De Hema: Hoe ziet de inrichting en het assortiment eruit?

De Hema: Hoe ziet de inrichting en het assortiment eruit? De HEMA is een veelzijdige winkelketen met producten die bestemd zijn voor allerlei verschillende doelgroepen. De productprijzen zijn in het algemeen lager dan die van speciaalzaken waardoor de HEMA een grotere doelgroep heeft. Tot het assortiment behoren onder andere huishoudelijke artikelen, kleding, bureau-accessoires en kookgerei. De winkelketen is zeer praktisch en overzichtelijk ingericht zodat klanten doelgericht naar hun gewenste product kunnen zoeken. Wat voor producten verkoopt de HEMA allemaal nog meer?

De HEMA


De HEMA

HEMA staat voor 'Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam'. Men kan uit de naam afleiden dat het bedrijf in Amsterdam is begonnen. Het bedrijf is op 4 november 1926 opgericht en is het resultaat van de oorspronkelijke ondernemers van De Bijenkorf. De oprichters van de HEMA zijn Leo Meyer en Arthur Isaac. In deze periode waren de warenhuizen zeer prijzig en alleen voor personen met veel welvaart. Het doel was om de producten uiteindelijk voor iedereen betaalbaar te maken. De HEMA was uiteindelijk in meerdere Europese landen te vinden. Vanwege de succesformule van het bedrijf bestaan er diverse vestigingen met soms in totaal meer dan een miljoen bezoekers per week.

Het hoofdkantoor

Het hoofdkantoor in Amsterdam zorgt ervoor dat de producten het juiste ontwerp hebben. Hiernaast wordt er zeer goed gelet op de prijs-kwaliteitsverhouding zodat de klant kwaliteitsproducten kan aanschaffen die tegelijk betaalbaar zijn.

Bakkerijen

De HEMA is zelf verantwoordelijk voor het gehele productieproces van onder andere gebak, taarten en cakes. In Almere bevindt zich de centrale bakkerij. Naast de centrale bakkerij bestaan er meerdere kleinere bakkerijen die meehelpen met het produceren van voedsel.

Waar bestaat het assortiment globaal uit?

In 1964 opende de HEMA haar eerste distributiecentrum in Utrecht. Dit zorgde ervoor dat de schappen op tijd gevuld konden worden. Het assortiment van de HEMA is veelzijdig. De keten heeft hierdoor een zeer breed publiek. In het algemeen verkoopt de winkelketen kleinere (draagbare) producten die in het dagelijkse leven veelal gebruikt worden. Hierbij wordt er gelet op een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Dit betekent dat de HEMA-producten goedkoper zijn dan de producten in de speciaalzaken, maar duurder zijn dan de zeer goedkope winkelketens. De producten zijn tevens ook online beschikbaar.

De inrichting van de verschillende vestigingen

De vestigingen zijn ruim en overzichtelijk ingedeeld zodat de artikelen eenvoudig te vinden zijn. Hiernaast zijn de wandelpaden zodanig ingericht dat men snel de winkel kan doorlopen. Het logo van de winkelketen is rood en wit van kleur. Deze kleuren zijn meestal terug te vinden in het interieur. De voorraadkasten staan voldoende uit elkaar en zijn meestal geheel wit van kleur, terwijl aanwijzingsborden meestal rood van kleur zijn.

Kleding

In de diverse vestigingen is er meestal meer keus voor vrouwenkleding en kinderkleding dan voor mannenkleding. Dit heeft te maken met de hoeveelheid vraag naar een specifiek product. Naast reguliere kleding heeft men hier de mogelijkheid om pyjama's, badjassen en regenjassen aan te schaffen.

Shirts en broeken

De HEMA verkoopt merendeels joggingbroeken. Spijkerbroeken behoren normaal gesproken niet bij het assortiment. Hiernaast zijn er soms enkele t-shirts te verkrijgen die een egale look hebben.

Ondergoed

De HEMA verkoopt over het algemeen meer vrouwenondergoed dan mannenondergoed. Ondergoed is verkrijgbaar in de vorm als onderbroeken, bh's, strings en boxershorts en hebben net zoals de meeste andere kledingsoorten vaak een egale kleur.

Kookgerei

Men kan bij de HEMA terecht voor onder andere kookpannen, koekenpannen en steelpannen. Hiernaast zijn er vaak opscheplepels, pannenlappen en bestek beschikbaar om het keukengerei compleet te maken. Er zijn handdoeken en theedoeken in de schappen beschikbaar om de keuken verder aan te kleden.

Drank en voedsel

Vaak is er een balie aanwezig waar men vers voedsel kan aanschaffen. Hiermee onderscheiden zij zich met andere winkels. De producten die er te koop zijn hebben meestal een lage prijs zodat het voor iedereen betaalbaar is. De Hemaworst is een bekende rookworst die verkocht wordt. Het kan meestal direct en vers aan de klant geleverd worden. Hiernaast is er onder andere (fris)drank en snoepgoed te koop. Vooral rond de feestdagen is er allerlei snoepgoed te koop, gerelateerd aan de desbetreffende feestdag. Hierbij kan men denken aan chocoladeletters rond de sinterklaasperiode, paaseitjes bij Pasen en chocoladefiguurtjes met kerst.

Alcohol

De Hema verkoopt vaak alcohol in de vorm van wijn en champagne. Rondom de jaarwisseling is er vaak een unieke uitgave aan champagneflessen die rijkelijk versierd zijn.

Cosmetica

In de HEMA zijn er allerlei cosmeticaproducten te koop, zoals make-up, gezondheidsproducten en producten die dienen voor de persoonlijke verzorging.

Make-up

 • Eyeliners
 • Wimperkrultangen
 • Mascara's
 • Foundation's
 • Lipsticks
 • Make-uppoeders

Gezondheidsproducten

 • Vitaminepillen
 • Nagelvijlen
 • Lenzen
 • Pleisters en verbandgaas
 • Anti-drukringen
 • Pincetten
 • Teennagelknippers

Persoonlijke verzorging

 • Gezichtsmaskers
 • Haarmaskers
 • Douchegel
 • Zeep
 • Handcrèmes
 • Bodylotions
 • Tissues

Huishoudelijke producten

Men kan eveneens bij de winkel terecht voor de aanschaf van strijkplanken, vaatdoekjes en stoffers en blikken. Schoonmaakproducten behoren eveneens tot het assortiment, zoals bijvoorbeeld huishoudhandschoenen, schuursponzen, dweilen, vuilniszakken en schoonmaakdoekjes. Hiernaast is er vaak ook vlekken- en toiletreinigers, schoonmaakazijn en allesreinigers in de schappen te vinden.

Bureau-accessoires

De agenda's, kladblokken, notitieblokken en schriften liggen meestal op een eigen afdeling. Hier kan men tevens schrijfgerei aanschaffen zoals potloden, pennen en stiften. Men kan hier ook terecht voor het kopen van markers en materiaal om tekst te verwijderen.
© 2017 - 2024 Zonnescherm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
HEMA webshop: informatie en beoordelingDe HEMA webshop is een online winkel met een groot en divers aanbod. Wat heeft de HEMA webshop u te bieden? Hoe ziet het…
Hema, met producten en aanbiedingen voor gezinHema, met producten en aanbiedingen voor gezinDe Hollandse Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam is de officiële naam van de Hema. Het is nog steeds het warenhuis vo…
Rituals waar te koop? Overzicht winkelsDe winkelketen Rituals is gespecialiseerd in luxueuze cosmetica. Onderstaand lees je alles over de winkelketen Rituals e…
HEMA - Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij AmsterdamHEMA - Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij AmsterdamHEMA, het bedrijf dat in Nederland wereldberoemd is vanwege zijn worst en gebak, verkoopt ook dames- en herenkleding, ba…

Magnesium helpt om goed te slapen en bij slaapproblemenMagnesium helpt om goed te slapen en bij slaapproblemenVeel mensen hebben slaapproblemen. Ongeveer 10% van de volwassenen slaapt wel eens slecht. Slapeloosheid is vaak een kla…
Hoe vaak moet ik de was doen?Hoe vaak moet ik de was doen?Als het moment is aangebroken om de was te doen, vraag je je vast wel eens af of het al weer tijd is om de lakens te ver…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • https://nl.knivesandtools.com/nl/ct/typen-pannen-op-een-rij-gezet.htm
 • http://www.hema.nl/winkel/mooi-gezond
 • https://en.wikipedia.org/wiki/HEMA_(store)
 • https://www.hema.net/nl/about
Zonnescherm (89 artikelen)
Laatste update: 24-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.