Magnesium helpt om goed te slapen en bij slaapproblemen

Magnesium helpt om goed te slapen en bij slaapproblemen Veel mensen hebben slaapproblemen. Ongeveer 10% van de volwassenen slaapt wel eens slecht. Slapeloosheid is vaak een klacht die kort duurt en samenhangt met (tijdelijke) stress, privé- of werkproblemen of ziekte. Bij 10% van de bevolking duren de klachten langer en zij lijden aan chronische slapeloosheid. Je kunt proberen om je slaaproutine te veranderen en je cafeïne-inname te beperken, maar soms bieden deze levensstijlinterventies onvoldoende soelaas. Veel mensen nemen hun toevlucht tot supplementen bij slaapproblemen. Een supplement dat steeds meer aandacht krijgt als een potentiële slaaphulp, is magnesium. Dit mineraal kan sommige van de processen beïnvloeden die slaap bevorderen. Magnesium helpt bijvoorbeeld bij het activeren van neurotransmitters die verantwoordelijk zijn voor het kalmeren van het lichaam en de geest. Meestal wordt aanbevolen twee keer per dag magnesium te nemen, 's morgens en 's avonds. Hoe kan magnesium je een goede nachtrust geven?
Magnesium heeft een gunstig effect op de bloeddruk / Bron: Bacho/ShutterstockMagnesium heeft een gunstig effect op de bloeddruk / Bron: Bacho/Shutterstock

Wat is Magnesium?

Mineraal

Magnesium is een van de meest voorkomende mineralen op aarde en is aanwezig in veel voedingsmiddelen. Magnesium is essentieel voor de menselijke gezondheid en wordt gebruikt in meer dan 600 cellulaire reacties in je lichaam. In feite heeft elke cel en elk orgaan dit mineraal nodig om goed te kunnen functioneren. Magnesium is belangrijk voor een normale botstructuur en het draagt bij aan een goede hersen-, hart- en spierfunctie. Magnesiumsupplementen worden geassocieerd met een aantal voordelen, waaronder het bestrijden van ontsteking, het verlichten van obstipatie en het verlagen van de bloeddruk. Daarnaast kan magnesium helpen bij het behandelen van slaapproblemen.

In vogelvlucht

Magnesium is een belangrijk mineraal dat betrokken is bij veel processen in het lichaam, zoals het reguleren van de bloeddruk, het handhaven van een gezonde botdichtheid en het ondersteunen van een gezonde hartfunctie.

Magnesium kan het lichaam en de hersenen ontspannen

Door te helpen het zenuwstelsel te ontspannen, kan magnesium je helpen om je lichaam en geest voor te bereiden om te gaan slapen.

Parasympathische zenuwstelsel activeren

Om in slaap te vallen en in slaap te blijven, moeten je lichaam en hersenen zich ontspannen. Op chemisch niveau ondersteunt magnesium dit proces door het parasympathische zenuwstelsel te activeren. Dit is een deel van het autonome zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor rust en ontspanning. Ten eerste reguleert magnesium de neurotransmitters, die signalen door het zenuwstelsel en de hersenen verzenden. Het reguleert tevens het hormoon melatonine, welke een rol speelt in het slaap-waakritme van je lichaam.

Gamma-aminoboterzuur(gaba)-receptoren

Ten tweede bindt magnesium zich aan gamma-aminoboterzuur(gaba)-receptoren. GABA is de neurotransmitter die verantwoordelijk is voor het tot rust brengen van zenuwactiviteit. Het is dezelfde neurotransmitter die gebruikt worden door bepaalde slaapmedicijnen.

Magnesiumtekort interfereert met slaap

Als je niet genoeg magnesium in je systeem hebt, kan je last krijgen van slapeloosheid. Studies bij muizen hebben aangetoond dat optimale niveaus van dit mineraal nodig zijn voor een normale slaap en dat zowel te hoge als lage niveaus slaapproblemen kunnen veroorzaken.[1] Bepaalde groepen mensen hebben een hoger risico op een magnesiumtekort, onder wie:
Magnesiumtekort als gevolg van overmatig alcoholgebruik / Bron: Marian Weyo/Shutterstock.comMagnesiumtekort als gevolg van overmatig alcoholgebruik / Bron: Marian Weyo/Shutterstock.com
 • Mensen met spijsverteringsziekten: problemen met je spijsverteringskanaal kunnen ervoor zorgen dat je lichaam de vitamines en mineralen niet goed absorbeert, wat leidt tot tekortkomingen. Dit staat ook bekend als 'malabsorptie': de situatie waarin de opname van nutriënten uit de voeding tekortschiet.
 • Mensen met diabetes: insulineresistentie en diabetes worden geassocieerd met magnesiumverlies.
 • Mensen met alcoholafhankelijkheid: magnesiumgebrek komt vaak voor bij degenen die zwaar drinken.
 • Ouderen: veel ouderen hebben krijgen minder magnesium binnen via de voeding dan jongere volwassenen en kunnen ook minder efficiënt magnesium absorberen.

Magnesium is goed voor de slaapkwaliteit

Niet alleen helpt magnesium om te slapen, maar het helpt ook om diep en rustig te slapen. In een studie kregen ouderen 500 mg magnesium of een placebo.[2] Over het algemeen rapporteerde de magnesiumgroep een betere slaapkwaliteit. Deze groep vertoonde ook hogere niveaus van renine en melatonine, twee hormonen die de slaap helpen regelen. Uit een andere studie bleek dat het creëren van een magnesiumtekort in muizen resulteerde in slaappatronen die licht en rusteloos waren.[3] Dit komt door de invloed van dit mineraal op het zenuwstelsel en draagt ​​bij aan diepe, rustige slaap. Aangezien het huidige onderzoek anno 2024 alleen magnesiumsupplementen bij oudere volwassenen met slapeloosheid heeft bestudeerd, is het niet duidelijk of jongere volwassenen ook ervan zouden kunnen profiteren.

Magnesium kan helpen om angst en depressie te verlichten

Angst en depressie kunnen beide negatieve gevolgen hebben op de slaap. Het blijkt echter dat magnesium helpt om beide stemmingsstoornissen te verlichten. Dit geldt vooral als er sprake is van een magnesiumtekort, aangezien angst, depressie en mentale verwardheid vaak bij een magnesiumtekort worden gezien. Opkomend onderzoek geeft ook aan dat dit mineraal de conventionele antidepressiva-behandeling kan verbeteren en mogelijk milde angstklachten kan behandelen.[4/5] Als je slapeloosheid verband houdt met een onderliggende stemmingsstoornis, dan kan magnesium helpen. Magnesium kan kortom helpen om angst en depressie te behandelen, twee stemmingsstoornissen die slaapproblemen kunnen veroorzaken.

Magnesium zit vooral in groene groenten, noten, granen, vlees, vis en fruit / Bron: Oleksandra Naumenko/ShutterstockMagnesium zit vooral in groene groenten, noten, granen, vlees, vis en fruit / Bron: Oleksandra Naumenko/Shutterstock

Magnesiuminname

Je kunt magnesium binnenkrijgen door voedsel waar magnesium inzit, zoals groene groenten, noten, granen, vlees, vis en fruit. Aangezien het duidelijk is dat magnesiumtekort de slaap kan verminderen, is het een goede eerste stap om ervoor te zorgen dat je voldoende hoeveelheden binnenkrijgt van dit mineraal via je voeding. Je kan ook magnesiumsupplementen gebruiken. Het Voedingscentrum geeft aan dat bij meer dan 250 milligram magnesium per dag extra, dus naast de magnesium in je eten, darmklachten zoals diarree kunnen ontstaan.[6]

Magnesium om goed te slapen en bij slaapproblemen

Magnesium kan je slaap verbeteren en slaapproblemen verhelpen. Een chronisch slaaptekort is slecht voor de gezondheid, met meer kans op allerlei klachten en problemen. Het is daarom belangrijk om slaapproblemen vroegtijdig adequaat aan te pakken. Magnesium kan daarbij helpen. Het speelt een belangrijke rol in je zenuwstelsel. Magnesium activeert mechanismen die je rustig en kalm maken. Het kan ook helpen om angst en depressie te verlichten, wat je nachtrust ten goede komt. Momenteel (anno 2024) is het enige onderzoek waaruit blijkt dat deze supplementen de slaap verbeteren, bij ouderen gedaan. Het dus vooralsnog niet duidelijk hoe dit andere populaties beïnvloedt. Als je wilt proberen om beter te slapen met behulp van magnesium, begin dan door het verhogen van de inname van dit mineraal uit voedingsmiddelen.

Goede bronnen van magnesium

Hieronder staan enkele goede bronnen van magnesium:

Groene bladgroenten

Groene bladgroenten zoals spinazie, boerenkool, snijbiet en paksoi zijn rijk aan magnesium. Een kopje gekookte spinazie bevat bijvoorbeeld ongeveer 157 mg magnesium.

Noten en zaden

Amandelen, cashewnoten, pinda's, pompoenpitten, chiazaad en lijnzaad zijn allemaal goede bronnen van magnesium. Een kwart kopje amandelen bevat bijvoorbeeld ongeveer 96 mg magnesium.

Bonen

Bonen zoals zwarte bonen, kidneybonen en limabonen zijn rijk aan magnesium. Een kopje gekookte zwarte bonen bevat bijvoorbeeld ongeveer 120 mg magnesium.

Volle granen

Volle granen zoals bruine rijst, volkorenbrood en quinoa bevatten veel magnesium. Een kopje gekookte quinoa bevat bijvoorbeeld ongeveer 118 mg magnesium.

Vis

Vis zoals zalm, tonijn en makreel zijn goede bronnen van magnesium. Een portie zalm bevat bijvoorbeeld ongeveer 26 mg magnesium per 100 gram.

Donkere chocolade

Donkere chocolade met een hoog cacaogehalte bevat magnesium. Een stukje pure chocolade van 30 gram bevat bijvoorbeeld ongeveer 64 mg magnesium.

Spinazie is een goede bron van magnesium / Bron: Kaboompics, PixabaySpinazie is een goede bron van magnesium / Bron: Kaboompics, Pixabay

Top 10 voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium

Hier zijn 10 voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium:
 • Pompoenzaden: 532 mg per 100 gram
 • Amandelen: 270 mg per 100 gram
 • Spinazie: 87 mg per 100 gram
 • Cashewnoten: 292 mg per 100 gram
 • Zonnebloempitten: 325 mg per 100 gram
 • Zwarte bonen: 60 mg per 100 gram
 • Avocado's: 29 mg per 100 gram
 • Pure chocolade (minimaal 70% cacao): 228 mg per 100 gram
 • Quinoa: 64 mg per 100 gram
 • Boerenkool: 33 mg per 100 gram

Noten:
 1. Chollet D, Franken P, Raffin Y, Henrotte JG, Widmer J, Malafosse A, Tafti M. Magnesium involvement in sleep: genetic and nutritional models. Behav Genet. 2001 Sep;31(5):413-25.
 2. Abbasi B, Kimiagar M, Sadeghniiat K, Shirazi MM, Hedayati M, Rashidkhani B. The effect of magnesium supplementation on primary insomnia in elderly: A double-blind placebo-controlled clinical trial. J Res Med Sci. 2012 Dec;17(12):1161-9.
 3. Depoortere H, Françon D, Llopis J. Effects of a magnesium-deficient diet on sleep organization in rats. Neuropsychobiology. 1993;27(4):237-45.
 4. Ibid.
 5. Boyle NB, Lawton CL, Dye L. The effects of magnesium supplementation on subjective anxiety. Magnes Res. 2016 Mar 1;29(3):120-125.
 6. Voedingscentrum. Magnesium. http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/magnesium.aspx (ingezien op 3-5-2017)

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Magnesium: nuttig bij angststoornissenMagnesium kan nuttig zijn als je met angststoornissen te maken hebt. Een evenwichtige magnesiumbalans kan eveneens slape…
Klachten bij magnesium tekortKlachten bij magnesium tekortHet is erg belangrijk om voldoende van het mineraal magnesium binnen te krijgen. Magnesium is natuurlijk tranquillizer,…
Betekenis magnesium voor je lichaamBetekenis magnesium voor je lichaamWe realiseren ons lang niet altijd wat magnesium direct of indirect voor ons lichaam kan betekenen. Maar de lijst blijkt…
Kidneybonen en gezondheidBonen zijn ontzettend goed voor onze gezondheid, maar veel mensen zijn zich daar niet van bewust. Kidneybonen (nierbonen…

Teveel magnesium: symptomen, oorzaak en behandelingTeveel magnesium: symptomen, oorzaak en behandelingMagnesium is een mineraal dat van nature voorkomt in veel voedingsmiddelen en in je lichaam; het meeste bevindt zich in…
De Hema: Hoe ziet de inrichting en het assortiment eruit?De Hema: Hoe ziet de inrichting en het assortiment eruit?De HEMA is een veelzijdige winkelketen met producten die bestemd zijn voor allerlei verschillende doelgroepen. De produc…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/belchonock
 • A healthy Life. De top 12 voedingsmiddelen met de meeste magnesium. https://www.ahealthylife.nl/de-top-12-voedingsmiddelen-met-de-meeste-magnesium/ (ingezien op 24-5-2023)
 • Abbasi B, Kimiagar M, Sadeghniiat K, Shirazi MM, Hedayati M, Rashidkhani B. The effect of magnesium supplementation on primary insomnia in elderly: A double-blind placebo-controlled clinical trial. J Res Med Sci. 2012 Dec;17(12):1161-9.
 • Authority Nutrition. How Magnesium Can Help You Sleep. https://authoritynutrition.com/magnesium-and-sleep/?utm_medium=standard&utm_source=notification (ingezien op 2-5-2017)
 • Boyle NB, Lawton CL, Dye L. The effects of magnesium supplementation on subjective anxiety. Magnes Res. 2016 Mar 1;29(3):120-125.
 • Chollet D, Franken P, Raffin Y, Henrotte JG, Widmer J, Malafosse A, Tafti M. Magnesium involvement in sleep: genetic and nutritional models. Behav Genet. 2001 Sep;31(5):413-25.
 • Depoortere H, Françon D, Llopis J. Effects of a magnesium-deficient diet on sleep organization in rats. Neuropsychobiology. 1993;27(4):237-45.
 • O.J.J. Cluysenaer en J.H.M. van Tongeren. Malabsorptie. Ned Tijdschr Geneeskd. 1988;132:2273-8
 • Nutribites. Waar zit magnesium in? Bekijk de lijst met 20 voedingsmiddelen. https://www.nutribites.nl/waar-zit-magnesium-in/ (ingezien op 26-2-2023)
 • Thuisarts.nl. Ik slaap slecht. https://www.thuisarts.nl/slaapproblemen/ik-slaap-slecht (ingezien op 2-5-2017)
 • Voedingscentrum. Magnesium. http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/magnesium.aspx (ingezien op 3-5-2017)
 • Afbeelding bron 1: Bacho/Shutterstock
 • Afbeelding bron 2: Marian Weyo/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Oleksandra Naumenko/Shutterstock
 • Afbeelding bron 4: Kaboompics, Pixabay
Reactie

Patty, 19-11-2017
Ik heb last van slapeloosheid en restless legs. Ik gebruik daarvoor een supplement dat magnesium/calcium en vitamine B6 bevat. Nu wil ik overstappen op Magnesium citraat. Op de verpakking staat echter dat dit niet gecombineerd mag worden met bijvoorbeeld slaapmedicatie. Ik gebruik 0,5 mg (1/4 tabletje van 2 mg) Lormetazepam. Betekent dit echt dat ik dan geen Magnesium citraat kan gebruiken, en wat zou er kunnen gebeuren als ik het toch doe? Graag een reactie! Reactie infoteur, 27-11-2017
U kunt deze vraag het beste voorleggen aan uw apotheker.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 25-04-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.