Hoe vaak moet ik de was doen?
Als het moment is aangebroken om de was te doen, vraag je je vast wel eens af of het al weer tijd is om de lakens te verschonen. En of je die spijkerbroek nog een keer kan dragen voordat hij gewassen moet worden. Vaak moet de snuffeltest uitkomst bieden: als het stinkt, moet het in de was. Maar is dat altijd voldoende? Een aantal simpele vuistregels kan helpen om de hygiëne te bewaken, terwijl je de wasmachine niet onnodig laat draaien. Dat is beter voor het milieu én voor de energierekening.
(Spijker)broeken
Er zijn mensen die erbij zweren om hun spijkerbroek nooit te wassen. Zij laten hun broek na het dragen een tijdje uithangen, eventueel in de buitenlucht, en trekken hem daarna gewoon weer aan. Zolang er geen vlekken in komen, kan deze tactiek een tijd werken. Maar om te voorkomen dat er bacterievorming in de stof optreedt, is het verstandig om de broek na maximaal vijf keer dragen een keertje te wassen. Bij spijkerbroeken kan dit het beste op 30 graden, om krimpen en verkleuren tegen te gaan. Zorg er ook voor dat je de spijkerbroek binnenstebuiten wast, zodat hij minder snel vaal wordt. Om dure broeken zo lang mogelijk goed te houden, zou je deze koud kunnen wassen en aan de lucht laten drogen.
Beha’s
In het algemeen is het gebruik om ondergoed zoals onderbroeken en slipjes iedere dag te verschonen. Maar voor beha’s zijn de regels minder duidelijk. Er zijn vrouwen die hun beha om de dag verwisselen, andere vrouwen doen het iedere week. Hoe lang je een beha draagt, is ook afhankelijk van de mate van activiteit en transpiratie. Een sportbeha is eerder aan een wasbeurt toe dan een gewone beha voor dagelijks gebruik. Als vuistregel zou je kunnen hanteren dat een beha na drie dagen intensief dragen gewassen moet worden. Wassen doe je het liefst op de hand. Als hij toch de wasmachine in gaat, kies dan zeker een wasprogramma dat niet hoger gaat dan 30 graden.
Nachtkleding
Uit Brits onderzoek is gebleken dat de meerderheid van de mensen langer dan vijftien dagen wacht voordat nachtkleding verwisseld en gewassen wordt. Dit brengt risico’s op infecties met zich mee, aangezien je pyjama of andere nachtmode gedurende de nacht met je huid in aanraking komt, zeker als je ’s nachts ligt te woelen en draaien. Hierdoor blijven veel dode huidcellen aan de stof hangen, die schadelijke micro-organismen kunnen bevatten. Deze ziekteverwekkers kunnen huidinfecties, acne of zelfs een blaasontsteking veroorzaken. Het is daarom aan te raden om je nachtkleding minstens iedere week te verschonen. De meeste nachtkleding kan op 40 graden gewassen worden, al is het een goed idee om nachtkleding ook af en toe eens op een hogere temperatuur te wassen aangezien dit meer bacteriën doodt.
Beddengoed
We weten allemaal hoe heerlijk het is om tussen schone, lekker geurende lakens in bed te kruipen. Toch schiet het verschonen van het bed er bij de meesten van ons regelmatig bij in. In Groot-Brittannië is onderzocht dat bijna een vijfde van de mensen de lakens meer dan een maand laat liggen. En dat terwijl je in bed veel tijd doorbrengt en er dode huidcellen, zweet en talg achterlaat. Dit is zeer aantrekkelijk voor stofmijten, die op zichzelf niet schadelijk zijn maar wel stoffen uitscheiden waar we allergisch op kunnen reageren. Bij inademing kunnen deze stoffen astma en neusaandoeningen veroorzaken en eczeem verergeren. Een bed dat vrij is van stofmijten bereik je door het beddengoed iedere één tot twee weken bij 60 graden te wassen.
Handdoeken
Je handdoek wordt natuurlijk niet echt vies als je jezelf na het douchen of badderen afdroogt. Je bent immers zelf net helemaal schoon. Maar er blijven wel huidschilfers op de handdoek achter, dus is het toch verstandig om hem na drie tot vier keer gebruiken te wassen op 30 of 40 graden. Je kunt de handdoek wat langer fris houden door hem na gebruik uit te kloppen en te drogen te hangen. Een natte handdoek die na gebruik in een prop op de grond belandt, is voor bacteriën namelijk een perfecte broedplek.