Dioxine in voedsel: in welke voeding zit veel dioxine?

Dioxine in voedsel: in welke voeding zit veel dioxine? Dioxine hoort niet thuis in voedsel, maar zit het toch. Wie teveel dioxine of dioxine-achtige stoffen binnenkrijgt, kan daar ziek van worden en zelfs kanker krijgen. Maar waar waar zit dioxine allemaal in? En hoe voorkom je dat je teveel dioxine binnenkrijgt?

Over dioxine in voedsel in zijn algemeenheid

Gemiddels krijgen mensen per dag tussen de 1,2 en 3 pictogram TEQ/kg lg/dag aan dioxinen en PCBs binnen. Babys die borstvoeding krijgen, zitten hoger in dat aantal, maar ook mensen die veel vet eten dat van dieren komt of mensen die veel vis eten uit een gebied dat vervuild is. Dat is bijvoorbeeld het geval bij mensen die bij de Baltische zee wonen en veel vis eten.

Waar zitten de meeste dioxines en PCBs in:

Mensen krijgen dioxines en PCBs vooral binnen door het eten van:
 • melk of melkproducten (27 procent),
 • vlees of vleesproducten (23 procent),
 • vis of visproducten (16 procent)
 • eieren (4 procent)
 • Industriële oliën en vetten (17 procent)
 • Plantaardige producten (13 procent)

Verontreiniging van diervoeders

De verontreiniging van veevoer komt vooral omdat er vervuilde visolie en vismeel worden gebruikt. Ook gekweekte vis kan daardoor een hoog dioxinegehalte hebben. Veevoer dat is gemaakt van granen, zaden, melkbijproducten en dierlijk meel hebben minder kans op vervuiling.

Wat zijn dioxines en pcb's?

Dioxines en dioxine-achtige verbindingen zoals poly-chloorbifenylen (PCBs zijn chemische afvalstoffen die vooral ontstaan als voedingsmiddelen worden verhit of verbrand. Ze komen in de mens via het milieu en het voedsel. Ze zijn schadelijk voor de gezondheid. Zo weinig mogelijk dierlijke vetten eten zorgt ervoor dat iemand ook zo weinig mogelijk dioxine en pcbs binnenkrijgt.

Wat doet dioxine met het lichaam

 • Dioxines en PCBs zorgen voor een verminderde vruchtbaarheid
 • Dioxines en PCBs verminderen iemands weerstand
 • Bij grote hoeveelheden in het lichaam zijn dioxines en dioxine-achtigen kankerverwekkend
 • Dioxines worden in het vet van het lichaam opgeslagen en worden bijna niet afgebroken in het milieu. Overigens zitten dioxines en PCBs niet alleen in voedsel, maar ook in het milieu en kunnen ze bijvoorbeeld bij brand vrijkomen en de huid binnendringen.

Paling uit de grote rivieren bevat veel dioxines

Paling uit de grote Nederlandse rivieren bevatten over het algemeen veel dioxines. Het wordt daarom afgeraden dit te eten. Ook zelfgevangen vis uit vervuild water bevat veel dioxines. Ook in vette vis worden dioxines opgeslagen. Vaak vette vis eten is dus niet goed voor het menselijk lichaam. Zo gevarieerd mogelijk eten zorgt voor het kleinste risico op te veel dioxine in het lichaam. Ook door halfvolle of magere producten te eten, wordt het risico verkleind.

Schadelijke werking van dioxines en PCBs

Dioxines en PCBs kunnen doordringen tot de lichaamscellen en daar kanker veroorzaken. Ze kunnen de aanmaak van eiwitten beïnvloeden en dus de celdeling. Omdat kanker een te snelle celdeling is, kunnen er daardoor tumoren ontstaan. Bij mensen kan een teveel aan dioxine ook zorgen voor veel te lichte babys. Als iemand in één keer heel veel dioxines binnenkrijgt, kan dit ook leiden tot huidafwijkingen zoals chlooracne of pigmentvlekken. Ook kan dan de lever beschadigd raken.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dioxine in levensmiddelenDioxine in levensmiddelenDioxine is zeer giftig. Zo is het wel duizend keer giftiger dan cyaankali. Bovendien bestaat er geen antimiddel voor dio…
Schadelijke stoffen in tamponsVeel vrouwen in de vruchtbare leeftijd gebruiken maandelijks tampons tijdens hun menstruatie. De gemiddelde vrouw gebrui…
Is paling gezond?Is paling gezond?De paling is een bekend Nederlands product. Het is een langwerpige vette vis die een aantal goede gezondheidsvoordelen m…
De gevaren van PVCDe gevaren van PVCPVC staat al langere tijd onder vuur doordat het een van de meest milieuonvriendelijkste plasticsoorten is. Daar komt no…

Magnesium: functie, voeding en oorzaak van magnesiumtekortMagnesium: functie, voeding en oorzaak van magnesiumtekortWat is magnesium, wat zijn de symptomen van een tekort aan magnesium en wat is de functie van magnesium? Magnesium is ee…
Zinktekort: symptomen, oorzaken, behandeling tekort aan zinkZinktekort: symptomen, oorzaken, behandeling tekort aan zinkZinktekort symptomen ofwel de klachten bij een tekort aan zink zijn onder meer een slecht functionerend immuunsysteem, v…
Bronnen en referenties
 • Leeuwarder Courant
 • Voedingscentrum
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 23-03-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.