Dioxine in voedsel: in welke voeding zit veel dioxine?
Dioxine hoort niet thuis in voedsel, maar zit het toch. Wie teveel dioxine of dioxine-achtige stoffen binnenkrijgt, kan daar ziek van worden en zelfs kanker krijgen. Maar waar waar zit dioxine allemaal in? En hoe voorkom je dat je teveel dioxine binnenkrijgt?
Over dioxine in voedsel in zijn algemeenheid
Gemiddels krijgen mensen per dag tussen de 1,2 en 3 pictogram TEQ/kg lg/dag aan dioxinen en PCB’s binnen. Baby’s die borstvoeding krijgen, zitten hoger in dat aantal, maar ook mensen die veel vet eten dat van dieren komt of mensen die veel vis eten uit een gebied dat vervuild is. Dat is bijvoorbeeld het geval bij mensen die bij de Baltische zee wonen en veel vis eten.
Waar zitten de meeste dioxines en PCB’s in:
Mensen krijgen dioxines en PCB’s vooral binnen door het eten van:
- melk of melkproducten (27 procent),
- vlees of vleesproducten (23 procent),
- vis of visproducten (16 procent)
- eieren (4 procent)
- Industriële oliën en vetten (17 procent)
- Plantaardige producten (13 procent)
Verontreiniging van diervoeders
De verontreiniging van veevoer komt vooral omdat er vervuilde visolie en vismeel worden gebruikt. Ook gekweekte vis kan daardoor een hoog dioxinegehalte hebben. Veevoer dat is gemaakt van granen, zaden, melkbijproducten en dierlijk meel hebben minder kans op vervuiling.
Wat zijn dioxines en pcb's?
Dioxines en dioxine-achtige verbindingen zoals poly-chloorbifenylen (PCB’s zijn chemische afvalstoffen die vooral ontstaan als voedingsmiddelen worden verhit of verbrand. Ze komen in de mens via het milieu en het voedsel. Ze zijn schadelijk voor de gezondheid. Zo weinig mogelijk dierlijke vetten eten zorgt ervoor dat iemand ook zo weinig mogelijk dioxine en pcb’s binnenkrijgt.
Wat doet dioxine met het lichaam
- Dioxines en PCB’s zorgen voor een verminderde vruchtbaarheid
- Dioxines en PCB’s verminderen iemands weerstand
- Bij grote hoeveelheden in het lichaam zijn dioxines en dioxine-achtigen kankerverwekkend
- Dioxines worden in het vet van het lichaam opgeslagen en worden bijna niet afgebroken in het milieu. Overigens zitten dioxines en PCB’s niet alleen in voedsel, maar ook in het milieu en kunnen ze bijvoorbeeld bij brand vrijkomen en de huid binnendringen.
Paling uit de grote rivieren bevat veel dioxines
Paling uit de grote Nederlandse rivieren bevatten over het algemeen veel dioxines. Het wordt daarom afgeraden dit te eten. Ook zelfgevangen vis uit vervuild water bevat veel dioxines. Ook in vette vis worden dioxines opgeslagen. Vaak vette vis eten is dus niet goed voor het menselijk lichaam. Zo gevarieerd mogelijk eten zorgt voor het kleinste risico op te veel dioxine in het lichaam. Ook door halfvolle of magere producten te eten, wordt het risico verkleind.
Schadelijke werking van dioxines en PCB’s
Dioxines en PCB’s kunnen doordringen tot de lichaamscellen en daar kanker veroorzaken. Ze kunnen de aanmaak van eiwitten beïnvloeden en dus de celdeling. Omdat kanker een te snelle celdeling is, kunnen er daardoor tumoren ontstaan. Bij mensen kan een teveel aan dioxine ook zorgen voor veel te lichte baby’s. Als iemand in één keer heel veel dioxines binnenkrijgt, kan dit ook leiden tot huidafwijkingen zoals chlooracne of pigmentvlekken. Ook kan dan de lever beschadigd raken.