1 minuut mee. De applicatie zorgt voor een frisse adem en voorkomt gingivitis of tandvleesontsteking. Het helpt ook om de tanden gezond te houden.

Hoe vaak magnesiumolie gebruiken?

De magnesiumolie kan dagelijks en naar behoefte worden gebruikt. Raadpleeg altijd eerst de bijsluiter.

Lees verder

© 2020 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Magnesiumolie, voor vermoeidheid, zenuwen, hoofdpijn etcMagnesiumolie, voor vermoeidheid, zenuwen, hoofdpijn etcEen magnesiumtekort komt steeds meer voor bij mensen (en dieren). Dit komt onder andere omdat de aardbodem en daardoor o…
Welk magnesium supplement kiezen?Welk magnesium supplement kiezen?Omdat magnesium niet meer zo veel voorkomt in de bodem bevatten veel voedingsstoffen die uit de bodem komen steeds minde…
Oplossing voor rusteloze benenOplossing voor rusteloze benenRusteloze benen zijn enorm vervelend en kunnen ervoor zorgen, dat je niet goed in slaap kunt komen of verder door kunt s…
Magnesiumolie om gevolgen Parkinson en ADHD te verminderenMagnesiumolie om gevolgen Parkinson en ADHD te verminderenHeeft men een magnesiumtekort dan kunnen de gevolgen erg lijken op ADD, ADHD en Parkinson. Er bestaat een duidelijke rel…

Hoge bloeddruk en voeding: bloeddruk verlagen door voedingHoge bloeddruk en voeding: bloeddruk verlagen door voedingJe hebt een normale bloeddruk als deze onder de 140/90 mmHg is en daarboven spreekt men van een hoge bloeddruk. Normaal…
Gezond gewicht: gezondheidsvoordelen & hoe te berekenenGezond gewicht: gezondheidsvoordelen & hoe te berekenenObesitas is wijdverbreid in de geïndustrialiseerde landen. In totaal lijdt 14 procent van de Nederlanders in 2023 aan ee…
Bronnen en referenties
 • https://www.zechsal.nl/zechsal-originals/magnesium-olie.html
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Magnesiumchloride
 • https://unlimitedhealth.nl/nl/betteryou-magnesium-oil-spray-original-100-ml
 • https://asutra.com/blogs/asutra-life/all-about-magnesium-oil-spray
 • https://mybodymysoul.nl/product/permsal-magnesium-olie/
 • https://www.zechsal.nl/blog/magnesium-en-osteoporose
 • https://www.magnesiumhealthinstitute.com/faq/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Magnesium_oil
 • https://www.cultbeauty.co.uk/kiki-health-magnesium-oil.html
 • https://magnesium-producten.nl/rusteloze-benen/
 • https://www.magnesium-olie.nl/diabetes-en-magnesium/
 • https://biologielessen.nl/index.php/dna-13/2233-reflexen-2
 • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/magnesium.aspx
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Magnesiumoxide
 • https://www.genique.net/peeling-en-pakking/
 • https://floo.nu/krijg-jij-voldoende-magnesium-binnen/
 • https://www.vitacijn.nl/voedingsstoffen/mineralen/magnesium/magnesium-olie.html
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Magnesium
 • https://www.healthline.com/health/magnesium-oil-benefits
 • https://unlimitedhealth.nl/nl/betteryou-magnesium-oil-spray-joint-100-ml
 • https://www.saltlaboratory.com/blogs/news/10-magnesium-oil-benefits-to-keep-you-healthy
 • https://www.wellandgood.com/good-advice/whats-magnesium-oil-and-should-you-be-using-it/
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 10-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 22
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.